Friday, September 30, 2016

Agra Indian Express - Amsterdam

En dag när mina föräldrar var här tog vi hämtmat från Agra Indian Express (Elandsgracht 140). Hade vi vetat att portionerna är gigantiska hade två personer kunnat dela på en maträtt. Men vi fick över till lunch följande dag :) Maträtterna var smakrika och hade en hetta som man efter en stund vande sig vid. Vi testade även deras vegetariska samosas, vilka var goda, men starka. Naan brödet smakade också bra, men det glömde jag att ta bild på. Mina föräldrar åt Butter Chicken, som hade en krämig och söt smak och Chicken Jal Ferezi som var en starkare sås med grönsaker. Min man och jag tog Dal Makhani som var gjord på linser och bönor. 

One day when my parents were here we toad take-away food from Agra Indian Express (Elandsgracht 140). Had we known that the portions were this big two people could have shared one dish. But we got left-overs for lunch the next day :) The dishes were flavorful and had a heat that after a while you got used to. We also tested their vegetarian samosas, which were good, but hot. The naan bread also tasted good, but I forgot to take a picture go them. My parents ate Butter Chicken, which had a creamy and sweet taste and Chicken Jal Ferezi which was a hot sauce with vegetables. My husband and I ate Dal Makhani which was made on lentils and beans.

Chicken Jal Ferezi

Butter Chicken and Vegetarian Samosa

Dal Makhani

Thursday, September 29, 2016

Apple Cinnamon Bircher Muesli

Första gången jag åt Bircher müsli var på hotell många, många år sedan och jag tyckte genast om det. Jag har sedan dess gjort nu och då olika versioner av den och man kan använda sig av sina favoritingredienser och smaker. I Singapore åt jag ibland Bircher müsli från Swiss Bakery som innehöll äpple, päron, vinbär och björnbär. Mycket god! Dagens Bircher müsli innehåller bl.a. chia, proteinpulver, äpple och kanel, men chia och proteinpulver är inget man behöver ha i sin müsli. Har du recept på Bircher müsli du vill dela med dig av?

The first time I ate Bircher muesli was at a hotel many, many years ago and I immediately liked it. I have since made every now and then different versions of it, and you can use your favorite ingredients and flavors. In Singapore, I sometimes bought Bircher muesli from Swiss Bakery which contained apple, pear, currants and blackberries. Very good! In todays Bircher muesli I have chia, protein powder, apple and cinnamon, but chia and protein powder is not something you need to add in your muesli. Do you have a recipe for Bircher muesli to share?


Apple Cinnamon Bircher Muesli

1 dl old-fashioned oats 
1 3/4 dl unsweetened almond milk 
1 small apple, grated
2 tbsp soy yogurt
1 tbsp chia seeds
1 tbsp hemp-vanilla protein powder
1 tsp pumpkin seeds
0.5 tsp cinnamon

Stir together all the ingredients in a bowl. Refrigerate overnight. Top with diced apple and cinnamon. 



Äpple Kanel Birchermüsli

1 dl gammeldags-havregryn
1 3/4 dl osötad mandelmjölk 
1 litet äpple, rivet
2 msk soja yoghurt
1 msk chiafrön
1 msk hampa-vaniljproteinpulver 
1 tsk pumpafrön
0,5 tsk kanel

Rör ihop alla ingredienser i en skål. Ställ i kylskåpet över natten. Toppa med tärnat äpple och kanel.


Wednesday, September 28, 2016

Koffiehuis De Hoek - Amsterdam

Koffiehuis De Hoek ligger i hörnet av Prinsengracht och Reestraat och är ett litet café som serverar frukost och lunch. På sommaren eller på varma vår/höstdagar kan man även sitta ute och njuta av maten. Vi besökte caféet för frukost och portionerna är stora, kaffet de serverar är filterkaffe och apelsinjuicen pressas efter beställning. Vi var alla nöjda med vår mat. Maten var ingenting enastående, men smakrik och färsk.  

Koffiehuis De Hoek is situated in the corner of Prinsengracht and Reestraat and is a small café serving breakfast and lunch. In the summer or on warm spring / autumn days you can also sit outside and enjoy the food. We visited the cafe for breakfast and the portions are large, the coffee they serve is filter coffee and the orange juice is squeezed to order. We were all happy with our food. The food was nothing outstanding, but tasty and fresh.







