Wednesday, September 30, 2015

Peanut Butter Protein Bliss Balls

Vill du ha ett proteinrikt och uppiggande snack har jag det för dig. Bra att äta före eller efter ett träningspass eller varför inte bara som ett gott snack till eftermiddagskaffet. Du som följt mig länge vet att jag är väldigt förtjust i jordnötssmör och äter det dagligen. Jag måste t.o.m hejda mig från att inte äta upp en halv burk bara så där :) Oroväckande? Har du något livsmedel du inte kan få nog av? 

Are you looking for a protein-rich and refreshing snack, I have it for you. Good to eat before or after a workout or even just as a good snack with your afternoon coffee. You, who have followed me for a long time know that I am very fond of peanut butter and eat it daily. I must even stop myself from not eating up half a jar just like that :) Worrying? Do you have any food you can not get enough of?


Peanut Butter Protein Bliss Balls
12 pcs

6 tbsp vanilla or chocolate protein powder
6 tbsp peanut butter
1-2 tbsp cocoa powder
3 tbsp coffee

Mix all the ingredients in a bowl and shape the mixture into balls. Store in the fridge.


Jordnötssmör Proteinbollar
12 st

6 msk vanilj- eller choklad proteinpulver
6 msk jordnötssmör
1-2 msk kakaopulver
3 msk kaffe

Blanda alla ingredienser i en skål och forma blandningen till bollar. Förvara i kylen.

Tuesday, September 29, 2015

Vegan Chocolate Mint Mousse

En krämig och god dessert, som även kan ätas till frukost. Istället för Nustevia cocoa-mintsirap kan man använda pepparmintextrakt och något sötningsmedel eller varför inte testa att smakasätta den med något annat. Låt fantasin flöda :) Kanske denna serveras till frukost nästa helg hos dig?

A creamy and delicious dessert, which also can be eaten for breakfast. Why not start the weekend with a chocolate mousse. Instead of Nustevia cocoa-mint syrup you can use peppermint extract and some sweetener or why not try to flavour it with something else. Let your imagination run free:) Maybe this is served for breakfast next weekend at your place?


Vegan Chocolate Mint Mousse

1.5 dl coconut cream
3 tbsp cocoa powder
2 tbsp chia seeds
0.5 tbsp Nustevia cocoa-mint syrup

Whisk everything together in a bowl by hand. Spoon the batter into two glasses and put in the fridge for 2-3 hours. Top with eg berries before serving.



Vegan Choklad-Mintmousse

1,5 dl kokosgrädde
3 msk kakaopulver
2 msk chiafrön
0,5 msk Nustevia cocoa-mintsirap

Vispa ihop allt i en skål för hand. Skeda smeten i två glas och ställ i kylen i 2-3 timmar. Toppa med t.ex bär före servering.


Monday, September 28, 2015

Parmesan fried Eggplant

Stekt panerad aubergine är väldigt enkelt att laga och gott. Godast är de nystekta, då de är knapriga. Jag panerade aubergineskivorna med mandelmjöl, parmesan och kryddor. 

Fried breaded eggplant is very easy to make and delicious. They should be eaten straight after they are fried to get that yummy crispy crust. I breaded the eggplant slices with almond flour, parmesan cheese and spices.


Parmesan fried Eggplant

eggplant
salt
egg
almond flour
parmesan cheese, grated 
garlic powder
salt
black pepper
butter, coconut oil or other oil

Slice the eggplant into 0.5-1 cm thick slices and arrange in a single layer. Sprinkle with salt and let sit 20 minutes. Dry the eggplant with a paper towel.

In a bowl, whisk the egg and in another bowl, stir together almond flour, parmesan, garlic powder, salt and pepper. Dip each slice of eggplant first in egg, then in the almond flour-cheese mixture.

In a skillet, heat butter/oil over medium heat and fry the eggplants until the coating is golden brown and crisp. Remove and let drain on a paper towel lined plate.



