Friday, January 31, 2014

Gluten-Free and Vegan Pancakes with Cinnamon Date Jam

Man behöver inte alltid använda vitt vetemjöl för att lyckas, t.ex med plättar. Här har jag blandat ihop en smet på glutenfria mjölsorter med ett väldigt lyckat slutresultat. Och den söta sockerfria dadelsylten till gjorde det hela en aning lyxigt.

You do not always need to use white flour in order to succeed, such as with pancakes. Here I mixed up a batter of gluten-free flours with a very successful outcome. And to serve the pancakes with a sweet sugar free date jam made everything perfect.


Gluten-Free and Vegan Pancakes with Cinnamon Date Jam

1 dl rice flour (1/2 cup)
3 tbsp maizena or potato flour
2 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 3/4 dl almond milk (3/4 cup)
1 tsp date syrup
1,5 tbsp coconut oil

Cinnamon Date Jam
8 dates, pitted
1 tsp cinnamon
3 tbsp water

Stir all the ingredients for the pancakes in a bowl and fry them in a skillet on both sides until golden brown.
To make the jam, mix the ingredients in a food processor until smooth. Serve with the pancakes.


Gluten-Fria och Vegan Pannkakor med kanel dadelsylt

1 dl rismjöl
3 msk maizena eller potatismjöl
2 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 3/4 dl mandelmjölk
1 tsk dadelsirap
1,5 msk kokosolja

Kanel Dadelsylt
8 dadlar, urkärnade
1 tsk kanel
3 msk vatten

Blanda alla ingredienser för pannkakorna i en skål och stek dem i en stekpanna på båda sidor tills de är gyllenbruna. 
För att göra sylten, blanda ingredienserna i en matberedare tills slät. Servera med pannkakorna.

Thursday, January 30, 2014

Vegan and Gluten-free Chocolate Mandarin Scones

Citrusfrukt och choklad är en god kombo och här samsas de i scones, en nyttigare variant. De är dessutom glutenfria och vegana. 

Citrus fruit and chocolate is a good combo, and here they are intermingled in scones, a healthier version. They are also gluten-free and vegan.



Chocolate Mandarin Scones, gf and vegan

2 dl almond flour
2 dl buckwheat flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
50 g coconut oil, solid form
1 3/4 dl almond milk
1 tsp mandarin zest and a few squeezes of juice
50 g dark chocolate, chopped

Preheat the oven to 225 C. Put the flours, baking powder and salt in a bowl. Add the coconut oil and stir until crumbly. Add the milk, mandarin zest, -juice and chocolate. Stir until everything is blended. Form into scones and bake in the oven for 10 minutes.


Choklad-Mandarinscones, gf och vegan

2 dl mandelmjöl
2 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g kokosnötolja, fast form
1 3/4 dl mandelmjölk
1 tsk mandarinskal och några pressar saft av mandarinen
50 g mörk choklad, hackad

Sätt ugnen på 225 C. Lägg mjöl, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt kokosolja och rör om tills smuligt. Blanda i mjölk, mandarinskal, -saft och chokladbitar. Rör tills allt är blandat. Forma till scones och grädda i ugnen i 10 minuter.

Wednesday, January 29, 2014

Peppermint Chocolate Avocado Pudding

En enkel, god och nyttigare dessert bjuder jag på idag. Avokado blandat med choklad och mandelmjölk eller varför inte avvända kokosmjölk istället. Gott blir det oberoende. 

Today I'm giving you a recipe for a simple, tasty and nutritious dessert. Avocado mixed with chocolate and almond milk or why not use coconut milk instead. It's really delicious.



Peppermint Chocolate Avocado Pudding

1 avocado, ripe
1-2 tbsp almond milk or coconut milk
30 g dark chocolate, melted (peppermint)
a few drops of stevia peppermint or other sweetener

Mix avocado and milk with a hand held mixer. Add the melted chocolate and sweetener of choice. Mix. Pour the pudding into the avocado shell and drizzle with some melted chocolate. Put in the fridge for a while before serving.


Pepparmint Choklad Avocado Pudding

1 avokado, mogen
1-2 msk mandelmjölk eller kokosmjölk
30 g mörk choklad, smält (pepparmint)
några droppar stevia pepparmint eller annat sötningsmedel

Blanda avokado och mandelmjölk med en stavmixer. Tillsätt smält choklad och sötningsmedel. Blanda. Häll puddingen i avokadoskalet och ringla över lite smält choklad. Ställ i kylen en stund och servera.

Tuesday, January 28, 2014

Vegetable Beluga Lentil Coconut Soup

En explosion av grönsaker i denna soppa. Helt i min smak. Du kan välja att äta den som den är eller mixa den med en stavmixer. Hursomhelst mycket god.

An explosion of vegetables in this soup. Entirely to my taste. You can choose to eat it as is or mix it with a hand blender. Anyway, very yummy.



Vegetable Beluga Lentil Coconut Soup
serves 2

broccoli
romanesco broccoli
zucchini
green beans
red bell pepper
carrots
onion
celery
mushrooms
3 dl coconut milk
2 dl beluga lentils, cooked
fresh lime juice
red chili
salt
pepper

Put all the vegetables (I had around 400 g) and coconut milk in a large pan and let simmer until the veggies are soft. Add the cooked lentils and cook for another 5 minutes. Add more coconut milk if needed. Season to taste.


