Friday, August 31, 2012

Granola-Chocolate Cookies

Söta, goda kex med choklad och granola! Granola tillför trevligt tuggmotstånd. Glad fredag till er alla!

Sweet, tasty cookies with chocolate and granola! Happy Friday to you all!
  

Granola-Chocolate Cookies

2,5 dl flour
0,5 tsp baking soda
0,5 tsp salt
120 g butter, softened
3/4 dl brown sugar
3/4 dl granulated sugar
0,5 tsp vanilla
1 egg
2,5 dl granola
2 dl chocolate chips

Preheat oven to 175°C. Beat together butter, sugars, and vanilla in a bowl, then beat in egg until combined well. Add the dry ingredients and mix until just combined. Stir in granola and chocolate chips. Drop 18 mounds of batter onto baking sheets, then pat each mound into a 5cm round. Leave space between the cookies, as they will spread while baking. Bake cookies until pale golden, about 10 minutes. Cool on sheets, then transfer to racks to cool completely.


Granola-Choklad Cookies

2,5 dl mjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
120 g smör, mjukt
3/4 dl farinsocker
3/4 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
1 ägg
2,5 dl granola
2 dl  chokladchips

Värm ugnen till 175 ° C. Vispa ihop smör, socker och vanilj i en skål, vispa i ägget väl. Lägg i de torra ingredienserna och blanda tills allt är kombinerat. Rör i granola och chokladchips. Fäll 20 högar av smeten på bakplåtspappersklädd plåt, tryck ner varje hög till en ca 5cm cirkel. Lämna utrymme mellan kakorna, eftersom de flyter ut under gräddningen. Baka kexen tills de är gyllene, ca 10 minuter. Låt svalna en stund på plåten, överför dem till galler för att svalna helt.

Thursday, August 30, 2012

Roasted Red Pepper Sauce

Rostad paprika får en söt och djupare smak än rå paprika. Denna krämiga sås hittade jag hos Anne. God.

Roasted peppers gets a sweet and deeper flavor than raw peppers. I this creamy sauce at at Anne. Delicious!


Rostad Paprikasås

2 röda paprikor
1 liten lök, hackad
2 klyftor vitlök, finhackad
1 msk olivolja
125 g färskost
2 dl crème fraiche
1 dl parmesan, riven
basilika
salt
peppar

Lägg paprikorna hela i en liten ugnsform, och rosta i ugnen på 200°C i ca 20-30 minuter. De ska börja svartna. Ta ut, flytta till en skål och täck med plastfolie. Låt paprikorna ligga där och ånga i 10 minuter. Skala paprikorna och avlägsna frön.

Fräs lök och vitlök i olivolja på medelvärme i 5 minuter. Ha i färskost och crème fraiche och smält ihop på låg värme. Tillsätt paprika och parmesan, och mixa slätt med en stavmixer. Smaksätt. Servera med nykokt pasta.

 

Roasted Red Pepper Sauce

2 red bell peppers
1 small onion, chopped
2 garlic cloves, minced
1 tbsp olive oil
125 g cream cheese
2 dl crème fraiche
1 dl parmesan cheese, grated
basil
salt
pepper

Place the peppers whole in a baking dish and roast in the oven at 200 ° C for 20-30 minutes. They will begin to turn black. Remove from the oven, place in a bowl and cover with plastic wrap. Let the peppers steam for 10 minutes. Peel the peppers an remove seeds.

Fry onions and garlic in olive oil over medium heat for 5 minutes. Add the cream cheese and crème fraiche and let it melt over low heat. Add the peppers and parmesan, and mix smooth with a hand blender. Season to taste. Serve with freshly cooked pasta.

Wednesday, August 29, 2012

Zucchini Fritters


Plockat och skördat är temat i månadens kokboksutmaning! Jag önskar jag hade skördat själv mina zucchini, men tyvärr är de köpta från butiken. Receptet är taget ur boken Gourmet Vegetarian. 

Picked and harvested the theme in this month's cookbook challenge! I wish I had harvested my own zucchini, but unfortunately they are purchased from the store. The recipe is taken from the book Gourmet Vegetarian.


Zucchini Fritters

4 medium zucchini, grated
125 g pecorino cheese, grated
2 eggs
225 g fine bread crumbs
2 tbsp fresh parsley, chopped
2 tbsp fresh mint, chopped
salt
pepper
1 l vegetable oil, for deep frying

Wash and grate the zucchini and pat dry. Transfer to a large bowl and mix in pecorino, eggs, 150 g bread crumbs, parsley, mint, salt and pepper. Dust you hands with flour and shape the mixture into ballsabout the size of walnuts. Roll in the remaining bread crumbs until well coated. Heat the oil in a deep fryer or deep saucepan. Fry in small batches until golden and crisp, 4-5 minutes, turning once. Scoop out with a slotted spoon and drain on paper towels. Serve hot.

