Friday, February 28, 2014

Carrot Cake Quinoa Porridge

Morotskaka till frukost? I grötform då alltså :) Mycket gott och gärna med mycket kanel till. 

Carrot cake for breakfast? Bt that I mean in the hale of porridge :) Very good and I love to add a lot of cinnamon.


Carrot Cake Quinoa Porridge

2 dl quinoa, cooked
1-1,5 dl almond milk or more
one handful of finely grated carrot
cinnamon
vanilla powder / vanilla extract
salt

Put quinoa, almond milk, and grated carrot in a pan and cook on medium heat until the milk is almost absorbed. Add cinnamon, vanilla and salt. Serve with more milk if you like.


Morotskaka Quinoagröt

2 dl quinoa, kokta
1 dl mandelmjölk, eller mer
handfull fint riven morot
kanel
vaniljpulver
salt

Sätt quinoa, mandelmjölk, riven morot i en kastrull och koka på medelhög värme tills mjölken nästan absorberats. Krydda med kanel, vanilj och salt. Servera med mjölk om du vill.

Thursday, February 27, 2014

Avocado Pita

Att blanda avocado i bröd ger mjuka och goda bröd. Jag hade en avocado hemma som behövde användas och kom på att testa att ha den i pita och jag tycker att slutresultatet blev lyckat. 

To mix avocado in bread gives soft and yummy bread. I had an avocado at home that needed to be used and decided to try it in pita and I think the end result was successful.


Avocado Pita

3,5-4 dl multigrain flour 
0,5 avocado, mashed
1,5 dl warm water 
1 tsp dry yeast
0,5 tbsp olive oil
1 tsp salt

In a bowl stir all ingredients together. Knead until you have a soft and smooth dough. Cover with a kitchen towel and let rise for 1 hour.
Preheat the oven to 200 degrees C. Remove the dough from the bowl and put it on a floured working surface and deflate the dough gently. Form the dough into 4 balls and roll each ball into a round circle of about 15 cm and about 0,5 cm thick.
Cover the circles with a kitchen towel loosely and let them rest for 10 minutes. Bake for 7-10 minutes or till puffed up and light brown.


Avocado Pita

3,5-4 dl fullkornsmjöl
0,5 avokado, mosad
1,5 dl varmt vatten
1 tsk torrjäst
0,5 msk olivolja
1 tsk salt

I en skål blanda alla ingredienser tillsammans. Knåda tills du har en mjuk och smidig deg. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i 1 timme.
Värm ugnen till 200 grader C. Ta degen ur skålen och placera den på en mjölad arbetsyta och knåda den försiktigt. Forma degen till bollar och kavla varje boll till en rund cirkel på ca 15 cm och ca 0,5 cm tjock.

Täck cirklarna med en kökshandduk och låt dem vila i 10 minuter. Grädda 7-10 minuter eller tills uppblåsta och ljusbruna.

Wednesday, February 26, 2014

Chocolate Coconut Chia Pudding

En av mina favoritfrukostar eller mellanmål är choklad chiapudding. Denna gång blandade jag i kokos också och toppade med mangopuré. 

One of my favorite breakfasts or snacks are chocolate chia pudding. This time I also mixed in coconut and topped with mango puree.


Chocolate Coconut Chia Pudding

2 dl almond milk / coconut milk (3/4 cup + 1 tbsp)
2,5 tbsp chia seeds
1,5 tbsp cocoa powder
1 tbsp desiccated coconut
sweetener, if you want

Mix all the ingredients together and put in the fridge for 3-4 hours or overnight. Stir before eating.


Choklad Kokos Chiapudding

2 dl mandelmjölk / kokosmjölk
2,5 msk chiafrön
1,5 msk kakaopulver
1 msk kokos
sötningsmedel, om du vill

Blanda alla ingredienser tillsammans och ställ i kylen i 3-4 timmar eller över natten. Rör om innan du äter.

Tuesday, February 25, 2014

Healthy Cardamom Buns

Vanliga bullor i all ära, men jag gillar att testa för mig nya recept. Jag hittade receptet hos Sanna och jag tyckte att det blev mycket goda. På hennes sida hittar du också recept till sockerfri mandelmassa och kvargkräm, i fall du vill göra dem till fastlagstisdagen.

