Saturday, December 31, 2016

Sacher Cake and Happy New Year

Gott Nytt ÅR! År 2016 har gått väldigt fort, vilket är både skrämmande och roligt. Vi har redan bott över ett år i Amsterdam och vi trivs väldigt bra. Jag uppskattar alla årstider och såhär års är den friska luften så skön. I Amsterdam har vi ingen riktig vinter, vi har endast haft några dagar då temperaturen varit under noll. Hoppas ditt gångna år varit bra och härmed vill jag önska dig ett gott nytt år.

Happy New Year! Year 2016 has gone very quickly, which is both scary and funny. We have already lived more than a year in Amsterdam and we really enjoy living here. I appreciate all the seasons, and this time of year the fresh, crisp air so nice. In Amsterdam, we have no real winter, we have only had a few days when the temperature was below zero. I hope your past year has been good, and hereby I wish you a happy new year. 


Sacherkaka

80 g smör, mjukt 
3/4 dl kokossocker
1 stort ägg
1 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
30 g mörk choklad, smält
3/4 dl grädde
2 msk aprikossylt

Värm ugnen till 175 C grader. Smörj och mjöla en liten kakform. Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och vispa. Blanda i mjöl, mandelmjöl, kakaopulver och bakpulver. Tillsätt smält choklad, grädde och till sist blanda i aprikossylt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna. Dekorera ev. med smält choklad.



Sacher Cake

80 g butter, soft
3/4 dl coconut sugar
1 large egg
1 dl wheat flour
1 dl almond flour
1 tbsp cocoa powder
1 tsp baking powder
30 g dark chocolate, melted
3/4 dl heavy cream
2 tbsp apricot jam

Preheat the oven to 175 C degrees. Grease and flour a small cake tin. Whisk butter and sugar. Add the egg and whisk a little more. Mix in the flour, almond flour, cocoa powder and baking powder. Add the melted chocolate, cream and finally mix in apricot jam. Pour batter into the cake tin and bake in middle of the oven for about 30 minutes. Let the cake cool. Decorate optionally with melted chocolate.

Friday, December 30, 2016

Delicious Food for New Year

Har du menyn klar för nyårsfirandet? Om inte, får du av mig några tips. Olika gratänger är passande mat på nyåret och jag har många recept på just det. 

Do you have the menu ready for the New Year celebrations? If not, I have some tips for you. Different gratins are suitable food on New Year and I have many recipes for just that.






Paj är också gott att servera om man ä många som firar tillsammans. Här nedan är några förslag.

Pie is also great to serve if you are many who celebrate New Year's together. Below are some suggestions.






Dessert vill man också såklart ha och jag har sammanställt en lista här med olika desserter

Dessert is a must, obviously, and here I have made a list with various desserts.




Thursday, December 29, 2016

Mustard Baked Potatoes

Ett gott mattips till nyårsfirandet är senapsmarinerade potatis rostade i ugn. Använd en god senap, kanske dijon eller ta den du gillar bäst. Citron ger också en god smak till potatisen. Man kunde även använda citronskal. 

A good food tip for the New Year celebration is mustard marinated potatoes roasted in the oven. Use a good mustard, dijon, or perhaps take the one you like best. Lemon also gives a good flavor to the potatoes. You could also use lemon peel.



Senapsrostad Potatis

1-1,5 kg småpotatis, delade på längden
1 dl senap
3 msk olja
2 msk citronsaft
salt
peppar

Värm ugnen till 200 C grader. Tvätta potatisen och dela dem på längden. I en skål blanda senap, olja, citronsaft, salt och peppar. Blanda i potatisen och lägg dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ca 40 minuter.



Mustard Baked Potatoes

1-1.5 kg small potatoes, cut lengthwise
1 cup mustard
3 tablespoons oil
2 tablespoons lemon juice
salt
pepper

Heat the oven to 200 C degrees. Wash the potatoes and cut them lengthwise. In a bowl mix the mustard, oil, lemon juice, salt and pepper. Add the potatoes and coat them in the mixture. Put the potatoes on a baking sheet lined with parchment paper. Roast for about 40 minutes.


Wednesday, December 28, 2016

Breakfast Sandwich

Idag vill jag tipsa om en god frukost / mellanmål. Ta några skivor gott surdegsbröd och bred på jordnötssmör och toppa med banan och chiafrön. Ett annat gott pålägg är avokado och chiafrön. Servera med en kopp te eller kaffe. Har ni annars lagt märke till att det nu finns avokado emoji :) 

Today I want to share with you a good breakfast / snack. Take a few slices of good sourdough bread and spread with peanut butter and top with banana and chia seeds. Another good topping is avocado and chia seeds. Do you have noticed that there is now an avocado emoji :)




Tuesday, December 27, 2016

Cinnamon Berry Granola

Hemmagjord granola är ju bara bäst. Och det är enkelt att laga själv och du kan smaksätta granolan enligt vad du har hemma eller vad du gillar. Jag gjorde tidigare i höst en granola med pepparkakssmak och den här gången kryddade jag med kanel och tillsatte torkade bär som ger sötma och en god smak till granolan. 

