Tuesday, February 21, 2017

Shrove Tuesday Muffins

Fastlagstisdagen närmar sig och många av er har säkert ätit en eller annan fastlagsbulla. Har du inte tid att baka bullor kan du istället baka muffins, som också blir riktigt goda och smakar som fastlagsbullor. Mandelmassan gör jag själv, men du kan använda färdig om du vill. 

Shrove Tuesday is approaching and many of you have probably eaten one or two Shrove buns already. If you don't have time to bake buns you can instead bake muffins, which also are really good and tastes like Shrove buns. I make my own almond paste, but you can use store bought if you want.


Fastlagsbullamuffins
6 st små

1 ägg
2,5 msk kokossocker
2,5 msk steviasocker, Good Good Via Health
25 g smör, smält
0,5 dl mandelmjölk
3/4 dl vetemjöl
3 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma

mandelmassa:
mandelmjöl
vatten
mandelessens
steviadroppar, Good Good Via Health

Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt smör och resterande ingredienser. Häll smeten i små muffinsformar. Grädda i 175 C i ca 12-15 minuter. Låt svalna. 

Blanda mandelmjöl med vatten, mandelessens och steviadroppar till en mjuk smet. 

Skär av toppen på muffinsen och gröp ur de en aning. Fyll hålet med mandelmassa och toppa med vispad grädde. Lägg på locket och strö på florsocker. 


Shrove Tuesday Muffins
6 small

1 egg
2.5 tbsp coconut sugar
2.5 tbsp stevia sugar, Good Good Via Health
25 g butter, melted
0.5 dl almond milk
3/4 dl flour
3 tbsp almond flour
1 tsp baking powder
1 tsp cardamom

almond paste:
almond flour
water
almond essence
stevia drops, Good Good Via Health

Whisk the eggs and sugar until fluffy. Add the butter and remaining ingredients. Pour the batter into small muffin cups. Bake at 175 C for about 12-15 minutes. Let cool.

Mix the almond flour with water, almond essence and stevia drops to a smooth batter.

Cut the top (lid) of the muffins and scoop out some cake. Fill the hole with almond paste and top with whipped cream. Put on the lid and sprinkle with powdered sugar.

Monday, February 20, 2017

Rolls with Lentils

Vet du hur enkelt det är att göra hembakat bröd mera proteinrikt? Inte? Svaret är linser. Man smakar dem inte och ser dem inte i brödet. Perfekt om ni frågar mig och så blir bröden väldigt saftiga av dem också. Detta är mitt bidrag till Månaden Gröna som har temat baljväxter. 

Do you know how easy it is to make homemade bread more protein-rich? Not? The answer is lentils. You can't taste them and you do not see them in the bread. Perfect if you ask me and the lentils make the rolls very moist. These are my contribution to this month's green which has the theme leguminous.


Semlor med Linser
ca 10 st

100 g kokta, avrunna och sköljda linser (jag hade bruna)
2 dl vatten
6 g torrjäst 
1 tsk salt
1,5 msk olivolja
3/4 msk fibersirap, Sukrin
2,5 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
2 msk pumpafrön

Med en stavmixer mixa linserna med 1 dl vatten. TIllsätt resterande vatten och värm vätskan till 42 C grader. Blanda i jäst, salt, olja, sirap, mjöl och frön. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Knåda degen lätt och forma till semlor. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda semlorna i 200 C ugn ca 15 minuter. 


Rolls with Lentils
about 10 pcs

100 g cooked, drained and rinsed lentils (I used brown lentils)
2 dl water
6 g dry yeast
1 tsp salt
1.5 tbsp olive oil
3/4 tbsp fiber syrup, Sukrin
2.5 dl flour
2 dl rye flour
1 dl oatmeal
2 tbsp pumpkin seeds

With a hand blender mix lenses with 1 dl water. Add remaining water and heat the liquid to 42 C degrees. Mix in yeast, salt, oil, syrup, flour and seeds. Knead into a smooth dough. Let rise covered for 40 minutes. Knead the dough lightly and shape into rolls. Let them rise for another 30 minutes. Bake the rolls in 200 ° C oven for about 15 minutes.

Sunday, February 19, 2017

Quorn with Spinach and Cream Cheese

Den här röran med quorn, spenat och krämig färskost svänger du snabbt ihop och den passar ypperligt som fyllning i tortilla. 

This mixture of quorn, spinach and creamy cream cheese is something you can make quickly and it's an excellent filling for tortilla.



