Jordgubbar och midsommar hör liksom ihop, eller hur? Så idag bjuder jag på en upp-och-ner jordgubbskaka. Vill passa på att gratulera mina föräldrar som idag har varit gifta i 37 år!

Strawberries and midsummer belong together, right? So today, I give you a recipe for an upside-down strawberry cake. I also want to congratulate my parents, who has today been married for 37 years!


Jordgubbskaka

topping 
2 msk osaltat smör
3 msk farinsocker
2 dl skivade jordgubbar

kaksmet
120 g smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1/4 tsk mald kardemumma
1,5 dl gräddfil

Värm ugnen till 175 ° C. Lägg smör i en 22 cm kakform och placera i ugnen. När smöret smält, ta bort formen från ugnen. Vrid formen runt, så smöret kommer upp på formens sidor också. När sidorna är belagda, ställ åt sidan.

Vispa smör och farinsocker tills blandningen är lätt fluffigt. Tillsätt ägg och vaniljsocker. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och gräddfil. Rör runt.

Strö farinsocker i det smälta smöret i kakformen. Sätt jordgubbsskivorna på smöret och sockret i ett enda lager. Häll smeten över jordgubbarna jämnt med en spatel. Grädda i ca 30 minuter. Låt kakan vila i 10 minuter innan du kör en kniv runt kanten och vänder kakan på ett fat.

 


Strawberry Cake

2 tbsp unsalted butter
3 tbsp brown sugar
2 dl sliced strawberries

cake batter
120 g butter, softened
1,5 dl brown sugar
1 egg
1 tsp vanilla
3 dl flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1/4 tsp ground cardamom
1,5 dl sour cream

Preheat oven to 175 ° C. Place the butter in a 22 cm cake pan and place in oven. When butter is melted, remove the pan from the oven. Turn the shape around, so the butter will coat the sides too. When the sides are coated, set aside.

Beat butter and brown sugar until slightly fluffy. Add eggs and vanilla. Then the dry ingredients and sour cream. Stir.

Sprinkle brown sugar in the melted butter in the cake pan. Add strawberry slices on the butter and sugar in a single layer. Pour the batter over the strawberries evenly with a spatula. Bake for about 30 minutes. Let the cake rest for 10 minutes before running a knife around the edges and turn the cake on a platter.