Saturday, October 31, 2015

Curry Tofu with Red Lentils

Inte kanske den snyggaste maträtten, men mycket god kan jag säga. Hade varit snyggt med något grönt i som piffat upp den. Kanske spenat eller ärter. Jag har en currykrydda som är ganska stark, så man får smaka på såsen och justera efter det. Du kanske vill ha en stark smak av curry, då är det bara att öka mängden. Min sås är tjock så man kan mycket väl tillsätta mera buljong/grädde. 

Not perhaps the best looking dish, but I can tell you it's good. It had been nice with something green in it that would have made it prettier. Perhaps spinach or peas. I have a curry spice that is quite strong, so you have to taste the sauce and adjust it after your taste buds. You might want to have a more strong flavor of curry, then just increase the amount. My sauce is thick so you may well add more broth / cream.


Curry Tofu with Red Lentils
2-3 portions

1 red onion
1 tsp curry
400 g tofu, cut into cubes
1 dl dry red lentils
2 tbsp almond flour
2 dl vegetable broth 
1-2 dl soy cream / heavy cream 
salt
black pepper

Cut the onion and tofu into pieces. Heat the coconut oil in a large frying pan and fry the onion for 1-2 minutes. Add the curry and tofu and cook for another 2 minutes. Sprinkle on almond flour and pour in vegetable broth and lentils. Simmer for 15 minutes. Then add the cream. Simmer until the lentils are tender. Serve with cooked quinoa, potatoes or rice.


Curry Tofu med Röda Linser
2-3 portioner

1 rödlök
1 tsk curry
400 g tofu, tärningar
1 dl torkade röda linser
2 msk mandelmjöl
2 dl grönsaksbuljong
1-2 dl sojagrädde / grädde
salt
svartpeppar

Skär lök och tofu i bitar. Värm kokosolja i en stor stekpanna och fräs löken 1-2 minuter. Tillsätt curry och tofu och stek ytterligare 2 minuter. Strö över mandelmjöl och häll i grönsaksbuljong och linser. Låt sjuda i 15 minuter. Tillsätt sedan grädde. Låt sjuda tills linserna är mjuka. Servera med kokt quinoa, potatis eller ris.

Friday, October 30, 2015

Chocolate Coffee Cake

En kladdig chokladkaka serverad med vispad soyagrädde och smält choklad smakar gott efter en god middag. Genom att dekorera med grädde och choklad gör vilken kaka som helst snyggare och lyxigare. 

A sticky chocolate cake served with whipped soy cream and melted chocolate tastes good after a delicious dinner. By decorating with cream and chocolate makes the cake prettier and more luxurious.


Choklad-Kaffekaka
2 st

1 linfrö- ägg (1 msk malda linfrön + 2,5 msk vatten, lägg i kylen i 15 minuter)
0,5 dl erytriol
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja, flytande
1 msk kaffe
1 msk kakaopulver
0,5 tsk bakpulver

Blanda linfrö-ägg, erytriol, mandelmjöl, kokosolja, kaffe, kakao, och bakpulver i en skål. Fördela smeten mellan två silikonformar (7 cm). Baka i 175 C i ca 20 minuter. Låt svalna och toppa med soyagrädde och smält choklad. 


Chocolate Coffee Cake
2 pcs

1 flax egg (1 tbsp ground flaxseed + 2,5 tbsp water, put in the fridge for 15 minutes)
0.5 dl erythritol (1/4 cup)
1 dl almond flour (1/2 cup)
2 tbsp coconut oil, liquid
1 tbsp coffee
1 tbsp cocoa powder
0,5 tsp baking powder

Mix flaxseed egg, erythritol, almond flour, coconut oil, coffee, cocoa, and baking powder in a bowl. Divide the batter between two silicon molds (7 cm). Bake at 175 C for about 20 minutes. Let cool and top with whipped soy cream and melted chocolate. 

Thursday, October 29, 2015

Breakfast Inspiration - Chia Pudding

Jag har en chiapudding period nu och har haft den redan länge. Helst lagar jag chiapudding på kokosgrädde och vanilj och ibland tillsätter jag kardemumma eller bär. Hoppas du blir inspirerad och vill testa något av mina recept. 

