Tuesday, January 31, 2017

Madeira Cake

Sandkaka påminner mig om min barndom och jag minns speciellt ett tillfälle. Det var en solig, kall vinterdag. Mamma var ute på isen och gå och jag och min syster var hemma med pappa. Pappa ville överraska mamma med en kaka, så han bakade en sandkaka. Jag minns också att när kakan var klar, ställde pappa den på fönsterbrädet för att svalna. Goda minnen :) Jag bakar inte ofta sandkaka, men på senaste tid har jag varit förtjust i denna sortens kakor. Och jag tror att man uppskattar dem mera i vuxen ålder. Jag menar inte att jag blivit gammal :) Gillar du sandkaka?

Madeira cake reminds me of my childhood and I particularly remember one occasion. It was a sunny, cold winter day. Mom was on out walking on the ice and me and my sister were at home with dad. Dad wanted to surprise mom with a cake, so he baked a madeira cake. I also remember that when the cake was ready, my Dad put it on the windowsill to cool. Good memories :) I do not often bake this cake, but lately I have been fond of this kind of cakes. And I think you appreciate them more as an adult. I do not mean that I have become old :) Do you like madeira cake?


Sandkaka

100 g rumsvarmt smör
1 1/4 dl potatismjöl
2 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl socker
några droppar punschessens, valbart

Värm ugnen till 175° C. Smörj och mjöla en liten bakform. I en skål vispa ägg och socker fluffigt, ställ åt sidan. I en annan skål rör smöret mjukt. Ha i potatismjöl, mjöl och bakpulver och rör ihop till en smet. Blanda smör-mjölblandningen i äggsmeten. 
Häll smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt svalna i formen.



Madeira Cake

100g unsalted butter
1 1/4 dl potato flour
2 tbsp plain flour
1 tsp baking soda
1 egg
1 dl sugar
a few drops of punsch essence, optional

Preheat oven to 175 ° C. Grease and flour a baking pan. In a bowl whisk the eggs and sugar until fluffy, set aside. In another bowl stir the butter soft. Add in potato flour, flour and baking powder and mix to a paste. Mix the butter-flour mixture into the egg mixture.

Pour the batter into the baking pan and bake in middle of oven for 30 minutes. Let cool.

Monday, January 30, 2017

Burger with Caramelized Onions and yummy Hamburger Sauce

Hur gott är det inte med karamelliserad lök, mums! Och hemmagjord hamburgersås. Dessa två tillsammans med stekt ägg, stekt halloumi på en skiva bröd blev så otroligt gott. På sidan om serverade jag sötpotatispommes och riven morot. Jag skulle nästan vilja påstå att det här är godare än på restaurang. 

How good isn't with caramelized onions, yum! And homemade hamburger sauce. These two along with fried egg, fried halloumi cheese on a slice of bread was so unbelievably good. On the side I served sweet potato fries and grated carrot. I would almost say that this is better than what you get at a restaurant.


Karamelliserad Lök

gul lök
smör/olja
honung eller sirap
salt

Skala och skiva löken. Stek löken i en stekpanna med en klick smör och ringla över flytande honung/sirap. Bryn tills löken mjuknat och fått lite färg. Häll på lite vatten och stek löken ca 20-30 min. Ha i mer vatten efterhand den kokar in. Krydda med salt.

Hamburgersås

1 dl majonnäs
2-3 msk ketchup
1-2 msk saltgurka, hackad
1-2 tsk strösocker
malen svartpeppar


Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Förvara i kylen.



Caramelized Onions

yellow onion
butter / oil
honey or syrup
salt

Peel and slice the onion. Fry the onions in a pan with a knob of butter and drizzle with honey / syrup. Fry the onion until softened and lightly browned. Pour in a little water and cook the onion about 20-30 minutes. Add more water gradually when it boils up. Season with salt.

Hamburger Sauce

1 dl mayonnaise
2-3 tbsp ketchup
1-2 tbsp pickled gherkin, chopped
1-2 tsp granulated sugar
salt
ground black pepper

In a small bowl, stir together all of the ingredients. Store in the fridge.

