Thursday, May 31, 2012

Naan à la Amy

Naan är gott att äta med kryddstarka grytor. Vi åt dessa naan med denna gryta. Receptet är Amy's, som har den fina bloggen Amy's piece of cake, med bl.a. många fina och goda indiska recept. Tack Amy för detta recept. 
 
Naan is good to eat with spicy stews. We ate these naan with this stew. The recipe is Amy's, who has the very lovely blog Amy's piece of cakeincluding many fine and good Indian recipes. Thanks Amy for this recipe.


Naan
8 st

1 pkt torrjäst
2,5 dl vatten, fingervarmt
2,5 dl naturell yoghurt
2,5 + 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung
(1 ägg, valfritt)

Blanda torrjäst, 2,5 dl mjöl och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl (5 dl) och knåda till en mjuk, smidig deg. Låt degen jäsa täckt till dubbel storlek, ca 1 timme.

Dela upp degen i 8 bitar. Knåda varje bit och rulla till bollar. Rulla eller platta bollarna till cirka 0,5 cm tjocka rundlar och ca 15-20 cm i diameter. Grädda i 250 graders ugn i 5-8 minuter. Pensla naan med smält smör och servera.

 
Naan
8 pieces

1 packet dry yeast, 11 g
2,5 dl water, lukewarm
2,5 dl plain yogurt
2,5 + 5 dl flour
1 tsp salt
2 tbsp oil
2 tbsp honey
(1 egg, optionally)

Mix dry yeast, 2.5 dl flour and salt in a bowl. Stir in water, yogurt, oil and honey into a paste. Mix in remaining flour (5 dl) and knead to a soft, smooth dough. Let the dough rise covered until doubled, about 1 hour.

Divide dough into 8 pieces. Knead each piece and roll into balls. Roll or flatten the balls to about 0,5 cm thick disks and about 15-20 cm in diameter. Bake in 250 degree oven for 5-8 minutes. Brush the naan with melted butter and serve.

Wednesday, May 30, 2012

Lentil Stew with Coconut

Linser är väldigt lättanvända och dessutom goda att ha i olika maträtter. Här tillsammans i en gryta med grönsaker och kokos. Servera naan till.

Lentils are very easy to use and also good to have in various dishes. Here together in a stew with vegetables and coconut. Serve with naan.


Linsgryta med kokos

100 g röda linser
250 ml grönsaksbuljong
1 liten lök, finhackad
1 stor morot, skuren i små bitar
1 burk tomatkross
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
1 röd chili, finhackad
1,5 dl kokosmjölk

Lägg alla ingredienser i en kastrull, koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Tillsätt kokosmjölk och koka ytterligare 10-12 minuter.

 

Lentil Stew with Coconut

100 g red lentils
250 ml vegetable stock
1 small onion , grated or finely chopped
1 can diced tomatoes
0,5 tsp turmeric
1 tsp garam masala
1 red chilli, finely chopped
1 large carrot, cut into small pieces
1,5 dl coconut milk

Put all the ingredients in a pan, bring to a simmer and cook for 10 minutes. Add the coconut milk and cook another 10-12 minutes.

Tuesday, May 29, 2012

Rabarberpaj / Rhubarb Pie

Att hitta rabarber i affären i Singapore gör mig glad. Det gör att jag kan baka denna goda paj, som jag lärt mig av mamma. Den påminner om sommar och sol. Nu har jag ju värme året runt, men pajen tillför ändå en varm känsla och fina minnen. Och så är den så där förbaskat god. Ät den med vaniljglass och lyckan är ett faktum!

To find rhubarb at the store in Singapore makes me happy. It gives me the chance to bake this good pie, which I learned from Mom. It reminds me of summer and sun. Now I have heat all year round, but the pie still brings a warm feeling and good memories. And it is really so good. Eat it with vanilla ice cream and happiness is a fact!



Rabarberpaj

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

300 g rabarber
1 dl socker

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm).

Sjud rabarber och socker i en kastrull tills rabarbern är mjuk. Fyll pajskalet med rabarberkompotten och grädda i 200 grader i ca 25 minuter.



Rhubarb Pie

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

300 g rhubarb
1 dl sugar

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm).
Simmer rhubarb and sugar in a saucepan until the rhubarb is soft. Fill the crust with the filling and bake at 200 degrees for about 25 minutes.

