Wednesday, November 30, 2016

Creamy Quorn Vegetable Sauce

Jag gillar såser som har grönsaker i sig, vilket gör det enkelt att få i sig extra grönsaker. Den här såsen innehåller bl.a. spenat, morot och majs. Såsen passar bra med pasta eller ris. Jag serverade den som fyllning i tortilla då den ha en mer tjock konsistens. Mycket gott!

I like sauces that contain vegetables, making it easy to get in the extra vegetables. This sauce contains eg spinach, carrots and corn. The sauce goes well with pasta or rice. I served it as a filling for tortillas because it has a thicker consistency. Very good!


Creamy Quorn Vegetable Sauce

1 small red onion, chopped
6 frozen spinach cubes
1 carrot, grated
1 dl sweet corn
200 g diced quorn
150 g boursin cuisine garlic & herbs
1 dl cream 
salt
pepper

Heat a skillet with coconut oil and add the onion and spinach. Fry for 2 minutes. Add the carrot, sweet corn and quorn and fry for another couple of minutes. Add the boursin cuisine and cream and cook for 10 minutes. Season to taste. Serve with rice / quinoa or as a filling in tortilla.



Krämig Quorn-Grönsakssås

1 liten röd lök, hackad
6 frysta spenatkuber
1 morot, riven
1 dl majs 
200 g tärnad quorn
150 g boursin cuisine vitlök & örter
1 dl grädde
salt
peppar

Hetta upp en stekpanna med kokosolja och tillsätt lök och spenat. Stek i 2 minuter. Tillsätt morot, majs och quorn och stek ytterligare några minuter. Tillsätt boursin cuisine och grädde och koka i 10 minuter. Krydda. Servera med ris / quinoa eller som fyllning i tortilla.

Tuesday, November 29, 2016

Homemade Gingerbread Spice

Jag brukar blanda ihop min egen pepparkakskrydda, men det finns påsar färdiga att köpa i affären också. I Amsterdam har jag inte sett pepparkakskrydda i affären, men vad som säljs här är speculooskrydda, vilken påminner om pepparkakskrydda. Det är inte svårt att göra sin egen pepparkakskryddblandning och den smakar precis som den i butiken, om inte bättre. 

I usually mix my own gingerbread spice, but there are bags ready to buy at the store, too. In Amsterdam, I have not seen gingerbread spice in the stores, but what is sold here is speculoos spice, which is reminiscent of gingerbread spice. It is not hard to make your own gingerbread spice blend and it tastes just like the one in the store, if not better.



Pepparkakskrydda

2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 msk malen kardemumma
1 msk mald kryddnejlika

Blanda ihop kryddorna och förvara dem i en burk med lock. 



Gingerbread Spice

2 tbsp ground cinnamon
2 tbsp ground ginger
1 tbsp ground cardamom
1 tbsp ground cloves

Stir together the spices and store them in a jar with a lid. 

Monday, November 28, 2016

Peanut Butter Bites

Gillar du jordnötssmör kommer du att gilla dessa. Lena och mjuka med en krispighet från hackade nötter.  Inspiration till dessa hittade jag hos Erin. Man kunde bra krydda dem med pepparkakskrydda och toppa dem med torkade tranbär och servera dem på julen. Mums!

If you like peanut butter you will like these. Smooth and soft with a crispness of chopped nuts. Inspiration for these I found on Erin's blog. One could well spice them with gingerbread spice and top them with dried cranberries and serve them on Christmas. Yum!


Peanut Butter Bites

85 g natural peanut butter      
4 tbsp fiber syrup            
4 tbsp coconut oil
5 drops of vanilla stevia from Via Health
one pinch of salt                     
salted peanuts, chopped

In a saucepan heat syrup, peanut butter, coconut oil and salt over medium heat. Let simmer for 2 minutes. Pour mixture into 10 small silicone molds and top with chopped peanuts. Place them in the refrigerator until they are set. Store them in the refrigerator.


Jordnötssmörgodis

85 g jordnötssmör 
4 msk fibersirap 
4 msk kokosolja
5 droppar vanilj stevia från Via Health
en nypa salt
saltade jordnötter, hackade

I en kastrull värm sirap, jordnötssmör, kokosolja, stevia och salt på medelvärme. Låt sjuda i 2 minuter. Häll blandningen i 10 små silikonformar och toppa med hackade jordnötter. Ställ formarna i kylskåpet tills de stelnat helt. Förvara dem i kylskåp.

