Saturday, April 30, 2016

Chocolate Peanut Butter Mousse

Den här moussen är jag väldigt förtjust i och den kräver inte många ingredienser. Och har man inte just precis dem jag använt kan man experimentera och använda t.ex lönnsirap eller honung istället för fibersirap och man kunde även ta mandesmör istället för jordnötssmör. Jag använde fast tofu men en mjuk tofu skall nog också funka. Jag har nu ätit denna flera dagar i rad :) Mums, så gott! Glad Valborg!

I'm very fond of this mousse and it does not require many ingredients. And if you do not have precisely the ones I use, you can experiment and use for instance maple syrup or honey instead of fiber syrup and you could even use almond butter instead of peanut butter. I used firm tofu but a soft tofu will probably also work. I have eaten this now many days  in a row :) Yum, so good!



Chocolate Peanut Butter Mousse

200 g tofu
2.5 tbsp fiber syrup (Sukrin)
2.5-3 tbsp water or almond milk
2 tbsp peanut butter
2.5 tbsp cocoa powder
10 drops chocolate-peanut butter flavdrops (Myprotein)

Mix all the ingredients with a hand blender or use a blender untill smooth. Add more liquid if necessary. Spoon the mousse into 4 cups/glasses and put in the fridge for 20-30 minutes. Top with chopped peanuts and serve. 


Choklad Jordnötssmörmousse

200 g tofu
2,5 msk fibersirap (Sukrin)
2,5-3 msk vatten eller mandelmjölk 
2 msk jordnötssmör
2,5 msk kakaopulver 
10 droppar choklad-jordnötssmör flavdrops (Myprotein)

Blanda alla ingredienser med en stavmixer eller använd en mixer tills slät. Tillsätt mer vätska om det behövs. Skeda moussen i 4 koppar/glas och ställ i kylen i 20-30 minuter. Toppa med hackade jordnötter och servera.

Friday, April 29, 2016

Finnish mead and Donuts for May Day / Mjöd och munkar till Valborg

Imorgon firas Valborg och till den finska traditionen hör att man äter munkar, struvor och dricker mjöd. På många platser i Finland firas helgen genom att bränna bål, en sk. majbrasa. Valborgsfesten står som symbol för våren och ljuset. Hur firar du Valborg?

Tomorrow Walpurgis Night is celebrated and according to Finnish traditions you eat donutsfunnel cakes (tippaleipä) and drink mead on that day. In many places in Finland the day is celebrated by gathering around bonfires. May Day festival stands as a symbol of spring and light. How do you celebrate May Day?






Thursday, April 28, 2016

Broccoli Pesto Pasta

Ibland när man är jättehungrig och snabbt vill ha maten på bordet är den här maträtten ett bra val. Det tar inte mer än 15 minuter om ens det och du har en smakrik pasta med broccoli klar. Vad har du för maträtter du gör när det skall gå snabbt?

Sometimes when you're really hungry and want food quickly on the table, this dish is a good choice. It takes no more than 15 minutes, if that, and you have a tasty pasta with broccoli ready. What dishes do you make when you are tight on time?


Broccoli Pesto Pasta

1 head of broccoli, florets
pinch of salt
pesto, make your own or store bought
water
lemon juice, optional
salt
pepper

pasta

Bring a pot of salted water to boil. Place the broccoli florest in the boiling water. Boil for about 5 minutes. Remove the florets and put them in a food processor together with the pesto and mix. Add warm water until you have a thick sauce. Season to taste. Mix the sauce with boiled pasta and serve. 


Broccoli Pesto Pasta

1 broccolihuvud, buketter
en nypa salt
pesto, gör din egen eller använd köpt
vatten
citronjuice, valfritt
salt
peppar

pasta

Koka upp vatten med salt i en kastrull. Lägg broccolin i det kokande vattnet. Låt koka i ca 5 minuter. Ta bort buketterna och lägg dem i en matberedare tillsammans med pesto och blanda. Tillsätt varmt vatten tills du har en tjock sås. Krydda. Blanda såsen med kokt pasta och servera.

Wednesday, April 27, 2016

My weekly vlog on YouTube

Jag tycker om utmaningar och att testa nya saker och en sådan är att göra videon. Vill du se hur min vecka varit titta då på denna video. Om du gillar mina videon gå gärna in på min YouTube och prenumerera på min kanal :) 

Idag är det helgdag i Holland då Kungens Dag firas. Vädret ser ut att bli bra, då det hade lovats regn, men som bäst skiner solen. Varmt är det inte, men så länge det inte regnar är det bra. Gatorna kommer fyllas av glada och festsugna människor. Jag önskar er alla en fin dag!