Regular buns are great, but I like to try recipes that are new for me. I found the recipe for these buns at Sanna and I thought they were very good. 
On her page you will also find recipe for sugar-free almond paste and quark "cream", in case you want to make them to Shrove Tuesday.


Nyttiga Kardemumma Bullor

250 g kvarg
1 dl havremjöl
0,5 dl rismjöl eller bovetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk kardemumma
1 tsk bakpulver
2 msk stevia strö / 4 g stevia pulver

Sätt på ugnen på 175 C. Blanda ihop alla ingredienser i en bunke med en sked. Forma med fuktiga händer 6 små bollar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna.


Healthy Cardamom Buns

250 g quark
1 dl oat flour
0,5 dl rice flour or buckwheat flour
0,5 dl almond flour
1 tsp cardamom
1 tsp baking powder
2 tbsp stevia sugar / 4 g stevia powder

Turn on the oven to 175 C. Mix together all ingredients in a bowl with a spoon. Shape with wet hands 6 small balls and place them on a parchment paper lined baking sheet. Bake in the oven for 20-25 minutes. Remove and let cool.

Monday, February 24, 2014

Berry Smoothie / Ice Cream

En fräsch och enkel dessert / mellanmål / frukost får du genom att mixa bär/ frukt med vätska. Jag valde att inte ha i så mycket mandelmjölk, då blir det mera som glass. Gott!

A fresh and easy dessert / snack / breakfast you get by mixing berries / fruit with liquid. I chose not to add so much almond milk, when it becomes more like ice cream. Delicious!



Berry Smoothie / Ice Cream

1 banana, frozen
handful of raspberries
handful of blueberries
almond milk
peanut butter

Mix everything with a hand held mixer and serve.


Bärsmoothie / Glass

1 banan, fryst
handfull hallon
handfull blåbär
mandelmjölk
jordnötssmör

Blanda allt med en stavmixer och servera.

Sunday, February 23, 2014

Aubergine and Red Lentil Moussaka

Idag får ni ett tips på en god middag. Moussaka med aubergine och en sås på grönsaker och linser. Man kunde göra den till en lasagne också genom att använda ostsås i lagren. 

Today you get a tip on a good dinner. Moussaka with aubergine and a sauce made of vegetables and lentils. You could also make it into a lasagna using cheese sauce in the layers.


Aubergine and Red Lentil Moussaka

600 g aubergine, sliced into thin rounds
salt
oil
black pepper
1 red onion, finely chopped
1 garlic clove, finely chopped
1 red/green pepper, finely chopped
1 carrot, grated
400 g can chopped tomatoes
1 dl red lentils, cooked according to packet instructions
salt
pepper
paprika
sambal oelek

Preheat oven to 180°C. Slice aubergine into thin rounds. Spray both sides lightly with oil and sprinkle with salt. Arrange in a single layer on the oven tray. Roast for 15 minutes, turning after 10 minutes, or until tender. Set aside to cool.

Heat oil in a saucepan over medium heat. Add onion, garlic, pepper, carrot and cook for 5 minutes or until light golden. Add tomatoes and bring to the boil. Reduce heat to low. Simmer for 15 minutes or until sauce thickens slightly. Stir in lentils, and season to taste.

Grease a ovenproof dish. Arrange a layer of eggplant over base, overlapping to cover. Spread a third of the tomato sauce over eggplant. Top with another layer of eggplant and press down gently with your palm. Spread with half the remaining tomato sauce. Top with the remaining eggplant. Finish with a layer of sauce. Sprinkle with cheese. Bake for 20 minutes. Serve.


Aubergine och Röda Linser Moussaka

600 g aubergine, skivad i tunna skivor
salt
olja
svartpeppar
1 rödlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 röd / grön paprika, finhackad
1 morot, riven
400 g burk hackade tomater
1 dl röda linser, tillagad enligt anvisningarna på förpackningen
salt
peppar
paprika
sambal oelek

Värm ugnen till 180 ° C. Skiva auberginen i tunna rundor. Spraya båda sidorna lätt med olja och strö över salt. Arrangera i ett enda skikt på en ugnsplåt. Rosta i 15 minuter, vänd efter 10 minuter, eller tills de är mjuka . Ställ åt sidan att svalna.

