Traditionellt äts plättar efter en tallrik ärtsoppa på torsdagar. Den serveras då med sylt och grädde. 
Traditionally pancakes are eaten after a bowl of pea soup on a Thursday. It's served with jam and whipped cream. 
Plättar

2 ägg
5 dl mjölk
2,5-3 dl mjöl
3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
1 msk smält smör

Vispa samman ägg och mjölk, sikta i mjölet lite taget. Avsluta med det smälta smöret. Låt smeten vila cirka 30-60 minuter. Hetta upp en stekpanna med smör och stek plättarna på båda sidor gyllene bruna. Servera med sylt, äpplekompott, vaniljglass, lönnsirap…

Pancakes

2 egg
5 dl milk
2,5-3 dl flour
3 tbsp sugar
1 tsp vanilla sugar
1 tsp salt
1 tbsp melted butter

Whisk together eggs and milk, sift in the flour a little at a time. Finish with the melted butter. Let batter rest about 30-60 minutes. Heat a skillet with butter and fry the pancakes on both sides golden brown. Serve with jam, apple compote, vanilla ice cream, maple syrup…
Plättar är en rätt som inte verkar kunna bli omodern och den finns i olika former över hela världen;
Pancakes are a dish that does not seem to be outdated and it comes in different forms throughout the world;

Indien/India – Dosa

Malesien, Malaysia/Singapore - Apam Balik
Indonesien/Indonesia – Serabi
Korea – Hwajeon
Australien/Australia – Pikelets
Frankrike/France – Crêpes
Italien/Italy – Crespelle
Sverige/Sweden – Pannkaka