Quorn med Spenat och Färskost

1 liten röd lök, hackad
1 liten paprika, hackad
3 frysta spenatkuber
200 g quornbitar
1 burk färskost, vitlök & örter

Stek lök, paprika och spenatkuber i en stekpanna med kokosolja. Tillsätt quornbitar och stek några minuter. Blanda i färskost. Smaka av med salt och peppar. Använd som fyllning i tortilla.


Quorn with Spinach and Cream Cheese

1 small red onion, chopped
1 small peppers, chopped
3 frozen spinach cubes
200 g quorn chunks
1 jar cream cheese, garlic & herbs


Fry the onion, peppers and spinach cubes in a pan with coconut oil. Add the quorn and fry a few minutes. Mix in cream cheese. Season with salt and pepper. Use as a filling for tortilla.


Saturday, February 18, 2017

Simple Vegetarian Lasagna

Lasagne är bland det godaste jag vet, gärna en krämig och lös sådan. En lasagne får enligt mig inte vara torr. Har du grönsaksslattar hemma, så är det bara att använda dem i såsen. Den här gången gjorde jag en bechamelsås, men man kan också använda sig av ricotta eller creme fraîche i lasagne. 

Lasagna is among the tastiest foods I know, and it should be creamy. A lasagna should not be dry in my opinion. If you have vegetables at home that need to be used, just add them to the sauce. This time I made a bechamel sauce, but you can also use ricotta or crème fraîche in your lasagna.


Enkel Vegetarisk Lasagne

grönsakssås
1 röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 röd paprika, hackad
1 stor morot, riven
400 g krossade tomater
2 tsk torkad oregano / basilika
salt
svartpeppar 
lasagneplattor

ostsås
3 msk vetemjöl
7 dl mjölk
3 dl smakrik ost, riven
0,5-1 tsk salt
grönpeppar 


Sätt ugnen på 200˚C. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna. Tillsätt paprika och morot och stek i 5 minuter. Tillsätt krossade tomater och låt det sjuda 15 minuter. Smaka av med oregano, salt och peppar.

Sås: Vispa mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen sjuda ca 5 minuter. Rör ner 2 dl av osten och smaksätt med salt och grönpeppar. 

Varva tomatsås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med ostsås. Strö över resterande riven ost. Grädda i ugnen ca 30 min.



Simple Vegetarian Lasagna

vegetable sauce
1 red onion, chopped
1 clove garlic, chopped
1 red pepper, chopped
1 large carrot, grated
400 g crushed tomatoes
2 tsp dried oregano / basil
salt
black pepper
lasagne

cheese sauce
3 tbsp flour
7 dl milk
3 dl tasty cheese, grated
0.5-1 tsp salt
green pepper

Preheat the oven to 200˚C. Saute onion and garlic in oil in a frying pan. Add the peppers and carrots and fry for 5 minutes. Add chopped tomatoes and let it simmer for 15 minutes. Season with oregano, salt and pepper.

Sauce: Whisk the flour in half of the milk in a saucepan. Pour in the remaining milk and bring to a boil while whisking. Let the sauce simmer for about 5 minutes. Stir in 2 dl of cheese and season with salt and green pepper.

Layer the tomato sauce, cheese sauce and lasagne sheets in a greased ovenproof dish. Finish with the cheese sauce. Sprinkle with the remaining grated cheese. Bake in the oven for about 30 minutes.

Friday, February 17, 2017

Coffee Overnight Oats

Igår skrev jag om min favorit yoghurt med smak av kaffe. Den yoghurten har jag använt i denna gröt som är klar på morgonen då du blandat ihop alla ingredienser kvällen innan. Enkelt och gott!

Yesterday I wrote about my favorite yogurt with flavors of coffee. I have used that yogurt in this recipe. It's ready in the morning when you mix the ingredients the night before. Easy and delicious!


Coffee Overnight Oats

1 dl old-fashioned oats
1 1/4 dl almond milk
2 tbsp coffee yogurt, Optimel
2 tsp chia seeds
0.5 tsp instant espresso powder
mocha drops, optional 

Place milk, oats, yogurt, chia seeds, espresso powder and mocha drops in a jar or bowl. Stir until well combined. Cover and refrigerate overnight. When ready to serve, stir and add more milk if needed. Top with toppings if you want.