Monday, May 28, 2012

Oreo-Mocha Brownies

Oreo, choklad och kaffe förenade i en oemotståndlig browniekaka. Det här är nog de godaste brownies jag bakat och ätit. Den smälter i munnen och är just så där kladdig jag vill ha den. God att äta både rumsvarm som kylskåpskall. Jag blev tillfrågad av Johanna som har bloggen Me and my Sweets att vara med i hennes My Sweet Party med temat choklad denna månad. Klart jag vill vara med och dessa smarriga brownies är mitt bidrag!

Oreo, chocolate and coffee joined in an irresistible brownie cake. This is probably the most delicious brownies I have baked and eaten. It melts in your mouth and it’s just so sticky the way I like it. Good to be eaten both at room temperature or refrigerated. I was asked by Johanna, who has the blog Me and my Sweets to be in her My Sweet Party with the theme Chocolate this month. Of course I want to participate, and  these scrumptious brownies is my contribution!


Oreo-Mocka Brownies

220 g smör
220 g mörk choklad
80 g osötad choklad
3 ägg
2,5 dl socker
1,5 msk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
1,5 dl mjöl
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
5 dl oreo, hackade (jag hade original och jordnötssmör oreo)

Värm ugnen till 175 °. Smörj och mjöla en 20 x 20 cm form.
Smält smör, chokladchips och osötad choklad i mikrovågsugn. Låt svalna något. I en skål, vispa ägg, kaffe, vanilj och socker. Blanda chokladblandningen i äggsmeten, låt svalna till rumstemperatur.

Blanda mjöl, bakpulver och salt och tillsätt blandningen i choklad-äggblandningen. Till sist rör ner oreo. Häll smeten i bakformen och grädda 35 minuter, övergrädda inte. Låt svalna och ställ i kylskåp. Skär i rutor.

 

 
Oreo-Mocha Brownies

220 g butter
220 g dark chocolate
80 g unsweetened chocolate
3 eggs
2,5 dl sugar
1,5 tbsp coffee granules
1 tbsp vanilla sugar
1,5 dl flour
0,5 tbsp baking powder
0,5 tsp salt
5 dl oreo, chopped (I used original and peanut butter oreos)

Preheat oven to 175 degrees. Grease and flour a 20 x 20 cm baking pan.
Melt butter, chocolate chips and unsweetened chocolate in the microwave. Allow to cool slightly. In a bowl, whisk eggs, coffee, vanilla and sugar. Blend chocolate mixture into egg mixture, allow to cool to room temperature.

Mix flour, baking powder and salt and add the mixture into chocolate-egg mixture. Finally, stir in the oreo. Pour batter into baking pan and bake for 35 minutes, do not overbake. Let cool and refrigerate. Cut into squares.

Sunday, May 27, 2012

Asparagus Orange Salad

Cookbook challenge of the Month has the theme spring vegetables, so I pulled out my cookbooks and found this fresh and tasty asparagus salad. The recipe is taken from Vegetarian Cooking, published by Murdoch Books.

Månadens kokboksutmaning har temat Vårens Primörer, så jag tog fram mina kokböcker och hittade denna fräscha och smakrika sparrissallad. Receptet är taget ur Vegetarian Cooking, utgiven av Murdoch Books.


Asparagus Orange Salad
serves 4

300 g thin asparagus spears
50 g watercress springs
0,5 red onion, very thinly sliced
1 orange, cut into 12 segments
1 tsp finely grated orange zest
1 tbsp orange juice
1 tsp sugar
1 tbsp red wine vinegar
2 tsp poppy seeds (I used roasted sesame seeds)
2 tbsp olive oil
60 g crumbled goat’s cheese

Cook the asparagus in boiling water for 1-2 minutes, or until just tender. Refresh under cold running water and drain well. Arrange the asparagus on a platter with the watercress, onion and orange segments. Put the orange zest, orange juice, sugar, vinegar and poppy seeds in a small bowl. Whisk in the olive oil with a fork until well combined, then drizzle over the salad. Scatter goat’s cheese over the salad. Season to taste with sea salt and ground pepper.