Homemade granola is the best. And it is easy to make and you can flavor the granola according to what you have at home or what you like. I made earlier in the fall granola flavoured with gingerbread spice and this time I used cinnamon and added dried berries that give sweetness and good taste to the granola.


Cinnamon Berry Granola

2 dl old fashioned oats
1 dl pecan nuts
1 dl peanuts
4 tbsp pumpkin seeds
3 tbsp sunflower seeds
2 tbsp sesame seeds
2 tbsp vanilla protein powder, optional
2 tsp cinnamon
one pinch of salt
0.5 dl coconut oil

dried berries

Mix all the ingredients, except for the dried berries, in a bowl and spread on a baking sheet lined with parchment paper. Bake in 175 C degrees for about 20 minutes. Let cool and add the dried berries. Store in a jar. 



Kanel-Bärgranola

2 dl gammaldags havregryn
1 dl pecannötter
1 dl jordnötter 
4 msk pumpafrön 
3 msk solrosfrön 
2 msk sesamfrön
2 msk vaniljproteinpulver, valbart
2 tsk kanel
en nypa salt
0,5 dl kokosolja 

torkade bär

Blanda alla ingredienser, förutom de torkade bären, i en skål och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 C grader i ca 20 minuter. Låt svalna och tillsätt torkade bär. Förvara i en burk.

Monday, December 26, 2016

Licorice Chocolate Muffins

I julkalendern från Haupt fanns det i en lucka lakritsgranulat. En del av dem använde jag i dessa muffins. Min favorit choklad med lakritsbitar i är Fazers Lontoo rae. Har du smakat på den? Tyvärr hade jag inte den chokladen hemma när jag bakade dessa, men en annan god som jag hittade på Lidl i Amsterdam är en med små, små bitar av lakrits i och den chokladen har jag använt i receptet. Muffinsen blir så saftiga och goda och gillar man lakrits så kommer man även gilla dessa. Och dessa går att variera med annan choklad, varför inte t.ex mintkrokant?

In the Advent calendar from Haupt there was one day licorice granules. Some of them I used in these muffins. My favorite chocolate with licorice pieces is Fazer Lontoo Rae. Have you tried it? Unfortunately, I did not have that chocolate at home when I baked these, but another good that I found at Lidl in Amsterdam is a chocolate with small, small pieces of licorice, so that's what I have used in the recipe. The muffins are so moist and tasty and if you like licorice you will also like these. And you can vary the flavours by using different chocolates, why not e.g. mint?


Lakrits Chokladmuffins
5 st

50 g smör
1 dl kokossocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kakaopulver
1 tsk lakritsgranulat från Haupt
0,5 tsk bakpulver
1 ägg
0.5 dl mandelmjölk 
80 g lakritschoklad, hackad grovt

Smält smöret och låt det svalna. Blanda i sockret. Blanda sedan i resterande ingredienser. Fördela smeten mellan 5 muffinsformar och toppa med chokladbitar. Grädda i 175 C i ca 15 minuter. Dom får gärna vara lite kladdiga inuti. 


Licorice Chocolate Muffins
5 muffins

50 g butter
1 dl coconut sugar
1 dl flour
0.5 dl almond flour
0.5 dl cocoa powder
1 tsp licorice granules from Haupt
0.5 tsp baking powder
1 egg
0.5 dl almond milk
80 g licorice chocolate, coarsely chopped

Melt the butter and let it cool. Stir in the sugar. Then mix in the remaining ingredients. Divide the batter between 5 muffin cups and top with chocolate pieces. Bake at 175 C for about 15 minutes. They may well be a little sticky inside.

Sunday, December 25, 2016

Banana Peanut Butter Protein Smoothie

God morgon! Hade ni en fin julafton? Blev det som du tänkt dig? Ofta blir man proppmätt av all god julmat och dessert och choklad... Vi hade en fin dag tillsammans med familjen och vi åt traditionell finsk julmat som består av jullådor (morot, kålrot, potatis), julskinka, sill, köttbullar (för den som äter), rosolli, rispiroger m.m. 