Tuesday, September 27, 2016

Gluten-Free Pitaya Overnight Oats

Visst blir det en häftig färg på gröten när man använder pitayapulver! Pitayapulvret i sig har en mild smak så den passar att använda till mycket då smaken inte tar över. Jag kan tänka mig att barn blir väldigt glada för sin frukostgröt eller yogurt när den har en färg som denna. Helt naturligt dessutom. 

Doesn't this porridge get a cool color when using pitaya powder! Pitaya powder itself has a mild flavour and thats why it's suitable to use in many things, as the taste does not take over. I can imagine that children will be very happy for their breakfast porridge or yogurt when it has a color like this. And it's all natural, no additives in this powder.



Gluten-Free Pitaya Overnight Oats

1 dl old-fashioned oats 
1 3/4 dl unsweetened almond milk 
1 tbsp chia seeds
1 tbsp hemp vanilla protein powder (fitnessguru)
1 tsp pitaya powder (rawnice.com)
blackberries, frozen

Stir together all the ingredients in a bowl. Refrigerate overnight. 



Glutenfri Pitaya "Över Natten" Gröt

1 dl gammaldags-havregryn
1 3/4 dl osötad mandelmjölk 
1 msk chiafrön
1 msk hampa-vaniljproteinpulver (fitnessguru)
1 tsk pitayapulver (rawnice.com)
björnbär, frysta

Rör ihop alla ingredienser i en skål. Ställ i kylskåpet över natten. 

Monday, September 26, 2016

De Foodhallen - The Butcher

Mina kära föräldrar har varit på besök och med sig hade de så mycket goda finska produkter. Ordentligt finskt rågbröd är något man inte får i Amsterdam så nu har vi frysen fylld med många skivor gott bröd :) Vi fick också choklad, blåbär, lingon, jordgubbar, kantareller och äpplen. Så snällt av dem att packa väskan full med saker till oss. 

De Foodhallen har jag skrivit om tidigare här och dit tog vi mina föräldrar för middag en kväll. När min man och jag är där äter vi nästan alltid på Green Brothers, men den här gången valde vi hamburgare från The Butcher. Vi åt Veggie Delight Burgare som hade en biff gjord på potatis och blandade grönsaker. Mycket smakrik och god. Min mamma åt en kycklingburgare och min pappa nötköttsburgare och de var också mycket nöjda med sin mat. Nedan har jag endast bild på den vegetariska hamburgaren.

My dear parents have been visiting and with them they brought so much delicious Finnish products. Properly Finnish rye bread is something you don't get in Amsterdam so now we have the freezer filled with good bread :) We also got chocolate, blueberries, lingonberries, strawberries, chanterelles and apples. So nice of them to pack the bag full of things to us.

De Foodhallen, I have written about previously here, we took my parents there for dinner one evening. When my husband and I visit the place we eat almost always at Green Brothers, but this time we chose burgers from The Butcher. We ate the Veggie Delight burger that had a patty made of potatoes and mixed vegetables. Very tasty and good. My mother ate a chicken burger and my dad beef burger and they were also very happy with their food. Below I have only pictures of the vegetarian burger.



Sunday, September 25, 2016

Creamy Scrambled Eggs

Jag gör gärna äggröra till frukost på helgerna. Äggröra är också något jag väljer på hotellfrukostar, men kvalitén på dem varierar mycket. Ibland tillsätter jag smör i dem för att få dem krämigare. När jag såg att Victoria bloggade om en äggröra á la femstjärnigt hotell var jag bara tvungen att testa. Ja, den blev mycket god, krämigt god och jag kommer nog att göra den på nytt. 

I like sto make crambled eggs for breakfast on the weekends. Scrambled eggs are also something I choose when I'm having hotel breakfasts, but the quality of them varies widely. Sometimes I add butter to them to make them creamier. When I saw that Victoria blogged about scrambled eggs à la five-star hotel I just had to try it. Yes, it was very good, creamy good and I will definitely make it again.


Krämig Äggröra
2 portioner

4 ägg
en stor klick smör
1 msk crème fraîche
salt
peppar

Börja med att knäcka äggen i en kall, oljad stekpanna eller kastrull. Lägg i en rejäl klick smör och sätt pannan på medelvärme på spisen. Det är viktigt att du inte saltar och pepprar förrän i slutet eftersom det skapar en vattnig konsistens.

Rör hela tiden om långsamt med en spatel utan att vispa. När röran har fått en tjockare konsistens kan du ta av stekpannan helt och hållet. Rör ner en klick crème fraîche. Avsluta med att salta och peppra efter smak.