I like challenges and trying out new things and such thing is to make videos. Do you want to see how my week was, then watch this video. If you like my videos, please go to my YouTube and subscribe to my channel :)

Today is a public holiday in the Netherlands when King's Day is celebrated. The weather is quite nice, since the forecast showed rain, but at the moment the sun is shining. It's not warm, but as long as it's not raining, it's good. The streets will be filled with happy and party going people. I wish you all a nice day!

Tuesday, April 26, 2016

Lucuma Hot Chocolate

Lucumapulver fås ur en en tropisk frukt som växer i Sydamerika och pulvret har en naturligt söt smak, som inte höjer blodsockernivåerna och är därmed också användbar för diabetiker.  Lucumapulvret som jag använder här har jag fått av svärmor och jag har redan länge velat testa det. Man kan ha pulvret i smoothies, chiapudding, i yoghurt, i granola, ja lite varsomhelst :) Jag gjorde en varm choklad och tillsatte pulvret. Även om lucuma är sött i sig så ville jag ha lite mer sötma så jag tillsatte några droppar vaniljstevia. 

Lucuma powder is obtained from a tropical fruit that grows in South America and the powder has a naturally sweet taste that does not raise blood sugar levels and is thus also useful for diabetics. The lucuma powder I use I got from my mother in law and I have wanted to try it out for a long time. You can add the powder in smoothies, chia pudding, in yogurt, in granola, yes a little anywhere :) I made a hot chocolate and added the powder. Although lucuma is sweet in itself, I wanted to have a little more sweetness so I added a few drops of vanilla stevia.



Lucuma Hot Chocolate

2 dl almond milk
1 tbsp lucuma powder
1 tbsp cocoa powder 
5 drops vanilla stevia (NuNaturals)

Whisk all the ingredients in a pan. Heat up and and pour into a cup.



Lucuma Varm Choklad 

2 dl mandelmjölk 
1 msk Lucuma pulver
1 msk kakaopulver
5 droppar vanilj stevia (NuNaturals)

Vispa alla ingredienser i en kastrull. Värm upp och och häll i en kopp.

Monday, April 25, 2016

Bell Pepper Ricotta Sauce

En krämig, aningen söt sås får man då man använder ugnsrostade paprikor med ricotta. Den är kanske inte den mest vackraste såsen, men god är den och det är ju viktigast. Om du tycker att såsen är för tjock kan man tillsätta en skvätt grädde. Jag serverade såsen med zucchinipasta, men det går lika bra med vilken pasta som helst.

You get a creamy, slightly sweet sauce when using oven-roasted peppers with ricotta. It may not be the best looking sauce, but it's delicious and that's what counts. f you think the sauce is too thick, you can add a dash of cream. I served the sauce with zucchini pasta, but it works just as well with regular pasta.



Bell Pepper Ricotta Sauce

3 small bell peppers, different colors and oven roasted
1 red onion, oven roasted
250 g ricotta
1 dl gouda cheese, grated 
1 garlic clove, pressed
salt
pepper

Mix all the ingredients with a hand held mixer. Season to taste. Heat the sauce in a sauce pan and pour over pasta or zucchini pasta.


Paprika Ricottasås

3 små paprikor, olika färger och ugnsrostade
1 röd lök, ugnsrostad
250 g ricotta
1 dl goudaost, riven
1 vitlöksklyfta , pressad
salt
peppar

Blanda alla ingredienser med en stavmixer. Krydda efter smak. Värm såsen i en kastrull och häll över pasta eller zucchini-pasta.

Sunday, April 24, 2016

Chocolate Caramel Mug Cake - Sukrin

I paketet jag fick hem med produkter från Sukrin fanns det två pulvermix för mug cake. Jag har gjort mug cakes tidigare, men aldrig varit så förtjust i dem. Jag hade höga förväntningar på denna, men den föll mig inte i smaken. Konsistensen på kakan var bra, lite kladdig och mjuk, men den smakade för mycket bikarbonat. Detta pulvermix är glutenfritt och sockerfritt. Har du testat denna produkt och vad tyckte du om den? 

In the package I received with products from Sukrin there was two powder mixes for mug cakes. I have made mug cakes before, but never been too fond of them. I had high expectations for this one, but it was not my cup of tea. The consistency of the cake was good, a bit sticky and soft, but it tasted too much bicarbonate. This powder mix is gluten-free and sugar-free. Have you tried this product and what did you think of it?




Saturday, April 23, 2016

Chewy Cappuccino Protein Cookies

I dessa kex har jag använt mig av fibersirap från Sukrin som är 60% så sött som socker och innehåller endast 5% socker. De här kexen blir sega och knapriga. 

In these cookies, I have used fiber syrup from Sukrin that is 60% as sweet as sugar and contains only 5% sugar. These cookies are chewy and crunchy.



Chewy Cappuccino Protein Cookies
4 small

3 tbsp cappuccino milkshake protein powder (Body & Fit)
2 tbsp fiber syrup
8 drops mocha flavdrops (Myprotein)

Mix all the ingredients in a bowl. Form the dough into 4 cookies and place them on a baking sheet lined with parchment paper. Bake in 180 C degrees for 5-6 minutes. Let cool. 


