Saturday, June 30, 2012

Cinnamon Chips Buns

Kanelbullar går alltid hem. Något jag aldrig tröttnar på. Nu använde jag mig även av kanelchips i fyllningen, och de blev goda, en aning sötare :) 

Cinnamon buns are always a hit. Something I never tire of. Now, I used also cinnamon chips in the filling, and they were good, a little sweeter :)


Kanelchips Bullar

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)

Fyllning 
smör
socker
kanel
kanelchips
  
Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen och ströpå kanelchips. Rulla ihop och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna på plåt (eller annat som får rum i kylskåpet) med bakplåtspapper. Täck bullarna med plastfilm och låt dem jäsa i kylskåp över natten.

Ta fram bullarna 30-60 minuter före gräddning och pensla bullarna med ägg. Grädda dem i 200 grader mitt i ugnen, ca 15-20 minuter.



Cinnamon Chips Buns

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
11 g dry yeast
3 dl milk (42°)

Filling
butter
sugar
cinnamon
cinnamon chips

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

Put the dough on floured surface and roll it out into a rectangle. Spread the filling over the dough and sprinkle with cinnamon chips. Roll up and cut into 2 cm thick slices. Place buns on a baking sheet (or anything else that fits in the fridge) with parchment paper. Wrap with cling film and let them ferment in the refrigerator overnight.

Take the buns from refrigerator 30-60 minutes before baking and brush buns with egg. Bake them in 200 degrees in the middle of the oven, about 15-20 minutes.

Friday, June 29, 2012

Avocado-Pesto Pasta

Gillar du krämig pasta? Då bjuder jag på denna avokado-pestopasta, som inte innehåller grädde utan avokado som gör den len och gräddig. Det här är en rätt man gärna äter lite för mycket av :)

Do you like creamy pasta? Then, I offer you this avocado-pesto pasta, which does not contain cream, but avocado that makes it smooth and creamy. This is a dish you tend to eat a little too much of :)


Avokado-Pesto Pasta

valfri pasta (jag använde sobanudlar)
2,5 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1 tsk pinjenötter
0,5 citron, saft
0,5 tsk salt
peppar
2 msk olivolja
1 medelstor avokado

Lägg pastan i saltat kokande vatten och koka till al dente.
Under tiden, i en matberedare eller mixer, blanda basilika, vitlöksklyftor, nötter, citronsaft, salt och nymalen peppar. Tillsätt olivoljan och blanda tills slät. Tillsätt avokado och mixa igen. Om blandningen känns tjock kan man tillsätta några matskedar av pasta kokvattnet. Blanda peston med pastan och servera.

 

Avocado-Pesto Pasta

Pasta of your choice (I used soba noodles)
2,5 dl fresh basil
2 cloves garlic
1 tsp pine nuts
0,5 lemon, juice
0,5 tsp salt
pepper
2 tbsp olive oil
1 medium avocado

Add the pasta in salted boiling water and cook to al dente.
Meanwhile, in a food processor or blender, mix basil, garlic, nuts, lemon juice, salt and freshly ground black pepper. Add the olive oil and mix until smooth. Add avocado and blend again. If the mixture seems thick, you can add a few tablespoons of the cooking water from the pasta. Mix the pesto with the pasta and serve.

Thursday, June 28, 2012

After Eight Shortbread

Alltså, de här är så goda! De är spröda och smälter i munnen och smakar gott av mintchoklad. De här måste ni baka, men var beredd på att de tar slut i ett nafs :)

These are so good! They are crunchy and melt in your mouth and the taste of mint chocolate is so delicious. You have to bake these, but be prepared, these will not last long :).


After Eight Mördegskaka

5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
220 g smör, rumstemperatur
1 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
After Eight choklad

Värm ugnen till 175 ° C. Smörj en 20 cm form. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker tills fluffigt. Tillsätt mjöl och salt. Dela degen i två lika stora delar. Tryck ena halvan av degen i botten av den smorda formen. Lägg på after eight, men inte ända ut till kanterna. På en mjölad yta, kavla andra halvan av degen så att du får ett täcke. Lägg på toppen av fyllning. Tryck försiktigt ihop kanterna, så att inte fyllningen rinner ut under gräddningen. Grädda ca 25 minuter eller tills gyllene. Låt svalna, skär sedan i bitar.