Värm oljan i en kastrull på medelvärme. Lägg i lök, vitlök, paprika, morot och stek i 5 minuter eller tills lätt gyllene. Tillsätt tomater och koka upp. Sänk värmen till låg. Sjud i 15 minuter eller tills såsen tjocknar något. Rör i linser och krydda efter smak.

Smörj en ugnsfast form. Lägg ett lager av aubergine över botten, överlappande för att täcka botten. Sprid en tredjedel av tomatsåsen över aubergineskivorna. Toppa med ett lager av aubergine och tryck försiktigt nedåt med en sked. Häll på halva av den återstående tomatsåsen. Toppa med resterande aubergine. Avsluta med ett lager sås. Strö över ost. Grädda i 20 minuter. Servera.

Saturday, February 22, 2014

Vegetable Ragu

En god och lättlagad sås. Man kan smaksätta den efter eget tycke. Kanel passar också bra i sådana här såser, i fall man vill prova på något nytt.

A tasty and easy sauce to prepare. You can flavor it to your own satisfaction. Cinnamon is also great in this kind of sauces, in case you want to try something new.


Vegetable Ragu

1 red onion, chopped
1 garlic, chopped
oil
200 g mixed vegetables, chopped (zucchini, mushrooms, broccoli, carrot, red bell pepper)
1 dl red lentils
1 can diced tomatoes
salt
pepper
paprika
sambal oelek
balsamic vinegar

Put the onion and garlic with some oil in a saucepan and fry for a couple of minutes. Add the chopped vegetables and fry for some more minutes. Add the lentils and tomatoes. You can also add some water if you think the sauce is to thick. Let simmer for 20 minutes or until the lentils are soft. Season to taste. Serve with bulgur, quinoa, rice...


Vegetarisk Ragu

1 rödlök, hackad
1 vitlök, hackad
olja
200 g blandade grönsaker, hackade (zucchini, champinjoner, broccoli, morot, paprika)
1 dl röda linser
1 burk tärnade tomater
salt
peppar
paprika
sambal oelek
balsamvinäger

Lägg lök och vitlök med lite olja i en kastrull och fräs i ett par minuter. Lägg i hackade grönsaker och stek ytterligare några minuter. Tillsätt linser och tomater. Blanda i vatten om tycker att såsen är för tjock. Låt sjuda i 20 minuter eller tills linserna är mjuka. Krydda efter smak. Servera med bulgur, quinoa, ris...

Friday, February 21, 2014

New York

Empire State Building

I början av februari åkte vi till New York för första gången. Det är en stad jag alltid velat besöka. Flygtiden från Amsterdam till New York är 7h 25 minuter och resan tillbaka tog endast 6h då vi hade kraftig medvind. Vädret var på vår sida med sol varje dag, även om det var kallt, runt -5-10 grader och lite blåst på det. 

The Sky Line

Vi var väldigt nöjda med resan och vi hittade riktiga pärlor till restauranger och caféer, tack vare tips jag fick på instagram. Det går bra att promenera i staden om man som vi gillar att gå. Vi åkte också metro, då det var kallt och det är ett enkelt och snabbt sätt att ta sig fram på. Vi köpte ett unlimited metro card som gällde för 7 dagar och kostade 31USD. 

Vi bodde på Sofitel Hotel, som är beläget på 45th street, nära Times Square. Från rummet kunde vi se Chrysler Building. 

The Chrysler Building

Whole Foods är en känd affär i USA och vi besökte några av dem. Och vi kom inte tomhänta ut från affärerna :) Bild på en del av det vi köpte kan du se längre ner. Vi hittade också en godisaffär som heter Sockerbit och de sålde svenskt lösgodis :) Vi besökte också det kända bageriet Dominique Ansel som uppfann cronut (en croissant-munk hybrid), men tyvärr var de slutsålda den dagen. Jag frågade hur tidigt man måste komma för att ha en chans att köpa en, så svaret jag fick var kl. 7 på morgonen, alltså en timme innan de öppnar. Vi nöjde oss istället med en vanlig croissant, som var riktigt god. 


