I found the recipe for this interesting cake at the lovely The Café Sucré Farine blog! I just had to bake it. So the next day I went to buy parsnip and baked the cake. I made some few changes. Instead of oil I used unsweetened apple sauce and did not add pecans. And I have to say, this cake is divine and you get a portion of the daily requirement of vegetables!

Jag hittade ett intressant recept hos härliga Café Sucré Farine bloggen! Jag var bara tvungen att baka den. Så nästa dag gick jag för att köpa palsternacka och bakade kakan. Jag gjorde några få ändringar. Istället för olja använde jag osötad äppelmos och hade inte i pekannötter. Och jag måste säga att kakan var gudomlig och som ett plus får du en portion av dagsbehovet av grönsaker! 


Parsnip Cake

120 g butter
2,4 dl sugar
3,6 dl brown sugar
4 eggs
1,8 dl oil
2 tsp vanilla extract
7,2 dl flour
2 tsp baking powder
1 tsp baking soda
2 tsp cinnamon
0,5 tsp cloves
0,5 tsp nutmeg
0,5 tsp ginger
0,5 tsp salt
2,4 dl grated parsnip
3 dl apple pieces
2,4 dl chopped pecans

Glaze
55 g cream cheese
4 tbsp butter
2 tbsp maple syrup
6 dl powdered sugar
(2 tsp vanilla, almond, lemon)

Preheat oven to 160 C. Grease a large cake tin/bundt pan. In a bowl, beat butter and sugar with electric mixer. Slowly add oil and mix well. Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Mix in the vanilla extract. Mix the dry ingredients and gradually mix into the egg mixture. Stir in the parsnips, apples and pecans. Pour batter into cake tin and bake for 50-60 minutes or until a toothpick comes out clean. Allow to cool for 10 minutes, before gently turning the cake and allow to cool further. Frost.
Heat the butter and cream cheese in microwave until butter is melted. Add the powdered sugar and maple syrup and mix well. Spread on cake. Let cool completely before serving.


Palsternacka-kaka

120 g smör
2,4 dl socker
3,6 dl farinsocker
4 ägg
1,8 dl olja
2 tsk vaniljextrakt
7,2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk baksoda
2 tsk kanel
0,5 tsk kryddnejlika
0,5 tsk muskotnöt
0,5 tsk ingefära
0,5 tsk salt
2,4 dl riven palsternacka
3 dl äppelbitar
2,4 dl hackade pekannötter

Glasyr
55 g färskost
4 msk smör
2 msk lönnsirap
6 dl florsocker
(2 tsk vanilj, mandel, citron)

Värm ugnen till 160 C. Smörja en stor kakform. I en skål, vispa smör och socker med elvisp. Tillsätt långsamt olja och blanda väl. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa väl efter varje tillsats. Blanda i vaniljextrakt. Blanda de torra ingredienserna och gradvis blanda i äggblandningen. Rör i palsternacka, äpplen och pekannötter. Häll smeten i kakformen och grädda i 50-60 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna i 10 minuter, innan du försiktigt vänder på kakan och låt svalna ytterligare.
Värm smör och färskost i mikrovågsugn tills smöret smält. Tillsätt florsocker och lönnsirap och blanda väl. Bred på kakan. Låt svalna helt före servering.