Zabaglione is said to have been invented in the 16th Century in Florence,
Italy. This dessert is classified as a "caudle" rather than a
custard. A "caudle" is a sauce used as a custard to fill pies or
tarts.
Frutta al forno con zabaglione - Gratinerad frukt
i zabaglionesås
5 äggulor
1 dl socker
1 dl torrt Marsala vin
300 g jordgubbar
150 g blåbär
2 bananer
florsocker
Vispa
äggulor och socker pösigt. Blanda i vinet. Häll smeten i en liten kastrull och
värm under omrörning hela tiden, ta bort såsen från värmen precis innan det
börjar koka. När zabaglione såsen är klar ska den ha en trögflytande
konsistens. Häll såsen i en skål och ställ den åt sidan.
Värm
ugnen till 200 ° C. Skala bananerna och skär dem i små bitar. Skölj och torka
jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Skölj och torka blåbären. Lägg frukten i fyra ugnssäkra portionsformar. Häll zabaglionesåsen över frukt
och bär. Grädda i mitten av ugnen tills såsen fått lite färg, ca 15 min. Pudra
med florsocker och servera varm.
Frutta al forno con zabaglione – Baked fruit in Zabaglione Sauce
5
egg yolks
1
dl sugar
1
dl dry Marsala wine
300
g strawberries
150
g blueberries
2
bananas
icing
sugar
Beat
the egg yolks and sugar until fluffy. Mix in the wine. Pour mixture into a small
saucepan and heat, stirring all the time, remove the sauce from the heat just
before it starts to boil. When the zabaglione sauce is done it should have a
viscous consistency. Pour the sauce in a bowl and set it aside.
Preheat
oven to 200 ° C. Peel the bananas and cut them into small pieces. Rinse and dry
the strawberries. Cut them into smaller pieces. Rinse and dry the blueberries.
Place the fruit in four heat proof serving dishes. Pour the zabaglione sauce
over the fruit and berries. Bake in middle of oven until the sauce has gotten a
little color, about 15 min. Dust with icing sugar and serve warm.
20 Comments
Du hade aldrig ätit Silvakaka, och jag aldrig detta. Verkar också vansinnigt gott. Jag har hört talas om det, men aldrig testat.
ReplyDeleteKram Malin
:) Ja, god var den. Kram
DeleteGott det ser ut!
ReplyDeleteTack :)
DeleteMed tanke på hur gammal denna dessert är så är det en skandal att jag inte har testat den än. Måste lagas till helgen!
ReplyDeleteRoligt om du testar. Hoppas du även gillar den!
DeleteMums, så gott. Har aldrig lagat det själv men det måste ju åtgärdas!
ReplyDeleteMen herrejävlar vad mycket gott du bjuder på!
ReplyDeleteTack så mycket :)
DeleteHåller med alla andra här och konstaterar snabbt, varför i hela friden har jag inte gjort denna tidigare! Får allt bli lite bättring :)
ReplyDeleteJa, så kan det gå ibland :)
Deletethat looks delicious..first time here...beautiful and well presented blog
ReplyDeleteThanks! I'm glad you found my blog!
DeleteSer smarrigt ut! :)
ReplyDeleteÅh vad fint! Har varit sugen på att testa detta länge, får göra det när Eben är född =)
ReplyDeleteTack! Ja, testa gärna.
DeleteMen halleluja vad gott! Jag surfar runt och letar efter recept på något gott man kan ha till varma apelsiner och åh, vad jag önskar att jag hade marsala vin hemma nu!
ReplyDeleteJa, kan tänka mig att apelsiner passar mycket bra!
DeleteMums ser så smarrigt ut, har aldrig ätit detta :) kram!
ReplyDeleteAlltså åååh, måste testas! Wow, vad gott det ser ut! <3
ReplyDelete