Sötpotatis är gott att baka med, för jag kan tycka att den blir för söt i saltiga maträtter. Här har jag experimenterat fram en kladdkaka med sötpotatis. Kakan är även vegan och glutenfri. Den blir kladdig och så god. 

Sweet potatoes are good for baking, because I can feel that they are sometimes too sweet in salty dishes. Here I experimented with a chocolate cake with sweet potatoes. The cake is also vegan and gluten free. It gets sticky and so good. 


Chocolate Sweet Potato Sticky Cake

75 g dark chocolate, melted
2 chia eggs (2 tbsp ground chia and 5-6 tbsp water)
1 1/4 dl coconut sugar (1/2 cup)
0,5 dl almond flour (1/4 cup)
0,5 dl cacao powder (1/4 cup)
pinch of salt
0,5 dl sweet potato puree

Melt the chocolate and set aside. With a spoon whisk chia eggs and coconut sugar in a bowl for about 30 s. Add the almond flour, cacao, salt and melted chocolate. Stir. Then add the sweet potato puree and stir. Pour into a parchment paper lined baking dish and bake at 175 C for 25 minutes. Let cool before cutting into pieces.


Choklad Sötpotatis Kladdkaka

75 g mörk choklad, smält
2 chia ägg (2 msk mald chia och 5-6 msk vatten)
1 1/4 dl kokossocker
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kakaopulver
nypa salt
0,5 dl sötpotatispuré

Smält chokladen och ställ åt sidan. Med en sked vispa ägg och kokossocker i en skål för ca 30 s. Tillsätt mandelmjöl, kakao, salt och smält choklad. Rör om. Tillsätt sedan sötpotatispuré och blanda. Häll i en bakplåtspappersklädd ugnsform och grädda i 175 C i 25 minuter. Låt svalna innan du skär i bitar.