Grönsaks-lins-kokossoppa
2 portioner

broccoli
romanesco broccoli
zucchini
gröna bönor
röd paprika
morötter
lök
selleri
svamp
3 dl kokosmjölk
2 dl belugalinser, kokt
limejuice
röd chili
salt
peppar

Lägg alla grönsaker (jag hade ca 400 g) och kokosmjölk i en stor kastrull och låt sjuda tills grönsakerna är mjuka. Blanda i de kokta linserna och koka i ytterligare 5 minuter. Lägg till mer kokosmjölk om det behövs. Krydda efter smak.

Monday, January 27, 2014

Peanut Butter Granola

Granola är gott att ha på kvarg, men även på smoothies passar den bra. Den här gången blandande jag i jordnötssmör, vilket jag gillar väldigt mycket. Nötsmöret tar ändå inte över smaken, vilket är bra, den ger en hint av jordnötter.

Granola is good to have on quark, but also in smoothies, it works well. This time I mixed in peanut butter, which I like very much. The nut butter doesn't take over taste wise, which is good, it only gives a hint of peanuts.


Peanut Butter Granola

2 dl rolled oats
1,5 dl 4 grain oats
1 dl mixed nuts
1 dl raw buckwheat groats
1 dl sunflower seeds
1 dl pumpkin seeds
2 tbsp coconut oil, melted
2 tbsp peanut butter
pinch of salt

1 dl cranberries
0,5 dessicated coconut

Combine everything, except the cranberries and coconut, in a bowl. Pour the mixture on a parchment paper lined baking sheet and bake at 150 C for 25-30 minutes. Stir after 15 minutes. The color should be golden brown. Remove from oven and stir in cranberries and coconut. Cool completely before putting in a container.


Jordnötssmör Granola

2,5 dl havregryn
1,5 dl 4-korns havre
1 dl blandade nötter
1 dl rå bovetegryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 msk kokosolja, smält
2 msk jordnötssmör
en nypa salt

1 dl tranbär
0,5 dl torkad kokos

Kombinera alla ingredienser, förutom tranbär och kokos, i en skål. Häll blandningen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 150C i 25-30 minuter. Rör om efter 15 minuter. Färgen skall vara gyllenbrun. Ta bort från ugnen och blanda i tranbär och kokos. Låt svalna helt innan du häller blandningen i en burk med lock.

Sunday, January 26, 2014

Speculoos Cinnamon Chip Ice Cream

Det går bra att laga glass i januari också, för vädret känns verkligen inte som vinter. I Amsterdam har det varit mycket regn, grått och temperaturen är runt +5 grader. Men egentligen är det alltid tid för glass oberoende av årstid. Äter du mindre glass under vintern jämfört med sommaren?

It's fine to make ice cream in January, too, because the weather really feels like autumn instead of winter. But really, it's always time for ice cream regardless of the season. Do you eat less ice cream during winter compared to summer?



Speculoos Cinnamon Chip Ice Cream

2,5 dl whipping cream
2,5 dl milk
1 dl sugar / tagatose
3/4 dl speculoos butter

2 tbsp melted speculoos butter
cinnamon chips

Stir together the whipping cream, milk, sugar and speculoos in a sauce pan. Heat mixture over medium heat, until the speculoos butter has melted. Remove from heat. Chill the mixture at least 4 hours or overnight, then freeze in your ice cream maker according to manufacturer's instructions. When ready stir in melted speculoos and cinnamon chips.


Speculoos Kanelchispsglass

2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 dl socker / tagatose
3/4 dl speculoossmör

2 msk smält speculoossmör
kanelchips

Rör ihop vispgrädde, mjölk, socker och speculoossmör i en kastrull. Värm blandningen på medelvärme, tills speculoossmöret smält. Ta bort från värmen. Kyl blandningen åtminstone 4 timmar eller över natten, frys sedan i glassmaskinen enligt tillverkarens instruktioner. När glassen är klar rör ner smält speculoossmör och kanelchips. 

Saturday, January 25, 2014

Bun Wreath filled with Custard and Raspberry

Kanelbullor i all ära, men ibland är det roligt att baka bullor med annan fyllning. Den här gången bakade jag en längd med fyllning av vaniljkräm och hallonsylt. Så gott med en skiva tillsammans med en kopp te eller kall mjölk.

Cinnamon buns are great, but sometimes it's fun to bake buns with different filling. This time I baked a wreath with a filling of custard and raspberry jam. So yummy eat a slice with a cup of tea or cold milk.


Bun Wreath filled with Custard and Raspberry

3,5-4 dl flour
0,5 dl granulated sugar
0,5 tsp salt
50 g unsalted butter, soft
2 tsp dry yeast
1,5 dl milk (42°)

filling
0,5 dl custard powder
1 dl water
raspberry jam

Start by making the filling by whisking together custard powder and water. Set aside.
Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough. Roll the dough on a floured surface into 30 cm x 20 cm. In the middle of the dough put the custard and top with jam. Now, cut tabs on both sides of the dough, and flip them over the filling. Let rise for 1 h. Brush with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake in 200 C for 20-25 minutes.