I have a chia pudding time right now and have been eating it for a long time, every day. At the moment I like to make chia pudding with coconut cream and vanilla, and sometimes I add cardamom or berries. Hope you will be inspired and want to try some of my recipes.


Chia Pudding with Blueberry Powder


Chocolate and Coconut Chia Pudding with warmed mixed Berries and cereals 

Coconut-Blueberry Chia Pudding 


Chia Pudding with Coconut Chips

Wednesday, October 28, 2015

Almond Protein Bliss Balls

Det har blivit en hel del godisbollar på senaste tid och det här experimentet blev lyckat. Resultatet är mjuka bollar som smälter i munnen och har en hint av kaffe. Jag tycker om att använda proteinpulver i bakverk och vanligen har jag vanilj, men det blir säkert gott att testa andra smaker också. 

Recently I have made bliss balls quite often and this experiment was successful. The result is a soft ball that melt in the mouth and has a hint of coffee. I like to use protein powder and usually I use vanilla flavoured, but I'm sure other flavors will work too.


Almond Protein Bliss Balls
10 pcs

1 dl vanilla protein powder
2 tbsp almond flour
1 tbsp almond butter
2.5 tbsp coffee or water
1 tsp coconut oil
pinch of salt

Mix all the ingredients in a bowl and shape into balls. Store in the fridge.


Mandel Protein Blissbollar
10 st

1 dl vaniljproteinpulver
2 msk mandelmjöl
1 msk mandelsmör
2,5 msk kaffe eller vatten
1 tsk kokosolja
nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål och forma till bollar. Förvara i kylen.

Tuesday, October 27, 2015

Salted Caramel Sauce, low-carb

En tjinuskisås som passar att ha på glass, i bakverk eller varför inte äta bara så där :) Den stelnar till när den förvaras i kylen, men det är bara att värma den på nytt för att få den rinnande igen. 

A caramel sauce that is great to have on ice cream, in baked goods or why not eat just like that :) It solidifies when stored in the fridge, but just heat it to get it to sauce consistency again.


Salted Caramel Sauce, low-carb

4 tbsp butter
4 tbsp heavy cream
1 tsp erythritol
salt, to taste

Brown the butter in a saucepan. Add the cream and simmer for 1 minute. Stir in erythritol and salt. Let simmer until the sauce thickens. 


Tjinuski, low-carb

4 msk smör
4 msk vispgrädde
1 tsk erytritol
salt, efter smak

Bryn smöret i en kastrull. Tillsätt grädden och låt sjuda i en minut. Blanda i erytritol och salt. Låt sjuda tills såsen tjocknar.

Monday, October 26, 2015

Vegan and Gluten-Free Cardamom Cookies

Kardemumma är en smak jag tycker mycket om. Inte endast i bakverk utan också i chiapudding, smoothies och i maträtter. Dessa kex blev så där härligt sega och mjuka och smakar mandel och kardemumma. Gott till en kopp te på kvällen framför tv:n. De är glutenfria och passar även veganer. 

Cardamom is a taste I like very much. Not only in baked goodies but also in chia pudding, smoothies and food. These cookies are chewy and soft and have a taste of almonds and cardamom. Good with a cup of tea in the evening in front of the TV. They are gluten free and suitable for vegans.


Cardamom Cookies
8 pcs

1 dl almond flour
2 tbsp coconut flour
0.5 tsp baking powder
2 tbsp coconut oil
0.5-1 tbsp water
0.5 tsp vanilla extract
15 drops of NuStevia vanilla
1/4 tsp cardamom 
pinch of salt

Mix all the ingredients in a bowl and shape into small cookies. Bake at 175 C degrees for 8 minutes. Let cool.


Kardemummakex
8 st

1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
0,5 tsk bakpulver
2 msk kokosolja
0,5-1 msk vatten
0,5 tsk vaniljextrakt
15 droppar vanilj stevia (NuStevia)
1/4 tsk kardemumma
nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål och forma till små kakor. Baka i 175 grader C i ca 8 minuter. Låt svalna.

Sunday, October 25, 2015

Breakfast Waffles with Mushroom Stew

Vill du servera en matigare frukost tycker jag att du skall laga dessa våfflor med svampstuvning. Krämigt, gott och mättande. Kanske passande till helgens frukostar då man vanligen har bättre med tid och hinner sitta ner en längre stund. 