Sunday, November 27, 2016

Gingerbread-Chocolate Muffins

Glad första advent! Nu är det inte långt till jul. Jag ser så mycket bilder på pepparkakor, glögg och annat som har med julen att göra på sociala medier att t.o.m. jag blir sugen på att redan baka med julens smaker. De här muffinsen med smak av choklad och pepparkaka blev så otroligt goda. Kladdiga med mycket smak. Så goda till en kopp kaffe eller varför inte glögg :)

Happy first Advent! Now it's not long until it's Christmas. I see so many pictures of gingerbread, mulled wine and other things that have to do with Christmas on social media that even I am eager to already bake with Christmas flavors. These cupcakes with flavors of chocolate and gingerbread was so unbelievably good. Sticky with much taste. Very delicious together with a cup of coffee or why not mulled wine :)


Pepparkaks-Chokladmuffins
5 st

50 g smör
1 dl kokossocker
1 dl vetemjöl
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kakaopulver
3/4 tsk pepparkakskrydda
0,5 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl mandelmjölk 
5 rutor Fazer julchoklad, hackad i bitar + 3 rutor hackade att toppa muffinsen med

Smält smöret och låt det svalna. Blanda i sockret. Blanda sedan i resterande ingredienser. Fördela smeten mellan 5 muffinsformar och toppa med chokladbitar. Grädda i 175 C i ca 15 minuter. Dom får gärna vara lite kladdiga inuti. 



Gingerbread-Chocolate Muffins
5 muffins

50 g butter
1 dl coconut sugar
1 dl flour
0.5 dl almond flour
0.5 dl cocoa powder
3/4 tsp gingerbread spice
0.5 tsp baking powder
1 egg
1 dl almond milk
5 squares of Fazer christmas chocolate, chopped into pieces + 3 squares chopped to top the muffins with

Melt the butter and let it cool. Stir in the sugar. Then mix in the remaining ingredients. Divide the batter between 5 muffin cups and top with chocolate pieces. Bake at 175 C for about 15 minutes. They may well be a little sticky inside.

Saturday, November 26, 2016

Chili sin Carne Pasta Bake

Har du kokt makaroni över kan du göra t.ex den här pastalådan. En maträtt som passar bra i lunchlådan följande dag. Istället för chili sin carne kan man göra en bolognesesås om man föredrar det eller någon helt annan sås. Låt din kreativitet flöda :)

If you have cooked macaroni left-overs, you can make this pasta bake. A dish that goes well in the lunch box the next day. Instead of chili sin carne you can make a bolognese sauce if preferred, or a completely different sauce. Let your creativity flow :)


Chili sin Carne Pasta Bake

1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
1 dl chopped zucchini
1 dl chopped bell peppers
1 dl sweet corn
1 can of cannellini beans
1 can of diced tomatoes
1 dl water
1 tsp ground cumin
0.5-1 tsp ground chili
salt
pepper
parsley

5 dl cooked pasta

Fry the onion, garlic, zucchini and bell peppers in coconut oil in a pan. Add cumin and chili. Then add the corn, beans, tomatoes and water. Let simmer for 20 minutes. Season with salt, pepper and parsley. Add cooked pasta and stir. Pour the mixture into a oven-proof dish and bake at 175 C for 20 minutes. 



Chili sin Carne Pastalåda

1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 dl hackad zucchini
1 dl hackad paprika
1 dl majs
1 burk cannellinibönor
1 burk tärnade tomater
1 dl vatten
1 tsk mald spiskummin
0,5-1 tsk mald chili
salt
peppar
persilja

5 dl kokt pasta

Fräs lök, vitlök, zucchini och paprika i kokosolja i en kastrull. Lägg i spiskummin och chili. Tillsätt sedan majs, bönor, tomater och vatten. Låt sjuda i 20 minuter. Krydda med salt, peppar och persilja. Ha i kokt pasta och rör om. Häll blandningen i en ugnsform och grädda i 175 C i 20 minuter.

Friday, November 25, 2016

Root Vegetable Fries

Att göra egna pommes i ugn är mycket gott och enkelt. Jag ugnsbakar ofta sötpotatis, för det är ju så gott. Den här gången fick det bli morot, palsternacka och kålrabbi. Jag kryddade dem med en av mina favorit kryddblandningar från Nude Spice, sweet & smoky. Men du kan använda dina favoritkryddor och enbart salt är också gott.

Making your own potato fries in the oven is very good and simple. I oven roast often sweet potatoes, because it's so good. This time I used carrots, parsnips and kohlrabi. I seasoned them with one of my favorite seasonings from Nude Spice, sweet & smoky. But you can use your favorite spices and salt alone is also good.



