Do you have a sweet tooth, then this is the cake for you. Deep in flavor, sweet and deliciously good, so a little piece is enough.
Espresso Chocolate Cake with
Chocolate Frosting
cake:
120 g butter
200 g dark chocolate
2,5 dl sugar
2 eggs
1 tbsp instant espresso powder
1 tsp vanilla extract
1 3/4 dl flour
1/4 tsp baking powder
a pinch of salt
frosting:
85 g dark chocolate
60 g butter, softened
1 dl icing sugar
1 tsp vanilla extract
Preheat oven to 175 C. Put
parchment paper in a baking pan, 20 cm and grease with butter. Set aside.
Melt butter and chocolate in a
microwave. Allow chocolate to cool.
When the chocolate has cooled, stir
in the sugar. Add the eggs, one at a time, stirring well after each addition.
Add in the espresso powder and vanilla and stir until combined.
Add flour, baking powder and salt
to the chocolate mixture and stir until just combined. Spread batter evenly into
prepared pan. Bake for 30 minutes. Remove from oven and let cool completely.
Frosting
Melt the chocolate in the
microwave. In another bowl beat the butter until it’s soft and creamy and then
add the icing sugar and beat again until everything’s light and fluffy. Add the
vanilla and chocolate and mix together until everything is combined. Spread
frosting on the cooled cake.
Espresso Chokladkaka med
Chokladfrosting
kaka:
120 g smör
200 g mörk choklad
2,5 dl socker
2 ägg
1 msk espressopulver
1 tsk vaniljextrakt
1 3/4 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
en nypa salt
frosting:
85 g mörk choklad
60 g smör, mjukt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt
Värm ugnen till 175 C. Lägg
bakplåtspapper i en bakform, ca 20 cm och smörj med smör. Ställ åt sidan.
Smält smör och choklad i en
mikrovågsugn. Låt chokladen svalna. När chokladen har svalnat, rör i sockret.
Tillsätt äggen, ett i taget, rör om väl efter varje tillsats. Lägg i espressopulver
och vanilj och rör om tills allt är blandat.
Tillsätt mjöl, bakpulver och salt
i chokladblandningen och blanda. Häll smeten jämnt i bakformen. Grädda i ca 30
minuter. Ta bort från ugnen och låt svalna helt.
Frosting
Smält chokladen i mikrovågsugn. I
en annan skål vispa smör tills den är mjuk och krämig och tillsätt sedan
florsocker och vispa igen tills allt är ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och
choklad och blanda ihop tills allt är blandat. Bred glasyren över den svalnade
kakan.
12 Comments
Låter väldans god :), fina bilder du tar kram Diana
ReplyDeleteTack snälla! Kram
DeleteSååååå smarrigt! Jag älskar choklad!
ReplyDeleteHa en underbar lördag!
Kram kram
//Lana
Ja, choklad är så gott! Kram och ah en fin lördag!
DeleteAh, kakan ser så fuktig ut! Jag kunde kanske pröva baka den här på vår årsdag, min pojkvän ÄLSKAR espresso och choklad
ReplyDeleteJa, den är god och gillar man kaffe och choklad är det här en perfekt kaka.
DeleteMen mums! I like! Ha en fin lördag!
ReplyDeleteTack det samma :)
DeleteThis looks mouth wateringly delicious!!
ReplyDeleteThank you dear!
DeleteOooh Katarina, what do you do to me???
ReplyDeleteThat last picture said it all: Make me right now & devour me,....! :) xxx
Hihi, sorry! Hugs!
Delete