Kaffe “Över Natten” Gröt

1 dl gammaldags havregryn
1 1/4 dl mandelmjölk 
2 msk kaffe yoghurt, Optimel
2 tsk chiafrön
0,5 tsk snabb espressopulver
mockadroppar, valbart

Lägg mjölk, havregryn. yoghurt, chiafrön, espressopulver och mockadroppar i en burk eller skål. Blanda väl. Täck skålen och ställ i kylskåp över natten. När du är redo att äta gröten rör om och tillsätt mera mjölk om det behövs. Toppa med godsaker om så önskas. 

Thursday, February 16, 2017

Optimel Greek style Coffee Yoghurt

Idag vill jag tipsa om en mycket god yoghurt med smak av kaffe. Den har en tjock konsistens som grekisk yoghurt har och är krämig i smaken. Tyvärr så tror jag att den finns endast en viss tid till försäljning, men jag får hoppas på att den är populär så att företaget fortsätter att producera den. I Finland har jag ätit kaffeyoghurt, vilka också varit goda, men den här är speciellt god p.g.a konsistensen. Får man inte tag på kaffeyoghurt, kanske man kan göra sig egen. Köper en naturell yoghurt eller kvarg och blandar i kaffepulver? Eller så gör man starkt kaffe och blandar det i den naturella yoghurten. Det kan bli bra, kanske något att prova om du gillar kaffesmak. 

I skålen nedan har jag kvarg, kaffeyoghurt, enkel kanelgranola och blåbär från Finland :)

Today I want to share with you a very good yogurt with flavors of coffee. It has a thick texture that Greek yogurt has and is creamy in flavor. Unfortunately, I believe that it's a limited edition, but I hope that it's so popular that the company continues to produce it. In Finland I have eaten coffee yogurt, which has also been good, but this one is especially good because of the consistency. If you're not able to get hold of coffee yogurt, maybe you can make your own. Buy plain yogurt or quark and mix in instant coffee powder? Or make strong coffee and mix it in the natural yogurt. It can be good, maybe something to try if you like coffee flavor.

In the bowl below I have quark, coffee yogurt, easy cinnamon granola and blueberries from Finland :)



Wednesday, February 15, 2017

Gluten-Free Almond Pancakes

Förra helgen lyxade vi till det med mandelplättar till frukost. Och för att göra det även lyxigare toppar man med vispgrädde och jordgubbssylt. Mums så det var gott! Som sötningsmedel använder jag mitt favorit steviasocker från Good Good, men du tar det du har till hands. 

Last weekend I made almond pancakes for breakfast. And to make them more luxurious we topped them with whipped cream and strawberry jam. Yummy, so, so good! As a sweetener I use my favorite stevia sugar from Good Good, but you can use what you have on hand.



Glutenfria Mandelplättar
7 st

2 ägg
1,5 dl mandelmjölk
1,5 dl mandelmjöl
3 msk potatismjöl
2 msk steviasocker, Good Good Via Health
1/4 tsk salt

Vispa för hand ihop alla ingredienser. Låt smeten stå 5-10 minuter. Värm en stekpanna och stek plättar i smör / kokosolja. 


Gluten-Free Almond Pancakes
7 pcs

2 eggs
1.5 dl almond milk
1.5 dl almond flour
3 tbsp potato flour
2 tbsp stevia sugar, Good Good Via Health
1/4 tsp salt

Whisk by hand all the ingredients together. Let the batter sit for 5-10 minutes. Heat a pan and fry the pancakes in butter / coconut oil.

Tuesday, February 14, 2017

Happy Valentine's Day - Chocolate filled Muffins

Glad alla hjärtans dag eller vändag som vi säger i Finland. Jag bjuder på vaniljmuffins fyllda med chokladpudding och toppade med vispad grädde, jordgubbar och smält choklad. Jag tycker att det är roligt med en liten överraskning inuti muffinsen och choklad hör ju till på vändagen. Man behöver förstås inte baka till vändagen, redan att njuta av en chokladbit är gott nog. Sedan tycker jag att man skall njuta av choklad varje dag.

Happy Valentine's day or friend's day as we say in Finland. To celebrate the day I have baked vanilla muffins filled with chocolate pudding and topped them with whipped cream, strawberries and melted chocolate. I think it is fun with a little surprise inside the muffins and chocolate is always good. One need not, of course, bake for this day, you could just enjoy a piece of chocolate with your coffee. I think you should enjoy chocolate every day :).