Creamy Scrambled Eggs 
2 servings

4 eggs
a large knob of butter
1 tbsp crème fraîche
salt
pepper

Begin to crack the eggs into the cold, oiled pan. Add a hefty dollop of butter and place the pan over medium heat on the stove. It is important that you do not salt and pepper until the end because it creates a watery consistency.

Stir constantly slowly with a spatula without whisking. When the eggs has got a thicker consistency, remove the pan from the heat completely. Stir in a dollop of crème fraîche. Finish with salt and pepper to taste.

Saturday, September 24, 2016

Sugar-Free and Gluten-Free Chocolate Muffins

Det här är muffins du kan äta närsomhelst på dygnet. De passar bra som frukost om du vill ha något sött på morgonen, som mellanmål och till dessert. De innehåller nyttiga fetter från mandelsmör och kokosolja och de är både socker- och glutenfria. 

These are muffins you can eat any time of day. They fit well as breakfast if you want something sweet in the morning, as a snack or dessert. They contain healthy fats from almond butter and coconut oil and they are both sugar-free and gluten-free.


Sugar-Free and Gluten-Free Chocolate Muffins
4 pcs small

2 tbsp natural almond butter
1 tbsp coconut oil, melted
0.5 dl stevia sugar
1 large egg
2 tbsp coconut flour 
1-2 tsp almond milk
1.5 tbsp unsweetened cocoa powder 
3/4 tsp baking powder
unsweetened chocolate chips, optional

In a bowl stir together almond butter and coconut oil. Add the sugar and egg and stir. Then add the remaining ingredients and stir until smooth. Spoon the batter into 4 small silicon muffin cups and bake at 175 C degrees for 10-12 minutes. 



Socker- och Glutenfria Chokladmuffins
4 st små

2 msk mandelsmör 
1 msk kokosolja, smält
0,5 dl steviasocker
1 stort ägg
2 msk kokosmjöl
1-2 tsk mandelmjölk
1,5 msk osötat kakaopulver
3/4 tsk bakpulver
osötade chokladchips, valbart

I en skål rör ihop mandelsmör och kokosolja. Tillsätt socker och ägg och rör om. Tillsätt sedan övriga ingredienser och rör om tills slät. Fördela smeten i 4 silikonmuffinsformar och grädda i 175 C grader i 10-12 minuter.

Friday, September 23, 2016

Licorice Fudge Raspberry Cookies

Godis med smak av hallon och lakrits har alltid varit min favorit och det är ju nog en klassisk smakkombination. Visst fanns det ett år en glögg med smak av lakrits och hallon? Men i alla fall så är det gott och goda är de i kex också. Har du bakat med hallon och lakrits, berätta gärna vad i så fall.  

Candy flavoured with raspberry and licorice has always been my favorite, and that's a classic flavor combination. If I remember correctly there was one year a mulled wine with flavors of licorice and raspberry, right? But in any case it's good and yummy also in these cookies. Have you baked with raspberries and licorice, please let me know what in that case.


Licorice Fudge Raspberry Cookies
8 pcs

45 g butter, softened
3/4 dl coconut sugar
2 tbsp stevia sugar
1 small egg
1.5 dl flour
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp vanilla powder
one pinch of salt
3-4 pcs soft licorice fudge, cut into chunks
fresh raspberries, chopped

Preheat oven to 175°C. Line a baking sheet with parchment paper. In a bowl stir the butter, coconut sugar, and stevia sugar together with a spoon. Add the egg and mix well. Then add the flour, baking powder, vanilla powder and salt, mixing until combined. Stir in the licorice fudge.
Take the dough with a cookie scoop or ice cream scoop and put on the baking sheet. Flatten the top of each cookie slightly and top with raspberries. Bake the cookies for 10-12 minutes, or until lightly browned. Let the cookies cool completely.


Lakritsfudge Hallonkex
8 st

45 g smör, mjukt
3/4 dl kokossocker
2 msk stevia-socker
1 litet ägg
1,5 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver 
en nypa salt
3-4 st mjuk lakritsfudge, skuren i bitar
färska hallon, mindre bitar

Värm ugnen till 175 °C. Klä en plåt med bakplåtspapper. I en skål blanda smör, kokossocker och stevia-socker med en sked. Tillsätt ägg och blanda väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt, blanda. Rör i lakritsfudge.

