Sunday, July 31, 2016

Vegan Raspberry Muffins

Jag har ingen egen trädgård med olika bärbuskar, plantor och äppelträd, men önskar  jag hade en. Istället får jag nöja mig med att köpa bär och frukt på marknader här i Amsterdam. Bären är väldigt goda just nu och hallonen som jag använder i dessa muffins smakade så sött och gott, nästan overkligt goda. Länge sedan jag ät så goda hallon. Jag har frossat i bär de senaste dagarna och helst äter jag dem som de är, men några fick åka ner i dessa muffins. Har du en egen trädgård med bär, frukt, grönsaker? 

I have no own garden with various berry bushes, plants and apple trees, but I wish I had one. Instead, I buy berries and fruit from the markets here in Amsterdam. The berries are very good right now, and the raspberries that I use in these muffins tasted so sweet and nice, almost unreal good. It's a long time since I ate this delicious raspberries. I have devoured berries the last few days and I like to eat them as they are, but some of them got in these muffins. Do you have your own garden with berries, fruit, vegetables?



Raspberry Muffins
6 small muffins

0.5 dl almond milk
0.5 tbsp apple cider vinegar
1 1/4 dl almond flour
1 1/4 dl gluten-free flour or spelt flour
4 tbsp coconut sugar
1 tsp baking powder
1/4 tsp vanilla powder
0.5 dl almond milk
2 tbsp coconut oil
0.5 tsp almond extract
raspberries, fresh

Pre-heat the oven to 175 C degrees. Stir together milk and vinegar and set aside. 
In a bowl stir together flours, sugar, baking powder, vanilla, milk, oil, almond extract and the milk-vinegar mixture. Pour batter into muffin cups and press a few raspberries in each. Bake in the oven for about 15 minutes. Let cool. 



Hallonmuffins
6 små muffins

0,5 dl mandelmjölk 
0,5 msk äppelcidervinäger
1 1/4 dl mandelmjöl 
1 1/4 dl glutenfritt mjöl eller speltmjöl 
4 msk kokossocker
1 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver 
0,5 dl mandelmjölk 
2 msk kokosolja 
0,5 tsk mandelextrakt
hallon, färska

Värm ugnen till 175 C grader. Rör ihop mjölk och vinäger och ställ åt sidan.
I en skål blanda ihop mjöl, socker, bakpulver, vanilj, mjölk, olja, mandelextrakt och mjölk-vinägerblandningen. Häll smeten i muffinsformar och tryck några hallon i varje. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Saturday, July 30, 2016

Zuivere Koffie - Amsterdam

Zuivere Koffie är beläget på Utrechtsestraat 39 och är inte det där moderna och trendiga caféet som många är nuförtiden. Detta café har en känsla av att vara hemma hos mormor och dricka kaffe på utomhusterassen. Ja, detta café har en utomhusterass och där är det skönt att sitta på en varm och solig dag. 

På menyn finns olika frukt- och yoghurtshakes, pajer, bakverk, soppor, sallader, bagels och smörgåsar. Vi tog en latte och svart kaffe och båda smakade helt okej. Personalen var vänlig. 

Zuivere Koffie is located at Utrechtsestraat 39, and is not that modern and trendy cafe that many are nowadays. This cafe has a feeling of being home at your grandmother and drinking coffee on the outdoor terrace. Yes, this cafe has an outdoor terrace where it's nice to sit on a warm and sunny day.

On the menu are different fruit and yogurt shakes, pies, pastries, soups, salads, bagels and sandwiches. We had a latte and black coffee and both tasted okay. The staff was friendly.









Friday, July 29, 2016

Creamy Mushrooms

På många hotellfrukostar finns det ofta stekta svampar och det tar jag gärna av. Men det är sällan något jag själv skulle göra hemma till frukost. Men varför inte egentligen, kanske till helgens frukost då man har bättre med tid och annars kanske också lyxar till den lite. Rosta ett bröd och lägg på denna krämigt goda röra. En god start på dagen!

Many hotels serve fried mushrooms for breakfast and if they do I usually eat that. But it's rarely something I would make at home for breakfast. But why not really, maybe during the weekend when you have more time and may want to indulge a little bit. Toast a bread and top it with these delicious and creamy mushrooms. A good start to the day!


Creamy Mushrooms

10-15 button mushrooms, sliced
1 tbsp red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
2 tbsp vegan cream cheese
1/4 tsp mustard
fresh parsley
salt
peppar

Heat coconut oil in a pan and fry the onion and garlic for 2 minutes. Add the mushrooms, and cook stirring frequently, until softened. Spoon in the cream cheese and mustard. Season with salt, pepper and parsley. 




