Vet du hur enkelt det är att göra hembakat bröd mera proteinrikt? Inte? Svaret är linser. Man smakar dem inte och ser dem inte i brödet. Perfekt om ni frågar mig och så blir bröden väldigt saftiga av dem också. Detta är mitt bidrag till Månaden Gröna som har temat baljväxter. 

Do you know how easy it is to make homemade bread more protein-rich? Not? The answer is lentils. You can't taste them and you do not see them in the bread. Perfect if you ask me and the lentils make the rolls very moist. These are my contribution to this month's green which has the theme leguminous.


Semlor med Linser
ca 10 st

100 g kokta, avrunna och sköljda linser (jag hade bruna)
2 dl vatten
6 g torrjäst 
1 tsk salt
1,5 msk olivolja
3/4 msk fibersirap, Sukrin
2,5 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
1 dl havregryn
2 msk pumpafrön

Med en stavmixer mixa linserna med 1 dl vatten. TIllsätt resterande vatten och värm vätskan till 42 C grader. Blanda i jäst, salt, olja, sirap, mjöl och frön. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Knåda degen lätt och forma till semlor. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda semlorna i 200 C ugn ca 15 minuter. 


Rolls with Lentils
about 10 pcs

100 g cooked, drained and rinsed lentils (I used brown lentils)
2 dl water
6 g dry yeast
1 tsp salt
1.5 tbsp olive oil
3/4 tbsp fiber syrup, Sukrin
2.5 dl flour
2 dl rye flour
1 dl oatmeal
2 tbsp pumpkin seeds

With a hand blender mix lenses with 1 dl water. Add remaining water and heat the liquid to 42 C degrees. Mix in yeast, salt, oil, syrup, flour and seeds. Knead into a smooth dough. Let rise covered for 40 minutes. Knead the dough lightly and shape into rolls. Let them rise for another 30 minutes. Bake the rolls in 200 ° C oven for about 15 minutes.