Do you want to serve a more hearty breakfast, I think you should make these waffles with mushroom stew. Creamy, delicious and satisfying. Maybe you could make these for your weekend breakfasts when you usually have better time to enjoy long breakfasts.


Gluten-Free Waffles
5 pcs

85 g cream cheese
3 eggs
1 tbsp coconut flour
1 tsp psyllium husk powder
1 tsp baking powder
0.5 dl cheese, grated
1/8 tsp salt 
pinch of black pepper

Mix together all the ingredients using an hand blender until smooth. The batter is going to be loose, that's how it should be. Heat your waffle iron, then pour on the waffle mix. Bake the waffles for about 5 minutes. Serve with mushroom stew.

Mushroom Stew

portobello mushrooms
heavy cream
salt
parsley

Heat a skillet over low heat and fry the mushrooms until the liquid has steamed away. Add a splash of cream and let simmer for a while. Season and garnish with parsley.


Glutenfria Våfflor
5 st

85 g färskost
3 ägg
1 msk kokosmjöl
1 tsk psylliumpulver
1 tsk bakpulver
0,5 dl ost, riven
1/8 tsk salt
nypa svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser med hjälp av en stavmixer tills slät. Smeten kommer att vara lös, det är så den ska vara. Värm ditt våffeljärn, häll sedan på våffelsmeten. Grädda våfflorna i ca 5 minuter. Servera med svampstuvning.

Svampstuvning

portobellosvamp
grädde
salt
persilja

Värm en stekpanna på låg värme och stek svampen tills vätskan ångat bort. Häll på en skvätt grädde och låt koka samman. Krydda och toppa med persilja. 

Saturday, October 24, 2015

Sweet Potato Fries with Meatballs in Creamy Sauce

Mandelköttbullor i gräddsås serverat med ugnsrostade sötpotatis får mig att tänka på barns favoritmaträtt på restaurang, köttbullar med pommes. Gott, barnsligt gott med andra ord.

Almond meatballs in cream sauce served with roasted sweet potato reminds me of children's favorite food at restaurant, meatballs with french fries. Really yummy!



Friday, October 23, 2015

Vanilla and Chocolate Protein Cookies, no-bake

Minns ni dessa goda proteinbollar med smak av vanilj. Nu har jag gjort en version med chokladsmak också och lade ihop dessa två till ett kex. Mums säger jag bara :) 

Do you remember these good protein balls with the taste of vanilla. Now I have made a version with chocolate too and put together these two to make a cookie. Yummy :)


Chocolate Peanut Butter Bliss Balls
6 pcs

2 tbsp vanilla protein powder (Musletech phase 8)
1.5 tbsp almond flour
0.5 tbsp cocoa powder
1 tbsp peanut butter
1 tbsp coconut cream or milk

Mix all the ingredients in a bowl and shape into balls. Store in the fridge.


Choklad-Jordnötssmörbollar
6 st

2 msk vaniljproteinpulver (Musletech phase 8)
1,5 msk mandelmjöl
0,5 msk kakaopulver
1 msk jordnötssmör
1 msk kokosgrädde eller mjölk

Blanda alla ingredienser i en skål och forma till bollar. Förvara i kylen.

Thursday, October 22, 2015

Blueberry Cheesecake Protein Pancakes

De här är mina favoritplättar just nu. Fyllda med protein och antioxidanter från blåbären. Jag vill tipsa er om att understeka dem en aning, då blir de så där ljuvligt kladdiga. Blåbären ger en god sötma till plättarna. Beroende på vilket proteinpulver du använder, kommer mängden på mandelmjöl variera. Om jag använder ett pulver som innehåller både vassle och kasein då behövs bara 0,5 dl mandelmjöl, men använder jag endast vassle behövs upp till 1,5 dl mandelmjöl. Du får testa dig fram, men smeten skall vara tjock. Lycka till!

These are my favorite pancakes right now. Filled with protein and antioxidants from the blueberries. I want to give you a tip, under fry the pancakes slightly, and you will have deliciously gooey pancakes. Blueberries provides a good sweetness to pancakes. Depending on the protein powder you use, the amount of almond flour vary. When I use a protein powder containing both whey and casein I only need 0.5 dl almond flour, but when I use a whey protein powder I need up to 1.5 dl almond flour. The batter should be thick. Good luck!