 

Zucchini Fritters

4 medelstora zucchini, riven
125 g pecorino ost, riven
2 ägg
225 g fina brödsmulor
2 msk färsk persilja, hackad
2 msk färsk mynta, hackad
salt
peppar
1 liter vegetabilisk olja, för fritering

Tvätta och riv zucchini och klappa torr. Överför till en stor skål och blanda i pecorino, ägg, 150 g ströbröd, persilja, mynta, salt och peppar. Med mjöl på händerna forma blandningen till bollar. Rulla dem i återstående brödsmulor tills väl täckta. Hetta upp oljan i en fritös eller djup kastrull. Stek i små satser tills gyllene och krispiga, 4-5 minuter, vänd en gång. Ta upp dem med en hålslev och låt torka på hushållspapper. Servera dem varma.



Strawberry-Oreo Cheesecakes

Jag är mycket förtjust i cheesecake och oreokex. Här har jag kombinerat dem båda i en himmelskt god cheesecake. Jag har använt mig av jordgubbssmak på både oreo och färskosten.

I am very fond of cheesecake and oreo cookies. Here I have combined them both into a heavenly good cheesecake. I've used strawberry flavored oreos and cream cheese.


Jordgubb-Oreo Cheesecake

226 g philadelphiaost, jordgubb
4 msk socker
nypa vaniljsocker
1 ägg
6-8 st oreokex, jordgubb
färska jordgubbar, till decoration

Blanda färskost, socker och vaniljsocker och tillsätt sedan ägget. Rör runt tills allt är blandat. Lägg ett oreokex i botten på en muffinsform och fyll sedan med fyllningen. Grädda i 175 graders ugn ca 20 minuter. Låt svalna och ställ i kylskåp 2-3h. Dekorera med jordgubbar och servera.


 

Strawberry-Oreo Cheesecakes

226 g cream cheese, strawberry
4 tbsp sugar
pinch of vanilla sugar
1 egg
6-8 pc oreo cookies, strawberry
fresh strawberries, for decoration

Mix cream cheese, sugar and vanilla sugar, then add the egg. Stir until well combined. Put an oreo cookie in the bottom of a muffin cup and then fill with the filling. Bake in 175 degree oven about 20 minutes. Let cool and refrigerate 2-3h. Decorate with strawberries and serve.


Tuesday, August 28, 2012

Bloggvänner / Blog Friends


Ni vet, när man bor utomlands, långt hemifrån, blir man förr eller senare sugen på sådant man vanligen inte får utomlands. En sådan sak är t.ex. lakrits och saltlakrits! Det är då som familjen och vänner kommer in i bilden. De förstår och är snälla nog att skicka iväg ett paket nu som då för att tillfredställa suget vi har. Sedan jag började blogga, för snart två år sedan, har jag “träffat” så många fina vänner via bloggen. En sådan fin vän är Amy. Jag fick ett paket av henne igår innehållande just saltlakrits. Vi hade kommit överens att skicka varandra lite smått och gott. Och hon visste genast vad det var jag saknade.  Tusen tack Amy, du är guld värd. Detta paket är mycket uppskattat.

You know, when you live abroad, far from home, you will sooner or later miss things you do not usually get abroad. Such a thing is for me licorice and salt licorice! That is when my family and friends come into the picture. They understand and are kind enough to send a package every now and then to satisfy the craving we have. Since I started blogging, almost two years ago, I have "met" so many great friends through the blog. Such a nice friend is Amy. I received a package from her yesterday containing salty licorice. We had agreed to send each other some goodies. And she knew immediately what I was missing. Thank you Amy, you're worth gold. This package is highly appreciated.


Coffee-Hazelnut-Lace Cookies

Kakor tunna som spets med smak av kaffe och hasselnötter. De blir sega och knäckiga.

Cookies thin as lace with flavors of coffee and hazelnuts. They are chewy and crunchy.


Kaffe-Hasselnöt-Flarnkakor

1,2 dl hasselnötter, malda              
4 msk osaltat smör
3/4 dl strösocker
2 msk majssirap
1,5 tsk snabbkaffe
1 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
en nypa salt

Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på plåtar. Värm smör, socker, snabbkaffe, majssirap och vaniljsocker i en kastrull på låg värme, rör om ofta, tills smöret smälter och sockret löses upp. Ta bort kastrullen från värmen och rör i hasselnötsmjöl, vetemjöl och salt.

Lägg teskedsstora klickar av smeten 5 cm isär på plåtarna. Grädda kakorna tills de är jämnt ljusbruna, ca 10 minuter (kakorna sprider sig rejält efter ca 5 minuters gräddning). Låt svalna.

