Saturday, December 31, 2011

Pepparkaksbröd / Gingerbread Bread

Detta brödrecept hittade jag hos Jauhot Suussa bloggen och även Tove på baka baka liten kaka har bakat detta bröd. Och jag instämmer, det är ett väldigt gott, saftigt bröd med en fin smak av pepparkaka. Jag använde grahamsmjöl istället för rågmjöl.

This bread recipe I found on Jauhot Suussa blog and also Tove at baka baka liten kaka baked this bread. And I agree, it's a very good, juicy bread with a nice taste of gingerbread. I used graham flour instead of rye flour.



Pepparkaksbröd

Steg 1
200 g grahammjöl
2 tsk kanel
2 tsk nejlika
1,5 tsk ingefära
300 g hett kaffe

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll över det heta kaffet och blanda till en jämn gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur tills den svalnat.

Steg 2:
Degen från steg 1
300 g vatten
250 g grahammjöl
30 g jäst
450 g vetemjöl
200 g mörk sirap
25 g havssalt

Blanda vatten, grahammjöl och jäst med degen från steg 1. Knåda 10 minuter i hushållsassistent eller dubbel tid för hand. Låt degen vila en timme. Tillsätt mjöl, sirap och salt och knåda i maskin ytterligare 10 minuter. Låt degen vila en timme. Fyll två smorda brödformar med degen och låt jäsa 1,5-2 timmar. Grädda sedan bröden i 180 grader i 30-60 minuter. När bröden svalnat plastar du in dem i färskfolie och låter stå till följande dag så jämnar smakerna ut sig. Men man får smaka på brödet som nygräddat också.


Gingerbread Bread

Step 1
200 g graham flour
2 tsp cinnamon
2 tsp cloves
1,5 tsp ginger
300 g hot coffee

Combine all the dry ingredients in a bowl. Pour over the hot coffee and stir to a smooth porrige. Cover with cling film and let stand in room temperature until cooled.

Step 2
The dough from step 1
300 g water
250 g graham flour
30 g yeast
450 g flour
200 g dark syrup
25 g salt

Combine water, gramflour and yeast with the dough from step 1. Knead for 10 minutes with machine or 20 minutes by hand. Let the dough rest for one hour. Add flour, syrup and salt and knead for 10/20 minutes. Let the dough rest for one hour. Fill two greased loaf pans with the dough and let rise for 1,5-2h. Bake the breads in 180 degrees oven for 30-60 minutes. When the breads are cooled, wrap them in plastic film and let rest until the next day. If you can’t wait, eat them warm with some butter.

Happy New Year / Gott Nytt År

Finsk choklad är bara så gott och det har vi fått njuta av under julhelgen! Gott Nytt År till er alla!

Finnish chocolate is very good and we have enjoyed it during the holidays! Happy New Year to everyone!





Friday, December 30, 2011

Julfika hos kära syster

På annandag jul var vi bjudna till min syster på fika. Hon hade bakat allt själv och allt smakade så gott! 

On Boxing day my sister invited us over for coffee. She had baked everything herself, and it tasted so good!


Saffransbulla
Saffron Bun

 Julstjärnor med plommonsylt
Star-shaped pastries with plum jam

 Glögg-cheesecake
Mulled Wine Cheesecake

 Pepparkakor
Gingerbread

 Ostbricka
Cheeses


Vacker vit Julstjärna
Beautiful white Poinsettia

New Year's Eve Cake

I found the recipe for this interesting cake at the lovely The Café Sucré Farine blog! I just had to bake it. So the next day I went to buy parsnip and baked the cake. I made some few changes. Instead of oil I used unsweetened apple sauce and did not add pecans. And I have to say, this cake is divine and you get a portion of the daily requirement of vegetables!

Jag hittade ett intressant recept hos härliga Café Sucré Farine bloggen! Jag var bara tvungen att baka den. Så nästa dag gick jag för att köpa palsternacka och bakade kakan. Jag gjorde några få ändringar. Istället för olja använde jag osötad äppelmos och hade inte i pekannötter. Och jag måste säga att kakan var gudomlig och som ett plus får du en portion av dagsbehovet av grönsaker! 


Parsnip Cake

120 g butter
2,4 dl sugar
3,6 dl brown sugar
4 eggs
1,8 dl oil
2 tsp vanilla extract
7,2 dl flour
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
2 tsp cinnamon
0,5 tsp cloves
0,5 tsp nutmeg
0,5 tsp ginger
0,5 tsp salt
2,4 dl grated parsnip
3 dl apple pieces
2,4 dl chopped pecans

Glaze
55 g cream cheese
4 tbsp butter
2 tbsp maple syrup
6 dl powdered sugar
(2 tsp vanilla, almond, lemon)

Preheat oven to 160 C. Grease a large cake tin/bundt pan. In a bowl, beat butter and sugar with electric mixer. Slowly add oil and mix well. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Mix in the vanilla extract. Mix the dry ingredients and gradually mix into the egg mixture. Stir in the parsnips, apples and pecans. Pour batter into cake tin and bake for 50-60 minutes or until a toothpick comes out clean. Allow to cool for 10 minutes, before gently turning the cake and allow to cool further. Frost.
Heat the butter and cream cheese in microwave until butter is melted. Add the powdered sugar and maple syrup and mix well. Spread on cake. Let cool completely before serving.


