Sunday, July 31, 2011

Couscous-Halloumi Salad


Couscous-Halloumi Salad

250 g couscous
250 ml veg. stock
400g can chickpeas
100 g cherry tomatoes, halved
0,5 zucchini, finely chopped
1 onion, finely chopped
3 tbsp olive oil
3 tbsp red wine vinegar
1 red chilli, deseeded and finely chopped
fresh basil, chopped
250g halloumi, thickly sliced

Put the couscous in a bowl and pour over the hot stock. Leave to stand and swell for 10 mins. Mix the chickpeas with the tomatoes, zucchini, onion, oil and vinegar, finely chopped chillies and basil. Season. Fry the halloumi for 2-3 mins each side, until golden and lightly charred.  Fluff up the couscous with a fork and mix in the couscous-tomato mixture. Pile onto plates and top with the warm halloumi.


Couscous-Halloumi Sallad

250 g couscous
250 ml vegetarisk buljong
400 g burk kikärter
100 g körsbärstomater, halverade
0,5 zucchini, fint tärnad
1 lök, finhackad
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 röd chili, urkärnad och finhackad
färsk basilika, hackad
250g halloumi, tjockt skivad

Lägg couscous i en skål och häll över den varma buljongen. Låt stå i 10 minuter. Blanda kikärter med tomater, zucchini, lök, olja, vinäger, finhackad chili och basilika. Smaksätt. Stek halloumi i 2-3 minuter på varje sida, tills de är gyllene. Fluffa couscousen med en gaffel och blanda i couscous-tomatblandningen. Lägg på tallrikar och toppa med den varma halloumin.

Saturday, July 30, 2011

Alaturka

Alaturka restaurant serves you Turkish cuisine. It's situated at the Arab Quarter in Singapore. A small restaurant with seats inside and al fresco. The food was ok. I have eaten  more delicious falafel elsewhere, these were a little too dry. The bread was fresh and warm and the hummus had a good taste.

Restaurang Alaturka serverar Turkisk mat. Restaurangen hittar du i Arab kvarteren i Singapore. En lite restaurang med sittplatser både inne och utomhus. Maten var okej. Jag har ätit mer delikata falafel på andra restauranger, dessa var lite för torra. Brödet var färskt och serverades varmt och hummus hade en god smak. 


 Decorations inside the restaurant.
Dekorationer i restaurangen.

 Ekmek - home style plain bread

 Hummus

 Falafel

 Al fresco area

Friday, July 29, 2011

Lemon Squares

En mäktig och smakfull kaka. Håller upp till en vecka, då den förvaras i kylskåp.

A filling and tasty cake. Keeps up to a week, when stored in the refrigerator!


Krämiga Citronrutor

3,2 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
120 g smör, mjukt
2,4 dl farinsocker
2,4 dl havregryn
1 burk sötad kondenserad mjölk
0,5 dl citronsaft
skal av 1 citron

Värm ugnen till 175 grader. Blanda smör och farinsocker. Sikta ihop mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt havregryn och mjöl i smör-socker blandningen och blanda allt. Tryck hälften av smulblandningen i botten av en 20 x 28 cm bakform.
Blanda kondenserad mjölk, citronsaft och citronskal. Häll ut på smulbottnet. Strö över den andra halvan av smulblandningen ovanpå och grädda i 20-25 minuter, eller tills gyllenebrun. Låt svalna och ställ i kylskåp. 


Creamy Lemon Squares

3,2 dl flour
½ tsp salt
1 tsp baking powder
120 g butter, softened
2,4 dl brown sugar
2,4 dl oats
1 can sweetened condensed milk
0,5 dl lemon juice
zest of 1 lemon

Preheat oven to 175 degrees. Mix butter and brown sugar until well combined.
Sift together flour, salt, and baking powder. Add oats and flour to butter-sugar mixture and mix to combine. Press half of crumb mixture into the bottom of an 8 x 11 inch pan.
Mix together condensed milk, lemon juice, and lemon zest. Spread onto the bottom layer of the crumb mixture. Sprinkle the other half of the crumb mixture on top and bake for 20 to 25 minutes, or until golden brown. Allow to cool and refrigerate until cool. 

Thursday, July 28, 2011

Bean Balls

Goda vegetariska "köttbullor". Passar bra till pasta och tomatsås, på smörgås, med sallad... 

Delicious vegetarian "meatballs". Goes well with pasta and tomato sauce, on sandwich, with salad...