 

After Eight Shortbread

5 dl flour
0,5 tsp salt
220 g butter, at room temperature
1dl sugar
0,5 tsp vanilla sugar
After Eight chocolate

Preheat oven to 175 ° C. Grease a 20 cm springform pan. Stir together butter, sugar and vanilla sugar until fluffy. Add flour and salt. Divide the dough into two equal parts. Press one half of the dough in the bottom of the pan. Add after eight, but not to the edges. On a floured surface, roll the other half of dough and put on top of filling. Gently press the edges together, so that the filling does not run out during baking. Bake about 25 minutes or until golden. Let cool, then cut into pieces.


Wednesday, June 27, 2012

Knäckebröd / Crispbread

Jag har en längre tid redan tänkt att jag skall baka knäckebröd och nu har jag gjort det, och jösses ändå, hur gott var inte det här. Så gott att vi åt halva plåten av knäckebröd med mannen genast och följande dag var de slut. Så då var det bara att baka mera. Jätte, jättegott. Receptet hittade jag hos Moma! Jag använde mig av både majsmjöl och rågmjöl och tog även lite salt i degen. Pricken på i:et är flingsaltet man strör ovanpå. Mums.

I have some time already thought that I will bake crispbread and now I have done it, and boy, how good these are. So good that we ate half the plate of bread with my husband immediately and the following day they were finished. So then I just had to bake more. Really, really good. The recipe I found at Moma! I used both cornmeal and rye flour, and even took a little salt in the dough. The salt flakes on top does such a difference to the taste. Yummy.


Knäckebröd

1 dl majsmjöl
1 dl rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokhett vatten
flingsalt att strö ovanpå

Blanda alla torra ingredienser och häll på oljan, rör om och tillsätt vattnet. Rör om tills du får en jämn smet. Häll ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt och lägg ett bakplåtspapper ovanpå, tryck ut degen tunnt. Skär i rutor och strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 60 minuter, tills det är hårt och fått lite färg. Låt svalna.

 

Crispbread

1 dl cornflour
1 dl rye flour
1 dl sunflower seeds
1 dl sesame seeds
0,5 dl linseed
0,5 dl rapeseed oil
2,5 dl boiling water
salt flakes to sprinkle on top

Mix all dry ingredients and pour in the oil, stir and add the water. Stir until a smooth batter. Pour out the dough on a baking paper lined sheet and place a baking sheet on top, press the dough out thinly. Cut into squares and sprinkle with salt flakes. Bake in center of oven at 150 degrees for about 60 minutes, until it is hard and has browned slightly. Allow to cool.

Tuesday, June 26, 2012

Cannellini Bean Patty

Biffarna vi åt på midsommaren var verkligen lyckade, smakrika och soltorkad tomat ger en fin smak. Jag använde mig av cannellinibönor, men andra bönor går lika bra.

The patties we ate at Midsummer was really successful, tasty and adding sun-dried tomatoes gives a nice flavor. I used cannellini beans, but other beans are equally good.


Cannellini Bönbiffar

1 lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, krossade
0,5 gul paprika, hackad
1 burk cannellini bönor, avrunna
3 st soltorkad tomat
50 g ströbröd / LSM-mix
100 g riven ost, stark
1 tsk paprika
1 tsk basilika, torkad
salt
peppar

2 ägg
50g ströbröd, för panering

Stek lök och vitlök i olja tills de är mjuka, tillsätt sedan paprika. Fortsätt att steka i ytterligare 30 sekunder. Sätt stekt lökblandningen i en matberedare tillsammans med bönor, soltorkad tomat, ströbröd och ost, och krydda med paprika, basilika, salt och peppar. Mixa tills blandningen har en paté konsistens. Forma och rulla blandningen till 8 biffar. Doppa var och en i uppvispat ägg och rulla i ströbröd. Stek biffarna i olja på båda sidor tills de fått en fin stekyta.

