I was honored to bake birthday cakes to two 4 year olds and the cakes should be connected with a rainbow. I baked chocolate cakes filled with strawberry mousse and the banana mousse. The cake is crumb coated with butter cream, covered with homemade mashmallow fondant and decorations are made of gum paste and mashmallow fondant. The recipe for the cake base is from Simone and I have baked it several times and I'm very satisfied.
270 g vetemjöl
75 g kakao
1,5 tsk bakpulver
en nypa salt
170 g osaltat smör, rumstemp.
435 g socker
0,5 tsk vaniljsocker
3 stora ägg, rumstemp.
350 g mjölk, rumstemp.
fyllning: jordgubbs- och bananmousse
dekorationer: marshmallowfondant och gum paste
Värm ugnen till 175 C grader. Smörj och mjöla en 22-24 cm
kakform. Sikta mjöl, kakao, bakpulver och salt. Ställ åt sidan. Lägg det mjuka
smöret i en hushållsassistent och vispa tills det blir krämigt. Tillsätt socker
och vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det är vitt och fluffigt, ca
5minuter. Vispa ner äggen, ett i taget på låg hastighet. Rör med slickepott ner
mjölblandningen i tre omgångar varvat med mjölken. Börja och sluta med mjöl.
Fördela smeten i kakformen. Grädda på lägsta falsen i ugnen i cirka 50 minuter.
Låt svalna i formen i 15 minuter, stjälp upp tårtbotten och låt svalna helt.
Chocolate Cake Base
270 g wheat flour
75g cocoa
1,5 tsp baking powder
a pinch of salt
170 g unsalted butter, room temp.
435 g sugar
0,5 tsk vanilla
3 large eggs, room temp.
350 g milk, room temp.
filling: strawberry and banana mousse
decorations: marshmallow fondant and gum paste
Preheat oven to 175 C degrees. Grease and flour a 22-24 cm cake
tin. Sift flour, cocoa, baking powder and salt. Set aside. Put the soft butter
in a household assistant and whisk until it becomes creamy. Add sugars and
continue to whisk until fluffy, about 5 minutes. Beat in the eggs, one at a
time on low speed. Stir flour mixture with a spatula in three batches
alternating with the milk. Begin and end with flour.
Pour the batter into the cake tin. Bake in the oven for
about 50 minutes. Allow to cool in the tin for 15 minutes.
4 Comments
Så söta de är.Det måste vara trevligt att baka för barn:)
ReplyDeleteTack! Ja, det är roligt och utmanande.
DeleteDom är verkligen så fina, kul idé att göra två som sitter samman till en tårta!
ReplyDeleteKramar
Tack snälla Mårtenssons! Kram
Delete