Som ni redan har märkt gillar jag scones massor och en om dagen är inte fel :) Denna gång blev dessa härligheter kryddade med kanel och dadlar. Sött och gott. Man kan äta dem bara som sådana, men clotted cream och lemon curd är också gott till.

As you have noticed, I like scones lots and one scone per day is not wrong :) This time these goodies are spiced with cinnamon and dates. Sweet and delicious. You can eat them just as such, but clotted cream and lemon curd is also good with these.


Date-Cinnamon Scones

2,5 dl flour
0,5 tbsp baking powder
2,5 tbsp sugar
1/8 tsp salt
0,75 tsp cinnamon
1/8 tsp nutmeg
3 tbsp butter, cold
0,5 egg
0,5 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp orange zest
4 tbps cream
4 tbsp dates, chopped
  
In a bowl, combine the flour, 2 tbsp sugar, 0,5 tsp cinnamon, nutmeg, baking powder and salt. Cut in butter until the mixture resembles fine crumbs. Stir in dates. Combine eggs, cream, vanilla and orange zest. Stir into crumb mixture just until blended. Do not over mix.
Turn the dough onto a lightly floured surface. Pat into a circle about 2 cm thick. Cut into 4 wedges. Place on a baking sheet. Combine the remaining cinnamon and sugar; sprinkle over scones. Bake at 225 degrees C for 12-15 minutes or until lightly browned. Remove to a wire rack.

 

Dadel-Kanel Scones

2,5 dl mjöl
0,5 msk bakpulver
2,5 msk socker
1/8 tsk salt
0,75 tsk kanel
1/8 tsk muskotnöt
3 msk smör, kallt
0,5 ägg
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 msk apelsinskal
4 msk grädde
4 msk dadel, hackad

I en skål kombinera mjöl, 2 msk socker, 0,5 tsk kanel, muskot, bakpulver och salt. Blanda i smör tills blandningen påminner om fina smulor. Rör i dadel. Kombinera ägg, grädde, vanilj och apelsinskal och blanda i de torra ingredienserna. Platta degen till en cirkel, ca 2cm tjock. Skär i 4 klyftor. Placera på en plåt. Kombinera återstående kanel och socker, strö över scones. Grädda i 225 grader C i 12-15 minuter eller tills gyllene bruna.