 

Sparris Apelsin Sallad
4 portioner

300 g tunna sparris
50 g vattenkrasse kvistar
0,5 rödlök, mycket tunt skivade
1 apelsin, skuren i 12 segment
1 tsk fint rivet apelsinskal
1 msk apelsinjuice
1 tsk socker
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk vallmofrön (jag använde rostade sesamfrön)
2 msk olivolja
60 g smulad getost

Koka sparrisen i kokande vatten i 1-2 minuter. Skölj dem under rinnande kallt vatten och låt torka av. Ordna asparagus på en tallrik med vattenkrasse, lök och apelsin segment. Sätt apelsinskal, apelsinjuice, socker, vinäger och vallmofrön i en liten skål. Vispa i olivolja med en gaffel tills allt är blandat, ringla över salladen. Strö getost över salladen. Krydda med havssalt och peppar.


Saturday, May 26, 2012

Dairy Free Mousse x 2

Dora tårtan jag bakade skulle vara mjölkfri och önskemålet var en fyllning på hallon- och chokladmousse. Då det inte finns soja-, eller havregrädde att få tag på i Singapore, kom jag att tänka på kokosmjölk och kokosgrädde och använde det i fyllningarna. Jag var aningen orolig att kokossmaken skulle ta över, men det blev faktiskt mycket lyckat och gott!

The Dora cake that I baked would be dairy-free, and the wish was a filling of raspberry and chocolate mousse. You can’t find soy-, or oat cream in Singapore, so I came to think of coconut milk and coconut cream and used it in the fillings. I was slightly worried that the coconut flavor would take over, but it was actually very successful and delicious!
  

Hallonmousse

1 burk kokosmjölk
1 tsk agar-agar pulver
0,5 tsk vaniljextrakt
5 dl hallon, färska eller frysta
0,8 dl honung

Placera hallon och honung i en mixer. I en kastrull, blanda kokosmjölk, agar agar och vanilj. Koka snabbt upp blandningen och vispa kontinuerligt under flera minuter. Ta bort kokosblandningen från värmen och placera i mixern. Blanda allt väl. Häll genast i en skål och placera i kylskåpet. Tillåt 6 timmar för att svalna och stelna.

 

Raspberry Mousse

1 can coconut milk
1 tsp agar agar powder
1/2 tsp vanilla extract
5 dl raspberries, fresh or frozen
0,8 dl honey

Place raspberries and honey in a blender. In a saucepan, bring coconut milk, agar agar and vanilla to a rapid boil. Whisk continuously for several minutes. Remove coconut mixture from heat and place in blender. Mix everything thoroughly. Pour immediately into a bowl and place into the refrigerator. Allow 6 hours to cool and set.

Choklad-Kokos Mousse

600 g kokosgrädde, kall
300 g mjölkfri mörk choklad

Smält chokladen i mikrovågsugn. Låt svalna något. Vispa den kalla kokosgrädden fluffigt och blanda sedan i den smälta chokladen.


Chocolate-Coconut Mousse

600 g coconut cream, cold
300 g dairy-free dark chocolate

Melt chocolate in microwave. Allow to cool slightly. Beat the cold coconut cream until fluffy, then mix in the melted chocolate.

Friday, May 25, 2012

French Sourdough Waffles

Nu har jag köpt ett våffeljärn, jeij :) Och först ut är ett recept på surdegsvåfflor. Receptet kommer från Brödpassion. Mycket goda, och egentligen räcker det att pudra dem med florsocker, men sylt till blir också gott.

Now I have bought a waffle ironjeij :) And first up is a recipe for sourdough waffles.The recipe comes from BrödpassionVery good, and really it is sufficient to sprinkle them with icing sugar, but jam is good too.



Franska surdegsvåfflor

300 g vetemjöl
5 g havssalt
60 g socker
150 g ägg (3st)
200-300 g bubblande frisk surdeg
5 dl ljummen mjölk
100 g osaltat smör, smält
1 vaniljstång, bara frön

Blanda mjöl, salt, vaniljfrön, socker och ägg i en skål. Vispa och häll i lite ljummen mjölk i gången tills du ha en slät smet. Vispa i surdegen och sist det smälta smöret. Täck smeten med en kökshandduk och låt jäsa 4-5 timmar i rumstemperatur. Stek i våffeljärn.