Sunday, January 29, 2017

Red Curry Sauce

Curry ger en väldigt god smak till maten, men man får vara försiktig för det kan lätt bli för hett. Smaka dig fram är mitt tips, det är lättare att lägga till krydda, men svårare att få bort. Så börja med en mindre mängd currypasta och lägg till tills du är nöjd med smaken. Servera curryn med ris eller quinoa. 

Curry gives a very good taste to the food, but you must be careful because it can easily become too hot. Taste your way is my tip, it is easier to add spice, but harder to get away. So start with a small amount of curry paste and add until you are satisfied with the taste. Serve the curry with rice or quinoa.


Red Curry Sauce

1 tbsp coconut oil
1 onion, diced
0.5-1 tbsp finely grated fresh ginger
1 clove garlic, minced
1 red bell pepper, sliced into thin long strips
1 yellow bell pepper, sliced into thin long strips
1 green bell pepper, sliced into thin long strips
3 carrots, peeled and sliced into thin long strips
1 tbsp Thai red curry paste
1 can coconut milk
1 dl water
3 frozen kale cubes
1 tbsp tamari or soy sauce
1-2 tsp fresh lime juice

Heat a large skillet over medium heat. Add the oil and onion and cook until the onion has softened. Add the ginger and garlic and cook for 1 minute, while stirring. Add the bell peppers and carrots. Cook for 5 more minutes. Then add the curry paste, coconut milk, water and kale. Let the mixture simmer until the peppers and carrots have softened, about 10 minutes, stirring occasionally. Season with tamari and lime juice. Add salt if needed. Serve with rice. 



Röd Currysås

1 msk kokosolja 
1 lök, tärnad
0,5-1 msk fint riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, hackad
1 röd paprika, skivad i tunna långa remsor
1 gul paprika, skivad i tunna långa remsor
1 grön paprika, skivad i tunna långa remsor
3 morötter, skalade och skivade i tunna långa remsor
1 msk Thai röd currypasta 
1 burk kokosmjölk
1 dl vatten
3 frysta grönkålskuber
1 msk tamari eller soja
1-2 tsk färsk limejuice 

Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt olja och lök och stek tills löken mjuknat. Tillsätt ingefära och vitlök och stek i en minut under omrörning. Tillsätt paprika och morötter. Stek i ytterligare 5 minuter. Tillsätt sedan currypasta, kokosmjölk, vatten och grönkål. Låt blandningen sjuda tills paprika och morötter har mjuknat, ca 10 minuter under omrörning. Krydda med tamari och limejuice. Tillsätt salt om det behövs. Servera med ris.

Saturday, January 28, 2017

Kale & Berry Smoothie Bowl

Istället för att hälla smoothien i ett glas kan man mycket väl hälla den i en skål. Då kan man toppa den med många olika godsaker och det är roligt att äta den med sked :) Brukar du äta din smoothie eller dricker du den helst?

Instead of pouring your smoothie in a glass you may well pour it in a bowl. Then you can top it with a variety of toppings and it's fun to eat it with a spoon :) Do you eat your smoothie or drink it?


Grönkål & Bärsmoothieskål

3 frysta grönkålskuber
0.5 fryst banan
1 dl frysta jordgubbar 
0,5 dl frysta blåbär
1 skopa vaniljproteinpulver
1 tsk blåbärspulver (holistic.se)
1 tsk korngräs (holistic.se)
2-3 dl vatten, kallt

Mixa alla ingredienser i en mixer och häll i en skål och toppa med t.ex bär, kokos, chia. 




Kale & Berry Smoothie Bowl

3 frozen kale cubes
0.5 frozen banana
1 dl frozen strawberries
0.5 dl frozen blueberries
1 scoop vanilla protein powder
1 tsp blueberry powder (holistic.se)
1 tsp barley grass (holistic.se)
3 dl water, cold

Mix all ingredients in a blender and pour into a bowl and top with eg berries, coconut, chia.

Friday, January 27, 2017

Chocolate Pound Cake

En mäktig och kompakt kaka med god smak av choklad. Det är viktigt att inte övergrädda kakan för då kan den bli torr. Kakan håller i flera dagar och jag förvarade min i kylskåp. Jag önskar dig en fin fredag och början på helgen!

A rich and compact cake with delicious taste of chocolate. It is important to not over bake the cake because it may become dry. The cake stays good for several days and I kept mine in the refrigerator. I wish you a great day and beginning of the weekend!


