Svenska dagen firas bland finlandssvenskarna den 6 november. Dagen instiftades av Svenska folkpartiet och firades första gången år 1908. Dagen var avsedd att verka för den finlandssvenska befolkningens sammanhållning och har sedan dess fungerat som ett slags nationaldag för den svenskspråkiga befolkningen i Finland. På Svenska dagen sjungs Modersmålets sång.

Finnish Swedish Heritage Day is a general flag day, which is celebrated in Finland on November 6. The day celebrates the Finland-Swedish culture, and the bilinguality of Finland. Usually, the song Modersmålets sång is sung, celebrating the mother tongue.

Vi firar dagen med en saftig morotskaka! Man kan gärna göra dubbel sats av glasyren, för den är så god.
We celebrate the day with a juicy carrot cake. You can double the amount of glaze, because it's so yummy.

Morotskaka

2 ägg
2 dl socker
100 g smält smör
2,5 dl fint rivna morötter
1 tsk soda
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl
0,5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker

Glasyr
30g margarin
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 g philadelphiaost

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i morötter och smör. Blanda vetemjölet med bakpulver, soda, kanel och vaniljsocker. Tillsätt det sedan i smeten. Rör om tills blandat. Smöra och bröa en form med löstagbara kanter. Häll sedan i smeten. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-45 min. Låt kakan vila i formen i 10-15 minuter. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred sedan glasyren över den svalnade kakan. God att äta kylskåpskall.

Carrot Cake

2 egg
2 dl sugar
100 g melted butter
2,5 dl finely grated carrots
1 tsp soda
1 tsp baking powder
2 dl flour
0,5 tsp cinnamon
1 tsp vanilla sugar

Glaze
30g margarine
1,5 dl icing sugar
1 tsp vanilla sugar
50 g philadelphia cheese

Preheat the oven to 175 degrees. Beat eggs and sugar until fluffy. Stir in the carrots and butter. Mix flour with baking powder, baking soda, cinnamon and vanilla sugar. Add it then in batter. Stir until blended. Grease and bread a form with removable edges. Pour in batter. Bake the carrot cake in the lower part of the oven at 175 degrees for about 35-45 min. Let cake cool in the tin for 10-15 minutes. Stir together ingredients for the glaze and spread the glaze over the cooled cake.