Sunday, June 30, 2013

Raw Raspberry Cheesecake

Nu har jag gjort en raw cheesecake och den blev god. Smakar väldigt fräscht. Det är väldigt roligt att experimentera med raw bakverk och sedan när slutresultatet är gott blir man ju glad. 

Now I have made a raw cheesecake and it was delicious. Tastes very fresh. It's great fun to experiment with raw food and then when the end result is yummy you become happy.


Raw Raspberry Cheesecake

crust:
1-1,5 dl raw almonds
1,5 dl dates
a pinch of salt

filling:
3,5 dl raw cashews, soaked overnight
1 lemon, juice
3/4 dl coconut oil, liquid
0,5 dl agave nectar
20 drops stevia vanilla (vanilla extract can also be used)
2,5 dl raspberries

Blend almonds and dates in a food processor until finely chopped. Press mixture into the bottom of a spring-form pan (15 cm). In a food processor place all filling ingredients, except raspberries, and blend until smooth. Pour about half of the mixture onto the crust and smooth with a spoon. Add the raspberries to the remaining filling and process until smooth. Pour onto the first layer of filling. Place in freezer until solid. Remove from freezer 30 minutes prior to eating.

 

Raw Hallon Cheesecake

kakbotten:
1-1,5 dl råa mandlar
1,5 dl dadlar
en nypa salt

fyllning:
3,5 dl råa cashewnötter, blötlagda över natten
1 citron, saft
3/4 dl kokosolja, flytande
0,5 dl agave nektar
20 droppar stevia vanilj (vaniljextrakt kan även användas)
2,5 dl hallon

Blanda mandel och dadlar i en matberedare till en röra. Tryck blandningen i botten av en springform (15 cm). Lägg alla ingredienser till fyllningen i en matberedare förutom hallonen och blanda tills slät. Häll ungefär hälften av blandningen på kakbotten och bred ut med en sked. Lägg hallonen till resterande fyllning och mixa tills blandat. Häll sedan på det första skiktet av fyllningen. Placera i frysen tills kakan stelnat. Ta bort från frysen 30 minuter innan servering.

Saturday, June 29, 2013

Ricotta Spinach Tomato Mini Quiche

Dessa små goda pajer gjorde jag till midsommaren och en favoritfyllning är ricotta och spenat. 

These little delicious pies I made for Midsummer and a favorite filling is ricotta and spinach.


Spenat Ricotta Tomatpaj

Pajbotten
3 dl fullkornsmjöl
75 g smör
50 g kvarg

Fyllning
300 g spenat, stekt
200 g ricotta
100 g parmesan
basilika
salt
peppar
1 stort ägg eller 2 små

körsbärstomat
riven ost

Värm ugnen till 200 grader. Smörj en muffinsform. Blanda mjöl, smör och kvarg till en smidig deg och tryck ut i formen.
Blanda sedan spenat, ricotta, parmesan och kryddor. Smaka av och tillsätt ägg och blanda. Häll fyllningen i formarna och lägg på en delad körsbärstomat och riven ost. Grädda i ugnen ca 20 minuter.


Ricotta Spinach Tomato Quiche

pie crust
3 dl whole wheat flour
75 g butter
50 g quark

filling
300 g spinach, fried
200 g ricotta
100 g parmesan
1 large egg or 2 small
basil
salt
pepper
cherry tomatoes

grated cheese

Preheat oven to 200 degrees C. Grease a muffin pan. Mix flour, butter and quark into a smooth dough and press into the muffin pan.
Mix the spinach, ricotta, parmesan, and spices. Taste and add the egg(s) and mix. Pour the filling into the pie crusts and place on cherry ​​tomato and grated cheese. Bake in the oven for about 20 minutes.

Friday, June 28, 2013

Farmers Market, Noordermarkt Amsterdam

Varje lördag anordnas bondens marknad här i Amsterdam. Noordermarkt är platsen och den är belägen i Jordan området i Amsterdam. Marknaden erbjuder mycket ekologiska produkter, som grönsaker och frukt, men även en hel del raw produkter och raw kakor. Bröd- och oststånd är också väl representerade. Här får ni några bilder från marknaden. 

Farmers market is held every Saturday here in Amsterdam. Noordermarkt is the place and it is located in the Jordan area of ​​Amsterdam. The market offers a lot of organic products, such as vegetables and fruit, but also a lot of raw products and raw cakes. Bread and cheeses are also well represented. Here are some pictures from the market.























Thursday, June 27, 2013

Brownie Trifle

Den här gjorde jag till midsommaren och den blev väldigt god. Den är lite som en chokladtårta med grädde och jordgubbar :)

I made this for midsummer and it was very good. It is like a chocolate cake with cream and strawberries :)


Brownie Trifle

100 g smör
2,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop det rumsvarma smöret med socker. Tillsätt äggen, blanda. Rör till sist i resterande ingredienser. Fyll en bakplåtspappersklädd form med smeten och  grädda i 175 grader ca 22-25 minuter. Låt svalna och skär sedan i små bitar.

4 dl vispgrädde
2 dl mascarpone
1 dl karamellsås
digestivekex, smulade
jordgubbar, skivade

Vispa grädden och mascarponen fluffig. Ha i lite socker om du vill.