Chokladsockerkaka

125 g smör, mjukt
1 dl kokossocker
0,5 dl steviasocker, Via Health
3 ägg
1 1/4 dl mjöl
3/4 dl kakaopulver
en nypa salt
0.5 dl hett kaffe
25 g mörk choklad, Fazer

chokladganache
0,5 dl grädde
50 g mörk choklad, Fazer

Blanda chokladen i det heta kaffet och ställ åt sidan. Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda i mjöl, kakaopulver, salt och kaffe-chokladblandningen till en slät smet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd brödform och grädda i 160 C grader i ca 40 minuter. Låt svalna. 

Värm grädden i en kastrull. Ta bort från värmen och blanda i hackad choklad. Låt svalna. Bred över kakan.



Chocolate Pound Cake

125 g butter, softened
1 dl coconut sugar
0.5 dl stevia sugar, Via Health
3 eggs
1 1/4 dl flour
3/4 dl cocoa powder
a pinch of salt
0.5 dl hot coffee
25 g dark chocolate, Fazer

chocolate ganache
0.5 dl cream
50 g dark chocolate, Fazer

Mix the chocolate into the hot coffee and set aside. Beat butter and sugar until fluffy. Add the eggs one at a time while stirring. Mix in the flour, cocoa powder, salt and coffee-chocolate mixture until smooth. Pour the batter into a bread pan lined with baking paper and bake at 160 degrees C for about 40 minutes. Let cool. 

Heat the cream in a saucepan. Remove from heat and mix in the chopped chocolate. Let cool. Spread over cake.

Thursday, January 26, 2017

Berry Smoothie

Bär ger en god söt smak till smoothies och för att göra den mera mättande har jag även tillsatt proteinpulver. För en fylligare smak passar det också bra att ha i havregryn. 

Berries provide a good sweet taste to smoothies and to make it more satisfying, I have also added protein powder. You could add oats as well.


Bärsmoothie

1 fryst banan
1 dl frysta jordgubbar 
0,5 dl frysta blåbär
1 skopa vaniljproteinpulver
1 tsk blåbärspulver (holistic.se)
1 tsk korngräs (holistic.se)
2-3 dl vatten, kallt

Mixa alla ingredienser i en mixer och häll upp i ett glas. 



Berry Smoothie

1 frozen banana
1 dl frozen strawberries
0.5 dl frozen blueberries
1 scoop vanilla protein powder
1 tsp blueberry powder (holistic.se)
1 tsp barley grass (holistic.se)
2-3 dl water, cold

Mix all ingredients in a blender and pour into a glass.


Wednesday, January 25, 2017

Espresso Chocolate Cake

Bara genom att säga namnet på kakan får det att vattnas i munnen på mig, hihi. Kaffe och choklad, en av de bästa kombinationerna. När jag dricker kaffe tar jag gärna en chokladbit till. Har jag en kakbit så får det även bli en bit av den till mitt kaffe. Gillar du också kaffe och choklad då kan jag rekommendera dig att baka denna kaka. Får du inte tag på kaffeyoghurt, kan du säkert blanda kaffepulver i naturell yoghurt istället. Och har du inte espresso ta då starkt kaffe istället. 

Just by saying the name of the cake makes my mouth water :). Coffee and chocolate, one of the best combinations. When I drink coffee I like to eat a piece of chocolate. If I have a piece of cake I also have a piece of it with my coffee. If you like both coffee and chocolate then I recommend you to bake this cake. And if you can't get hold of coffee yogurt, you can surely mix coffee powder into plain yogurt instead. And if you do not have espresso then use strong coffee instead.


Espresso-Chokladkaka

100 g smör, mjukt
1 dl kokossocker
0,5 dl steviasocker från Via Health
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
1 mandelmjöl
0,5 dl kakaopulver
1 tsk bakpulver
3 msk kaffeyoghurt
0,5 dl espresso
chokladkaffebönor, valbart

Blanda smör och socker i en skål. Tillsätt äggen och rör runt väl. Blanda sedan i mjöl, kakao, bakpulver, yoghurt och espresso tills slät. Rör ner hackade chokladkaffebönor om du använder. Häll smeten i en smord och mjölad bakform (14-16 cm) och grädda i 175 C i 30 minuter. Låt svalna. 



