Bönbiffar

Bönor tillhör släktet baljväxter, Leguminosae. En del bönor härstammar från Centralamerika, andra från Asien. Människan har ätit bönor i flera tusen år. Baljväxter är mycket rika på protein och innehåller även mycket kostfiber, mineraler och B-vitaminer.

Portioner: 4 
50g pinjenötter
425 g borlotti bönor, skjölda och torkade
1 liten röd lök, fint hackad
2 msk soltorkad tomat pesto
85 g skorpmjöl
1 ägg
olja, att steka med

Rosta nötterna en stund i het stekpanna. Ta bort från pannan och sätt vid sidan om. Mosa bönorna med en blender eller med en gaffel. Tillsätt nötter, pesto, hälften av skorpmjölet och ägget. Smaksätt med salt och peppar. Rör om. Med våta händer gör smeten till fyra biffar. Doppa biffarna i det resterande skorpmjölet. Förvara biffarna i kylskåpet minst 30min. före du steker dem i olja 3-4min på båda sidor. Servera med t.ex. tunnbröd, tortillas, som hamburgare…

Bean burgers

Beans belong to the genus of leguminous plants; Leguminosae. Some beans come from Central America, others from Asia. Humans have been eating beans for several thousand years. Legumes are very rich in protein and also contains a lot of fiber, minerals and B vitamins.
   
Serves 4
50 g pine nuts
425 g can borlotti beans, rinsed and drained
1 small red onion, finely chopped
2 tbsp sundried tomato paste
85 g fresh breadcrumbs
1 egg, beaten
oil, for frying

Lightly toast the pine nuts in a frying pan. Remove from the pan and set aside. Blend the borlotti beans in a blender. Add the pine nut, half the breadcrumbs and egg. Season to taste, then gently mix together until combined. With wet hands, shape the mixture into 4 burgers. Coat the outside of each burger with the remaining breadcrumbs. Cover and chill in the fridge for at least 30mins. Fry the burgers in oil for 3-4mins on each side. Serve with e.g. flatbreads, tortillas, as a hamburger…