Bönbullor

1 liten rå potatis, riven
1 vitlöksklyfta
1 burk bönor
4 msk rapsolja
2 msk ketchup
2 msk chilisås
1 lök
1,5 dl havregryn
0,5 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
1 msk paprika
2 tsk chili
0,5 tsk salt
olja till stekning

Skala potatisen och riv den fint. Hacka lök och vitlök. Skölj bönorna och låt rinna av. Mixa potatis, bönor, lök, olja, ketchup och chilisås med en stavmixer. Blanda övriga ingredienser i bönmassan och rör om. Forma smeten till bollar och stek dem i olja på medelvärme.


Bean Balls

1 small raw potato, grated
1 clove of garlic
1 can of beans
4 tbsp canola oil
2 tbsp ketchup
2 tbsp chili sauce
1 onion
1,5 dl rolled oats
0,5 dl bread crumbs
2 tbsp potato flour
1 tbsp paprika
2 tbsp chili
0,5 tsp salt
oil for frying

Peel the potatoes and grate it finely. Chop the onion and garlic. Rinse beans and drain. Mix potatoes, beans, onions, oil, ketchup and chili sauce with a hand blender. Mix remaining ingredients in the bean mixture and stir. Shape the dough into balls and fry them in oil on medium heat.


Wednesday, July 27, 2011

Ice Cream Sandwich

Det är lätt att laga sin egen glass sandwich. Jag använde mig av toffee kex och cookies and cream glass, som blivit min favorit glass. Gott i sommarvärmen!

It’s easy to make your own ice cream sandwich. I used butterscotch cookies and cookies and cream ice cream, which has become my favorite ice cream. Good in the summer heat!



Tuesday, July 26, 2011

Tofufärs / Tofu Mince

Receptet på Tofufärs hittade jag hos Pippurimylly! Det blev en smakrik och mjuk rätt!

I found the recipe for Tofu mince at Pippyrimylly! It's tasty and soft!


Vegetarisk färs

500 g tofu

2 dl nötter, malda
1/2 kruka persilja
1/2 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

2 msk soijasås
1 tsk torkad basilika

1 tsk paprikakrydda



Lägg alla ingredienser i bunke och blanda med en handmixer. Häll smeten i en ugnsform och grädda i 175 grader ca 1 timme.


Vegetarian Mince

500 g tofu

2 dl nuts, ground
1/2 kruka parsley
1/2 dl flour

1/2 tsp baking powder

2 tbsp soy sauce
1 tsp dried basil

1 tsp paprika


Put all ingredients in a bowl and mix with a hand mixer. Pour batter into a baking dish and bake at 175 degrees about 1 hour.

Monday, July 25, 2011

Best Naan ever

This is the most delicious recipe for naan bread i have baked, yummy. I found the recipe on Manjula's Kitchen. I used our pizza pronto to make these.

Det här är det godaste naan brödet jag bakat och smakar som på restaurang, mums! Receptet hittade jag på Manjula's Kitchen. Jag använde vår pizza pronto för dessa.


Naan

2 cups flour
1 tsp active dry yeast
1 tsp salt
1 tsp sugar
pinch of baking soda
2 tbsp of oil
2 1/2 tbsp yogurt
3/4 cup lukewarm water

1 teaspoon of clear butter to butter the Naan
1/4 cup All Purpose flour for rolling

Dissolve active dry yeast in lukewarm water and let it sit for 10 minutes or until the mixture becomes frothy. Add sugar, salt and baking soda to the flour and mix well. Add the oil and yogurt mix, this will become crumbly dough. Add the water/yeast mixture and make into soft dough. Knead until the dough is smooth. Cover the dough and keep in a warm place for 3-4 hours. The dough should almost be double in volume.
Heat the oven to 260 degrees with pizza stone for at least thirty minutes so stone is hot. Using a pizza stone will help to give naan close to same kind of heat as clay tandoor. Next turn the oven to high broil.
Knead the dough for about two to three minutes and divide the dough into six equal parts. Take each piece of dough, one at a time, and roll into 8-inch oval shape. Dust lightly with dry flour to help with the rolling.
Before putting the Naan in oven, lightly wet your hands and take the rolled Naan, and flipp them between your palms and place onto your baking/pizza stone into the oven. You can place about 2 Naan on the baking/pizza stone at a time. The Naan will take about 2 to 3 minutes to cook, depending upon your oven. After the Naan is baked take naan out of the oven and brush lightly with clear butter. Wait 2 to 3 minutes before baking the next batch of naan. It gives oven the chance to get heated again to max.
Serve Naan with for example Paneer Kadhai or rice. Enjoy!


