Friday, September 30, 2011

Banana Ice Cream

Bananglass, överdragen av choklad. Enklare än det här blir det inte. Hur gott som helst!

Banana Ice Cream, coated with chocolate. It does not get easier than this. Really yummy!


Bananglass

bananer
choklad
ev. olja

Mosa bananerna och ställ i frysen. Efter några timmar i frysen mixar man bananerna igen och formar till kulor. Ställ i frysen ytterligare någon timme. Smält chokladen och ha i en skvätt olja (oljan hjälper till att chokladen fastnar på bananen). Doppa banankulan i chokladen och ställ i frysen. Klart!



Banana Ice Cream

bananas
chocolate
oil

Mash the bananas and place in freezer. After a few hours in the freezer mix the bananas once again and shape into balls. Place in freezer for a few more hours. Melt the chocolate and add a splash of oil (the oil helps the chocolate stick to the banana). Dip the banana ball into the chocolate and place in freezer. Done!

Thursday, September 29, 2011

Savory Quiche


Salsa-zucchini-sojafärspaj

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl fullkornsmjöl

½ tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl smält margarin
½ dl kvarg

½ dl vatten

1 dl sojakross
1 dl hett vatten
¼ vegetarisk buljongtärning
riven zucchini
2-3 msk taco salsasås
1 msk tomatpuré
1 tsp senap
oliver
salt
basilika

crème fraiche
ört-färskost
riven ost
mjölk
salt
svartpeppar

Blanda de torra ingredienserna och rör i margarin, kvarg och vatten. Tryck degen i en form och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 200 grader 10 minuter.

Koka vattnet och häll över sojakrosset och buljontärningen. Låt stå 5 minuter. Blanda i salsa, zucchini, tomatpuré, senap, oliver och kryddor enligt smak. I en annan skål, blanda crème fraiche, ost, mjölk, salt och peppar. Häll salsan i det förgräddade pajskalet och sedan crème fraiche blandningen på. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.



Salsa-Zucchini-Soy Mince Quiche

1 dl flour

1 dl oatmeal

1 dl whole meal
 flour
½ tsp baking powder

½ tsp salt

½ dl melted margarine
½ dl quark

½ dl water

1 dl soy mince
1 dl hot water
¼ veg. stock cube
grated zucchini
2-3 tbsp taco salsa sauce
1 tbsp tomato paste
1 tsp mustard
olives
salt
basil

crème fraiche
herb cream cheese
grated cheese
milk
salt
black pepper

Mix the dry ingredients and stir in margarine, quark and water. Press the dough into a mold and pick the dough with a fork. Pre-bake pie crust at 200 degrees for 10 minutes.
Boil water and pour over the soy mince and stock cube. Let stand 5 minutes. Mix in salsa, zucchini, tomato paste, mustard, olives and spices to taste. In another bowl, mix crème fraiche, cheese, milk, salt and pepper. Pour salsa in the pre-baked pie shell and then cream fraiche mixture on top. Bake at 200 degrees about 20 minutes.



Wednesday, September 28, 2011

Carrot-Lentil Stew

Denna gryta får bli mitt bidrag till Månadens utmaning hos Kalasgott: stekar, soppor och grytor.

This stew is my contribution to Månadens utmaning at Kalasgott: roasts, soups and stews.


Morot-Linsgryta

1 lök
1 vitlöksklyfta
1 riven morot
0,5-1 dl röda linser
0,5 färsk chili
1 tsk spiskummin
0,5 tsk senapsfrön
1 burk tomakross
1-2 dl vatten
1-2 dl kokosmjölk
ev. salt

Skala och hacka lök och vitlök fint. Skala och riv moroten grovt. Hacka chilin fint. Häll olja i en kastrull och lägg i lök, vitlök, spiskummin, chili, senapsfrön och låt fräsa en stund. Blanda i morot, tomatkross, vatten och linser. Låt småkoka 15 minuter. Häll i kokosmjölk. Salta vid behov. Gott att äta med ris eller naan.


Carrot-Lentil Stew

1 onion
1 garlic clove
1 grated carrot
0,5-1 dl red lentils
0,5 fresh chilli
1 tsp jeera
0,5 tsp mustard seeds
1 can diced tomato
1-2 dl water
1-2 dl coconut milk
salt, if needed

Peel and chop onion and garlic finely. Peel and grate the carrot coarsely. Chop the chilli finely. Pour oil in a saucepan and add the onion, garlic, jeera, chilli, mustard seeds and cook for a while. Mix in carrots, tomatoes, water and lentils. Let simmer 15 minutes. Pour in coconut milk. Season to taste. Good eaten with rice or naan.