Parmesanstekt Aubergine

äggplanta
salt
ägg
mandelmjöl
parmesanost, riven
vitlökspulver
salt
svartpeppar
smör, kokosnötolja eller annan matolja

Skär auberginen i 0,5-1 cm tjocka skivor och lägg i ett enda skikt. Strö över salt och låt sitta i 20 minuter. Torka aubergineskivorna med en pappershandduk.

I en skål, vispa ägg och i en annan skål, rör ihop mandelmjöl, parmesan, vitlökspulver, salt och peppar. Doppa varje aubergineskiva först i ägg, sedan i mandelmjöl-ostblandningen.

I en stekpanna, är värme smör / olja på medelvärme och stek äggplantorna tills gyllenbruna och knaprig. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Sunday, September 27, 2015

Carrot cake, low-carb

Alltså, den här kakan är så god. Den bevisar att man kan baka gott utan socker och vetemjöl. Jag lovar att man inte märker att den är av det nyttigare slaget. Jag hittade receptet hos Sanni och som hon skriver är kakan otroligt saftig och god. 

Omg, this cake is so good. It proves that you can bake without white sugar and wheat flour. I promise that you will not notice that it is a healthier kind of cake. I found the recipe on Sanni's blog and as she says the cake is incredibly moist and delicious.



Morotskaka, low-carb

1 ägg
3 msk erytritol
0,5 dl grädde
40 g smör, smält
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl hasselnötsmjöl
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
en nypa ingefära
1,5 dl fint riven morot

frosting
3 msk philadelphiaost
1 tsk grädde
6 droppar vanilj NuStevia
3 droppar citron NuStevia

Värm ugnen till 175 C grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt grädde, smör, de torra ingredienserna och riven morot. Blanda tills slät. Häll smeten i en liten bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 30 minuter.

Blanda alla ingredienser för frostingen och bred på den svalnade kakan.


Carrot cake, low-carb

1 egg
3 tbsp erythritol
0.5 dl cream
40 g butter, melted
0.5 dl almond flour
0.5 dl hazelnut flour
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp cinnamon
0.5 tsp cardamom
a pinch of ginger
1.5 dl finely grated carrot

frosting
3 tbsp cream cheese
1 tsp whip cream
6 drops vanilla NuStevia
3 drops lemon NuStevia

Preheat oven to 175 C degrees. Beat eggs and sugar until fluffy. Add cream, butter, dry ingredients and grated carrot. Mix until smooth. Pour batter into a small baking pan lined with baking paper. Bake in the oven for 30 minutes.

Mix all the ingredients for the frosting and spread on the cooled cake.

Saturday, September 26, 2015

Broccoli-Cauliflower Puree with Parmesan

Att tillsätta parmesan eller någon annan smakrik ost till grönsaksmos blir mycket gott och det piffar liksom upp hela maträtten. Hur brukar du smaksätta grönsaksmos? Kom gärna med tips och inspirera mig och alla andra som läser här. 

Adding parmesan or some other strong tasting cheese to vegetable puree is very good and it lifts up the entire dish. How do you flavor your vegetable puree? Please give tips and inspire me and everyone else who reads my blog.


Broccoli- och blomkålmos med smak av parmesan

200 g broccoli
200 g blomkål
riven parmesanost
smör
salt
peppar

Koka broccoli och blomkål mjukt. Häll av kokvattnet och mosa med en stavmixer. Tillsätt ost, smör, salt och peppar och mixa till en slät mos. 


Broccoli-Cauliflower Puree with Parmesan

200 g broccoli
200 g cauliflower
grated parmesan cheese
butter
salt
pepper

Boil the broccoli and cauliflower soft. Drain the cooking water and mix with a hand blender. Add the cheese, butter, salt and pepper and mix to a smooth puree.