Ta degen med en kexskopa eller glasskopa och sätt på bakplåten. Platta till kexen något och toppa med hallon. Baka kexen i 10-12 minuter, eller tills lätt bruna. Låt dem svalna helt.

Thursday, September 22, 2016

Red Curry with Vegetables

Idag får ni recept på en Thai-inspirerad maträtt med röd curry och kokosmjölk. Gillar du heta såser tar du mer av den röda curryn, men smaka av medan du lagar såsen så du får den så stark som du vill ha den. Jag gillar smakrik mat, men det får inte bli för kryddig, så att det bränner i munnen.

Today you get a recipe for a Thai-inspired dish with red curry and coconut milk. If you like hot sauces, add more of the red curry, but taste the sauce while preparing it, so you get it as strong as you want it. I like flavourful food, but still not too spicy, so that it burns in the mouth.


Red Curry with Vegetables

0.5 tbsp coconut oil
1 small red onion, diced
2 tsp grated fresh ginger 
1 clove garlic, grated
1 red bell pepper, sliced into thin strips
15 cm zucchini, sliced into thin strips
4 cubes frozen spinach
2 tsp red curry paste or more to taste
2 dl full-fat coconut milk
pinch of coconut sugar
soy sauce or salt

Heat a pan with coconut oil. Add the onion and cook until the onion has softened, about 5 minutes, stirring often. Add the ginger, garlic, bell pepper and zucchini, cook for 5 minutes, stirring occasionally. Then add the curry paste, coconut milk and sugar and bring the mixture to a simmer over medium heat. Cook until the vegetables have softened to your liking. Add more coconut milk or water if needed. Season with salt or soy sauce. Serve with quinoa or rice. 



Röd Curry med Grönsaker

0,5 msk kokosolja 
1 liten rödlök, tärnad
2 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
1 röd paprika, skivad i tunna strimlor
15 cm zucchini, skivade i tunna strimlor
4 kuber fryst spenat
2 tsk röd currypasta eller mer efter smak
2 dl helfet kokosmjölk
nypa kokossocker
sojasås eller salt

Hetta upp en kastrull med kokosolja. Tillsätt lök och stek tills löken mjuknat, ca 5 minuter, rör om ofta. Tillsätt ingefära, vitlök, paprika, och zucchini, koka i 5 minuter under omrörning. Tillsätt sedan currypasta, kokosmjölk och socker och låt blandningen  sjuda på medelvärme tills grönsakerna har mjuknat. Tillsätt mer kokosmjölk eller vatten om det behövs. Krydda med salt eller sojasås. Servera med quinoa eller ris.

Wednesday, September 21, 2016

Berry Almond Muffins, gluten-free

Saftiga muffins med mandel och bär. En god smakkombination, påminner en aning om mazariner. Jag gjorde små muffins så man kan bra ta två till eftermiddagskaffet :) Önskar er alla en fin dag!

Moist muffins with almonds and berries. A good flavor combination, reminds a little of  mazarin. I made small muffins so you can easily have two with your afternoon coffee :) Wish you all a nice day!



Bär-Mandelmuffins, glutenfria
9 st små

150 g mandelmassa
100 g smör, mjukt
0,5 dl kokossocker
2 ägg
2 dl mandelmjöl eller glutenfritt mjöl
1 tsk bakpulver

bär, jag hade frysta blåbär och hallon

Lägg mandelmassan och smöret i en skål och värm i mikron tills smöret är mjukt. Tillsätt socker och rör om tills allt är blandat. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät. Blanda i mandelmjöl och bakpulver. Fördela smeten i små silikonformar / muffinsformar och toppa med bär. Grädda i 175 C ca 10 minuter. 



Berry Almond Muffins, gluten-free
9 pcs small

150 g almond paste
100 g butter, softened
0.5 dl coconut sugar
2 eggs
2 dl almond flour or gluten-free flour
1 tsp baking powder

berries, I had frozen blueberries and raspberries

Add the almond paste and butter in a bowl and heat in the microwave until the butter is soft. Add sugar and stir until well blended. Add the eggs one at a time and stir the batter smooth. Mix in almond flour and baking powder. Divide the batter in small silicone molds / muffin cups and top with berries. Bake at 175 C for about 10 minutes.

Tuesday, September 20, 2016

Peanut Butter Bean Sauce

En mastig sås med smak av jordnötter, ingefära, chili och tomat. Såsen kan göras till soppa genom att tillsätta mera buljong. Jag serverade såsen med kokt quinoa, men ris funkar bra också. 

