Wednesday, April 30, 2014

Breaded Feta Cheese

Panerad feta eller Saganki som det heter i Grekland är gott att servera som förrätt, gärna med en citronklyfta. Enkelt, men ack så smarrigt. Visste du att saganaki betyder liten stekpanna?

Breaded Feta or Saganki as it is called in Greece is good to serve as an appetizer, preferably with a lemon wedge. Simple, but yet so delicious. Did you know that saganaki means small frying pan?


Panerad Feta

fetaost, skivor
mjöl
ägg
ströbröd
salt 
peppar

Rulla fetaskivorna först i mjöl, sedan i ägg och till sist i ströbröd kryddat med salt och peppar. Stek i en het stekpanna på båda sidor tills gyllene. 



Breaded Feta Cheese

feta cheese, slices 
flour 
egg 
bread crumbs 
salt 
pepper 

Roll the feta slices first in flour, then in egg and finally in bread crumbs seasoned with salt and pepper. Fry in a hot frying pan on both sides until golden.

Tuesday, April 29, 2014

May Day / Valborg

Tiden går verkligen fort och i morgon firar vi redan Valborg. Mjöd och munkar är något som hör till vår Valborg, så även detta år. Nuförtiden kan man ju köpa mjöd och munkar från affären, men jag tycker det har sin charm att göra det själv. Här får ni recept på både mjöd och munkar. Om du vill testa att göra Kokos-Bananmunkar, så finns recept här. Hur firar du Valborg och vad har du för traditioner?

Time goes by really fast, and tomorrow we already celebrate May Day. For us May Day is celebrated with mead and donuts. Nowadays you can buy mead and donuts from the store, but I think it has its charm to do it yourself. Here you get the recipe for both mead and donuts. If you would like to bake Coconut-Banana Doughnuts, you can find the recipe here. How do you celebrate May Day and what are your traditions?


Mjöd

8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
2-3 citroner
¼ tsk torrjäst
russin
socker

Koka upp 4 liter vatten och häll det över sockret och farinsockret. Skala citronerna och ta till vara på skalet. Skär bort det vita runt citronerna och skär sedan citronerna i skivor. Lägg citronskivorna och skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna lite och rör sedan ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan bort citronerna. Häll mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin per flaska. Det tar ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåp. Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig mjöd i kylskåp och använd inom en vecka.



Mead

8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg sugar
2-3 lemons
¼ tsp dry yeast
raisins
sugar

Boil 4 liters of water and pour it over the sugar and brown sugar. Peel the lemons and make use of the peel. Cut off the white of the lemons and cut the lemons into slices. Add lemon slices and peel in the sugar water. Pour in remaining water. Let cool slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2 days. Stir and remove the lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon sugar and some raisins per bottle. Mead will be ready at room temperature in about three days in the refrigerator in about a week. Raisins float up when the mead is ready. Store the mead in the refrigerator and use within one week.

Munkar

2,5 dl mjölk
25 g färsk jäst

1 tsk salt

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kardemumma

1 ägg, kan bakas utan ägg
ca. 6 -7 dl mjöl

100g mjukt margarin


frityrolja 

socker

Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Blanda i ägg, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Rör i det mjuka margarinet och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt en timme. Forma degen till runda munkar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg på hushållspapper och rulla dem sedan i socker.



Doughnuts

2,5 dl milk
25 g fresh yeast 

1 tsp salt

1 dl sugar

1 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp cardamom

1 egg, optional
about 6 -7 dl flour

100g soft margarine


cooking oil 

sugar

Crumble the yeast in a bowl and pour over the warm milk. Mix in egg, salt, sugar, cardamom and most of the flour. Stir in the soft margarine and the remaining flour. Knead to a smooth dough. Let rise covered for one hour. Shape the dough into round donuts. Let rise another 20 minutes. Heat oil to 180 degrees and fry the donuts until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer and place on paper towels and after that roll them in sugar.

Monday, April 28, 2014

Gluten-Free Ricotta Coconut Orange Cakes

En fräsch vårkaka med smak av apelsin och kokos. Mandelmjölet ger kakan en grövre konsistens. 

