Thursday, January 31, 2013

Indian Lentil Stew

Sedan vi flyttade till Singapore, för över fyra år sedan, har jag börjat laga indisk mat. Utbudet på indiska restauranger i Singapore är stort och här finns stadsdelen Little India, som är värt ett besök. I juli 2011 deltog min man och jag på en kulturarvsrunda i Little India, du kan läsa om det här.

Since we moved to Singapore, for over four years ago, I have begun to cook Indian food. The range of Indian restaurants in Singapore is huge and Little India neighborhood is worth visiting. In July 2011, my husband and I attended a heritage tour of Little India, you can read about it here.


Indisk linsgryta
ca 4 portioner

1 röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk olja
1-2 tsk garam masala
0,5 tsk kanel
2,5 dl gröna linser
1 burk krossad tomat
2 morötter, rivna
1 dl kokosmjölk
salt

Hetta upp olja i en kastrull. Stek lök och vitlök någon minut och lägg i garam masala och kanel. Bryn på låg värme i ca 5-8 min. Häll i ca 8 dl vatten, linser, tomat, morot. Koka upp och låt sjuda i ca 40 min. Tillsätt vatten vid behov. Mot slutet av kokningstiden häll i kokosmjölk och salta efter smak.



Indian Lentil Stew
about 4 servings

1 red onion, chopped
1 clove garlic, minced
2 tbsp oil
1-2 tsp garam masala
0,5 tsp cinnamon
2,5 dl green lentils
1 can of crushed tomatoes
2 carrots, grated
1 dl coconut milk
salt

Heat the oil in a saucepan. Fry the onion and garlic for a minute and add the garam masala and cinnamon. Fry on low heat for about 5-8 minutes. Add about 8 dl water, lentils, tomato, and carrots. Bring to a boil and simmer for about 40 minutes. Add more water if needed. When the stew is almost ready, add the coconut milk and some salt.

Wednesday, January 30, 2013

Salted Caramel Squares

Mums! Vill ni ha något alldeles underbart gott till helgfikat? Jag har receptet. Kola och salt är gott ihop, här tillsammans med bl.a. havregryn och choklad! Kan inte går fel. Glad onsdag!

Yum! You want something wonderfully good for your weekend coffee break? I have the recipe. Caramel and salt are good together, these together with oatmeal and chocolate! Cannot go wrong. Happy Wednesday!


Salted Caramel Squares

150 g butter, melted
1,5 dl brown sugar
2,5 dl flour
2,5 dl rolled oats
1 tsp baking soda
150 g chocolate chips
2,5 dl caramel sauce
sea salt

In a bowl, combine melted butter, brown sugar, flour, oats, and baking soda. Press half of the oatmeal mixture into the bottom of an 20 x 20 cm pan. Bake at 175 degrees for 10 minutes. Remove pan from oven and sprinkle chocolate chips over crust. Pour caramel sauce over chocolate chips. Sprinkle some sea salt over the caramel layer. Crumble remaining oatmeal mixture over caramel. Return to oven and bake an additional 15-20 minutes, until the edges are lightly browned. Remove from oven and cool completely before cutting.


Salta Kolarutor

150 g smör, smält
1,5 dl farinsocker
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl havregryn
1 tsk bakpulver
150 g choklad, i bitar (jag tog mörk och vitchoklad)
2,5 dl kolasås
havssalt

I en skål, kombinera smält smör, farinsocker, mjöl, havre, och bakpulver. Tryck hälften av havregrynsblandningen i botten på en 20 x 20 cm form. Grädda i 175 grader i 10 minuter. Ta formen från ugnen och strö över chokladbitarna. Häll kolasås över chokladbitarna. Strö lite havssalt över karamellagret. Smula resterande havregrynsblandningen över kolan. Grädda ytterligare 15-20 minuter, tills kanterna är lätt bruna. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt innan du skär i bitar.