Behöver ni en fräsch start idag kan jag tipsa om en mycket god smoothie. Ni som följt mig länge vet min kärlek till jordnötssmör och jag har det lite till allt. Den här smoothien är så otroligt god, len och proteinrik. Den smakar mycket jordnötter och jag har använt jordnötssmörpulver i den, men det går lika bra med jordnötssmör. Mmmm, så god!

Good morning! Did you have a nice Christmas? Was it what you expected? Often they gorged of all the good Christmas food and dessert and chocolate ... We had a nice day with the family and we ate traditional Finnish Christmas dinner consisting of Christmas casseroles (carrot, rutabaga, potato), oven baked ham, herring, meatballs (for those who eat that), rosolli, rice pastries etc.

If you need a fresh start today, here is a recipe for a very good smoothie. Those of you who followed me a long time know my love for peanut butter and I have it with almost everything. This smoothie is so incredibly good, smooth and protein-rich. It has a deep flavour of peanuts and I have used peanut butter powder in it, but it works just as well with peanut butter. Mmmm, so good!


Banana Peanut Butter Protein Smoothie

1 frozen banana
1 scoop vanilla protein powder
1 tbsp peanut butter powder or peanut butter
2 dl almond milk
4 ice cubes

Mix all the ingredients in a blender. Pour into a glass and enjoy!




Banan Jordnötssmör Proteinsmoothie

1 fryst banan
1 skopa vaniljproteinpulver 
1 msk jordnötssmörpulver eller jordnötssmör
2 dl mandelmjölk 
4 isbitar

Blanda alla ingredienser i en mixer. Häll upp i ett glas och njut!


Saturday, December 24, 2016

Merry Christmas and Speculoos Cookie Butter Cookies

God Jul allesammans! Jag önskar er alla en fridfull jul!
Pepparkakor i någon form hör till julen och har man inte bakat traditionella pepparkakor kan man snabbt svänga ihop mjuka kex med smak av pepparkaka. Dessa kex har även choklad i sig. För choklad kan man aldrig få för mycket av. Jag har igen använt mig av speculoos kexsmör, som är så gott och passar så bra att baka med. I Holland äts speculoos kexsmör på en skiva bröd till frukost :) Ja, alla på sitt vis!

Merry Christmas everyone! I wish you all a happy Christmas!
Gingerbread are a big part of Christmas and if you don't have the time to make traditional gingerbread you can bake these bake these soft cookies with the taste of gingerbread in now time. The cookies have also chocolate in them, because one can never get too much of chocolate. I have again used speculoos cookie butter in the recipe, but it is so good and so well suited to bake with. In Holland speculoos cookie butter is eaten on a slice of bread for breakfast :).


Speculoos Cookie Butter Cookies
about 10 pcs

50 g butter, softened
0.5 dl Speculoos spread or other cookie butter
1 dl coconut sugar
1 small egg
1 3/4 dl flour
0.5 tsp speculoos spice
1/4 tsp baking powder
pinch of salt
1 dl chocolate chips

In a bowl beat together butter, speculoos spread and sugar until fluffy. Add the egg, and mix. Add the flour, baking powder, speculoos spice and salt. Stir in the chocolate chips. Cover and refrigerate for 1 hour. Preheat the oven to 175 C degrees. Scoop balls of dough onto a baking sheet. Bake for 8-10 minutes until just set, and the edges are golden brown. Remove from the oven and let cool completely.



Speculooskex
ca 10 st

50 g smör, mjukt
0,5 dl Speculoos spread eller annat kexsmör
1 dl kokossocker
1 litet ägg
1 3/4 dl mjöl
0,5 tsk speculooskrydda
1/4 tsk bakpulver
nypa salt
1 dl choklad chips

I en skål vispa ihop smör, speculoos och socker pösigt. Tillsätt ägg och blanda. Tillsätt mjöl, bakpulver, speculooskrydda och salt. Rör i chokladchips. Täck degen och ställ i kylskåp i en timme. Värm ugnen till 175 C grader. Klicka bollar av degen på en plåt. Grädda i 8-10 minuter tills kanterna är gyllenbruna. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.

Friday, December 23, 2016

Vegan Jansson's Temptation

På många julbord serveras det Janssons frestelse. Vill man laga en vegetarisk variant har jag ett recept med soltorkade tomater och oliver. En mycket god och smakrik frestelse som påminner om originalet. Det här är en rätt som passar bra till nyåret också.

At many Christmas dinners Jansson's temptation is served. If you want to make a vegetarian version, I have a recipe with sundried tomatoes and olives. A very good and tasty temptation reminiscent of the original. This is a dish that can be served on New Year's Eve as well.