Krämig Svampröra

10-15 champinjoner, skivade
1 msk rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 msk vegan färskost
1/4 tsk senap
färsk persilja
salt
peppar

Värm kokosolja i en kastrull och fräs lök och vitlök i 2 minuter. Tillsätt svamp och stek under omrörning tills svamparna mjuknat. Ha i färskost och senap. Krydda med salt, peppar och persilja.

Thursday, July 28, 2016

Muffins with Sweet Potatoes

Du får väldigt saftiga muffins när du använder sötpotatispuré i smeten. När jag bakar med sötpotatis tycker jag om att blanda i kanel och den här gången använde jag kardemumma också, vilket blev gott. De här muffinsen är glutenfria och veganska.

You get very moist muffins when adding sweet potato puree in the batter. When I bake with sweet potatoes, I like to mix in cinnamon and this time I used ground cardamom as well, which was good. These muffins are gluten-free and vegan.



Muffins med sötpotatis
4 små muffins

3/4 dl sötpotatispure
2 msk kokossocker
1,5 msk mandelmjöl
1,5 msk kokosolja
1,5 msk mandelmjölk
1 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk bakpulver
3/4 tsk fiberhusk
1 tsk kanel
0.5 tsk kardemumma
1/4 tsk vaniljpulver

Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Fördela smeten i silikonmuffinsformar och grädda dem i 175 C i ca 20 minuter. Låt kallna. 




Muffins with Sweet Potatoes
4 small muffins

3/4 dl sweet potato puree
2 tbsp coconut sugar
1.5 tbsp almond flour
1.5 tbsp of coconut oil
1.5 tbsp almond milk
1 tsp apple cider vinegar
0.5 tsp baking powder
3/4 tsp fiberhusk
1 tsp cinnamon
0.5 tsp cardamom
1/4 tsp vanilla powder

Mix all ingredients in a bowl. Divide the batter into silicone muffin cups and bake in 175 C oven for about 20 minutes. Allow to cool.


Wednesday, July 27, 2016

Frederix Micro Roasters - Amsterdam

Frederix är ett café på Frederiksplein 29 som rostar sitt egna kaffe och säljer hemgjorda bakverk, plättar, avokadosmörgåsar och annat smått och gott. Vi var där en solig dag och det finns platser ute också, men de var upptagna så vi satt inne. Inne i caféet finns det mycket sittplatser och personalen verkade trevlig. Vi beställde en latte och en cappuccino och delade på en morotskaka. Kaffet var gott och kakan också. Kakan innehöll nötter och torkad frukt och var en aning torr, jag föredrar saftiga morotskakor. Men jag gillade att den inte var för söt. 

Frederix is a cafe on Frederiksplein 29, roasting their own coffee and selling homemade pastries, pancakes, avocado sandwiches and other goodies. We were there on a sunny day and there are places outside too, but they were occupied so we sat inside. Inside the café there is much seating and the staff seemed nice. We ordered a latte and a cappuccino and shared a carrot cake. The coffee was good and the cake too. The cake contained nuts and dried fruit and was a little dry, I prefer moist carrot cakes. But I liked that it was not too sweet.





Tuesday, July 26, 2016

Vegan Tofu Aioli

Att göra aioli på tofu funkar bra, du kan själv välja hur lös du vill ha den genom att tillsätta grönsaksbuljong efter smak. Jag använde en fast tofu men en mjuk funkar lika bra. Du kan smaksätta aiolin med curry eller vitlök eller någon annan krydda som faller dig i smaken. Den är god att servera till ugnsrostad sötpotatis. 

To make aioli with tofu works well, you can choose how loose you want it by adding vegetable broth to taste. I used a firm tofu but a soft will be fine as well. You can flavour the aioli with curry, or garlic or other seasoning to your taste. It's great together with oven roasted sweet potatoes.


Vegan Tofu Aioli

110 g tofu
1.5 tbsp lemon juice
1.5 tbsp vegetable broth
0.5-1 tbsp fiber syrup
1-2 tsp mustard
salt

Mix everything in a blender or with a hand blender.



Vegan Tofu Aioli

110 g tofu
1,5 msk citronjuice
1,5 msk grönsaksbuljong 
0,5-1 msk fbersirap 
1-2 tsk senap 
salt

Blanda allt i en mixer eller med en stavmixer.

Monday, July 25, 2016

Tomatoes stuffed with Vegan Bean Spread

Idag vill jag tipsa er om en enkel tapas som passar bra att ha på bufféebordet. Detta är mitt bidrag till månadens gröna som har tomat som tema och månadens värd är Ulrica som bloggar här.  Syftet med månadens gröna är att inspirera och sprida vegetariska recept för alla som är intresserade.

Today I want to tell you about a simple tapas recipe that is great to have on the buffet table. This is my contribution to this month's green that has tomato as theme and the host this month is Ulrica who blogs here. The purpose of this challenge is to inspire and spread vegetarian recipes to all who are interested.