Root Vegetable Fries

root vegetables, peeled and cut into fries
oil
spices of your choice

Put the vegetables in a bowl and add oil and spices. Stir until all the vegetables are coated in oil. Put the vegetables on a baking sheet lined with parchment paper. Bake at 220 C for about 20-25 minutes or until the vegetables are done. 



Rotfruktspommes

rotfrukter, skalade och skurna i pommes
olja
kryddor

Sätt grönsakerna i en skål och tillsätt olja och kryddor. Rör om tills alla grönsaker är belagda i olja. Sätt grönsakerna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Baka vid 220 C i ca 20-25 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.

Thursday, November 24, 2016

Roasted Bell Pepper Lentil Soup

Det märks att jag lagar mycket soppor nu när det blivit kyligare ute. Jag köper ofta paprika på torget och gillar att äta den som den är på bröd, men paprika är också mycket god att ha i mat och när man rostar den i ugnen får den en djupare och söt smak. Förutom paprika har jag i denna soppa linser och tomater. 

It's obvious that I cook a lot of soups, now that it has become colder outside. I often buy peppers from the market and I like to eat it as it is on bread, but peppers are also very good in food and when you bake them in the oven they taks on a deeper and sweet taste. Besides peppers, I have lentils and tomatoes in this soup.


Rostad Paprika-Linssoppa
2 portioner

3 st paprikor (röd, gul och grön)
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
3 dl bruna linser
3-4 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
sambal oelek

Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med snittytan ner på en plåt och rosta dem i ugnen tills de är mjuka och skalet fått färg, ca 20 minuter. Lägg paprikorna i en plastpåse och låt dem svalna en aning. Dra av skalen. Hacka löken och vitlöksklyftan. Fräs dem mjuka i kokosolja i en kastrull. Lägg i paprika, tomater, linser och grönsaksbuljong. Låt sjuda i 10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer och krydda efter smak. 




Roasted Bell Pepper Lentil Soup
2 servings

3 bell peppers (red, yellow and green)
1 red onion
1 clove garlic
1 can of crushed tomatoes
3 dl brown lentils
3-4 dl vegetable broth
salt
pepper
sambal oelek

Cut the peppers lengthwise and remove the seeds. Place them cut side down on a baking sheet and roast them in the oven until soft and browned, about 20 minutes. Put the peppers in a plastic bag and let them cool slightly. Peel off the skin.

Chop the onion and the garlic. Fry them soft in coconut oil in a saucepan. Add the peppers, tomatoes, lentils and vegetable stock. Let simmer for 10 minutes. Mix the soup with a hand blender and season to taste.


Wednesday, November 23, 2016

Vegan Macaroni Casserole

Jag vet inte när senast jag gjorde makaronilåda, men nu var jag sugen så det fick bli en variant på den. Jag använder grönsaker och sojaprotein i min och för att få den krämig hade jag i sojagrädde. Du kan ta vanlig grädde eller havregrädde om du vill. Makaronilådan blev mycket god och det passar bra att servera lingonsylt och riven morot till. Och knäckebröd, det är ett måste :)

I do not know when last I made macaroni casserole, but I was craving it, so I made a variation of it. I use vegetables and soy protein in mine and to make it creamy I added soy cream. You can use regular cream or oat cream if you want. The macaroni casserole was very good and you should serve it with lingonberry jam and grated carrot. And crispbread, it is a must :) 



Vegan Makaronilåda

200 g makaroner
kokosolja
1 röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 stor morot, riven
15 cm zucchini, riven
2 dl sojakross
2,5 dl grönsaksbuljong
Nude spice sweet & smoky
paprikapulver
salt
svartpeppar
2 dl sojagrädde

Koka makaroner halvfärdig enligt instruktionerna på förpackningen. 
Fräs lök, vitlök, morot och zucchini i en stekpanna i kokosolja i 2 minuter. Lägg till sojakross, grönsaksbuljong och kryddor. Låt sjuda på medelvärme i 5 minuter. 

Lägg makaronerna och grönsaksblandningen i en ugnsform. Häll på grädde och grädda i 175 C graders ugn i 30 minuter.