Vegan Janssons Frestelse

1 kg potatis
1 röd lök, hackad
3/4 dl soltorkade tomater, strimlade
0,5 dl svarta oliver, i bitar
salt
svartpeppar
1,5 dl grädde (soja)

Skala potatisen och skär i tunna strimlor. Lägg hälften av potatisen i en ugnsform och strö på lök, soltorkad tomat och oliver Salta och peppra. Häll på grädden. Grädda i 175 C i ca 50-60 minuter eller tills potatisen är mjuk.



Vegan Jansson's Temptation

1 kg potatoes
1 red onion, chopped
3/4 cup sun-dried tomatoes, shredded
0.5 dl black olives
salt
black pepper
1.5 dl cream (soy)

Peel the potatoes and cut into thin strips. Place half of the potatoes in a baking dish and sprinkle on the onions, sun-dried tomato and olives. Season with salt and pepper. Pour in the cream. Bake at 175 C for about 50-60 minutes or until the potatoes are soft.

Thursday, December 22, 2016

Gluten-Free Daim Chocolate Cake

Jag kan tänka mig att det äts en hel del choklad hos många under jul. I Finland är konfektaskar väldigt populära. Mina föräldrar har alltid Pandas konfektask hemma, men Fazers choklad är också populära. Vanligen brukar vi också som komplement till alla chokladbitar servera en chokladdessert på julafton. För, för mycket choklad kan man väl inte äta :) Här får ni ett tips på en mäktig chokladkaka med daim. 

I can imagine that a lot of chocolate is eaten during Christmas. In Finland, chocolate boxes are very popular. My parents have always Panda's chocolate box at home, but chocolates from Fazer is also popular. Usually we tend also to complement all the chocolate confectionaries with a chocolate dessert on Christmas Eve. Because there is no such thing as too much chocolate :) Here you get a tip for a really chocolatey chocolate cake with Daim.



Daim Chokladkaka

80 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
1 dl kokossocker
1 dl mandelmjöl
80 g daim, hackad i bitar

Värm ugnen till 175 C och klä en 20 x 20 cm bakform med bakplåtspapper.
Smält smör och choklad i en kastrull. Ställ åt sidan för att svalna. Blanda sedan i ägg, socker och mjöl. Blanda sist i daimbitar. Häll smeten i den förberedda formen.  Grädda i ca 25-30 minuter. Låt svalna helt innan du skär i bitar.


Daim Chocolate Cake

85 g butter  
100 g dark chocolate             
2 eggs            
1 dl coconut sugar
1 dl almond flour                     
80 g daim, chopped in pieces

Preheat the oven to 175 C and line an 20 x 20 cm pan with baking paper.
Melt the butter and chocolate together in a pan until smooth. Set aside to cool. Then add eggs, sugar, and flour. Stir in the daim pieces. Pour the batter into the prepared pan. Bake for about 25-30 minutes. Chill completely before cutting into squares.

Wednesday, December 21, 2016

Baked Oatmeal with Cinnamon and Apple

Att ibland variera den vanliga havregrynsgröten mot ugnsbakad gröt är gott. Konsistensen på gröten blir annorlunda då den bakas i ugn, den blir mera fast, lite som en kaka. Får man gröt över går den bra att förvara i kylskåp och värma upp senare. 

To sometimes vary the usual porridge to baked oatmeal is good. The consistency of the oatmeal is different when baked in the oven, it becomes more solid, a bit like a cake. If you have left-overs, keep it in the fridge and heat up later.



Ugnsbakad Gröt med Äpple och Kanel
2 portioner

2,5 dl havregryn
1 msk chiafrön
0.5 msk Love Arctic mald linfrö & havtorn
1 tsk kanel
1 tsk lucumapulver
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl mandelmjölk 
1 msk fibersirap gold, Sukrin
1 äpple, rivet

Värm ugnen till 175 C grader. Smörj en ugnsfast form med kokosolja. I en skål, blanda havregryn, chia, linfrö & havtorn, kanel, lucumapulver, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk, sirap och äpple. Häll blandningen i formen och grädda i 30 minuter eller tills gyllenbrun.


Baked Oatmeal with Cinnamon and Apple
2 servings

2.5 dl old-fashioned oats
1 tbsp chia seeds
0.5 tbsp Love Arctic milled flaxseed & buckthorn
1 tsp cinnamon
1 tsp lucuma powder
0.5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
2,5 dl almond milk
1 tbsp fiber syrup gold, Sukrin
1 apple, grated

Preheat the oven to 175 C degrees. Grease an ovenproof dish with coconut oil. In a bowl, mix oatmeal, chia, flaxseed & sea buckthorn, cinnamon, lucuma powder, baking powder and salt. Add milk, syrup and apple. Pour the mixture into the ovenproof dish and bake for 30 minutes or until golden brown.