Palsternacka-kaka

120 g smör
2,4 dl socker
3,6 dl farinsocker
4 ägg
1,8 dl olja
2 tsk vaniljextrakt
7,2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk baksoda
2 tsk kanel
0,5 tsk kryddnejlika
0,5 tsk muskotnöt
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk salt
2,4 dl riven palsternacka
3 dl äppelbitar
2,4 dl hackade pekannötter

Glasyr
55 g färskost
4 msk smör
2 msk lönnsirap
6 dl florsocker
(2 tsk vanilj, mandel, citron)

Värm ugnen till 160 C. Smörja en stor kakform. I en skål, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt långsamt olja och blanda väl. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa väl efter varje tillsats. Blanda i vaniljextrakt. Blanda de torra ingredienserna och gradvis blanda i äggblandningen. Rör i palsternacka, äpplen och pekannötter. Häll smeten i kakformen och grädda i 50-60 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna i 10 minuter, innan du försiktigt vänder på kakan och låt svalna ytterligare.
Värm smör och färskost i mikrovågsugn tills smöret smält. Tillsätt florsocker och lönnsirap och blanda väl. Bred på kakan. Låt svalna helt före servering.

Thursday, December 29, 2011

Kladdkaka / Sticky Cake

På Julafton åt vi denna goda kladdkaka. Receptet hittade jag på fina Jennys matblogg. Apelsinchokladen på toppen ger kladdkakan det där lilla extra! 

On Christmas we ate this yummy cake. The recipe is from Jenny's food blog. The orange chocolate on top gives the cake that little extra! 


Kladdkaka med apelsinchoklad

4 ägg

5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

8 msk kakao

3 dl vetemjöl

200 g smör
200 g mjölkchoklad med smak av apelsin

Värm ugnen till 175 grader.
Smält smöret. Låt svalna.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, mjöl och till sist smöret.
och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter. Smält chokladen och bred sedan över den svalnade kladdkakan. Kakan serveras kylskåpskall.


Sticky Cake with Orange Chocolate

4 egg

5 dl sugar

2 tsp vanilla sugar

8 tbsp cocoa

3 dl flour

200 g butter
200 g milk chocolate with orange taste

Preheat the oven to 175 degrees. Melt the butter and let cool. Grease a pan and set aside. Combine eggs, sugar, vanilla sugar, cocoa, flour and butter. Pour the batter into the prepeard pan and bake for 30 minutes. Melt the chocolate and pour it over the cooled cake. Serve the cake chilled.

Greek Salad Sandwich

Är du fortfarande mätt efter julhelgens alla godsaker? Då kan detta vara ett tips till Nyårsfirandet, en fräsch och smakrik sandwich.

Are you still full after all the Christmas goodies? Then this could be a good tip for New Year's Eve celebration. A sandwich which is fresh and tasty.


Fetasallad på bröd

paninibröd
tomat
gurka
röd lök
feta i olja
vitlök
oliver
valnötter
torkade tranbär
salt
peppar

Hacka tomat, gurka, lök och vitlök fint. Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå en stund för att gotta till sig. Använd även lite olja från fetaosten. Rosta bröden, bred på färskost och sedan på med fyllningen. Njut.



Feta Salad on Bread

panini bread
tomato
cucumber
red onion
feta in oil
garlic
olives
walnuts
dried cranberries
salt
pepper

Chop the tomatoes, cucumber, onion and garlic finely. Mix all ingredients in a bowl and let stand for a moment. Use also a little oil from the feta cheese. Toast the bread, spread with cream cheese and then with the filling. Enjoy.

Wednesday, December 28, 2011

Brussels Sprouts

Ett tips till nyårsminglet, brysselkål-dip med tortilla chips.

A tip to your new Year's Eve celebrations, Brussels sprouts dip with tortilla chips.


Brussels Sprouts dip

200 g Brussels sprouts
50 g cream cheese
1 small garlic clove, crushed
2 tsp horseradish
salt
pepper

Cook the sprouts for about 8 minutes. Allow to cool, then blend in a food processor with the garlic. Add the remaining ingredients and blend until smooth. Place in fridge for 30 minutes before serving. Serve with tortilla chips.