 

Cannellini Bean Patties

1 onion, finely chopped
2 cloves garlic, crushed
0,5 yellow bell pepper, chopped
1 can of cannellini beans, drained
3 sundried tomatoes
50 g breadcrumbs / LSA-mix
100 g grated cheese
1 tsp paprika
1 tsp basil, dried
salt
pepper

2 eggs, beaten
50g breadcrumbs, for coating

Fry onion and garlic in oil until soft, then add the peppers. Continue to fry for another 30 seconds. Put fried onion mixture in a food processor along with beans, sundried tomatoes, bread crumbs and cheese, and season with paprika, basil, salt and pepper. Blend until the mixture becomes pâté consistency. Shape and roll mixture into 8 patties. Dip each one in beaten egg and roll in breadcrumbs. Fry patties in oil on both sides until they get a nice browning.

Monday, June 25, 2012

Midsommarmat / Midsummer Food

Midsommarmaten blev i år en trerätters med tre olika små förrätter och tre små efterrätter. Till varmrätt serverades två olika potatissallader, en varm och en kall, bönbiffar och kokad majs med salt och smör på.

This year's Midsummer food consisted of  a three course meal with three small entrees and three small desserts. The main course consisted of two different potato salads, one hot and one cold, bean burgers and boiled corn with salt and butter.

Förrätt
Starter

Tunnbrödsrulle fylld med färskost, soltorkad tomat och riven cheddar- och mozzarellaost
Wrap with cream cheese, sun dried tomato, and grated cheddar-, and mozzarella cheese.

Soltorkad tomat-parmesan mini frittata
Sundried tomato-parmesan frittata

Hembakat knäckebröd, med avokado-äggröra och creme fraiche-äggröra
Home made crisp bread with avocado-egg and creme fraiche-egg mixture

Varmrätt
Main course

Kall potatissallad med pesto och rostad körsbärstomat
Cold potato salad  with pesto and roasted cherry tomatoes

Varm potatissallad med örtblandning
warm potato salad with herb mixture 


Majs med salt och smör
Corn with salt and butter

Ugnsrostade tomater
Oven roasted tomatoes

Choklad-trio
Trio of Chocolate

Mint-chokladpudding
Mint-chocolate pudding

Boveteplättar med smält jordgubb-vaniljchoklad
Buckwheat pancake with melted strawberry-vanilla chocolate 

Kokosolja-chokladmuffins
Coconut oil-chocolate muffin

Sunday, June 24, 2012

Lemon and Raspberry Cake

En god och fräsch kaka med hallon, citron och färskostfyllning! 

A delicious and fresh cake with raspberries, lemon and a cream cheese filling!


Citron-Hallonkaka

4 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
3 dl strösocker
120 g smör, mjukt
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
85 g färskost, mjukt
1 tsk rivet citronskal
2 dl färska eller frysta hallon

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en 22-24cm bakform.  Lägg i botten bakplåtspapper och smörj botten och sidor av formen.
I en skål, rör ihop mjöl, bakpulver, bakpulver och salt, stall åt sidan. I en annan skål vispa 2,5 dl strösocker och smör på medelhög hastighet tills kombinerat. Tillsätt 1 ägg och vaniljsocker. Blanda i de torra ingredienserna och grädden i smeten.

I en liten skål, vispa färskost och resterande 0,5 dl socker. Lägg i citronskal och resterande ägg. Vispa tills kombinerat.

Skeda hälften av kaksmeten i bakformen, ända ut till kanterna. Häll färskostblandningen över kaksmeten. Klicka återstående smet över färskosten, försiktigt bred till kanterna.

Grädda i ugnen i 15 minuter. Tryck sedan försiktigt hallonen i kakan. Grädda ytterligare 25-30 minuter.