Friday, September 25, 2015

Vegan Mocha Mousse

En enkel, men väldigt god mousse bjuder jag på idag. Jag blandade bara ihop allt, men vill man ha en slätare konsistens kan man använda en stavmixer. Moussen är mäktig och har en djup smak av choklad. Jag serverade mina med kokoschips från Smiling.

Today I give to a recipe for a simple, but very delicious mousse. I just mixed it all together, but if you want a smoother texture you can use a hand blender. The mousse is very filling and has a deep flavor of chocolate. I served mine with coconut chips from Smiling.



Vegan Mocha Mousse
2 portions

1 1/4 dl coconut cream
3 tbsp cocoa powder
2 tbsp chia seeds
2 tbsp cold coffee
10 drops NuStevia vanilla 

Whisk everything together in a bowl by hand. Spoon the batter into two glasses and put in the fridge for 2-3 hours. Top with coconut flakes or chocolate before serving.


Vegan Mockamousse
2 portioner

1 1/4 dl kokosgrädde
3 msk kakaopulver
2 msk chiafrön
2 msk kallt kaffe
10 droppar NuStevia vanilj

Vispa ihop allt i en skål för hand. Skeda smeten i två glas och ställ i kylen i 2-3 timmar. Toppa med kokosflingor eller choklad före servering.

Thursday, September 24, 2015

Recipes with Avocado

Jag äter gärna avokado och tycker att den är god att ha på knäckebröd och den passar bra i desserter och bakverk. Jag ger er några tips på recept med avokado, se nedan.

Visste du att avokado erbjuder nästan 20 vitaminer och mineraler i varje portion, inklusive kalium, som hjälper till att kontrollera blodtrycket, lutein, vilket är bra för dina ögon), och folat, som är avgörande för cellreparation och under graviditeten.

Avokado är en bra källa till B-vitaminer, som hjälper dig att kämpa mot sjukdomar och infektioner. De ger dig också vitaminerna C och E, samt naturliga växtkemikalier som kan bidra till att förebygga cancer.

Avokado har en låg sockerhalt och de innehåller fibrer, som hjälper dig att känna dig mätt längre.



I like avocados and it's good to have on crispbread and it's also yummy in desserts and baked goodies. I give you some tips on recipes with avocado, see below.

Did you know that avocados offer nearly 20 vitamins and minerals in every serving, including potassium, which helps control blood pressure, lutein, which is good for your eyes, and folate, which is crucial for cell repair and during pregnancy.

Avocados are a good source of B vitamins, which help you fight off disease and infection. They also give you vitamins C and E, plus natural plant chemicals that may help prevent cancer.

Avocados are low in sugar. And they contain fiber, which helps you feel full longer.





Wednesday, September 23, 2015

Chocolate Protein Lava Cake

En nyttigare version av lavakaka som dessutom är proteinrik och glutenfri. Jag tycker det är roligt att experimentera med hälsosammare versioner av bakverk och ganska ofta blir det lyckat. Experimenterar du i köket och tipsa gärna om nyttigare bakverk. 

A healthier version of lava cake that is also rich in protein and gluten free. I think it's fun to experiment with healthier versions of baked goodies and quite often it turns out successful. Do you experiment in the kitchen and please share your tips for healthier baked goodies.


Chocolate Protein Lava Cake
makes 2

3/4 scoop Muscletech (Phase 8 chocolate or vanilla protein powder)
4 tbsp almond milk
1.5 tbsp cocoa powder
1 tbsp coconut flour
2 tbsp erythritol
3/4 tsp baking powder
1 egg

Mix all the ingredients in a bowl and pour the batter into two silicon molds (á 7cm). Bake at 175 C degrees for about 8 minutes. Remove from oven and let sit for 3 minutes then invert onto a plate or eat straight from the mold. 