Brysselkål dip

200 g brysselkål
50 g färskost
1 liten vitlöksklyfta, krossad
2 tsk pepparrot
salt
peppar

Koka kålen i ca 8 minuter. Låt svalna och blanda i en matberedare med vitlök. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills slät. Placera i kylskåp 30 minuter innan servering. Servera med tortilla chips.

Tuesday, December 27, 2011

Christmas 2011

Här kommer en matbildkavalkad från julhelgen! Hoppas ni alla haft en fin Jul.

Here is a picture cavalcade of Christmas! Hope you all had a great Christmas.


 Soya-potatisbollar
Soy-Potato Balls

Ostar 
Cheese

 Pepparkaksbröd
Gingerbread Bread

 Pepparkaksmuffins, Mariannekakor
Gingerbread Muffins, Marianne Cookies

 Godis från Fazer
Fazer Candy 

 Tranbär-Chokladkakor
Cranberry-Chocolate Cookies



 Kladdkaka med smak av apelsin
Sticky chocolate cake with orange


 Saffranskaka med mandelmassa
Saffron Cake with almond paste

Pepparkaksbröd,  Juntalimpa (bakad av min moster) och Wibox limpa
Gingerbread Bread, Junta Loaf (made by my aunt) and Wibox Loaf

Kålrotslåda, Batatlåda
Rutabaga Casserole, Sweet Potato Casserole

Morotslåda
Carrot Casserole

Lemon-Walnut Biscotti

Biscotti är kex som bakas vanligen till jul eller varför inte till nyårsfesten. Jag smaksatte med citron och valnötter, men man kan lika bra ta det man tycker om (chokladbitar, torkad frukt, pepparkakskrydda...)

Biscottis are usually baked for Christmas or why not to your New Year celebration. I flavored with lemon and walnuts, but you might as add take what you like (chocolate, dried fruit, gingerbread spice...)


Lemon –Walnut Biscotti

4 dl flour
0,5 tsp baking powder
0,25 tsp salt
pinch of baking soda
80 g butter, soft
1,5 dl sugar
2 tbsp lemon peel
1 egg
2 tbsp lemon juice
2 dl chopped walnuts

Beat butter and sugar. Add the egg and beat until combined. Add lemon peel, lemon juice, flour and walnuts. Stir. Divide dough into two pieces and shape each into a 25 cm roll about 1,5 cm wide. Flatten slightly. Bake in 175 degrees for 25-30 minutes. Let cool for 30 minutes. Reduce oven temperature to 150 degrees. Cut each loaf into 1 cm slices. Put slices, cut side down on cookie sheets. Bake about 7 minutes, turn slices and bake for 5 more minutes.


Citron-Valnöt Biscotti

4 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk salt
nypa bikarbonat
80 g smör, mjukt
1,5 dl socker
2 msk citronskal
1 ägg
2 msk citronsaft
2 dl hackade valnötter

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och vispa tills kombinerat. Tillsätt citronskal, citronsaft, mjöl och valnötter. Rör om. Dela degen i två bitar och forma varje del i en 25 cm rulle ca 1,5 cm bred. Platta något. Grädda i 175 grader i 25-30 minuter. Låt svalna i 30 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader. Skär varje kaka i 1 cm skivor. Lägg skivorna med skärytan nedåt på plåten. Grädda ca 7 minuter, vänd skivorna och grädda i 5 minuter till.

Monday, December 26, 2011

Date Truffles

En hälsosammare variant på godis. Inget tillsatt socker, sötman kommer från dadlarna.

A healthier version of candy. No added sugar, the sweetness comes from the dates.


Dadeltryffel

200 g dadlar, urkärnade
2 tsk smör
nypa kanel
0,5 tsk kakao

Smält smöret i en kastrull och blanda ner dadel. Låt småkoka tills dadlarna mjuknat och blivit kladdiga. Låt svalna. Forma till bollar och rulla i florsocker/ hackade nötter/kakao.


Date Truffles

200 g dates, pitted
2 tsp butter
pinch of cinnamon
0,5 tsp cocoa

Melt the butter in a saucepan and add dates. Let simmer until the dates are softened and become sticky. Let cool. Shape into balls and roll in powdered sugar/chopped nuts/cocoa.

Sunday, December 25, 2011

Pepparkaksmilkshake / Gingerbread Milkshake

Är det jul så är det, och då kan man börja dagen med en pepparkaksmilkshake :)

It's Christmas, then you are allowed to start your day with a gingerbread milkshake :)


Pepparkaksmilkshake

glass
vaniljsocker
pepparkakor, bitar
pepparkakskrydda
soyamjölk

Blanda alla ingredienser i en blender och mixa. Bestäm själv konsistensen genom att ta så mycket mjölk du vill ha. Dekorera med pepparkakor.

Gingerbread Milkshake

ice cream
vanilla sugar
gingerbread, pieces
gingerbread spice
soy milk

Mix all ingredients in a blender. You choose the consistency by adding as much milk you want. Decorate with gingerbread.