A fresh spring cake with flavors of orange and coconut. The almond flour gives the cake a coarser texture.


Gluten-Free Ricotta Coconut Orange Cakes

90 g coconut oil, soft
100 g (1,5 dl) coconut sugar
2 eggs
100 g (6 tbsp) ricotta
100 g (2 dl) almond flour
25 g (4 tbsp) dessicated coconut
1 tsp baking powder
zest from one orange
2 tbsp orange juice

Stir together coconut oil and sugar in a bowl. Add the eggs and stir well. Add the ricotta, almond flour, coconut, baking powder, orange zest, and-juice and mix until everything is combined. Pour the batter into four silicon  molds (7 cm bottom and 4,5 cm high) and bake in 180 C degree oven for about 25 minutes.


Gluten-Fria Ricotta Kokos Apelsinkakor

90 g kokosolja, mjuk
100 g (1,5 dl) kokossocker
2 ägg
100 g (6 msk) ricotta
100 g (2 dl) mandelmjöl
25 g (4 msk) torkade kokosflingor
1 tsk bakpulver
skal från en apelsin
2 msk apelsinjuice

Rör ihop kokosolja och socker i en skål. Tillsätt äggen och rör om väl. Tillsätt ricotta, mandelmjöl, kokos, bakpulver, apelsinskal och-saft och blanda tills allt är kombinerat. Häll smeten i fyra silikonformar (7 cm botten och 4,5 cm hög) och grädda i 180 C graders ugn i ca 25 minuter.

Sunday, April 27, 2014

Falafel

Tillsammans med soltorkad tomathummus, som jag skrev om igår, serverade jag falafel och pita. Jag stekte mina först i stekpannan för att få en fin stekyta och sedan gräddade dem i ugnen. Falafel som bakas i ugn blir inte lika som de du äter på restaurang, för att de är friterade och får en hårdare skorpa. Jag har några gånger också friterat själv och gillar dem nog bättre. Men dessa är ett bra alternativ, om inte hälsosammare :) 

Along with the sun-dried tomato hummus I posted yesterday, I served falafel and pita. I fried my first in the pan to get them nicely browned and then baked them in the oven. Falafel baked in the oven is not the same as the ones you eat at the restaurant, because they are deep-fried and have a harder crust. I have a few times also deep-fried my falafels and like them probably better. But these are a good option, if not healthier :)


Falafel
15 small or 4 large patties

400 g can chickpeas, rinsed and drained
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
handful of parsley
1 tsp ground cumin
0,5 tsp ground paprika
0,5 tsp chilli powder
1-2 tbsp almond flour
1 tbsp oil

Drain the chickpeas and put them into the food processor along with the onion, garlic, parsley, spices, flour and a little salt and pepper. Blend until fairly smooth, then shape into round balls or patties with your hands.
Heat coconut oil in a non-stick frying pan, add the falafels, then quickly fry for 2-3 mins on each side until lightly golden. If you make falafel balls you could after frying them bake them in the oven (175C) for 10 minutes to get them evenly cooked.


Falafel
15 små eller 4 stora biffar

400 g burk kikärtor, sköljda och avrunna
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
handfull persilja
1 tsk mald kummin
0,5 tsk mald paprika
0,5 tsk chilipulver
1-2 msk mandelmjöl
1 msk olja

Lägg kikärterna i en matberedaren tillsammans med lök, vitlök, persilja, kryddor, mjöl och lite salt och peppar. Blanda till en ganska jämn smet, forma sedan till runda bollar eller biffar med händerna.

Värm kokosolja i en non-stick stekpanna, tillsätt falaflarna, stek dem snabbt i 2-3 minuter på varje sida tills lätt gyllene. Om du gör falafelbollar kan du efter att du stekt dem, baka dem i ugnen (175C) i 10 minuter för att få dem jämnt tillagada.