Blueberry Cheesecake Protein Pancakes
6 pcs

2 eggs
50 g cream cheese
1.5 dl almond flour
1 scoop vanilla protein powder
pinch of salt
blueberries

Mix all the ingredients, except for the blueberries, in a bowl with a hand blender. Heat a frying pan with coconut oil and pour in the batter. Top the pancakes with blueberries. Fry the pancakes golden brown on both sides.


Blåbär-Ostkaka Proteinplättar
6 st

2 ägg
50 g färskost
1,5 dl mandelmjöl
1 skopa vaniljproteinpulver
nypa salt
blåbär

Blanda alla ingredienser, förutom blåbären, i en skål med en stavmixer. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och häll i smeten. Toppa plättarna med blåbär. Stek plättarna gyllenbruna på båda sidor.

Wednesday, October 21, 2015

Sugar-Free and Gluten-Free Chocolate Mint Cakes

En chokladkaka med djup smak av kakao och en kompakt konsistens. Jag valde att servera kakan med sojagrädde. Hemma hos oss är det sortering och packning som pågår. Vi flyttar till Amsterdam nästa vecka. Det skall bli mysigt med fräsch och frisk luft.  

A chocolate cake with a deep taste of cocoa and a dense texture. I chose to serve the cake with whipped soy cream. We move to Amsterdam next week, so we are sorting and packing at the moment. It's going to be cozy with fresh and healthy air.


Sugar-Free and Gluten-Free Chocolate Mint Cakes
2 pcs

0.5 dl coconut flour 
0.5 dl cocoa powder 
3 tbsp coconut oil
2 eggs
1 tbsp Nustevia cocoa mint syrup or other sweetener

Preheat the oven to 160 C degrees. Stir together all the ingredients in a bowl. Spoon the mixture into two silicon molds (7 cm) and bake in the oven for 12-15 minutes. Let cool. 


Socker- och glutenfria Choklad Mintkakor
2 st

0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl kakaopulver
3 msk kokosolja
2 ägg
1 msk Nustevia kakao mintsirap eller annat sötningsmedel

Värm ugnen till 160 C grader. Rör ihop alla ingredienserna i en skål. Fördela smeten i två silikonformar (7 cm) och grädda i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna.

Tuesday, October 20, 2015

Oven Roasted Vegetables and Tortilla

Ugnsrostade grönsaker och tortilla passar bra ihop. Jag valde att även rosta sötpotatis och de passade också bra att ha som fyllning i tortilla. Kan tyckas vara lite udda, men det funkar faktiskt. Jag rostade sötpotatis, aubergine, rödlök och paprika. Jag penslar grönsakerna med kokosolja och kryddar med salt och peppar. Chili är också gott att använda. Rosta dem i 200 C graders ugn för ca 30 minuter. 

Oven-roasted vegetables and tortilla is good match. I chose to even roast potatoes and they were also suitable to have as a filling for tortilla. May seem a little odd, but it actually works. I roasted sweet potatoes, eggplant, red onion and yellow bell pepper. I brush the vegetables with coconut oil and season with salt and pepper. Chili is also good to use. Roast them in 200 C degree oven for about 30 minutes.



Monday, October 19, 2015

Protein Cake Batter

Ett recept på ett gott mellanmål ger jag dig idag. En kräm/smet gjord på proteinpulver, chia, kaffe och kokosolja. Man kunde servera den som dessert också och då toppa den med chokladbitar eller bär. 

Today I give you a recipe for a good snack. A cake batter made with protein powder, chia seeds, coffee and coconut oil. You could serve it as dessert as well and top it with pieces of chocolate or berries.


Proteinkräm

0,5 dl vaniljproteinpulver (Muscletech Phase 8)
0,5 msk chiafrön
1 msk kaffe
1 msk vatten
1 tsk kokosolja

Blanda alla ingredienser i en skål och ät genast!


Protein Cake Batter

0.5 dl vanilla protein powder (Muscletech Phase 8)
0.5 tbsp chia seeds
1 tbsp coffee
1 tbsp water
1 tsp coconut oil

Mix all ingredients in a bowl and eat immediately!