Vändagsmuffins 
6 st små

1 ägg
2,5 msk kokossocker
2,5 msk steviasocker Good Good Via Health
25 g smör, smält
0,5 dl mandelmjölk
3/4 dl vetemjöl
3 msk mandelmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vanilj

fyllning och topping
chokladpudding, jag hade färdig från butiken
vispad grädde
jordgubbar
smält choklad

Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt smör och resterande ingredienser. Häll smeten i små muffinsformar. Grädda i 175 C i ca 12-15 minuter. Låt svalna. 

Gör ett hål i muffinsen och fylll hålet med chokldpudding och toppa med vispad grädde, jordgubbar och smält choklad.



Valentine's Day Muffins
6 small

1 egg
2.5 tbsp coconut sugar
2.5 tbsp sugar stevia Good Good Via Health
25 g butter, melted
0.5 dl almond milk
3/4 dl flour
3 tbsp almond flour
1 tsp baking powder
0.5 tsp vanilla

filling and topping
chocolate pudding, I used store bought
whipped cream
strawberries
melted chocolate

Whisk the egg and sugar until fluffy. Add the butter and remaining ingredients. Pour the batter into small muffin cups. Bake at 175 C for about 12-15 minutes. Let cool.

Make a hole in the muffin and fill it with chocolate pudding. Top with whipped cream, strawberries and melted chocolate.

Monday, February 13, 2017

Red Cabbage Salad

Det här är en sallad som man blir glad av att bara se på. Färgerna, visst är de vackra? Tänk vad naturen kan skapa. Men jag kan berätta att gladare blir man när man får sätta den i munnen :) Mycket gott! Ha en trevlig dag!

This is a salad that makes you happy just looking at it. The colors, aren't they beautiful? Imagine what nature can create. But I can tell you that you get even happier when you can devour this salad :) Very good! Have a nice day!


Rödkålssallad

2 dl strimlad rödkål
2 dl strimlad morot
1 liten röd lök, hackad fint
2-3 msk majonnäs
2 msk saltgurka, hackad
2 msk pumpafrön
salt

Blanda alla ingredienser i en skål och ställ i kylskåp i ca 30 minuter innan servering så hinner smakerna sätta sig. 



Red Cabbage Salad

2 dl shredded red cabbage
2 dl shredded carrot
1 small red onion, finely chopped
2-3 tbsp mayonnaise
2 tbsp pickles, chopped
2 tbsp pumpkin seeds
salt

Mix all ingredients in a bowl and refrigerate for about 30 minutes before serving.

Sunday, February 12, 2017

Vegetable Macaroni Casserole

Makaronilåda är en god vardagsmat och går hem hos nästan alla. Har du testat att ha i färskost i makaronilåda? Jag tycker att det blir krämigt och gott. Det här är en maträtt som man kan blanda i mycket grönsaker. 

Macaroni casserole is a good everyday food and is popular with almost everyone. Have you tried to add cream cheese in macaroni casserole? I think it becomes creamy and delicious. This is a dish where you can add in a lot of vegetables.


Grönsaksmakaronilåda

5-6 dl kokt makaroni
400 g blandade grönsaker (lök, purjo, vitkål, tomat, paprika, zucchini)
1 dl bruna linser, kokta
2 ägg
1 dl färskost, vitlök & örter
1 dl mjölk
2 tsk oregano
0,5 tsk salt
1/4 tsk vitlökspulver
nypa svartpeppar
riven ost

I en stekpanna stek de blandade grönsakerna tills de mjuknat. Blanda makaroni, grönsaker och linser i en ugnsfast form. I en skål blanda ihop ägg, färskost, mjölk och kryddor. Häll på makaroniblandningen och toppa med riven ost. Grädda i 175 C grader i 30 minuter. 


Vegetable Macaroni Casserole

5-6 dl cooked macaroni
400 g mixed vegetables (onion, leek, white cabbage, tomatoe, bell pepper, zucchini)
1 dl brown lentils, cooked
2 eggs
1 dl cream cheese, garlic & herbs
1 dl milk
2 tsp oregano
0.5 tsp salt
1/4 tsp garlic powder
pinch black pepper
grated cheese

In a frying pan fry the mixed vegetables until soft. Mix macaroni, vegetables and lentils in an ovenproof dish. In a bowl mix together the eggs, cream cheese, milk and spices. Pour over the  makaroni mixture and top with grated cheese. Bake at 175 degrees C for 30 minutes.