A rich sauce flavored with peanuts, ginger, chili and tomato. The sauce can be made into soup by adding more broth. I served the sauce with the cooked quinoa, but rice works well too.


Peanut Butter Bean Sauce

5 dl vegetable broth
1 small red onion, chopped
1.5 tsp grated fresh ginger
1 clove garlic, grated
15 cm zucchini, diced
3 cubes frozen spinach
2 dl mixed beans
1 dl peanut butter, smooth or chunky
0.5 dl tomato paste
sriracha sauce or sambal oelek or chili powder
salt

chopped peanuts, for garnish

In a pan bring the broth to a boil. Add the onion, ginger and garlic. Let simmer for 10 minutes. In a mixing bowl, combine the peanut butter and tomato paste, then add 2 dl of the hot stock to the bowl. Stir the mixture until smooth, then pour it back into the pan and mix well. Stir in the spinach, zucchini and beans. Season with sriracha and salt. Simmer for about 15 minutes, stirring occasionally. Serve with cooked rice or quinoa if you like, and top with chopped peanuts.



Jordnötssmör Bönsås

5 dl grönsaksbuljong 
1 liten röd lök, hackad
1,5 tsk riven färsk ingefära
1 vitlöksklyfta, riven
15 cm zucchini, tärnad
3 kuber fryst spenat
2 dl blandade bönor
1 dl jordnötssmör, slät eller chunky
0,5 dl tomatpuré 
srirachasås eller sambal oelek eller chilipulver 
salt

hackade jordnötter, till garnering

I en kastrull koka upp buljongen. Tillsätt lök, ingefära och vitlök. Låt sjuda i 10 minuter. I en skål kombinera jordnötssmör och tomatpuré, tillsätt sedan 2 dl av den heta buljongen. Rör blandningen tills den är slät, häll sedan tillbaka i kastrullen och blanda väl. Rör i spenat, zucchini och bönor. Krydda med sriracha och salt. Sjuda i ca 15 minuter under omrörning. Servera med kokt ris eller quinoa om du vill, och toppa med hackade jordnötter.

Monday, September 19, 2016

Apple Pie with Almond Paste

På hösten hör det till att baka äppelpaj eller -kaka. Jag var sugen på mandelmassa så det fick bli en fyllning gjord på den. En sådan här fyllning kallas även frangipane. Själva pajbotten är inte så söt, men den behöver inte vara det, då fyllningen är söt. Jag har använt både kokossocker och steviasocker, men du kan ta endast kokossocker eller det socker du föredrar. Jag hörde förresten att det är äpplets dag den 25e september :)

In the fall, it's a must to bake apple pie or apple cake. I was craving almond paste so I made a filling of it. This kind of filling is also known as frangipane. The pie crust is not so sweet, but it doesn't need to be, because the filling is sweet. I have used both coconut sugar and stevia sugar, but you can only use coconut sugar or the sugar you prefer. By the way I heard that apple day is celebrated on the 25th of September :)


Äppelpaj med Mandelmassa

Pajdeg: 
3/4 dl mandelmjöl 
1 msk kokosmjöl 
1 msk steviasocker
1 tsk fiberhusk 
0,5 ägg 
0,5 dl kvarg

Filling:
50 g mandelmassa
30 g smör
2 msk kokossocker
2 msk steviasocker
1 msk mandelmjöl
0.5 ägg

äpple, skivat tunnt

Rör ihop alla ingredienser för pajdegen. Tryck degen i två à 10 cm pajformar. Värm mandelmassan och smöret i mikron så att smöret blir mjukt. Blanda sedan i resterande ingredienser. Fördela fyllningen mellan de två pajformarna och toppa med tunnt skivat äpple. Grädda pajerna i 175 C i ca. 25 minuter.


Apple Pie with Almond Paste

pastry:
3/4 dl almond flour
1 tbsp of coconut flour
1 tbsp stevia sugar
1 tsp Fiberhusk
0.5 egg
0.5 dl quark

Filling:
50 g almond paste
30 g butter
2 tbsp coconut sugar
2 tbsp stevia sugar
1 tbsp almond flour
0.5 egg

apple, sliced thin

Mix all ingredients for the pastry. Press the dough into two à 10 cm pie dishes. Heat the almond paste and butter in the microwave until the butter is soft. Then mix in the remaining ingredients. Divide the filling between the two pie dishes and top with thinly sliced apple. Bake the pies in 175 C for about 25 minutes.