Bild tagen från Rockefeller Centre - Central Park
Photo taken from Rockefeller Centre - Central Park

Brooklyn Bridge

Frihetsgudinnan 
The Statue of Liberty

In early February, we went to New York for the first time. It is a city I always wanted to visit. Flight time from Amsterdam to New York was 7h 25 minutes and the trip back took only 6 hours when we had a strong tailwind. The weather was on our side with sun each day, although it was cold, around -5-10 degrees C and little wind on that. 


We were very pleased with the trip and we found real gems of restaurants and cafes, thanks to the advice I got on instagram. It's fine to walk in the city if you are like us, we like to walk. But now we also used the subway, when it was cold and it is an easy and fast way to get to places. We bought an unlimited metro card valid for 7 days and cost 31USD. 

We stayed at the Sofitel Hotel, which is located on 45th Street, near Times Square. From the room we could see the Chrysler Building.

Times Square

Empire State Building

Flatiron

Whole Foods is a renowned store in the U.S. and we visited some of them. And we did not come empty-handed from the shops :) Picture of a part of what we bought, you can see further down. We also found a candy store called Sockerbit and they sold Swedish candy :) We also visited the famous bakery Dominique Ansel who invented the cronut (a croissant-doughnut hybrid), but unfortunately they were sold out that day. I asked how early you have to come to have a chance to buy one, so the answer I got was at 7 in the morning, that's an hour before they open. We contented ourselves instead with a butter croissant, which was really good.

Fika på svenska Fika Caféet :)
Tea Break at Swedish Fika Café

Varm Choklad Banan Hirskaka
Warm Chocolate Banana Millet Cake at Le Pain Quotidien

Vegan Hampafröblondie
Vegan Hemp Seed Blondie at Le Pain Quotidien

Havregrynsgröt med banan, jordgubbar och russin
Oatmeal with Banana, Strawberries and Raisins at Red Flame

6-grönsakspaj - kronärtskocka, grönsaker och tofu på glutenfritt bovetepajbotten
Six-Vegetable Quiche - artichoke, vegetables and tofu on a gluten-free buckwheat crust at Le Pain Quotidien

Raw Lasagne at Pure Food and Wine

Moon Pie at Pure Food and Wine

Raw Fikonbar
Raw Fig Bar at Pure Food and Wine

Raw Falafel me blomkålstabbouleh
Raw Falafel with Cauliflower Tabouli at Pure Food and Wine

Belgisk våffla med organisk sylt och grädde
Belgian Waffle with organic jam and cream at Le Pain Quotidien

Grönt te och tranbär-bananacrunola med cashewsmör och kokos
Green Tea and Organic Cranberry & Banana Crunola with Cashew Butter and Coconut at Le Pain Quotidien

Le Pain Quotidien

Croissanter, en av de godaset jag ätit
 Butter Croissants, one of the best I have eaten

Rustika Baguetter på Gourmet Market i Grand Central Terminal
Beautifyl Baguettes at Gourmet Market in Grand Central Terminal

Finska Rågbröd på Union Square Torget
Finnish Rye Bread at Union Square Market

Träffade på Elmo i vimlet på Times Square
I met Elmo at Times Square



Thursday, February 20, 2014

Brie in Puff Pastry

Brie i smördeg är så gott och ha i sylt gör det till en god dessert eller som snacks en fredagkväll då arbetsveckan är slut och man vill mysa till det lite.

Brie in puff pastry is so good and to add jam makes it a good dessert or as a snack on a Friday evening when the work week is over and you want to enjoy the evening with a special treat.



Brie in Puff Pastry

1 round brie cheese or pieces of brie
puff pastry
raspberry jam

On floured surface roll out puff pastry to a square, bigger than the cheese. Spread with raspberry jam. Place the cheese in center of the puff pastry and fold the edges towards the centre of the puff pastry over the cheese. Bake at 220 degrees for 20 minutes. Allow to cool slightly and serve.



Brie i smördeg

1 rund brieost eller bitar av brie
smördeg 
hallonsylt

På mjölat bakbord kavla ut smördegen till en fyrkant, större än själva osten. Bred på hallonsylt. Lägg ostbiten i mitten av smördegen ooch vik smördegskanterna över osten. Grädda i 220 grader ca 20 minuter. Låt svalna en aning och servera.