Saturday, April 26, 2014

Koningsdag / King's Day, Amsterdam

Idag firas Kungens Dag och hela Amsterdam vaknar till liv av festglada människor. Dagen då hela staden blir en enda stor marknad, då man har möjlighet att sälja saker man inte längre behöver eller vill bli av med och sälja för en billig peng. Som i fjol, säljer jag även detta år kanelbullor. Jag valde också att baka choklad cookies, för choklad brukar gå hem. Förra året hade jag faktiskt både finska och svenska kunder som blev glada att få äta kanelbullor de är vana vid. Visst säljs det kanelbullor i Amsterdam, men de är oftast inte gjorda på jäst, utan smördeg används. Och det är ju inte alls samma sak :) Vi får hoppas på köpglada människor också. 

Today, the King's Day is celebrated in Amsterdam and the city comes alive of happy party people. On this day the whole city turns into one big market, where you have the opportunity to sell things you no longer need or want to get rid of and sell for a cheap price. As last year, I'm selling cinnamon buns. I also chose to bake chocolate cookies this year, who doesn't love chocolate :). Last year I actually had both Finnish and Swedish customers who were happy to get to eat cinnamon buns they are used to from home. Cinnamon buns are sold in cafes in Amsterdam, but they are usually made of puff pastry. And it is not at all the same thing :) 


Cinnamon Buns, recipe here

Double Chocolate Cookies, recipe here


Två bilder från i fjol
Two pictures from last year

Friday, April 25, 2014

Macchiato Chia Pudding

Åh, den här chiapuddingen blev väldigt god, mera som en dessert, då jag använde mig av Alpro Soya Macchiato dryck. Den här kunde man bra servera som dessert.

Oh, this chia pudding was very good, more like a dessert, when I used Alpro Soya Macchiato drink. This could well serve as dessert. 



Macchiato Chia Pudding

2 dl macchiato soy milk (3/4 cup + 1 tbsp)
2,5 tbsp chia seeds

Combine all the ingredients in a jar. Put in the refrigerator until set or overnight. Stir before serving.


Macchiato-chiapudding

2 dl macchiato sojamjölk
2,5 msk chiafrön

Blanda samtliga ingredienser i en burk. Ställ i kylskåp för några timmar eller över natten. Rör om innan servering.

Thursday, April 24, 2014

Chocolate Brownies

En mäktig god chokladkaka tackar jag inte nej till. Jag använder mig ofta av kokossocker för jag tycker om kolasmaken den ger. Om du vill kan du tillsätta chokladbitar för att göra den lyxigare.

A mighty good chocolate cake, I cannot refuse. I often use coconut sugar because I like the caramel flavor it provides. If you want, you can add chocolate chips to make it more luxurious.



Chocolate Brownies

140 g butter, soft
3 dl coconut sugar
1 dl cacao powder
1/4 tsp salt
1 tsp vanilla extract
2 eggs
1 dl flour

Preheat oven to 160 C. Stir together soft butter, sugar, cacao and salt in a bowl. Stir in the vanilla and eggs one at a time. Add the flour and stir until everything is combined. Pour batter evenly in a pan (20x20 cm) lined with parchment paper. Bake for 15-20 minutes. Let the brownies cool completely before cutting into slices.


Chokladbrownies

140 g smör, mjuk
3 dl kokossocker
1 dl kakaopulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
1 dl vetemjöl

Värm ugnen till 160 C. Rör ihop mjukt smör, socker, kakao och salt i en skål. Rör i vanilj och äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl och rör om tills allt är blandat. Häll smeten jämnt i en bakform (20x20 cm) klädd med bakplåtspapper. Baka i 15-20 minuter. Låt brownies svalna helt innan du skär i bitar.

Wednesday, April 23, 2014

Vegan & Hemp Protein Banana Bread

Jag hittade ett bananabrödrecept hos Sanna som såg lovande ut och det ville jag testa. Jag ändrade lite på ingredienserna och gjorde kakan/brödet vegant. Det blir saftigt, gott och nyttigt.

I found a banana bread recipe on Sanna's blog which looked promising and I wanted to make it. I changed some of the ingredients and made the bread vegan. It is moist, tasty and healthy as well.


