Ärtsoppa gjorde jag till fastlagstisdagen. Det är en tradition i Finland att äta ärtsoppa och fastlagsbulla på just den dagen. Hemmagjord ärtsoppa är så mycket godare än köpt och du väljer själv vilka grönsaker du vill tillsätta. Det lönar sig att göra en större sats, för soppan kan även frysas.

I made pea soup for Shrove Tuesday. It is a tradition in Finland to eat pea soup and Shrove buns on that particular day. Homemade pea soup is so much tastier than store bought and you choose which vegetables you want to add. Make a big batch once your at it, because the soup can also be frozen. 



Vegetable Pea Soup

500 g dried peas
2,5 l water
2 tsp salt
1 red onion, finely chopped
3 carrots, diced
200 g parsnips, diced
2 tbsp mustard
2 tsp marjoram
black pepper

Rinse the peas with cold water. Soak the peas overnight in a large pan (about 5 l) with half the amount of water in the recipe. The following day, add the remaining water and bring to a boil. Add salt and finely chopped onion and let simmer covered for 1,5 hours. Remove the foam that formes. Add the vegetables and let simmer for another 30-45 minutes. Season with mustard, marjoram and black pepper.


Grönsaksärtsoppa

500 g torkade ärter
2,5 l vatten
2 tsk salt
1 rödlök, finhackad
3 morötter, tärnade
200 g palsternacka, tärnad
2 msk senap
2 tsk mejram
svartpeppar

Skölj ärtorna med kallt vatten. Blötlägg ärtorna över natten i en stor kastrull (ca 5 l) med halva mängden vatten i receptet. Följande dag, tillsätt resterande vatten och koka upp. Tillsätt salt och finhackad lök och låt sjuda täckt i 1,5 h. Avlägsna skum som formas. Tillsätt grönsakerna och låt sjuda i ytterligare 30-45 minuter. Krydda med senap, mejram och svartpeppar.