Naan

2 cup mjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
1 tsk socker
en nypa baksoda
2 msk olja
2 1/2 msk yoghurt
3/4 cup ljummet vatten

1 tsk smör att pensla på Naan
1/4 cup mjöl vid utbakning

Blanda torrjäst i det ljumma vattnet och låt stå 10 minuter eller tills blandningen blir skummig.
Blanda socker, salt och baksoda i mjölet och blanda väl. Tillsätt mjölblandningen, olja, yoghurt i vatten-jäst blandningen och knåda tills degen är smidig. Täck degen och förvara på en varm plats i 3-4 timmar. Degen ska nästan vara dubbel i storlek.
Värm ugnen till 260 grader, låt pizzastenen stå i ugnen i minst trettio minuter så stenen blir varm.
Knåda degen i 2 minuter och dela degen i sex lika stora delar. Kavla degbitarna ovala, ca 20 cm i diameter. Använd mjöl för att underlätta kavlandet.
Med lätt fuktiga händer flippa brödet mellan handflatorna och placera på pizzastenen i ugnen.
Du kan placera ca två naan på pizzastenen i taget. Grädda 2-3 minuter, beroende på din ugn. Brödet skall ha gyllenbrun färg när det är klart. Ta naan ut ur ugnen och pensla lätt med smör. Servera Naan med t.ex Paneer Kadhai eller ris. Njut!

Sunday, July 24, 2011

Strawberry Chiffon Cake

En luftig kaka med smak av jordgubb. Kakan är mitt bidrag till Månadens Sötsak, Rosa!

A light cake with the taste of strawberries. The cake is my contribution to Månadens Sötsak, Pink!


Jordgubbs-Chiffon Kaka

2,65 dl mjöl
1,8 dl socker
0,5 msk bakpulver
1/8 tsk salt
1,8 dl jordgubbspuré
3,5 msk olja
0,75 tsk vaniljextrakt
3 äggulor
3 äggvitor

Blanda mjöl, 1,5 dl socker, bakpulver och salt i en bunke. Blanda äggulorna, vaniljen och oljan i jordgubbspuren. Häll detta sedan i de torra ingredienserna och rör om väl.  Vispa äggvitorna till skum och häll i 0,3 dl socker och vispa tills du har maräng. Blanda sedan försiktigt marängen i smeten.  Häll i en osmörjad form och grädda i 160 grader ca 45 minuter.



Strawberry Chiffon Cake

2,65 dl flour
1,8 dl sugar
0,5 tbsp baking powder
1/8 tsp salt
1,8 dl strawberry puree
3,5 tbsp oil
0,75 tsp vanilla extract
3 egg yolks
3 egg whites

Mix flour, 1.5 dl sugar, baking powder and salt in a bowl. Mix egg yolks, vanilla and oil in the strawberry puree. Pour this then in the dry ingredients and stir well. Beat the egg whites to foam and pour in 0,3 dl sugar and whisk until you have meringue. Mix gently meringue into batter. Pour the batter into a ungreased tube pan and bake at 160 degrees for about 45 minutes.


Saturday, July 23, 2011

Chocolate Oreo Chunk Cookies


Chocolate Oreo Chunk Cookies

1,5 dl flour

0,25 tsp baking soda

little salt

0,5 dl cocoa

60 g butter, at room temperature
0,6 dl sugar

0,6 dl light brown sugar

1 egg

0,5 tsp vanilla extract

0,6 dl chopped white chocolate

0,6 dl chopped semi-sweet chocolate

0,6 dl chopped Oreo cookies

Preheat oven to 175 degrees C. Line a baking sheet with parchment paper.
In a bowl, sift flour, baking soda, salt, and cocoa. Set aside.
With a mixer, cream butter and sugars together until smooth. Add in egg and vanilla extract. Mix until blended.
Slowly add flour mixture to sugar mixture and mix. Stir in chocolate chunks and Oreos. Drop cookie dough by rounded tablespoons onto prepared baking sheet.
Bake cookies for 8-10 minutes. Don't over bake. Remove from oven and let sit on baking sheet for 3-5 minutes. Move to a cooling rack and cool completely.

Chocolate Oreo Chunk Cookies

1,5 dl mjöl

0,25 tsp bakpulver

lite lite salt

0,5 dl kakao

60 g smör, rumstemp.
0,6 dl socker

0,6 dl farinsocker 

1 ägg

0,5 tsp vanilla extract

0,6 dl hackad vitchoklad

0,6 dl hackad semi-söt choklad

0,6 dl hackade Oreo kex

Värm ugnen till 175 grader C. Klä en plåt med bakplåtspapper. I en skål, sikta mjöl, bakpulver, salt och kakao. Ställ åt sidan. Vispa smör och socker. Ha i ägg och vaniljextrakt. Blanda. Tillsätt mjölblandningen och blanda. Blanda i chokladbitar och Oreos. Lägg rundade matskedar av degen på bakplåten. Grädda kakorna i 8-10 minuter. Ta bort från ugnen och låt kakorna vara kvar på plåten i 3-5 minuter. Flytta kakorna på ett galler och låt svalna helt.

