De här väldigt goda rutorna är ett mellanting av kex och kaka. Om man äter dem kylskåpskalla får de en mera seg konsistens och äter man dem rumstempererade är de mera kaka-aktiga. Goda och perfekta till en kopp kaffe eller kanske glögg :) 

These very good squares are a mix of cookie and cake. If you eat them refrigerated, they get a more chewy texture and if you eat them at room temperature, they are more cake-like. Good and perfect with a cup of coffee or maybe mulled wine :)



Speculoos Cookie Butter Squares

100 g, room temperature
1 ¾ dl coconut sugar
1 egg
0.5 dl speculoos cookie butter or other cookie butter
1 dl flour
2 tbsp almond flour
1 tsp speculoos spice
0.5 tsp baking powder
one pinch of salt
chocolate chips, optional

Preheat oven to 175 C. Line a baking pan 20 cm x 20 cm with parchment paper. In a bowl, stir together butter and sugar. Add the egg and speculoos and stir. Then add flour, speculoos spice, baking powder and salt. Spread batter into prepared pan. Top with chocolate chips if you are using. Bake for about 30 minutes until lightly golden. Let cool completely before cutting into pieces.


Speculoos Kexsmör-Rutor

100 g, rumstemperatur
1 ¾ dl kokossocker
1 ägg
0,5 dl speculoos cookie butter eller annat kexsmör
1 dl mjöl
2 msk mandelmjöl
1 tsk speculooskrydda
0,5 tsk bakpulver
en nypa salt
chokladchips, valfritt

Värm ugnen till 175 C. Klä en bakform 20 cm x 20 cm med bakplåtspapper. I en skål, rör ihop smör och socker. Tillsätt ägg och speculoos och rör om. Tillsätt sedan mjöl, speculooskrydda, bakpulver och salt. Bred smeten i formen. Toppa med chokladchips om du använder. Baka i ca 30 minuter tills lätt gyllene. Låt svalna helt innan du skär i bitar.