Saturday, November 30, 2013

Speculoos Butter Sticky Cake

Den här kladdkakan får en smak av jul pga. speculoossmöret, som smakar mycket kanel. Passade bra att ha i kladkaka. Har man inte möjlighet att få tag på smöret kan man enkelt göra eget. Här har jag receptet. Önskar er alla en skön lillajul!

This sticky cake get a taste of Christmas due to the speculoos butter, which taste much cinnamon. I thought the butter gave a nice flavour to the cake. If you are unable to get hold of the butter, you can easily make your own. Here I have the recipe. Have a lovely day!


Speculoos Sticky Cake

200 g butter
4 dl sugar
4 eggs
3 tbsp cocoa powder
1 tsp vanilla sugar
1 tsp baking powder
3 dl flour
pinch of salt

0,5 dl speculoos butter

Melt the butter and mix in the sugar and vanilla sugar. Whisk in the eggs and then mix in cocoa, espresso, baking powder, flour and salt. Pour batter into a pan 25x30 cm, dressed with parchment paper. Melt the speculoos butter in the microwave and pour over the batter. Make swirls with a knife. Bake at 175 C for about 25 minutes.


Kladdkaka med Speculoossmör

200 g smör
4 dl socker
4 ägg
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk espresso, kallt
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
nypa salt

0,5 dl speculoossmör

Smält smöret och blanda i socker och vaniljsocker. Vispa i äggen och blanda i kakao, espresso, bakpulver, mjöl och salt. Häll smeten i en bakform 25x30 cm, klädd med bakplåtspapper. Smält speculoossmöret i micron och häll sedan på smeten. Rör virvlar med en kniv. Grädda i 175 C i ca 25 minuter.

Friday, November 29, 2013

Dallas Buns

Nu var det bra länge sedan jag bakade dallasbullor. De är så goda med en fyllning av kvarg och vaniljkrämspulver. Har du ätit eller bakat dallasbullor?

Igår var vi bjudna till vår amerikanska granne på Thanksgiving middag och det var mycket trevligt. Hon hade gjort mat hela dagen och allt var jättegott. Mest spännande av maträtterna var sötpotatislådan med marshmallows :) Ja, den var söt, men den serverades som en av de saltiga maträtterna. Den hade en len och god smak och smakade mycket kanel. Hon serverade även gröna bönor blandade med sparriskräm och lök, wasabi honung brysselkål, potatislåda med stekt lök och ost, tranbärssås med apelsinskal och valnötter och en "limpa" gjord på röda linser. Jag hade äran att baka efterrätten som var pumpapaj. Vi hade en mysig kväll tillsammans och ingen gick hem hungrig!

It's been a long time since I baked dallas buns. They are so good with a filling of quark and custard powder. Have you eaten or baked dallas buns?

Yesterday we were invited to our American neighbor for Thanksgiving dinner and it was very lovely. She had made food all day and everything was delicious. Most exciting of the dishes was the sweet potatoes baked with marshmallows :) Yes, it was sweet, but it was served as one of the savoury dishes. It had a smooth and good flavor and tasted much of cinnamon. She also served green beans mixed with asparagus cream and onion, wasabi honey brussels sprouts, potato casserole with fried onions and crispy cheese, cranberry sauce with orange zest and walnuts and a red lentil loaf. I was honored to bake dessert, which was a pumpkin pie. We had a cozy evening together and no one went home hungry!



Dallasbullor

7-8 dl vetemjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 dl kokossocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)

fyllning
150 g kvarg
60 g smör, mjuk
2 msk socker
1 ägg
1 dl vaniljkrämpulver

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg. Låt jäsa 1h.

Blanda alla ingredienser till fyllningen ihop. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen. Rulla ihop och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna bredvid varandra i en ugnsform eller i muffinsformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Pensla med ägg och grädda i 200 C under 15-20 minuter.


Dallas Buns

7-8 dl flour
1,5 dl almond flour
1 dl coconut sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42 °)

topping
150 g quark
60 g butter, soft
2 tbsp sugar
1 egg
1 dl custard powder

Mix flours, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough. Let rise for 1h.

Mix all ingredients for the filling together. Put the dough on a floured surface and roll out into a rectangle. Spread the filling on the dough. Roll up and cut into 2 cm thick slices. Place buns side by side in a baking dish or in muffin cups. Let rise for another 30 minutes.

Thursday, November 28, 2013

Chocolate Coconut Mug Cake

Ibland vill man ha något gott snabbt, då kan man laga en "mug cake", som är färdig på några minuter. Du blandar alla ingredienser i en mugg och värmer i mikrovågsugnen och så är det klart. Enkelt, snabbt och gott! Inspirationen kommer igen från instagram, (@pbeechie).

Sometimes you want something delicious fast, then you can make a mug cake, which is ready in minutes. You mix all the ingredients in a mug and heat it in the microwave and it's ready. Simple, quick and delicious! Inspiration for this comes from instagram, (@pbeechie).



Chocolate Coconut Mug Cake

1 dl oat flour
2 tbsp cocoa powder
3 stevia packets
0,5 dl pumpkin puree
2 tbsp quark
3 egg whites
0,5 tsp almond extract
0,5 tbsp coconut extract

Mix all ingredients in a mug. Put in the microwave and heat for 3 minutes. 


Choklad Kokos "Mugcake"

1 dl havremjöl
2 msk kakaopulver
3 stevia paket
0,5 dl pumpapuré
2 msk kvark
3 äggvitor
0,5 tsk mandelextrakt
0,5 msk kokosextrakt

Blanda alla ingredienser i en mugg. Sätt i mikrovågsugnen och värm i 3 minuter.