Vetelängd fylld med Vaniljkräm och Hallon

3,5-4 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
50 g osaltat smör, mjukt
2 tsk torrjäst
1,5 dl mjölk (42 °)

fyllning
0,5 dl vaniljkrämpulver
1 dl vatten
hallonsylt

Börja med att göra fyllningen genom att vispa ihop vaniljkrämpulver och vatten. Ställ åt sidan.

Blanda mjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta tillsammans för att bilda en deg. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till 30 cm x 20 cm. I mitten av degen lägg vaniljkräm och toppa med sylt. Skär flikar på båda sidor av degen och vänd dem sedan över fyllningen. Låt jäsa i 1 timme. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 ° C i 20-25 minuter.

Friday, January 24, 2014

Roasted Carrot Red Pepper Soup

En mycket god och smakrik soppa, som lyser upp din dag med sin vackra färg. Varför inte toppa den med fetaost som bryter en aning den sötman som morötterna och paprikan ger. 

A very good and tasty soup that brightens your day with its beautiful color. Why not top it with feta cheese, breaking a little the sweetness from the carrots and peppers.


Roasted Carrot Red Pepper Soup

1 large red bell pepper, sliced
3 large carrots, peeled and cut into slices
1 red onion, chopped
1 garlic clove
oil
4-5 dl vegetable broth
salt
black pepper
paprika
sambal oelek
ajvar, optional

Preheat oven to 200 C degrees. Line a baking sheet with parchment paper. Toss carrots, peppers, onion, and garlic with oil and roast for 20 minutes or until vegetables are tender. Remove from the oven and puree in a food processor or blender, adding a bit of the vegetable broth.
Pour the pureed vegetables into a pan and add the remaining broth. Let simmer for 15-20 minutes. Season with salt, black pepper, paprika and sambal oelek.


Rostad Morot-Paprikasoppa

1 stor röd paprika, skivad
3 stora morötter, skalade och skurna i skivor
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta
olja
4-5 dl grönsaksbuljong
salt
svartpeppar
paprika
sambal oelek
ajvar, valbart

Värm ugnen till 200 C grader. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda morötter, paprika, lök och vitlök med olja och rosta i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Ta ut ur ugnen och mosa i en matberedare eller mixer, tillsätt lite av grönsaksbuljongen. Häll de mosade grönsakerna i en kastrull och tillsätt resten av buljongen. Låt sjuda i 15-20 minuter. Krydda med salt, svartpeppar, paprikapulver och sambal oelek.

Thursday, January 23, 2014

Strawberry Pear Almond Smoothie

Jag gör gärna smoothie till frukost eller mellanmål. Man kan blanda nästan vad som helst i en smoothie, ta det du har hemma, det brukar alltid bli gott.

I like smoothies for breakfast or as a afternoon snack. You can mix just about anything in a smoothie, take what your have at home, it usually always turns out good.


Strawberry Pear Almond Smoothie

10 strawberries, frozen
1 pear, chopped
1 dl almond milk (1/2 cup)
splash of almond extract

Mix everything together in a blender and pour into a glass and serve.


Jordgubb-Päron Mandelsmoothie

10 jordgubbar, frysta
1 päron, hackad
1 dl mandelmjölk
stänk av mandelextrakt

Blanda ihop allt i en mixer och häll upp i glas och servera.

Wednesday, January 22, 2014

Rye Buns

Nu är det några av er som är förvirrade när jag bakat rågsemlor och det är bröd :) I Finland använder vi ordet semlor för runda små bröd, medan man i Sverige talar om frallor. Men snart är det dags för den svenska semlan, alltså fastlagsbullan med mandelmassa och grädde som fyllning. Dessa semlor är goda!

Delicious buns with rye and whole wheat flour. Do you bake savoury buns often and what flour do you usually use?


Rye Buns

3 dl water (1 1/4 cup)
2 tsp dry yeast
1 tsp salt
about 4 dl whole wheat flour (1 2/3 cup)
1,5 dl rye flour (2/3 cup)
1,5 dl rolled oats (2/3 cup)
2 tsp date syrup
1 tbsp oil

Put all the ingredients in a stand mixer and knead until the dough is smooth. Let rise in a warm place for 1 hour. Shape the dough into buns and put on a parchmnet paper lined baking sheet. Let rise for 30 minutes. Brush with water and top with sesame seeds. Bake in 225 C for 10-15 minutes.


Rågsemlor

3 dl vatten
2 tsk torrjäst
1 tsk salt
ca 4 dl fullkornsvetemjöl
1,5 dl rågmjöl
1,5 dl havregryn
2 tsk dadelsirap
1 msk olja

Lägg alla ingredienser i en köksmaskin och knåda tills degen är smidig. Låt jäsa på en varm plats i 1 timme. Forma degen till bullar och lägg på en bakplåtspappersklädd bakplåt. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med vatten och toppa med sesamfrön. Grädda i 225 C i 10-15 minuter.