Vegan & Hemp Protein Banana Bread, inspired by @tastyhealth

2 flax eggs (2 tbsp ground flaxseeds + 5 tbsp water)
2 ripe bananas, mashed
0,5 dl soy yoghurt, vanilla
0,75 dl almond flour
0,75 dl coconut flour
0,5 dl hemp protein
2 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
1 tsp cinnamon

Preheat the oven to 175 C. Mix all the ingredients with a hand blender. Pour the batter into a greased loaf pan or in 4 silicon muffin cups (7 cm in diameter). Bake for 40 minutes (loaf pan) or 20 minutes for the muffin cups. Let cool.


Vegan & Hampaprotein Bananabröd, inspirerad av @tastyhealth

2 linfrö-ägg (2 msk malda linfrön + 5 msk vatten)
2 mogna bananer, mosade
0,5 dl sojayoghurt, vanilj
0,75 dl mandelmjöl
0,75 dl kokosmjöl
0,5 dl hampaprotein
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 C. Blanda alla ingredienser med en stavmixer. Häll smeten i en smord brödform eller 4 silikonmuffinsformar (7 cm i diameter). Grädda i 40 minuter (brödform) eller 20 minuter för muffinsformar. Låt svalna.

Tuesday, April 22, 2014

Chocolate Cake with Chocolate Ganache

Påskhelgen är förbi och tiden går fort när man har det roligt. Vi hade en lugn påsk, var ute och njöt av det soliga och varma vädret och träffade kompisar. Igår hade vi sol på morgonen, men på eftermiddagen och kvällen har det regnat. Det har blivit choklad i form av chokladägg under helgen och jag bakade även en chokladkaka för att fira påsk.

The Easter holidays are over and time flies when you are having fun. We had a quiet Easter, we spent time outside enjoying the sunny and warm weather, and met up with friends. Yesterday we had sun in the morning, but the afternoon and evening was rainy. We have eaten chocolate educing Easter and I and I also baked a chocolate cake to celebrate Easter.


Chocolate Cake

75 g butter
50 g dark chocolate
100 g coconut sugar
20 g cocoa powder
90 ml coffee
85 g flour
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 large egg, room temperature

chocolate ganache
100 g dark chocolate, finely chopped
70 ml cream
30 ml coffee
pinch of sea salt
15 g butter

For the cake
Preheat oven to 160°C. Grease and line a 15 cm round cake tin. In a pan, put butter, chocolate, sugar, cocoa powder and coffee. When chocolate and butter has melted, whisk together to combine. Remove from heat and leave to cool for 5 minutes. Add the egg to the slightly cooled chocolate mixture and whisk to combine. Gently fold in flour, baking powder, and salt. Pour into cake tin. Bake for about 20 minutes or until a skewer comes out clean. Don't over-bake. Remove from oven and let cool in the tin for 10 minutes.

For the ganache
Bring the cream, coffee and the salt to a simmer in a pan. Add the chocolate and let sit for a minute. Add the butter, and stir. Let the ganache cool at room temperature. Spread over the cake.



Chokladkaka

75 g smör
50 g mörk choklad
100 g kokossocker
20 g kakaopulver
90 ml kaffe
85 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 stort ägg, rumstemperatur

choklad ganache
100 g mörk choklad, finhackad
70 ml grädde
30 ml kaffe 
nypa havssalt
15 g smör

Värm ugnen till 160 ° C. Smörj en 15 cm rund kakform. I en kastrull, lägg smör, choklad, socker, kakao och kaffe. När blandningen smält, ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter. Blanda i ägget i den något kylda chokladblandningen och rör runt. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Häll i formen. Grädda i ca 20-30 minuter. Överbaka inte. Ta kakan från ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter.

För ganache
Värm upp grädde, kaffe och salt i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt stå i en minut. Tillsätt smör och rör om. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Bred över kakan.

Monday, April 21, 2014

Blueberry Banana Smoothie

Fräscht, gott och enkelt att göra. Färgen blir man glad av dessutom. Nu när det blir varmare ute, är det extra gott med smoothies, även om jag gillar dem året runt. 

Fresh, tasty and easy to make. The color will make you happy too. Now when it gets warmer outside, it's especially good with smoothies, although I like them all year round. 