 


Coffee-Hazelnut-Lace Cookies

1,2 dl hazelnuts, ground
4 tbsp unsalted butter
3/4 dl granulated sugar
2 tbsp corn syrup
1,5 tsp instant coffee
1 tsp vanilla
3/4 dl flour
pinch of salt

Preheat oven to 175 degrees. Place parchment paper on baking trays. Heat the butter, sugar, instant coffee, corn syrup and vanilla in a saucepan over low heat, stirring often, until butter melts and sugar dissolves. Remove pan from heat and stir in the hazelnut flour, flour and salt.

Place teaspoon-sized blobs of batter 5 cm apart on baking trays. Bake the cookies until they are light brown, about 10 minutes (the cookies will spread considerably after about 5 minutes of baking). Allow to cool.

Monday, August 27, 2012

Hamburger Bread

Ett bröd som får fin färg av bovetemjöl och fullkornsmjöl och påminner till smaken om potatislimpa :) Mycket gott och mjukt bröd!
 
A bread that gets a nice color of buckwheat flour and wholewheat flour and the taste of the bread is similar to the taste of potato loaf :) A very good and soft bread!


Hamburger Bread

2,5 dl milk
4 tbsp coconut oil
5 dl wholewheat flour
2 dl buckwheat flour
1 1/4 tsp salt
2 tbsp sugar
2 tbsp yeast

Warm the milk and coconut oil to 42 degrees. Place all of the ingredients into a mixing bowl. Knead the dough until it's smooth and elastic, about 10 minutes. Add a bit of additional flour if needed. Place the dough in a lightly greased bowl, cover with a towel, and let the dough rise until doubled. Turn the dough out onto a lighly floured work surface and divide it into six pieces. Roll each piece into a smooth ball and place them on a baking sheet. Cover the buns with a towel and let rest for 10 min, then press each to flatten the top. Cover and let rise about 1 hour.  Bake the buns in a preheated 180 C degree oven for 15-20 minutes or until they are golden brown. Remove from oven and let cool.

 


Hamburgerbröd

2,5 dl mjölk
4 msk kokosolja
5 dl fullkornsvetemjöl
2 dl bovetemjöl
1 1/4 tsk salt
2 msk socker
2 msk jäst

Värm mjölken och kokosolja till 42 grader. Lägg alla ingredienser i en bunke. Knåda degen tills den är smidig och elastisk, ca 10 minuter. Lägg till lite extra mjöl om det behövs.
Placera degen i en lätt smord skål, täck med en handduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Vänd degen på en mjölad arbetsyta och dela den i sex bitar. Rulla varje bit till en jämn boll och placera på en plåt. Täck bröden med en handduk och låt vila i 10 minuter och platta sedan toppen på dem. Täck över och låt jäsa ca 1 timme. Grädda bröden i en förvärmd 180 C graders ugn i 15-20 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ta bort från ugnen och låt svalna.

Sunday, August 26, 2012

Sourdough Coffee Cake

Om man kan använda surdeg i bullar, så varför inte i mjuk kaka? Ja, det är fullt möjligt. Jag smaksatte kakan med kakao och kaffe och till glasyren använde jag kaffe och florsocker. Om man inte vet att den innehåller surdeg tror jag inte man märker den, men jag tyckte man smakade den en aning, på ett bra sätt. Så om du känner för att experimentera med din surdeg, baka en kaka :)

If you can use sourdough in buns, so why not in a cake? Yes, it is entirely possible. I flavored the cake with cocoa and coffee and for the icing, I used coffee and icing sugar. If you do not know that it contains sourdough I do not think you realize it, but I noticed a petite taste of "sour", in a good way. So if you feel like experimenting with your sourdough, bake a cake :)


Surdegs-kaffekaka

2,5 dl aktiv surdeg
2,5 dl mjölk
5 dl mjöl
3 dl socker
2,5 dl olja
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1,5 tsk bikarbonat
2 dl kakao
1 tsk kaffepulver
2 ägg

Blanda surdeg, mjölk och mjöl och låt stå övertäckt 2 h. Blanda sedan i socker, olja, vaniljsocker, salt, bikarbonat, kakao och kaffe. Tillsätt äggen, ett i taget. Rör om tills du har en slät smet. Häll smeten i en smord form och grädda i 175 graders ugn ca 40 minuter. Dekorera med glasyr om du vill. 


 

Sourdough Coffee Cake

2,5 dl active sourdough
2,5 dl milk
5 dl flour
3 dl sugar
2,5 dl oil
2 tsp vanilla sugar
0,5 tsp salt
1,5 tsp baking soda
2 dl cocoa
1 tsp coffee powder
2 eggs

Mix sourdough, milk and flour and let stand covered for 2 hours. Then mix in sugar, oil, vanilla, salt, baking soda, cocoa and coffee. Add the eggs one at a time. Stir until you have a smooth batter. Pour batter into a greased dish and bake in 175 degree oven about 40 minutes. Decorate with glaze if you want to.