Chokladprotein Lavakaka
2 st

3/4 skopa Muscletech (Phase 8 choklad- eller vaniljproteinpulver)
4 msk mandelmjölk
1,5 msk kakaopulver
1 msk kokosmjöl
2 msk erytritol
3/4 tsk bakpulver
1 ägg

Blanda alla ingredienser i en skål och häll smeten i två silikonformar (á 7cm). Grädda i 175 C grader i ca 8 minuter. Ta bort från ugnen och låt stå i 3 minuter. Lägg kakan på ett fat eller ät direkt från formen.

Tuesday, September 22, 2015

Spinach Soup

Jennys blogg hittar man hur mycket goda recept som helst, för att inte tala om inspiration. Om du inte varit på hennes blogg, uppmanar jag dig att göra det. Du kommer inte att ångra dig :) Dagens recept på spenatsoppa är inspirerad av Jenny och receptet hittar du här. Jag önskar er alla en fin dag!

On Jenny's blog you will find many good recipes, not to speak of inspiration. If you have not visited her blog, I encourage you to do so. You will not regret it :) Today's recipe for spinach soup is inspired by Jenny and the recipe can be found here. I wish you all a nice day!


Monday, September 21, 2015

Berry Crumble Pie

Enklare än så här blir det inte, smulpaj med bär. Lägg ett tjockt lager av bär i en bakform/formar och strö på sötningsmedel och kanel. Toppa med en smuldeg gjord på smör, mandelmjöl, kokosmjöl och sötningsmedel. Jag använde mig av erytritol som inte påverkar blodsockret, men du tar det du har hemma och vanligen använder. 

It doesn't get much easier then this, crumble pie with berries. Add a thick layer of berries in a baking pan / pans and sprinkle on sweetener and cinnamon. Top with crumble made of butter, almond flour, coconut flour and sweetener. I used erythritol, which does not affect your blood sugar, but you can use what you have at home, and usually use.


Sunday, September 20, 2015

LCHF Rolls

När jag hittade receptet på dessa bröd hos Texie, var jag bara tvungen att testa dem för de såg verkligen goda ut. Och de var de också, inte alls som lchf-bröd vanligen blir. De här har en konsistens av riktigt bröd. Jag skippade bakpulvret (läs: glömde) och de blev mycket bra ändå och stiger bra i ugnen. Nästa gång dock skall jag använda bakpulver och se om de blir annorlunda :) 

When I found the recipe for these rolls on Texie's blog, I just had to try them for they looked really good. And they were yummy, not at all like LCHF bread usually are. These have a texture of real bread. I skipped the baking powder (read: forgot) and they became very good anyway and rised well in the oven. Next time, however, I will use baking powder and see if they will be different :)


LCHF Semlor

3 dl mandelmjöl
5 msk fiberhusk eller 1 msk psyllium husk pulver
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
3 äggvitor
2,5 dl hett vatten

Sätt ugnen på 175 C grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt äggvitorna. Koka upp vattnet och tillsätt i skålen. Vispa snabbt ihop till en deg på låg fart med elvisp. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Dela degen i 4 eller 6 delar beroende på om du vill ha stora eller små frallor. Skölj dina händer i vatten och forma till ganska platta frallor (de kommer stiga och bli fluffiga i ugnen). Strö på flingsalt. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter beroende på storlek. Låt svalna på galler. 


LCHF Rolls

3 dl almond flour
5 tbsp fiber husk or 1 tbsp psyllium husk powder
2 tsp baking powder
0.5 tsp salt
3 egg whites
2,5 dl hot water

Preheat the oven to 175 C degrees. Mix the dry ingredients in bowl. Add the egg whites. Boil the water and add to the bowl. Whisk quickly into a dough at low speed with a electric mixer. Line a baking sheet with parchment paper . Divide the dough into 4 or 6 pieces depending on whether you want large or small rolls. Rinse your hands with water and form the dough into flat rolls (they will rise and be come fluffy in the oven). Sprinkle with sea salt flakes. Bake in the lower part of the oven for 40-50 minutes depending on size. Let cool on a rack.

