Wednesday, April 26, 2017

Mead for May Day

Snart är det dags att fira vappen och då hör till de finska traditionerna att dricka mjöd och äta munkar. Mjöd är en kolsyrad dryck med smak av citron. Jag tycker mycket om mjöd, men i år tänkte jag inte laga mjöd för vi är dåliga på att dricka upp det. Vi är mera vatten- och kaffedrickare, haha. 

Soon it's time to celebrate May Day and to the Finnish traditions to drink mead and eat donuts. Mead is a carbonated drink with lemon flavor. I like it a lot, but this year I decided not make it. We are more water and coffee drinkers in this family, haha.


Mjöd

8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg strösocker
2-3 citroner
¼ tsk torrjäst
russin
socker

Koka upp 4 liter vatten och häll det över sockret och farinsockret. Skala citronerna och ta till vara på skalet. Skär bort det vita runt citronerna och skär sedan citronerna i skivor. Lägg citronskivorna och skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna lite och rör sedan ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan bort citronerna. Häll mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin per flaska. Det tar ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåp. Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig mjöd i kylskåp och använd inom en vecka.




Mead

8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg granulated sugar
2-3 lemons
¼ tsp dry yeast
raisins
sugar

Boil 4 liters of water and pour it over the sugar and brown sugar. Peel the lemons and make use of the peel. Cut off the white of the lemons and cut the lemons into slices. Add lemon slices and peel in the sugar water. Pour in remaining water. Let cool slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2 days. Stir and remove the lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon sugar and some raisins per bottle. Mead will be ready at room temperature in about three days in the refrigerator in about a week. Raisins float up when the mead is ready. Store the mead in the refrigerator and use within one week.


No comments:

Post a Comment