 

Lemon and Raspberry Cake

4 dl flour
1,5 tsp baking powder
1/4 tetspaspoon baking soda
1/4 tsp salt
3 dl granulated sugar
120 g butter, softened
2 eggs
1 tsp vanilla
2 dl cream
85 g cream cheese, softened
1 tsp grated lemon peel
2 dl fresh or frozen raspberries

Preheat oven to 175 degrees. Grease a 22-24cm baking pan. Put in the bottom parchment paper and grease the bottom and sides of the pan.
In a bowl, stir together flour, baking powder, baking soda and salt, set aside. In another bowl, whisk 2,5 dl sugar and butter on medium speed until combined. Add 1 egg and vanilla. Mix the dry ingredients and cream into the batter.
In a small bowl, beat cream cheese and the remaining 0,5 dl sugar. Add the lemon zest and the remaining egg. Beat until combined.
Spoon half of cake batter into prepared pan, spreading to the edges. Pour cream cheese mixture over cake batter, spreading to the edges. Dollop remaining batter over cream cheese layer, carefully spreading to edges. Bake for 15 minutes, or until puffed. Gently press raspberries into cake. Bake 25 -30 minutes more or until a toothpick inserted near the center of the cake comes out clean. 

Saturday, June 23, 2012

Tomato Risoni with Roasted Vegetables

Risoni är ett bra alternativ till spaghetti eller andra former av pasta. Risoni påminner till storlek och form om ris. Här har jag blandat i ugnsrostade grönsaker. En mycket god rätt!

Risoni is a good alternative to spaghetti or other pastaRisoni is similar in size and shape of rice. Here I have mixed in roasted vegetablesA very good dish!


Tomato Risoni

risoni pasta for 2
1 red pepper, quartered
1 onion, quartered
1 zucchini, sliced
2 garlic cloves
1 can of diced tomatoes
sugar
salt
pepper
paprika
parmesan cheese, grated
olive oil

Pre-heat the oven to 200 C. Place the pepper, onion, zucchini,  garlic in a baking tray. Drizzle with olive oil and roast for 20 minutes.

Put the diced canned tomatoes in a saucepan. Let simmer for 15 minutes and then add sugar, salt, pepper and paprika.
Cook risoni according to packet instruction. Drain risoni and place in a large mixing bowl. Mix in the tomato sauce an add the roasted vegetables and a handful of freshly grated Parmesan cheese. Season to taste. Serve immediately.

 

Tomat Risoni

risoni pasta för 2
1 röd paprika, tärningar
1 lök, klyftor
1 zucchini, skivad
2 vitlöksklyftor
1 burk tärnade tomater
socker
salt
peppar
paprika
parmesanost, riven
olivolja

Förvärm ugnen till 200 C. Placera paprika, lök, zucchini, vitlök i en ugnsäker form. Ringla olivolja och rosta i 20 minuter.

Häll konserverade tomaterna i en kastrull. Låt sjuda i 15 minuter och tillsätt sedan socker, salt, peppar och paprika.
Koka risoni enligt paketets anvisning. Häll bort vattnet och lägg risoni i en stor skål. Blanda i tomatsåsen, rostade grönsaker och en handfull färskriven parmesanost. Krydda efter smak. Servera omedelbart.

Friday, June 22, 2012

Strawberry White Chocolate Cookies

Färska och söta jordgubbar är så gott! I detta recept har jag använt jordgubbar och vit choklad och bakat goda cookies. Önskar er alla en fin midsommar! 

Fresh and sweet strawberries are so yummy! In this recipe, I have used strawberries and white chocolate and baked yummy cookies. I wish you all a great Midsummer!


Kex med jordgubbar och vit choklad

60 g smör
1 dl farinsocker
1 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk kanel
2 dl hackade jordgubbar
vit choklad, bitar

Vispa smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt ägget och vispa. Tillsätt havregryn, mjöl, bakpulver, kanel och rör runt tills allt är blandat. Blanda i jordgubbar och vit choklad.

Täck en plåt med bakplåtspapper och klicka stora skedar smet på pappret. Grädda  i 180 graders ugn 12-15 minuter.


Cookies with Strawberries and White Chocolate

60 g butter
1 dl brown sugar
1 egg
0,5 tsp vanilla
2 dl rolled oats
1,5 dl flour
0,5 tsp baking powder
1/4 tsp cinnamon
2 dl strawberries, chopped
white chocolate, pieces

Beat butter, sugar and vanilla sugar. Add the egg and whisk. Add the oats, flour, baking powder, cinnamon and stir until well blended. Stir in strawberries and white chocolate.

Cover a baking sheet with baking paper, place large spoonfuls of batter onto the sheet. Bake in 180 degree oven 12-15 minutes.