Espresso Chocolate Cake

100 g butter, softened
1 dl coconut sugar
0.5 dl stevia sugar from Via Health
2 eggs
1.5 dl flour
1 almond flour
0.5 dl cocoa powder
1 tsp baking powder
3 tbsp coffee yogurt
0.5 dl espresso
chocolate coffee beans, optional

Mix the butter and sugar in a bowl. Add the eggs and stir well. Then mix in the flour, cocoa, baking powder, yogurt and espresso until smooth. Stir in chopped chocolate coffee beans if using. Pour the batter into a greased and floured baking pan (14-16 cm) and bake at 175 C for 30 minutes. Let cool.

Tuesday, January 24, 2017

Teriyaki Noodles

Jag lagar inte så ofta asiatiska maträtter hemma, men gillar smaken av dem. Nudlar med teriyakisås har både en söt smak av kokossocker och syrlig smak av risvinäger. En typisk smakkombination i det asiatiska köket. Har du recept på liknande maträtter? 

I don't make often Asian dishes at home, but I like the taste of them. Noodles with teriyaki sauce has both a sweet taste of coconut sugar and sour taste of rice vinegar. A typical flavor combination in Asian cuisine. Do you have recipes for similar dishes?



Teriyaki Noodles
4 servings

sauce
1 dl soy sauce
2 tbsp water
2 tbsp rice vinegar
2 tbsp coconut sugar
1/4 tsp sesame oil
1-2 cloves of garlic, grated
3 cm fresh ginger, grated

300 g mixed vegetables
200 g tofu
noodles, cooked

Combine the sauce ingredients in a saucepan on medium heat until the sugar is dissolved.

In a skillet fry tofu and vegetables until soft. Add the noodles and sauce and cook for a couple of minutes or until everything is warm. 



Teriyaki-nudlar
4 portioner

sås
1 dl sojasås
2 msk vatten
2 msk risvinäger
2 msk kokossocker
1/4 tsk sesamolja 
1-2 vitlöksklyftor, riven
3 cm färsk ingefära, riven

300 g blandade grönsaker
200 g tofu
nudlar, kokta

Kombinera ingredienserna till såsen i en kastrull på medelvärme tills sockret har löst sig.

I en stekpanna stek tofu och grönsaker tills mjuka. Tillsätt nudlar och sås och koka i ett par minuter eller tills allt är varmt.

Monday, January 23, 2017

Curry Quorn Sauce

Hej måndag och en ny vecka att se fram emot! Hoppas du hade en fin helg. Jag vet att många äter vegetarisk just på måndag, för att ta del av den internationella rörelsen Meatless Monday. Här får du ett smakrikt recept på en sås med bl.a quorn och curry. 

Hey Monday and a new week to look forward to! Hope you had a nice weekend. I know that many eat vegetarian on Monday to take part of the international movement Meatless Monday. Here you get a tasty recipe for a sauce with quorn and curry.



Curry Quornsås

kokosolja
0,5-1 msk curry
1 liten röd lök, hackad
1 liten röd paprika, hackad
15 cm zucchini, hackad
200 g quornbitar / tofu
1 dl ärtor, frysta
1,5-2 dl tomatsås
1,5-2 dl grädde / sojagrädde
salt
peppar
vitlökspulver

Värm kokosolja i en stor stekpanna. Lägg i curry, lök, paprika och zucchini och stek i några minuter. Tillsätt quorn, ärtor, tomatsås och grädde och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt mera vätska om du vill ha såsen lösare. Krydda efter smak. Servera med t.ex. ris. 



Curry Quorn Sauce

coconut oil
0.5-1 tbsp curry powder
1 small red onion, chopped
1 small red bell pepper, chopped
15 cm zucchini, chopped
200 g quorn / tofu
1 dl peas, frozen
1.5-2 dl tomato sauce
1.5-2 dl cream / soy cream
salt
pepper
garlic powder

Heat the coconut oil in a large skillet. Add curry, onion, pepper and zucchini and cook for a few minutes. Add quorn, peas, tomato sauce and cream and let simmer for 10 minutes. Add more liquid if you want a thinner sauce. Season to taste. Serve with eg rice.