Tomatoes stuffed with Vegan Bean Spread

tomatoes on the vine

filling:
4 dl cannellini beans
1.5 tbsp vegan mayo
2-3 tsp mustard
2 tsp lemon juice
fresh dill to taste
salt, to taste
pinch of black pepper
pinch of paprika

Cut the top off the tomatoes and scoop out the flesh. For the filling place all ingredients in a bowl and mix with a hand blender until smooth. Season to taste. Fill the tomatoes with the filling and place the top back on the tomatoes.


Tomater fyllda med Vegan bönröra

kvisttomater

fyllning:
4 dl cannellini bönor
1,5 msk vegan mayo
2 tsk citronsaft
2-3 tsk senap
färsk dill efter smak
salt efter smak
nypa svartpeppar
nypa paprika

Skär locket av på tomaterna och gröp ut köttet. För fyllningen lägg alla ingredienser i en skål och blanda med en stavmixer tills slät. Krydda efter smak. Fyll tomaterna med fyllningen och lägg på locken. 

Sunday, July 24, 2016

Creamy Soy Bolognese

Det här är en väldigt enkel sås, men ack så krämig och god. Jag kokade bönpasta till och serverade med en fräsch sallad. Den blev så god att jag tror att jag måste laga den snart igen :) Jag önskar er alla en fin dag!

This is a very simple sauce, but oh so creamy and delicious. I served the sauce with bean pasta and a crisp salad. It was so good that I think I have to make it again soon :) I wish you all a nice day!


Creamy Soy Bolognese

1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
2 dl grated zucchini
2 dl textured soy protein
2 dl vegetable stock
2 dl tomato sauce
100 g creme bonjour garlic & herbs
salt
pepper

Fry the onion and garlic in coconut oil in a pan. Add the zucchini and fry for a couple of minutes. Add the soy, stock and tomato sauce and let simmer for 20 minutes. Stir in the creme bonjour and season to taste. Serve the sauce with pasta. 



Krämig Soja Bolognese

1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl riven zucchini
2 dl texturerat sojaprotein
2 dl grönsaksbuljong 
2 dl tomatsås
100 g creme bonjour vitlök och örter
salt
peppar

Fräs lök och vitlök i kokosolja i en kastrull. Tillsätt zucchini och stek i ett par minuter. Tillsätt soja, buljong och tomatsås och låt sjuda i 20 minuter. Rör i creme bonjour och krydda efter smak. Servera såsen med pasta.

Saturday, July 23, 2016

Koffie Academie

När vi var ute för att köpa vandringskartor till vår Chamonix resa passade vi på att testa för oss ett nytt cafe i Amsterdam, Koffie Academie. Vi är glada att vi stannade här på kaffe för vi fick väldigt goda cappuccinon :) De rostar kaffebönorna själva och förutom kaffe kan man köpa bakverk, fyllda bröd och på helgerna serverar de frukost, som t.ex yogurt med granola. Ett mysigt litet café beläget på Overtoom 95.

When we were looking to buy hiking maps to our Chamonix trip we took the opportunity to try for us a new cafe in Amsterdam, Koffie Academie. We are happy that we tried the place because our cappuccinos were very good :) They roast the coffee beans themselves and apart from coffee you can buy pastries, stuffed bread, and on weekends they serve breakfast, such as yogurt with granola. A cozy little cafe located on Overtoom 95.





Friday, July 22, 2016

Vegan Homemade Mayo (using aquafaba)

Fyllda bröd och tortilla tycker jag att är gott och ju mera fyllning desto bättre, haha. Nästan så att det är svårt att äta utan att man klottar. När jag köper jordnötssmör, vilket jag oftast gör via nätet, såg jag att butiken hade tortilla som var proteinrika och hade lägre kolhydratinnehåll än vanliga tortillan. Jag köpte tortilla med smak av italienska örter och de är mycket goda. Märket på bröden är Flatout och de finns i olika smaker. 

Jag fyllde tortillan med grillade grönsaker, körsbärstomater, sallad från min egen odling :) och majonnäs gjord på aquafaba (vätskan från en burk av bönor). Och recept på den får du här idag. Jag önskar dig en skön fredag och helg. 

I like stuffed bread and tortillas a lot and the more filling the better, ha ha. Almost so that it's difficult to eat without spilling. When I buy peanut butter, which I usually do online, I saw that the store had tortilla which was rich in protein and had lower carbohydrate content than regular tortillas. I bought tortilla flavored with Italian herbs and they are very good. The brand of  the bread is Flatout and they come in different flavors.

I filled the tortilla with grilled vegetables, cherry tomatoes, lettuce from my own little garden :) and mayonnaise made from aquafaba (liquid from a can of beans). I'm sharing the recipe with you today. Have a great day and weekend!