Tuesday, September 27, 2011

Quesadilla

Av tortillabröd kan man enkelt laga quesadilla fylld med nästan vad som helst. Här har jag fyllt dem med avokado, mozzarella och cheddar. Använd mycket ost för det bästa är när osten rinner ut. Stek dem i torr stekpanna tills gyllenebruna.

Of tortilla bread you can make quesadilla stuffed with almost anything. Here I have used avocado, mozzarella and cheddar cheese. Use a lot of cheese, it's very yummy when the cheese overflows. Fry them in a frying pan until golden brown.


Monday, September 26, 2011

Sauce with Curry / Sås med Curry

Det var ett tag sedan jag lagade sås med currykrydda och jag hade köpt texturerade soyabitar och tänkte att dessa två passar ihop. Det blev gott, serverat med ris.

It had been a while, since I cooked a sauce with curry spice and I had bought textured soya pieces, thinking that these two would be good together. It was good, and I served it with rice.


Curry Sauce

3 tbsp butter
3 tbsp flour
4,5 dl milk
curry powder
salt

Melt butter and add flour, let cook for a while. Add the milk and stir. Let simmer a few minutes. Season with curry and salt. Serve with rice.


Currysås

3 msk smör
3 msk vetemjöl
4,5 dl mjölk
curry
salt

Smält smöret och tillsätt mjölet, låt fräsa ett tag. Tillsätt mjölken och rör om. Låt sjuda några minuter. Krydda med curry och salt. Servera med ris.

Sunday, September 25, 2011

Oreo Fudge

Godis, godis :) Att laga denna fudge är roligt och går fort. Ända nackdelen är att du måste vänta på att den stelnat i kylen, men sedan är det fritt fram att njuta!

Sweets, sweets:) To make this fudge is fun and easy. Only downside is you have to wait for it to solidified in the fridge, but then you are free to enjoy these goodies!




Oreo fudge

175 g smör
1,5 dl kondenserad mjölk
2, 4 dl marshmallowfluff, jordgubb
1 tsk vanilj extrakt
4,5 dl vit choklad, bitar
4,5 dl oreo, krossade, ca 30 st + några att strö på fudgen

Lägg aluminiunfolie i en form 24x24cm och smörj den lätt. Blanda smör och kondenserad mjölk i en kastrull. Koka upp och låt koka under omrörning ca 2 minuter. Ta bort kastrullen och blanda i vitchoklad, vanilj och marsmallowfluff. Rör om och häll sedan i formen. Strö på ytterligare oreo. Ställ kallt ca 1-2 h. Skär i bitar.


Oreo Fudge

175 g butter
1,5 dl condensed milk
2,4 dl marshmallow fluff, strawberry
1 tsp vanilla extract
4,5 dl white chocolate chip
4,5 dl oreos, crushed, about 30 pieces + some more for sprinkling on fudge

Put foil in a form 24x24cm and grease it lightly. Mix butter and condensed milk in a saucepan. Bring to a boil and let boil while stirring about 2 minutes. Remove the saucepan and stir in white chocolate, vanilla and marsmallow fluff. Stir and then pour in the form. Sprinkle with oreos. Chill for about 1-2 hours and cut into pieces.


Hoppas du har gillat min oreo-vecka och fått inspiration att baka med oreo!

Hope you liked my oreo-week and got inspired to bake with these cookies!

Saturday, September 24, 2011

Oreo Scones

Jag är svag för scones och helst skall de ätas med philadelpiaost och någon god marmelad. Dessa scones behöver nödvändigtvis inte något tillbehör, men det är ju en smaksak. Väldigt goda blir de, lite sötare än vanliga scones.

I am fond of scones and ideally should be eaten with philadelpia cheese and some good jam. These scones do not necessarily need any jam or cheese, but it's a matter of taste. They are very good, a little sweeter than regular scones.


Oreo Scones
10-12 st

4,8 dl mjöl
3 msk socker
1 msk bakpulver
0,5 tsk salt
5 msk smör
2,4 dl mjölk
1 ägg
2 dl oreo, krossade

Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en skål. Blanda ner smöret och rör tills du har en gryning massa. Blanda sedan i ägget och mjölken. Till sist har du i oreokex. Dela degen i två bitar, som du plattar ut till cirklar och skär i kilar. Grädda i 200 grader 15-18 minuter.


Oreo Scones
10-12 pieces

4,8 dl flour
3 tbsp sugar
1 tbsp baking powder
0,5 tsp salt
5 tbsp butter
2,4 dl milk
1 egg
2 dl Oreo, crushed

Mix flour, sugar, baking powder and salt in a bowl. Mix in the butter and stir until you have a crumbly mass. Then mix in egg and milk. Lastly add the oreos. Divide the dough into two pieces, pat the dough into circles and cut into wedges. Bake at 200 degrees 15-18 minutes.



