Morotskaka har alltid varit en av mina favoritkakor och nu ville jag testa att baka den utan ägg och dessutom glutenfri. Istället för ägg använde jag mig av malda linfrön blandat i vatten som blir ett bindningsmedel. Kakan blev mycket god och har en konsistens som morotskaka gärna får ha, kompakt och samtidigt luftig. Det här var den godaste morotskakan jag någonsin bakat :)

Carrot cake has always been one of my favorite cakes, and now I wanted to try to bake the cake without eggs and make it gluten free as well. Instead of eggs, I used ground flax seeds mixed in water which becomes a binding agent. The cake was very good and has a texture that I like carrot cakes to have, dense and at the same time airy. This was the most delicious carrot cake I ever baked :)


Vegan & Gluten-Free Carrot Cake

2 flax eggs (2 tbsp ground flaxmeal and 6 tbsp water)
1,5 dl almond flour
1,5 dl brown rice flour or other gluten-free flour
1,5 tsp ground cinnamon
0,5 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
pinch of salt
pinch of ground ginger
3 dl grated carrots
2 dl coconut sugar
3/4 dl coconut oil

Vegan "Cream Cheese" Frosting
75 g vegan cream cheese, Tofutti
30 g vegan margarine
70 g icing sugar
0,5 tsp vanilla extract

Preheat the oven to 175 degrees C. Grease the inside of a baking pan and line with parchment paper. Put flax meal and water in a bowl and let stand for 15 minutes.

In another bowl, stir together the almond flour, gluten-free flour blend, baking powder, baking soda, cinnamon, salt, and ginger until combined. Grate the carrots and add them to the bowl with the flour.

To the bowl with the flax eggs add the coconut sugar and whisk with a spoon for about 30 seconds. Add oil and mix. Transfer the egg mixture to the bowl with the carrots and flour. Mix until thoroughly combined.

Pour batter into the pan. Bake for about 25 minutes. Let the cake cool completely in the pan.

Put all the ingredients for the frosting in a bowl and mix with a spoon until smooth. Spread on the cake. Store in the fridge.


Vegan & Glutenfri morotskaka

2 linfrö-ägg (2 msk malda linfrön och 6 msk vatten)
1,5 dl mandelmjöl
1,5 dl brunt rismjöl eller annat glutenfritt mjöl
1,5 tsk mald kanel
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
nypa salt
nypa mald ingefära
3 dl rivna morötter
2 dl kokossocker
3/4 dl kokosolja

Vegan "Cream Cheese" Frosting
75 g vegan färskost, Tofutti
30 g vegant margarin
70 g florsocker
0,5 tsk vaniljextrakt

Sätt ugnen på 175 grader C. Smörj insidan av en bakform och klä med bakplåtspapper. Sätt linfrömjöl och vatten i en skål och låt stå i 15 minuter. 

I en annan skål, blanda ihop mandelmjöl, glutenfritt mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel, salt och ingefära. Riv morötterna och lägg dem i skålen med mjölet.

Till skålen med linfrö-äggen tillsätt kokossocker och vispa med en sked i ca 30 sekunder. Tillsätt oljan och blanda. Överför äggsmeten till skålen med morötter och mjöl. Blanda tills slät.

Häll smeten i bakformen. Grädda i cirka 25 minuter. Låt kakan svalna helt i formen.

Lägg alla ingredienser till frostingen i en skål och blanda med en sked tills slät. Bred på kakan. Förvara i kylen.