En kaka med en djup smak av Baileys och mörk choklad. En kaka som är som balsam för själen och om du vill lyxa till det är den här kakan perfekt. 

A cake with a deep flavor of Baileys and dark chocolate. A cake that is like balm for the soul, and if you want to splurge, this is the perfect cake.



Baileys Chocolate Cake

75 g butter
50 g dark chocolate
50 g caster sugar
50 g brown sugar
20 g cocoa powder
90 ml Baileys Irish Cream Whiskey
85 g flour
3/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 large egg, room temperature

chocolate Baileys ganache
100 g dark chocolate, finely chopped
50 ml cream
50 ml Baileys Irish Cream
pinch of sea salt
15 g butter

For the cake
Preheat oven to 160°C. Grease and line a 15 cm round cake tin. In a pan, put butter, chocolate, sugars, cocoa powder and Baileys. When chocolate and butter has melted, whisk together to combine. Remove from heat and leave to cool for 5 minutes. Add the egg to the slightly cooled chocolate mixture and whisk to combine. Gently fold in flour, baking powder, and salt. Pour into cake tin. Bake for about 20-30 minutes or until a skewer comes out clean. Don't over-bake.
Remove from oven and let cool in the tin for 10 minutes.

For the ganache
Bring the cream, Baileys and the salt to a simmer in a pan. Add the chocolate and let sit for a minute. Add the butter, and stir. Let the ganache cool at room temperature. Spread over the cake.


Baileys Chokladkaka

75 g smör
50 g mörk choklad
50 g strösocker
50 g farinsocker
20 g kakaopulver
90 ml Baileys Irish Cream Whiskey
85 g mjöl
3/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 stort ägg, rumstemperatur

choklad Baileys ganache
100 g mörk choklad, finhackad
50 ml grädde
50 ml Baileys Irish Cream 
nypa havssalt
15 g smör

Värm ugnen till 160 ° C. Smörj en 15 cm rund kakform. I en kastrull, lägg smör, choklad, socker, kakao och Baileys. När blandningen smält, ta bort från värmen och låt svalna i 5 minuter. Blanda i ägget i den något kylda chokladblandningen och rör runt. Blanda i mjöl, bakpulver och salt. Häll i formen. Grädda i ca 20-30 minuter. Överbaka inte. Ta kakan från ugnen och låt svalna i formen i 10 minuter.

För ganache
Värm upp grädde, Baileys och salt i en kastrull. Tillsätt chokladen och låt stå i en minut. Tillsätt smör och rör om. Låt ganachen svalna i rumstemperatur. Bred över kakan.