Chiafrön kan användas till så mycket annat än bara puddingar och i smoothies. I dessa bröd blandade jag detta superfrö tillsammans med en annan supefood, baobab. Baobab är c-vitmainrik och innehåller järn, kalcium, kalium och magnesium. Ett superfood bröd uppstod :)

Chia seeds can be used for so much more than just puddings and in smoothies. In these bread I used chia with another supefood, baobab. Baobab is rich in vitamin C, and contains iron, calcium, potassium and magnesium. A superfood bread arose :)


Superfood Buns with Chia Seeds and Baobab

1 tbsp dry yeast
2 dl water (42°) (3/4 cup + 1 tbsp)
2 tbsp coconut oil
0,5 tbsp coconut sugar, optional
1 tsp salt
5-6 dl multigrain flour (2-2 ½ cups)
2 dl 4-grain cereal or rolled oats (3/4 cup + 1 tbsp)
1 tbsp chia seeds
2 tsp baobab powder

Dissolve the yeast in warm water. Add oil, sugar and let stand for 5 minutes. Add the salt, chia, baobab, oats and enough flour to form a soft dough. Knead for 5 minutes, by hand or with machine. Divide into 5 pieces, shape each into a ball. Place on a baking sheet lined with parchment paper. Cover and let rest for 10 minutes. Bake at 220° C for 8-10 minutes or until golden brown.


Superfood-Bröd med Chiafrön och Baobab

1 msk torrjäst
2 dl vatten (42 °)
2 msk kokosolja
0,5 msk kokossocker
1 tsk salt
3,5-4 dl fullkornsmjöl
2 dl 4-korns havregryn
1 msk chia frön
2 tsp baobabpulver

Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olja och socker, låt stå i 5 minuter. Tillsätt salt, chia, baobab, havregryn och tillräckligt med mjöl för att bilda en mjuk deg. Knåda i 5 minuter, för hand eller med maskin. Dela degen i 5 bitar, forma varje till en boll. Placera på en bakplåt klädd med bakplåtspapper. Täck över och låt vila i 10 minuter. Grädda i 220 ° 8-10 minuter eller tills gyllenbruna.