Friday, July 22, 2011

Chocolate-Cinnamon Balls / Choklad-Kanelbollar

Here is the recipe for the cookie balls chef Annette Lang made during Singapore Food Festival last weekend. They are really yummy and are ready in no time!

Här är receptet på kexbollarna kocken Annette Lang gjorde under Singapore Food Festival förra helgen. Bollarna är riktigt goda och du svänger ihop dem mycket snabbt!


Choklad-Kanelbollar

120 g Marie kex
1 burk kondenserad mjölk
2 msk kakao
2-3 dl torkad kokos
1-2 tsk kanel

(för mer smak kan du blanda i vanilj, rom ...)

Smula kexen och blanda i kondenserad mjölk, kakao, kanel och 2 dl kokos. Rör om. Blanda i mer kokos om degen är för lös. Forma till bollar och doppa i kokos. Förvara i kylskåp.


Chocolate-Cinnnamon Balls

120 g Marie biscuits
1 can condensed milk
2 tbsp cocoa
2-3 dl desiccated coconut
1-2 tsp cinnamon

(for more flavor, you can add vanilla, rum...)

Crumb the biscuits and add condensed milk, cocoa, cinnamon and 2 dl of coconut. Stir. Add more coconut if the dough is to loose. Form into balls and dip into coconut. Keep in refrigerator.

I also rolled a few in pearl sugar.
Jag rullade också några i pärlsocker.

Thursday, July 21, 2011

Trishaw Heritage Trail - Little India

 Chef Milind Sovani

I had an interesting and informative day in Little India last Saturday, when I attended the Trishaw Heritage Trail. We were 12 people who attended. 

The day began with a typical Indian breakfast at Komala Villas, a vegetarian restaurant. We were served semolina crepes and steamed bread made of rice with various chutneys, tea, coffee, lassi and sweets. The idea is that you dip the crepe and the bread in the chutneys, which were coconut-, tomato-chili-, and lentil chutney. And they were strong indeed. My favorite was the tomato-chili. The steamed rice bread was mild in taste. The sweets were made of condensed milk and very sweet. They tasted like fudge and the orange one was carrot halwa, not as sweet as the other three. The tea that was served tasted a lot of honey and the lassi was savoury. We did not go hungry from the restaurant. 

---

Jag var med om en intressant och informationsrik dag i Little India förra lördagen, då jag deltog i Trishaw Heritage Trail. Vi var 12 personer som deltog.

Dagen började med en typisk indisk frukost i Komala Villas, en vegetarisk restaurang. Vi blev serverade crepe semolina och bröd gjorda på ris med olika chutney till, te, kaffe, lassi och sötsaker. Meningen är att man doppar crepsen och brödet i chutney, vilka var kokos-, tomat-chili-, och linschutney. Och starkt var det minsann. Min favorit var tomat-chili. Det ångkokta risbrödet var mild i smaken. Sötsakerna var gjorda på kondenserad mjölk och mycket söta. De smakade fudge och den orangefärgade var morotshalva, inte lika söt som de tre andra. Teet som serverades smakade mycket honung och lassin var inte söt. Vi gick inte hungriga från restaurangen.

Komala Villas

Komala Villas

Crepe Semolina with Chutney

Steamed Rice Cake

Pulling of tea

Chai Tea

Sweets

Carrot Halwa

The journey continued on foot and we stopped at a vegetable and fruit shop. Chef Milind Sovani told us about typical vegetables / fruits used in Indian cuisine (brinjal, lady finger, coconut). Then we went to a store that sold kitchenware and spices. Milind Sovani told that it is healthy to drink water from a copper container and that different spices can help various diseases. According to Sovani the three most widely used spices in Indian cooking are: cinnamon, cardamom and cloves. Cardamom reduces sugar cravings. Fenugreek is a wonder spice, which helps to reduce high cholesterol. One should soak the seeds overnight and drink the water in the morning. We visited a spice grinder and the aromas in the store was fresh. They grind as an example turmeric and rice.

