@talinegabriel hade en utmaning på instagram att göra hennes version av jordgubbscheesecake. Här är min version. Jag valde att kalla dem vanilj-choklad cheesecakes. Mycket goda och fräscha. Och som vanligt är raw kakor mycket mättande då de är energitäta. Du kan om du vill göra vanilj- och choklad cheesecakes var för sig, men jag gjorde båda smakerna i en och samma kaka. Kom ihåg att frysa kakan efter att du hällt på vaniljfyllningen, innan du häller på chokladfyllningen. 

@talinegabriel had a challenge on instagram to make her version of strawberry cheesecake. Here is my version. I chose to call them vanilla-chocolate cheesecakes. Very good and fresh. And as usual, raw cakes are very satisfying because they are energy dense. You can if you want, make vanilla and chocolate cheesecakes individually, but I made the two flavors in one cake. Remember to freeze the cake after you poured on vanilla filling, before pouring the chocolate filling.


Vanilla Chocolate Cheesecakes

crust
1 cup pecans
2 tbsp cacao powder
4 dates (I used raisins)
1-2 tbsp maple syrup (I used dates syrup)

filling
2 cups cashews, soaked overnight
1 1/4 dl coconut oil
1 1/4 dl maple syrup
1 1/4 dl water
2 tsp vanilla
1 1/4 dl cacao powder

strawberries (I used dried strawberries)
drizzle of chocolate, optional

Process pecans in the food processor until nuts are broken down into small pieces. Add dates, cacao and sweetener and blend. Mixture should stick together.
Press crust into the base of your moulds or cake tin. Refrigerate.

Blend cashews, coconut oil, maple syrup and water until creamy and smooth.
Halve the mixture.

For classic vanilla, add vanilla to half the filling and fold through.
For chocolate flavour, add cacao powder to the remaining filling and fold through.
Pour filling over crust and freeze until set. Once set, remove from moulds and decorate with sliced strawberries.

Best eaten 30 mins after removing from freezer.


Vanilj Choklad Cheesecakes

botten
2,5 dl pekannötter
2 msk kakaopulver
4 dadlar (jag använde russin)
1-2 msk lönnsirap (jag använde dadelsirap)

fyllning
5 dl cashewnötter, blötlägg över natten
1 1/4 dl kokosolja
1 1/4 dl lönnsirap
1 1/4 dl vatten
2 tsk vanilj
1 1/4 dl kakaopulver

jordgubbar (jag använde torkade jordgubbar)
smält choklad, valbart

Mixa pekannötter i en matberedare tills nötterna delas upp i små bitar. Lägg i dadlar, kakao och sötningsmedel och mixa. Blandningen ska hålla ihop. Tryck degen i botten av dina formar eller en kakform. Ställ i kylskåp.

Mixa cashewnötter, kokosolja, lönnsirap och vatten tills krämigt och slätt.
Halvera blandningen.

För klassisk vanilj, tillsätt vanilj till halva fyllningen och blanda.
För chokladsmak, blanda i kakaopulver till den återstående fyllningen.

Häll fyllningen över botten och frys tills fyllningen har stelnat. Ta bort från formarna och dekorera med skivade jordgubbar.

Ta 30 minuter före servering ur frysen.