Vegan Macaroni Casserole

200 g macaroni
coconut oil
1 red onion, chopped
1 clove garlic, chopped
1 large carrot, grated
15 cm zucchini, grated
2 dl textured soy protein
2.5 dl vegetable broth
Nude spice sweet & smoky
paprika
salt
black pepper
2 dl soy cream

Cook the macaroni half done as directed on the package. Fry the onion, garlic, carrot and zucchini in a skillet in coconut oil for 2 minutes. Add soy, vegetable broth and spices. Simmer over medium heat for 5 minutes.

Put the macaroni and vegetable mixture in a baking dish. Pour in the cream and bake at 175 C degrees for 30 minutes.


Tuesday, November 22, 2016

Roasted Butternut Squash Spinach Soup

Den här soppan kom till när jag rensade kyl och frys. Mycket enkel att göra och det behövs få ingredienser för att få till en god soppa. Efter många dagar med regn och blåst borde det idag bli en fin och solig dag i Amsterdam. Varmt har det också varit de senaste dagarna, runt +14 grader. Jag njuter av den friska luften. Hur är vädret där du bor?

I came up with this soup when I was cleaning the refrigerator and freezer. Very easy to make and it requires few ingredients to make a good soup. After many days of rain and wind, today is going to be a nice and sunny day in Amsterdam. It has been warm the past few days, around +14 degrees. I enjoy the fresh air. How is the weather where you live? 


Roasted Butternut Squash Spinach Soup
2 servings

1 oven roasted butternut squash
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
12 pcs frozen spinach cubes
2 dl vegetable stock
2 dl coconut cream or milk
salt
pepper

Heat a pan with coconut oil. Add the onion and garlic and fry for 2 minutes. Add the frozen spinach and fry until the spinach starts to melt. Add butternut squash, vegetable stock and coconut cream and let simmer for 15 minutes. Season to taste. Add more coconut cream if you want a looser soup. If you prefer you can mix the soup smooth with a hand blender.



Rostad Butternut Squash Spenatsoppa
2 portioner

1 ugnsrostad butternut squash
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
12 st frysta spenatkuber
2 dl grönsaksbuljong 
2 dl kokosgrädde eller -mjölk
salt
peppar

Hetta upp en kastrull med kokosolja. Tillsätt lök och vitlök och stek i 2 minuter. Lägg i den frysta spenaten och stek tills spenaten börjar smälta. Lägg i butternut squash, grönsaksbuljong och kokosgrädde och låt sjuda i 15 minuter. Krydda efter smak. Tillsätt mer kokosgrädde om du vill ha en lösare soppa. Om du vill kan du blanda soppan slät med en stavmixer.


Monday, November 21, 2016

Baked Berry Oatmeal

Jag har på senaste tid gjort olika varianter på ugnsbakad gröt. Det är så värmande gott och mättar bra. Den här gången blev det en variant med olika bär och bärpulver från Love Arctic. Svarta vinbär-pulvret tillför en god syrlighet till gröten. Men det går att använda annat bärpulver eller utesluta det helt. 

I have in lately made different variations on baked oatmeal. It is so warming, good and saturates well. This time I made a version with different berries and berry powder from Love Arctic. Black currant powder adds a nice tanginess to the oatmeal. But it is possible to use other berry powder or exclude it completely.



Ugnsbakad Bärgröt
2 portioner

2,5 dl havregryn
1 msk chiafrön
0.5 msk Love Arctic mald linfrö & havtorn
1 tsk kanel
2 tsk Love Arctic svartvinbärspulver
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2,5 dl mandelmjölk 
1 msk fibersirap gold, Sukrin
1 dl blandade bär, frysta

Värm ugnen till 175 C grader. Smörj en ugnsfast form med kokosolja. I en skål, blanda havregryn, chia, linfrö & havtorn, kanel, bärpulver, bakpulver och salt. Tillsätt mjölk, sirap och bär. Häll blandningen i formen och grädda i 20-25 minuter eller tills gyllenbrun.


Baked Berry Oatmeal
2 servings

2.5 dl old-fashioned oats
1 tbsp chia seeds
0.5 tbsp Love Arctic milled flaxseed & buckthorn
1 tsp cinnamon
1 tsp Love Arctic blackcurrant powder
0.5 tsp baking powder
1/4 tsp salt
2,5 dl almond milk
1 tbsp fiber syrup gold, Sukrin
1 dl mixed berries, frozen

Preheat the oven to 175 C degrees. Grease an ovenproof dish with coconut oil. In a bowl, mix oatmeal, chia, flaxseed & sea buckthorn, cinnamon, blackcurrant powder, baking powder and salt. Add milk, syrup, and berries. Pour the mixture into the ovenproof dish and bake for 20-25 minutes or until golden brown.