Vegan Homemade Mayo (using aquafaba)
inspiration from here

3 tbsp aquafaba (chickpea or bean brine)
1 tbsp fresh lemon juice
1 tsp apple cider vinegar
1 tsp fiber syrup
1/2 to 3/4 tsp fine sea salt, to taste
0.5-1 tsp mustard
190 ml-250 ml oil

Add the aquafaba, lemon, vinegar, syrup, salt, and mustard into a tall container. With an immersion blender, blend to combine. While blending, slowly stream in the oil (a tablespoon or two at a time) until it thickens into a white, creamy mayo. Store leftovers in an airtight container or jar in the fridge for up to 2 weeks. 


Vegan Mayo (med aquafaba)
inspiration härifrån

3 msk aquafaba (vätskan från en burk kikärtor eller bönor)
1 msk färsk citronsaft
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk fibersirap
1/2-/4 tsk fint havssalt, efter smak
0,5-1 tsk senap
190 ml-250 ml olja

Lägg aquafaba, citron, vinäger, sirap, salt och senap i ett hög behållare. Blanda med en stavmixer. Medan du mixar blandningen, häll sakta i oljan (en matsked eller två åt gången) tills den tjocknar till en vit, krämig majonnäs. Förvara majonnäsen i en lufttät behållare eller burk i kylen i upp till två veckor.

Thursday, July 21, 2016

Hiking in Chamonix - France

Vi har varit och vandrat i Chamonix på vår semester. Vi tog flyget till Geneve och åkte sedan med bil över till den franska sidan till Chamonix. Med bil tar det lite på en timme. Senast vi var på  vandringsresa var i Hong Kong och innan det var vi i Montreux. Det är något speciellt med att vara ute i naturen, skog och berg, du får ett lugn som inte upplevs annanstans. Allt du hör är ljud från naturen, fågelkvitter, vinden som tar i träden och dina egna andetag. Vädret i Chamonix under tiden vi var där var kallare än vanligt, men det störde oss inte, du får så varmt av att gå uppåt och på ojämn mark att det t.o.m är skönt med friskare och kallare luft. Och som det sägs finns det inget dåligt väder bara dåliga kläder. Under tiden vi vandrade regnande det inte utan regnet kom senare på eftermiddagen eller kvällen. Hit kommer vi att återkomma.



Vi började dagarna med en stadig frukost, man behöver mycket energi för att vandra. Hotellet vi bodde på, Heliopic Sweet & Spa, hade en god och varierad frukost. Det är första gången som jag på hotell kokar mina egna ägg :) På frukosten fanns det en maskin med kokande vatten som man lade äggen i. Varje ägg hade en egen "korg" så du visste vilka ägg var dina. Det fanns många olika bröd och bakverk, ostar, charkuterier, yoghurt, frukt m.m. De hade även glutenfritt bröd. 



Längs med vandringslederna kan man hitta mysiga stugor som serverar kaffe och ätbart. En dag stannade vi till vid en stuga och satt vid den öppna brasan och drack kaffe och åt citroncrepes. 


We have been hiking in Chamonix on our holiday. We took the flight to Geneva, and then went by car over to the French side to Chamonix. By car it takes a little more than an hour. The last time we were on a hiking trip was in Hong Kong and before that we were in Montreux. It's something special about being in nature, the forest and the mountains, you get a calm that is not experienced elsewhere. All you hear are the sounds of nature, birds chirping, the wind sound from the trees and your own breath. The weather in Chamonix during the time we were there was colder than usual, but it did not bother us, you get warm when you hike and walk over uneven ground that it even is nice to have crispier and colder weather. And as it is said, there is no bad weather, only bad clothing. During the time we were hiking did not rain, the rain came later in the afternoon or evening. We will definitely be back.


We started the day with a hearty breakfast, you need a lot of energy when hiking. The hotel we stayed at, Heliopic Sweet & Spa, had a good and varied breakfast. It is the first time that I am in a hotel and you have to boil your own eggs :) At breakfast, there was a machine with boiling water where you put the eggs. Each egg had its own "basket" so you knew which ones was yours. There were many different breads and pastries, cheeses, meats, yogurt, fruit, etc. They also had gluten-free bread.

Breakfast pictures
Frukostbilder







Along the trails one can find cozy cottages that serves coffee and edibles. One day we stopped at a cottage, and sat by the fireplace and drank coffee and ate lemon crepes.

I found yummy wild strawberries along the trails.
Jag åt goda smultron längs med vägen.


Chamonix





Chamonix


Snacks that we took along, dried mango from Mother Earth
Snack vi hade med, torkad mango från Mother Earth

Beautiful and green.
Vackert och grönt.