French Sourdough  Waffles

300 g plain flour
5 g salt
60 g sugar
150 g egg (3pcs)
200-300 g bubbling fresh sourdough
5 dl lukewarm milk
100 g unsalted butter, melted
1 vanilla pod, seeds only

Mix flour, salt, vanilla seeds, sugar and eggs in a bowl. Whisk and pour in a little lukewarm milk at a time until you have a smooth batter. Whisk in the sourdough and finally the melted butter. Cover the batter with a kitchen towel and let rise for 4-5 hours at room temperature. Bake in waffle iron.

Thursday, May 24, 2012

Dora Cake

Jag bakade en Dora tårta till en söt 3-åring! Hon gillar allt som är ljusrött och just nu är Dora ballerina hennes favorit. Hon önskade sig en Dora tårta, och kakan skulle vara mjölkfri. Till kakbotten gjorde jag 3 stycken rulltårtabotten. Jag fyllde tårtan med choklad-kokosmousse och hallonmousse. Dekorationerna är gjorda av marshmallowfondant och smörkräm. 

I baked a Dora cake for a sweet 3 year oldShe likes everything that is pink and right now Dora ballerina is her favoriteShe wanted a Dora cake and the cake should be dairy-free. For the cake base I made 3 pieces of swiss roll. I filled the cake with chocolate-coconut mousse and raspberry mousse. The decorations are made of marshmallow fondant and butter cream.

 

Rulltårta, som tårtbotten

4 ägg
1,5 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk kakao

Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt siktat mjöl, potatismjöl, bakpulver och kakaopulver. Rör försiktigt ihop allting. Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 200 grader ca 7-10 minuter.


Swiss roll, as cake base

4 eggs
1,5 dl sugar
1 dl flour
1 dl potato flour
1,5 tsp baking powder
2 tbsp cocoa

Beat eggs and sugar until fluffy. Add the sifted flour, potato flour, baking powder and cocoa powder. Carefully stir everything together. Pour the batter onto a parchment paper lined baking sheet and bake at 200 degrees about 7-10 minutes.


Wednesday, May 23, 2012

Cinnamon-Date Scones

Som ni redan har märkt gillar jag scones massor och en om dagen är inte fel :) Denna gång blev dessa härligheter kryddade med kanel och dadlar. Sött och gott. Man kan äta dem bara som sådana, men clotted cream och lemon curd är också gott till.

As you have noticed, I like scones lots and one scone per day is not wrong :) This time these goodies are spiced with cinnamon and dates. Sweet and delicious. You can eat them just as such, but clotted cream and lemon curd is also good with these.


Date-Cinnamon Scones

2,5 dl flour
0,5 tbsp baking powder
2,5 tbsp sugar
1/8 tsp salt
0,75 tsp cinnamon
1/8 tsp nutmeg
3 tbsp butter, cold
0,5 egg
0,5 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp orange zest
4 tbps cream
4 tbsp dates, chopped
  
In a bowl, combine the flour, 2 tbsp sugar, 0,5 tsp cinnamon, nutmeg, baking powder and salt. Cut in butter until the mixture resembles fine crumbs. Stir in dates. Combine eggs, cream, vanilla and orange zest. Stir into crumb mixture just until blended. Do not over mix.
Turn the dough onto a lightly floured surface. Pat into a circle about 2 cm thick. Cut into 4 wedges. Place on a baking sheet. Combine the remaining cinnamon and sugar; sprinkle over scones. Bake at 225 degrees C for 12-15 minutes or until lightly browned. Remove to a wire rack.

 

Dadel-Kanel Scones

2,5 dl mjöl
0,5 msk bakpulver
2,5 msk socker
1/8 tsk salt
0,75 tsk kanel
1/8 tsk muskotnöt
3 msk smör, kallt
0,5 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 msk apelsinskal
4 msk grädde
4 msk dadel, hackad

I en skål kombinera mjöl, 2 msk socker, 0,5 tsk kanel, muskot, bakpulver och salt. Blanda i smör tills blandningen påminner om fina smulor. Rör i dadel. Kombinera ägg, grädde, vanilj och apelsinskal och blanda i de torra ingredienserna. Platta degen till en cirkel, ca 2cm tjock. Skär i 4 klyftor. Placera på en plåt. Kombinera återstående kanel och socker, strö över scones. Grädda i 225 grader C i 12-15 minuter eller tills gyllene bruna.