I made a cake for Teacher's day on september 1. 

Jag bakade en tårta till Lärarens dag den 1 september.



Tårtbotten, choklad

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl kvarg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt

Vispa ägg, socker och vaniljsocker tills fluffigt. Smält smöret, häll i kvargen och blanda med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd ner i smeten. Fyll en form på 20-22 cm med smet och grädda 35-40 minuter i 175 grader i nedre delen av ugnen. Skär botten i tre delar och fyll med jordgubbsylt, choklad frosting och överst chokladglasyr. 

Chokladglasyr

60 g smör (rumsvarmt)
5 dl florsocker
1 dl crème fraiche
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

Rör ihop samtliga ingredienser till glasyren och bred på tårtan.


Cake Base, chocolate

3 eggs
2,5 dl sugar
1 tsp vanilla
50 g butter
1 dl quark
3,5 dl flour
2 tsp baking powder
4 tbsp cocoa
1 pinch salt

Beat eggs, sugar and vanilla until fluffy. Melt butter, add the quark and mix with egg mixture. Mix flour, baking powder, cocoa and salt and fold into the mixture. Pour batter in a form, 20-22 cm, and bake 35-40 minutes at 175 degrees at the bottom part of the oven. Cut the cake into three layers and fill with strawberry jam, chocolate frosting and top the cake with chocolate frosting.

Chocolate Frosting

60 g butter (softened)
5 dl powdered sugar
1 dl sour cream
4 tbsp cocoa
1 tsp vanilla sugar

Mix all the ingredients for the glaze and spread on the cake.