Blueberry Banana Smoothie

handful of blueberries
1 banana, frozen
almond milk

Mix everything with a hand blender, add almond milk until you have the desired consistency. Serve!


Blåbär Banan Smoothie

handfull av blåbär
1 banan, fryst
mandelmjölk

Blanda allt med en stavmixer, tillsätt mandelmjölk tills du har önskad konsistens. Servera!

Sunday, April 20, 2014

Orange-Cinnamon Cake

Jag har fortfarande kanelchips kvar, som jag har köpt i Singapore och har använt dem i denna kaka. Men de går att uteslutas eller varför inte använda chokladchips istället. Kanel och apelsin eller choklad och apelsin är fina ihop. 

I still have cinnamon chips left, which I bought in Singapore and have used them in this cake. But they can be excluded or why not use chocolate chips instead. Cinnamon and orange or chocolate and orange are fine together.



Apelsin-Kanelkaka

100 g smör, mjukt
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
skal av en apelsin
1 tsk kanel
1,5 dl kvarg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
¼ tsk bikarbonat
nypa salt
kanelchips, kan uteslutas

Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen och rör om ordentligt. Blanda i vaniljsocker, apelsinskal och gräddfil. Till sist rör ner mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt och kanelchips. Fyll en smord kakform eller 4 mindre silikonmuffinsformar med smeten och grädda i 175 grader ca 30-40 minuter för en stor och för de mindre 20 minuter.


Orange-Cinnamon Cake

100 g butter, soft
2 dl sugar
2 eggs
1 tsp vanilla sugar
zest of one orange
1 tsp cinnamon
1,5 dl quark
3 dl flour
1 tsp baking powder
¼ tsp baking soda
pinch of salt
cinnamon chips, can be excluded

Stir together butter and sugar. Add the eggs and stir well. Mix in the vanilla, orange zest and sour cream. Finally, stir in the flour, baking powder, baking soda, cinnamon, salt and cinnamon chips. Fill a greased cake tin or 4 small silicone muffin cups with the batter and bake at 175 degrees for about 30-40 minutes for a large and for the smaller ones 20 minutes.

Saturday, April 19, 2014

Gluten Free Macchiato Crumble Cheese Cake

Den här är ett resultat av ett experiment i köket. Och jag tycker att den blev mycket god. Len och krämig med smak av kaffe.  

This is a result of an experiment in the kitchen. And I think it was very good. Smooth and creamy with flavors of coffee.


Gluten Free Macchiato Crumble Cheese Cake

1 dl almond flour
1,5 dl buckwheat flour
1,5 dl rolled oats, gf
1 dl coconut sugar
1 tsp instant coffee powder
120 g butter, soft
120 g cream cheese
120 g condensed milk
75 ml macchiato drink

Preheat the oven to 175 C. Mix flour, rolled oats, coconut sugar, in a bowl. Add the butter and stir. Set aside half of the dough. Press the remaining mixture evenly into two baking pans, 15 x 15 cm, lined with parchment paper or use one big baking pan.
Beat cream cheese, condensed milk and macchiato until smooth and pour over the crust. Sprinkle remaining crust mixture over the cream cheese mixture. Bake for 30 minutes. Let cool and put in the fridge for 2 hours.


Glutenfri Macchiato Smulostkaka

1 dl mandelmjöl
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl havregryn, gf
1 dl kokossocker
1 tsk kaffepulver
120 g smör, mjukt
120 g färskost
120 g kondenserad mjölk
75 ml macchiato dryck

Sätt ugnen på 175 C. Blanda mjöl, havregryn, kokossocker i en skål. Tillsätt smöret och rör om. Ställ åt sidan halva degen. Tryck den kvarvarande blandningen jämnt i två bakformar, 15 x 15 cm, klädd med bakplåtspapper eller använd en stor bakform.
Vispa färskost, kondenserad mjölk och macchiato tills slät och häll över kakbotten. Strö återstående smulblandning över färskostblandningen. Grädda i 30 minuter. Låt svalna och ställ i kylen i 2 timmar.