Saturday, September 19, 2015

Blueberry Pie with Sour Cream

I min familj går denna paj under namnet gräddfilstårta och när jag var barn bakade vi den ofta. Vanligen med blåbär som fyllning, men ibland med både blåbär och lingon. Min version idag ser ut så här och är glutenfri och jag använder erytritol som sötningsmedel. Pajen i sig är inte så söt, så vill man ha den sötare öka på mängden sötningsmedel.

In my family, this pie goes under the name sour cream pie and when I was a child we baked it often. Usually with blueberry filling, but sometimes with both blueberries and lingonberries. Today you get my version of the pie, it's gluten free and I use erythritol as a sweetener. The pie itself is not so sweet, so if you want a sweeter pie increase the amount of sweetener.


Blåbärspaj med gräddfil
2 små pajer

1 3/4 dl mandelmjöl
25 g smör
1 tsk psyllium husk
0,5 msk erytritol
1 äggula

fyllning
blåbär, frysta
psyllium husk
1 dl gräddfil
0,5 ägg
3 msk erytritol

Börja med att blanda ihop mandelmjöl och smör och tillsätt sedan resterande ingredienser. Tryck degen i två små pajformer och ställ i kylen för 20 minuter. Värm ugnen till 175 C grader och förgrädda pajskalet 8 minuter. Fyll pajskalet med blåbär, så att de täcker bottnet. Strö på lite fiberhusk om du använder frysta blåbär.

Blanda ihop gräddfil, ägg och erytritol och häll på pajerna. Grädda i ugnen i ca 30 minuter, eller tills fyllningen stelnat.


Blueberry Pie with Sour Cream
2 small pies

1 3/4 dl almond flour
25 g butter
1 tsp of psyllium husk
0.5 tbsp erythritol
1 egg yolk

filling
blueberries, frozen
psyllium husk
1 dl sour cream
0.5 egg
3 tbsp erythritol

Begin to mix together almond flour and butter, then add the remaining ingredients. Press the dough into two small pie tins and place in the fridge for 20 minutes. Preheat the oven to 175 degrees C and bake the pie crusts for 8 minutes. Fill the pie crusts with blueberries, so that they cover the bottom. Sprinkle on a little psyllium husk if you use frozen blueberries.

Mix together sour cream, eggs and erythritol and pour on the pies. Bake in the oven for about 30 minutes, or until the filling has set.

Friday, September 18, 2015

Ec-Go! Bag

När jag fyllde år i augusti överraskade Ec-Go! mig med påse godis. TACK. 
Ec-Go! har ekologiskt, naturligt och sockerfritt godis i sitt sortiment och godiset innehåller inga syntetiska färg- eller smakämnen. Du kan prenumerera på godiset och få en påse hem t.ex. varje månad eller så kan du plocka din egen påse med dina favoriter. Gå gärna in på sidan och ta en titt.  

For my birthday in August Ec-Go! surprised me with a bag of candy. THANK YOU.
Ec-Go! has organic, natural and sugar-free candies in their range and the candy contains no synthetic flavors or colourants. You can subscribe to the candy and get a bag home eg. every month or you can make your own bag of your favorite candies. Please visit the page and take a look.



Thursday, September 17, 2015

Zucchini Gratin

Gratäng är gott och går att variera med olika grönsaker. Jag har gjort gratäng på vitkål, som är så otroligt god, blomkål-broccoligratäng, aubergine-fetagratäng tidigare. Nu hade jag zucchini hemma, så det fick bli en gratäng på den. 

Gratins are good and can be varied with different vegetables. I have done a gratin with cabbage, which is so incredibly good, cauliflower-broccoli gratin, eggplant-feta gratin earlier. Now I had zucchini at home, so I made this gratin.