Tuesday, January 29, 2013

Soy-Macaroni Casserole

Makaronilåda är många barns favorit maträtt, så var det även för mig. Även om jag inte gör den så ofta, gillar jag den fortfarande mycket. Den makaronilåda jag växt upp med, innehöll inte riven morot eller zucchini, men det är ett bra sätt att få mera grönsaker i maten.

Macaroni Casserole are many children's favorite dish, it was also for me. Even if I don't make it so often, I still like macaroni casserole a lot. The macaroni casserole I grew up with, did not contain grated carrot or zucchini, but it's a great way to add more vegetables in your diet.


Soja-makaronilåda

3-4 dl makaroni
2 dl sojakross
2 dl vatten
0,5 vegetarisk buljongtärning
1-2 morot, riven
0,5 zucchini, riven
1 lök
1 klyfta vitlök
1 msk ketchup
1msk senap
1 kryddmått sambal oelek
oregano
basilika
salt
peppar

Äggstanning
5 dl mjölk
2 ägg
salt
peppar

Koka makaroni enligt förpackningen. Koka upp vatten och ha i buljongtärning och sojakrosset. Låt stå 10 minuter. Stek hackad lök och vitlök. Tillsätt skalad och riven morot och zucchini. Låt steka en stund. Tillsätt sojakrosset och kryddor. Blanda makaronerna och sojan och häll i en ugnsform. Rör ihop ingredienserna till äggstanningen och häll över makaroniblandningen. Strö riven ost på. Grädda i 200 grader 30 minuter.


Soy-Macaroni Casserole

3-4 dl macaroni
2 dl textured soy mince
2 dl water
0,5 vegetarian stock cube
1-2 carrot, grated
0,5 zucchini, grated
1 onion
1 clove garlic
1 tbsp ketchup
1 tbsp mustard
pinch of sambal oelek
oregano
basil
salt
pepper

Egg mixture
5 dl milk
2 egg
salt
pepper

Boil macaroni according to package directions. Boil the water and add the stock cube and soy mince. Let stand for 10 minutes. Fry chopped onion and garlic. Add peeled and grated carrot and zucchini. Let fry for a while. Add the soy mince and spices. Mix macaroni and soy and pour into a baking dish. Mix the ingredients to the egg mixture and pour it into the dish. Sprinkle with grated cheese. Bake at 200 degrees for 30 minutes.

Monday, January 28, 2013

Chocolate Cookie Pies

Kex i pajform, det kan jag rekommendera er alla. Jag hade pepparkaksdeg i frysen, så jag använde lite av degen till dessa söta kexpajer. Det går mycket bra att utesluta pepparkaksdegen och bara ta choklad också. Äts med fördel med glass.

Cookie in a pie dish, I can recommend it to you all. I had gingerbread dough in the freezer, so I used a bit of dough for these sweet cookie pies. You can exclude the gingerbread dough and only use chocolate. Best eaten with ice cream.


Kexpajer

140 g smör, rumstempererat
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
1 ägg
4 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1/8 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
3 dl chokladbitar
pepparkaksdeg, valfritt

Blanda smöret med farinsocker och strösocker och tillsätt sedan ägget. Rör runt väl. Tillsätt mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och chokladbitar. Blanda. Fyll portionsformar med degen 3/4 fulla. Tryck pepparkaksdegsbitar i formarna och grädda i 180 grader ca 15 minuter. Servera genast med glass.



Cookie Pies

140 g butter, softened
2 dl brown sugar
1 dl granulated sugar
1 egg
4 dl flour
0,5 tap baking powder
1/8 tsp baking soda
1/4 tsp salt
3 dl chocolate chips
gingerbread dough, optional

Mix the butter with the brown sugar and granulated sugar, then add the egg. Stir well. Add flour, baking powder, baking soda, salt and chocolate chips. Mix. Fill ramekins with dough 3/4 full. Press gingerbread dough pieces in the ramekins and bake at 180 degrees about 15 minutes. Serve immediately with ice cream.