Sunday, October 18, 2015

Pepper Sauce

Jag associerar pepparsås med kött, men vet ni vad, såsen passar mycket väl med vegetariska biffar också. Jag tror faktiskt att det här var första gången jag gjorde pepparsås :) bättre sent än aldrig och hur gott är det inte med en krämig, pepprig sås. 

I associate pepper sauce with meat, but you know what, the sauce ges very well with vegetarian patties too. I actually think this was the first time I made pepper sauce :) Better late than never, and how delicious it is not with a creamy, peppery sauce.


Pepparsås

1 liten rödlök, finhackad
2,5 dl vispgrädde
0,5 tärning veg. buljong
1 skvätt soya 
peppar av olika slag, efter smak

Fräs löken i kokosolja eller smör i en kastrull några minuter. Rör ned peppar (t.ex. svartpeppar och grönpeppar) och stek med löken en stund. Häll på grädden och låt koka upp. Smula i buljongtärning och en skvätt soya. Låt sjuda länge så såsen blir tjock. Smaka av med ev. salt och mera peppar.


Pepper Sauce

1 small red onion, finely chopped
2.5 dl cream
0.5 cube veg. stock
1 dash soya
pepper of various kinds, to taste

Fry the onions in coconut oil or butter in a saucepan a few minutes. Stir in peppers (such as black pepper and green pepper) and fry with the onion for a while. Pour in the cream and bring to boil. Add the stock cube and a dash of soy sauce. Let simmer for a while, until the sauce becomes thick. Season with salt and some more pepper if needed.

Saturday, October 17, 2015

Peanut Butter Fudge Pie

Jordnötssmör-fudgepaj, visst låter det gott? Den blev så god. En len och krämig fyllning på ett mandel-kanelbotten. Jag använde erytritol och stevia som sötningsmedel, men du kan ta det du helst använder. Jag kan tänka mig att kokossocker passar bra. Om man vill göra pajen vegan använd då kokosolja/vegansmör istället för smör och sojagrädde istället för grädde. 

Peanut butter fudge pie, it sounds good doesn't it? I can tell you it was very good. A smooth and creamy filling in an almond-cinnamon crust. I used erythritol and stevia as a sweetener, but you can use what you want. I can imagine that coconut sugar would be great to use as well. If you want to make the pie vegan then use coconut oil/vegan butter instead of butter and soy cream instead of heavy cream.


Peanut Butter Fudge Pie

crust
1 1/4 dl almond flour
2 tbsp butter, melted
1/4 tsp cinnamon
0,5 tbsp erythritol
pinch of salt

filling
2 tbsp heavy cream
2 tbsp butter, melted
0,5 dl peanut butter
1 tbsp erythritol
2 packets of Nustevia white stevia powder (2g)
1/4 tsp vanilla extract
pinch of xanthan gum

Preheat the oven to 175°C. Combine all the ingredients for the crust in a bowl. Press the mixture into the bottom of a pie dish / baking dish lined with parchment paper. Bake the crust for 10-12 minutes. Remove from the oven and let it cool. For the filling, stir together all the ingredients until smooth. Spread the filling over the crust and put in the freezer until set. Cut into pieces. Store in the fridge or in the freezer. 


Jordnötssmör-Fudgepaj

pajbotten
1 1/4 dl mandelmjöl
2 msk smör, smält
1/4 tsk kanel
0,5 msk erytritol
en nypa salt

fyllning
2 msk vispgrädde
2 msk smör, smält
0,5 dl jordnötssmör
1 msk erytritol
2 paket Nustevia-pulver (2 g)
1/4 tsk vaniljextrakt
en nypa xantangummi

Värm ugnen till 175 ° C. Kombinera alla ingredienser för botten i en skål. Tryck blandningen i botten av en pajform / ugnsform klädd med bakplåtspapper. Grädda botten i 10-12 minuter. Ta ut ur ugnen och låt den svalna. För fyllningen, rör ihop alla ingredienser tills slät. Bred fyllningen över pajbotten och ställ i frysen tills fyllningen stelnat. Skär i bitar. Förvara i kylen eller frysen.