Zucchinigratäng

600 g zucchini, skivade
2 tomater, skivade
1 röd lök
salt
peppar
1,5 dl grädde
1 dl riven ost

Lägg zucchiniskivorna på hushållspapper och salta. Låt dem vattnas ur ca 15 min. Torka dem sedan med hushållspapper. Skiva tomaterna och hacka löken. 

Lägg zucchiniskivor och tomatskivor omlott i en ugnsform. Strö på lök. Salta och peppra. Häll på grädde och strö på riven ost. Grädda i ugnen på 200 C grader i ca 30 minuter.


Zucchini Gratin

600 g courgettes, sliced
2 tomatoes, sliced
1 red onion
salt
pepper
1,5 dl cream
1 dl grated cheese

Put the zucchini slices on paper towels and sprinkle with salt. This draws out extra water, preventing your gratin from getting soggy. Wipe them with a paper towel. Slice the tomatoes and chop the onion.

Put the zucchini slices and tomato slices overlapping in a baking dish. Add the onion. Season with salt and pepper. Pour in the cream and sprinkle with grated cheese. Bake in the oven at 200 degrees C for about 30 minutes.

Wednesday, September 16, 2015

My Awesome Café @ Telok Ayer Street

Det här är ett coolt café, som förut varit en klinik, med vintage inredning, cementväggar och retro prydnadssaker lite här och där i caféet. Caféet är på Telok Ayer Street och närmaste metrostation är Tanjong Pagar. Caféet serverar allt från frukost till middag. Vi var här på en söndag och njöt av den avslappnade stämningen med en kopp kaffe.

This is a cool cafe, which have before been a clinic, with vintage furnishings, cement walls and retro trinkets here and there in the café. The cafe is on Telok Ayer Street and the nearest metro station is Tanjong Pagar. The cafe serves everything from breakfast to dinner. We were here on a Sunday and enjoyed the relaxing atmosphere with a cup of coffee.




Tuesday, September 15, 2015

Har du hört om Julbordsmäklarna?

Jag kan tycka att det är mysigt att läsa om höstens tecken på andra bloggar och i mitt instagramflöde. Bor man i tropiken, som jag gör, missar man alla härliga årstider. 

Grytor, långkok av olika slag hör till hösten och snart är det även dags att börja fundera på julmaten. Är du som jag, väldigt traditionsenlig, och vill ha traditionell julmat på bordet? Något jag inte kan tänka mig att vara utan är de finska jullådorna. Och man kan faktiskt äta dem närsomhelst på året, men förstås är de speciella just vid jul. Av jullådorna är det morotslåda som jag gjort annan tid på året än bara vid jul. 


Varje år brukar jag även testa att laga något nytt, och om det blir lyckat får det sedan bli en del av jultraditionerna. Mandelköttbullarna är ett bra exempel på detta och de bara måste finnas med. 



För att få inspiration och aha-upplevelser kan jag rekommendera att besöka restauranger som serverar annorlunda julbord. Via Julbordsmäklarna kan du boka allt från traditionellt julbord till asiatiskt. Hur låter det med libanesiskt julbord eller kanske italienskt julbord? 


I think it's nice to read about signs of autumn on other blogs and on my instagram. If you live in the tropics, as I do, you miss all the lovely seasons.

Casseroles, slow cooking of different types is part of autumn, and soon it is also time to start thinking about christmas dinner. Are you like me, very fond of traditions, and want  traditional christmas food on the table? Something I can not imagine being without are the Finnish christmas casseroles. You can actually eat them any time of year, but of course they are special at christmas. Of the christmas casseroles, carrot is the one I make every now and then during the year, and not just at christmas.

Every year I even try to cook something new, and if it's successful it may become part of our christmas traditions. Almond meatballs are a good example of this and they are being served for christmas at our house.

To get inspiration and insights I can recommend visiting restaurants that serve different christmas dinners. Via Julbordsmäklarna, you can book everything from a traditional christmas dinner to Asian dinner. How does Lebanese christmas dinner or maybe Italian christmas dinner sound?