---

Färden fortsattes till fots och vi stannade vid en grönsaks- och fruktaffär. Kocken Milind Sovani berättade om typiska grönsaker/frukter som används i det indiska köket (olika brinjal, ladyfingers, kokos). Sedan fortsatte vi till en affär som sålde köksartiklar och kryddor. Milind Sovani berättade att det är hälsosamt att dricka vatten ur en koppabehållare och om kryddor som hjälper mot olika sjukdomstillstånd. Enligt Sovani är de tre mest använda kryddorna i indisk matlagning: kanel, kardemumma och kryddnejlika. Kardemumma minskar sötsug. Fenugreek (bockhornsklöver) är en mirakelkrydda, som hjälper mot bl.a. högt kolesterol. Man skall blötlägga fröna övernatten och dricka vattnet de legat i på morgonen.  Vi besökte en kryddkvarn och dofterna i den affären var färska. De malde t.ex gurkmeja och ris.










Then it was time for a bike ride with a trishaw around Little India, all the way to the lunch place, which was Muthu's Curry. We got to see a cooking demonstration, Tandoor Chicken and Naan bread was made. For starters we were served Masala Papad, which was a tasty flatbread topped with a mixture of onion, tomato, chilli, coriander. Both the flatbread and the topping were very spicy. As main course we had Fish Head CurryChicken TikkaGhost Sheek KebabPaneer MakhaniMasala CabbageBrinjal Masala and naan bread. As I am a vegetarian, I cannot say what the fish and the meat tasted, but according to my friends at the table, they were all really delicious. Paneer is an Indian cottage cheese, similar to feta in appearance, but taste wise more mild, almost tasteless. Makhani = something that has been cooked in butter or cream. So Paneer Makhani is a North Indian dish made of cottage cheese and a creamy tomato sauce. The flavor was good and not too strong. Good to eat with rice. Cabbage Masala, a South Indian dish, which was my favorite, is made of cabbage, onions, peas, mustard seeds… Brinjal Masala, a dish with eggplant, onions, tomatoes, cumin, fenugreek, curry leaves... Good and tasty as well. The Naan bread was baked in a Tandoor oven, in which up to 25 naan bread can be baked simultaneously. The bread was super good and served warm. The dessert was Carrot Halwa, made of grated carrots, milk, sugar and cardamom. All the food was washed down with lime juice, which tasted fresh, even if a little bitter.

---


Så blev det dags för en cykeltur med trishaw runt Little India, ända till lunchplatsen, som var Muthu’s Curry. Vi fick se en matlagningsdemonstration, Chicken Tandoor och naanbröd.  Så till själva lunchen, som förrätt serverades Masala Papad, som var ett smakrikt tunnbröd toppat med en blandning av lök, tomat, chili, coriander. Mycket stark smak både i själva tunnbrödet och blandningen.
Som varmrätt fick vi Fish Head Curry, Chicken Tikka, Ghost Sheek Kebab, Paneer Makhani, Cabbage Masala, Brinjal Masala och naanbröd. Då jag är vegetarian kan jag inte säga vad fisken och köttet smakade, men enligt bordsällskapet var de väl godkända.
Paneer är en indisk färskost, som påminner om feta till utseendet, men smakmässigt är den mild, nästan smaklös. Makhani = något som blivit tillagat i smör eller grädde. Så Paneer Makhani är en nordindisk maträtt som gjorts på färskost och en krämig tomatsås. Smaken var god och inte alltför stark. Passade bra att äta med ris.
Cabbage Masala, en sydindisk maträtt, vilken var min favorit, är gjord på bl.a. kål, lök, ärter, senapsfrön.
Brinjal Masala, är en maträtt med aubergine, lök, tomat, kummin, fenugreek, curryblad mm. God och smakrik även den.
Naanbrödet gräddades i en Tandoor-ugn, i vilken upp till 25 naanbröd kan gräddas samtidigt. Brödet var supergott och varmt. Efterrätten var Morotshalwa, som görs på riven morot, mjölk, socker och kardemumma. Allt detta sköljdes ned med limejuice, som smakar fräscht, även om lite bittert.



Saffron Rice

Masala Papad

Fish Head Curry

Paneer Makhani

Cabbage Masala

Brinjal Masala

Lime Juice

Carrot Halwa


Many thanks to the organizers, this I will remember a long time and I have been inspired to cook Indian food. Now this coming weekend, 23.7 and 24.7.11 this same trail is being held, so if you are interested, you can buy tickets from singaporefoodfestival.com.sg

---

Ett stort tack till arrangörerna, det här kommer jag att minnas länge och jag har fått inspiration att laga indisk mat. Nu kommande helg, 23.7 och 24.7.11 anordnas samma trail, man kan köpa biljetter på singaporefoodfestival.com.sg