Friday, September 23, 2011

Oreo Pancakes

Helgen närmar sig och det är alltid trevligt att lyxa till frukosten. Hur låter det med oreo-pannkakor?

The weekend is approaching and it's always nice to treat yourself with something special for breakfast. How does oreo pancakes sound?


Oreo Pancakes

1,8 dl flour
0,5 dl almond flour
0,5 tsp baking powder
1/8 tsp salt
0,5 tbsp honey
1 egg
1,5 dl milk
1 tsp vanilla sugar
1 dl oreos, crushed

In a bowl mix the dry ingredients. Add the wet ingredients (honey, eggs, milk) and mix. Fold in crushed oreos. Fry the pancakes in a frying pan with oil / butter. Turn them when bubbles begin to form on the surface. Fry for a few more minutes. 



Oreo-pannkakor

1,8 dl mjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 tsk bakpulver
1/8 tsk salt
0,5 msk honung
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 dl oreo, krossade

I en skål blanda de torra ingredienserna. Häll i de våta ingredienserna (honung, ägg, mjölk) och blanda. Ha i krossade oreos. Stek pannkakorna i stekpanna med olja/smör. Vänd dem när bubblor börjar bildas på ytan. Stek ytterligare några minuter. 

Kanske serverat med lite glass!
Maybe served with some ice cream!

Thursday, September 22, 2011

Oreo Cookies

Kanske kaka på kaka. Men hur gott som helst! Här använde jag oreo med smak av jordgubb.

Oreos used to make oreo cookies. These are really good. I used strawberry oreos.


Cookies with Oreo

165 g flour
1 tbsp cornstarch
1 tsp cream of tartar
0,5 tsp baking soda
120g butter, softened
140 g sugar
2 tbsp egg white
1 tsp vanilla extract 
6 oreo cookies, crushed

Preheat oven to 175 degrees C.  Line baking sheets with parchment paper.
Stir together flour, cornstarch, cream of tartar, and baking soda in a bowl.
Beat together butter and sugar just until smooth. Add egg white and vanilla.
Add flour mixture and stir until combined. Stir in oreos. Refrigerate dough 10 minutes.
Using an ice cream scoop, distribute dough portions on baking sheet. Bake for 10-12 minutes. Let cookies cool.


Cookies med Oreo

165 g mjöl
1 msk majsstärkelse
1 tsk cream of tartar
0,5 tsk baksoda
120 g smör, mjukt
140 g socker
2 msk äggvita
1 tsk vaniljextrakt
6 oreo kex, krossade

Värm ugnen till 175 grader C. Placera bakplåtspapper på en plåt. Rör ihop mjöl, majsstärkelse, cream of tartar och bakpulver i en skål. Vispa ihop smör och socke. Tillsätt äggvita och vanilj. Tillsätt mjölblandningen och rör om tills allt är blandat. Rör i oreos. Kyl degen 10 minuter.
Använd en glasskopa för att forma bollar av degen, placer på bakplåten. Grädda i 10-12 minuter. Låt kexen svalna.

Wednesday, September 21, 2011

Chocolate-Oreo Bark

Lättlagat, en trevlig ge-bortpresent, kanske ett tips till julgodis?

Easy to make, a give-away gift, perhaps a tip for christmas candy?


Choklad-Oreobräck

valfri mängd mörk choklad av hög kvalite
valfri mängd vit choklad av hög kvalite
oreokex, krossade

Krossa kexen och ställ åt sidan. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
Smält mörk choklad i mikrovågsugn. Häll på bakplåtspapper och bred ut tills du har en tjocklek på ca 0,5 cm, strö över krossade kakor och ställ i frysen i 15 minuter. Smält nu den vita chokladen. Häll på toppen av den mörka chokladen och kexen - det kommer sannolikt inte bli så jämnt fördelat på grund av kexen, men bred ut så got det går. Strö över mera kex och ställ i frysen i 15 minuter.

Du kan vara färdig här eller upprepa detta ännu en gång med båda chokladerna och kexkrosset, beroende på hur tjock du vill ha den. Förvara i kylskåp.


Chocolate-Oreo Bark

any amount of dark chocolate, high quality
any amount of white chocolate of high quality
oreokex, crushed

Crush the biscuits and set aside. Place parchment paper on a baking sheet.
Melt chocolate in microwave. Pour on parchment paper and spread it out until you have a thickness of about 0.5 cm, sprinkle with crushed cookies and place in freezer for 15 minutes. Melt the white chocolate now. Pour on top of the dark chocolate and cookies - it will probably not be so evenly distributed because of the cookies, but that’s all right. Sprinkle with more cookies and place in freezer for 15 minutes.

You can be satisfied here or repeat this once more with both chocolate and the cookies, depending on how thick you want it. Store in refrigerator.