I botten på en glasform lägg browniebitar, sedan grädde, jordgubbar, digestive och karamellsås. Fortsätt så några varv till. Toppa med grädde och jordgubbar. Ställ i kylskåpet 2-3 h innan servering.


Brownie Trifle

100 g butter
2,5 dl of sugar
2 eggs
1,5 dl flour
0,5 tsp baking powder
4 tbsp cocoa
2 tsp vanilla sugar

Mix together the room-temperature butter with sugar. Add the eggs, mix. Stir in the remaining ingredients. Fill a baking sheet lined pan with batter and bake at 175 degrees about 22-25 minutes.  Let cool and then cut into small pieces.

4 dl whipping cream
2 dl mascarpone
1 dl caramel sauce
digestive biscuits, crumbled
strawberries, sliced

Whip the cream and mascarpone fluffy. Add in a little sugar if you want.

In the bottom of a glass mold put brownie pieces, then whipped cream, strawberries, digestive and caramel sauce. Continue like this a few times. Top with whipped cream and strawberries. Refrigerator 2-3 hours before serving.

Wednesday, June 26, 2013

Licorice Ice Cream

Lakrits är jag väldig förtjust i och under våra år i Singapore saknade jag godiset mycket. Man börjar uppskatta saker mera då de inte alltid är tillgängliga. Här i Amsterdam är det ingen brist på lakrits, en stor del av godishyllorna består av just lakrits. Nu har jag gjort lakritsglass och jag använde hela 150 g lakrits till detta recept. Man kan ta mindre, men gillar man godiset så blir det bra med den större mängden. 

I'm really fond of licorice and during our years in Singapore, I missed that a lot. You start to appreciate things more when they are not always available. Here in Amsterdam, there is no shortage of licorice, much of the candy shelves consists of just licorice. Now I've made licorice ice cream and I used 150 g licorice for this recipe. You can take less, but if you like the candy, it will be fine with the larger amount.


Lakritsglass

4 dl grädde
3 dl mandelmjölk (vanlig går också)
1 dl socker
100-150 g lakrits (jag hade både söt- och saltlakrits)
5 äggulor

Värm grädde, mjölk, socker och lakrits i en kastrull tills godiset smält. Vispa äggulorna i en bunke och häll sedan en del av den varma gräddblandningen i äggen, under ständig vispning. Häll sedan allt tillbaka i kastrullen on värm tills blandningen tjocknar. Ta bort från plattan och rör smeten sval. Ställ i kylskåpet för 6 h, gärna över natten. För att göra glass följ instruktionerna på din galssmaskin. 


Licorice Ice Cream

4 dl cream
3 dl almond milk (or cow’s milk)
1 dl sugar
100-150 g licorice (I had both sweet and salty licorice)
4 egg yolks

Heat the cream, milk, sugar and licorice in a saucepan until the candy melts. Beat the egg yolks in a bowl and then pour some of the hot cream mixture into the eggs, whisking constantly. Then pour everything back into the saucepan and heat until mixture thickens. Remove from the heat and stir the mixture cool. Set in the fridge for at least 6 h, preferably overnight. To make ice cream follow the instructions on your ice cream maker.

Tuesday, June 25, 2013

Midsommar i Finland / Midsummer in Finland

Jag har fått frågor om vi firar midsommar i Finland också. Det gör vi och till midsommartraditionerna i Finland hör midsommarbastu, midsommareld, gärna vid en strand, och midsommardans. De flesta firar midsommaren på landet, ofta på en sommarstuga, även om det blivit vanligare att stanna kvar i städerna. Tidigare var det vanligt med bröllop på midsommaren. Mina föräldrar gifte sig på midsommaren för 38 år sedan. I år firade vi tillsammans med våra föräldrar, min syster med familj och min mormor. Vi hade en trevlig midsommar med många skratt och god mat. Här får ni bilder från vår midsommar.

I have been asked if we celebrate Midsummer in Finland too. Yes we do, and the Midsummer traditions in Finland is midsummer saunas, Midsummer bonfire, preferably at a beach, and midsummer dance. Most celebrate Midsummer in the country, often at a summer cottage, although it has become more common to stay in the cities. Earlier, it was common with weddings at Midsummer. My parents got married at midsummer 38 years ago. This year we celebrated together with our parents, my sister and her family and my grandma. We had a nice midsummer with lots of laughter and good food. Here you get some pictures from our midsummer.

Skål!! Min systers dotter Engla och jag
Cheers! My sisters daughter Engla and I

 Ricotta-Spenatpajer, bönbiffar, sallader, mozzarella-tomat-basilikapinnar... och annat gott som inte kom med på bild
Ricotta-Spinach pies, bean patties, salads, mozzarella-tomato-basil sticks... and more, which I don't have pictures of


Stekt färsk lök
Fried fresh onion


Grillad majs är gott
Barbecued corn is delicious


Min systers son Elias, som gillar att bygga med leksaker och är intresserad att skapa saker med sina händer. Dessa bananbakelser gjorde han helt själv. Banan, grädde och körsbär.

My sister's son Elias, who likes to build with toys and likes to create things with his hands. These banana cakes he made all by himself. Banana, cream and cherries.


Elias syster Engla
Elias sister Engla

som ville vara fin till midsommar :)
who wanted to look nice for Midsummer :)




Brownie Trifle

Min syster bakade jordgubbstårta och
My sister baked a strawberry cake and

en rabarberpaj
a rhubarb pie