Wednesday, November 27, 2013

Gluten Free Gingerbread Thins

Jag får mycket inspiration från instagram och dessa kakor är just därifrån (@roethlisbergerphoto). Jag tog en aning mindre baksoda och använde cashewsmör istället för mandelsmör. Påminner on pepparkakor, förutom att de här är mjuka och är hälsosammare. Jag heter förresten hovkonditorn på instagram.

I get a lot of inspiration from instagram and these cookies are from there (@roethlisbergerphoto). I took a little less baking soda and used cashew butter instead of almond butter. These reminds me of gingerbread, except that these are soft and are healthier. I'm hovkonditorn on instagram!


Healthy Gingerbread Thins

2 tbsp coconut sugar
0,5 tsp cinnamon
0,5 tsp gingerbread spice
0,5 tsp baking soda
3 tbsp almond meal
2 tbsp coconut flour
1 dl cashew butter
1,5 tbsp pumpkin puree
1 tbsp almond milk
vanilla stevia after taste

Mix all the ingredients in a bowl. Put the bowl in the fridge for 30 minutes. Roll the mixture into balls and flatten them a little. Put on a parchment paper lined baking sheet and bake in 175 C for 6-8 minutes.


Pepparkakor

2 msk kokosnötsocker
0,5 tsk kanel
0,5 tsk pepparkakskrydda
0,5 tsk bikarbonat
3 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 dl cashewsmör
1,5 msk pumpapuré
1 msk mandelmjölk
vanilj stevia efter smak


Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ skålen i kylen i 30 minuter. Rulla blandningen till bollar och platta till dem lite. Sätt på e bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175 C i 6-8 minuter.

Tuesday, November 26, 2013

Chocolate Chia Pudding

Chocklad chiapudding är en av mina favorit frukostar nu, men denna kunde passa lika bra som ett snack på dagen eller varför inte som en hälsosammare dessert. Om du ännu inte har testat chiapudding, så är det dags nu :) Chia innehåller mycket protein, omega-3, järn...ett supefrö med andra ord.

Chocolate chia pudding is one of my favorite breakfasts right now, but this could be served equally well as a snack during the day or as a healthier dessert. If you have not yet tried chia pudding, now's the time :) Chia is high in protein, omega-3, iron ... a super seed in other words.



Chocolate Chia Pudding

2 dl almond milk
2,5 tbsp chia seeds
2 tbsp cocoa powder
vanilla extract / stevia vanilla


Combine all the ingredients in a bowl. Blend until completely smooth. Put in the refrigerator until set or overnight.


Choklad Chiapudding

2 dl mandelmjölk 
2,5 msk chia frön
2 msk kakaopulver
vaniljextrakt / stevia vanilj

Blanda alla ingredienser i en skål. Ställ i kylskåp tills den stelnat eller över natten.

Monday, November 25, 2013

Gingerbread Chocolate Energy Pops

En lyxigare variant på energibollar på pinne och doppad i choklad. Passar bra till julen som ett hälsosammare alternativ. De här blev mycket goda och jag kommer att göra dem snart igen. 

A more luxurious variant of energy balls dipped in chocolate. Suitable for Christmas as a healthier alternative. These were very good and I will make them soon again.


Gingerbread Chocolate Energy Pops

1 dl almonds
1 dl cashews
6 dates, pitted
2 tbsp unsweetened cocoa powder
0,5 tsp gingerbread spice
1 tsp water or more if needed

chocolate (dark, milk, unsweetened, dairy free, you choose), melted

Mix all ingredients, except for the water, in a food processor. Add water until you have  a sticky mixture. Shape into balls and put in the fridge, while you melt the chocolate in the microwave. Put a stick into the ball and dip in chocolate. Let set.



Pepparkaks-Choklad Energibollar

1 dl mandel
1 dl cashewnötter
6 dadlar, urkärnade
2 msk kakaopulver
0,5 tsk pepparkakskrydda
1 tsk vatten eller mer om det behövs

choklad (mörk, ljus, osötad, mjölkfri, du väljer), smält

Blanda alla ingredienser, med undantag för vatten, i en matberedare. Tillsätt vatten tills du har en klibbig blandning. Forma till bollar och placera i kylskåp medan du smälter chokladen i micron. Lägg en pinne i varje boll och dippa i chokladen. Låt stelna.

Sunday, November 24, 2013

Eggplant Tower

Ibland är det enklaste det godaste. Den här rätten tar inte lång tid att svänga ihop. Den passar bra som en förrätt eller som en sidorätt. Så gott.

Sometimes the simplest is the tastiest. This dish does not take long to make. It fits well as an appetizer or as a side dish. So good.



Auberginetorn

aubergine, i skivor
tomat, i skivor
mozzarella, i skivor
salt
peppar

Stek aubergineskivorna snabbt i en stekpanna. Lägg auberginskivorna på en plåt och lägg på en skiva tomat och mozzarella. Gör så ett varv till. Grädda i 200 C ugn tills osten har smält. Servera.


Eggplant Tower

eggplant, sliced
tomato, sliced
mozzarella, sliced
salt
pepper


Fry the eggplant slices quickly in a frying pan. Put the aubergine slices on a baking sheet and place on a slice of tomato and mozzarella. Do that one more time. Bake in 200 C oven until the cheese has melted. Serve.