Sega Cappuccino Proteinkex
4 små

2 msk cappuccino milkshake proteinpulver (Body & Fit)
3 msk fibersirap
5 droppar mocka flavdrops (Myprotein)

Blanda alla ingredienser i en skål. Forma degen till 4 kex och placera dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 180 ° C grader i 5-6 minuter. Låt svalna.

Friday, April 22, 2016

Lentil Patties

Det finns så många goda vegetariska biffar man kan laga, som quinoa, hirs, tofu och nu dessa med linser. Så goda och de håller ihop bra och smular inte. Jag valde att ha mina i en sallad tillammans med grillade grönsaker och hummus, men de är goda att ha som fyllning i wrap också. 

There are so many good vegetarian patties you can make, like quinoa, millet, tofu and now these with lentils. So good and they hold together well and does not crumble. I chose to have mine in a salad together with grilled veggies and hummus, but they are good to have as a filling in wrap too.



Lentil Patties

1 can (400g) of brown lentils
0.5 red onion, chopped
0.5 dl parmesan or nutritional yeast
1-2 tsp psyllium husks
1 tsp oregano
1/4 tsp garlic powder
1/4 tsp paprika powder
1/8 tsp salt or to taste

Mix the lentils and onion with a hand blender to a puree. Add the rest of the ingredients and stir to combine. Heat a skillet with coconut oil. Shape the mixture into 5-6 patties and flatten them slightly. Fry on both sides until they are cooked through. Optionally, you can bake them in the oven at 180 C for about 25-30 minutes.


Linsbiffar

1 burk (400g) bruna linser
0,5 rödlök, hackad
0,5 dl parmesan eller bjäst
1-2 tsk psyllium
1 tsk oregano
1/4 tsk vitlökspulver
1/4 tsk paprikapulver
1/8 tsk salt eller efter smak

Blanda linser och lök med en stavmixer till puré. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda. Hetta upp en stekpanna med kokosolja. Forma smeten till 5-6 biffar och platta till dem lätt. Stek på båda sidor tills de är genomstekta. Eventuellt kan du grädda dem i ugnen i 180 C ca 25-30 minuter. 

Thursday, April 21, 2016

Yummy Food / Plocktallrik

Jag är väldigt förtjust i plocktallrikar, för då får man njuta av mycket gott samtidigt. På denna tallrik finns blomkåls-parmesanbiffar, ugnsrostade grönsaker, hummus, spenat, körsbärstomater, äggröra och linser.

I'm very fond of eating different yummy food at the same time. On this plate I have cauliflower parmesan patties, oven roasted vegetables, hummus, spinach, cherry tomatoes, scrambled eggs and lentils.


Wednesday, April 20, 2016

Lucuma Vanilla Protein Bliss Balls

Lucumapulvret ger dessa små godbitar en naturligt söt smak och passar bra ihop med vaniljmaken som proteinpulvret har. En eller kanske, två, tre med eftermiddagskaffet :) 

Lucuma powder gives these little tidbits a naturally sweet flavor and goes well with the vanilla flavored protein powder. One or perhaps two, three with my afternoon coffee :)


Lucuma Vanilla Protein Bliss Balls
8 pcs

1 dl vanilla protein powder (Sun Warrior)
2 tbsp almond flour
1 tsp lucuma powder
1 tbsp peanut butter
2.5 tbsp water
1 tsp coconut oil, melted

Mix all the ingredients in a bowl and shape into balls. Roll the balls in lucuma powder. Store in the fridge.

Lucuma-Vanilj Proteinbollar
8 st

1 dl vanilj proteinpulver (Sun Warrior)
2 msk mandelmjöl
1 tsk lucumapulver
1 msk jordnötssmör
2,5 msk vatten
1 tsk kokosolja, smält

Blanda alla ingredienser i en skål och forma till bollar. Rulla bollarna i lucumapulver. Förvara i kylen.

Tuesday, April 19, 2016

Chocolate Strawberry Truffles

En lyxig godis till fredagsmyset som dessutom är enkelt att laga. Har du alla ingredienser hemma, så har du lyxgodis inom några minuter. Jag har köpt frystorkade jordgubbar på en hälsokostaffär och de tillsammmans med choklad är en god kombo. Och visst får tryfflarna en fin färg när de rullas i malda frystorkade jordgubbar.

Do you want a luxurious treat for the weekend, that is also easy to make. If you have all the ingredients at home, you can make these truffles within minutes. I bought freeze dried strawberries in a health food store and they go well together with chocolate. Doesn't the truffles get a beautiful color when they are rolled in ground freeze-dried strawberries?



Chocolate Strawberry Truffles
6-8 pcs

0.5 dl peanut butter
0.5 dl quark / soy yogurt
2 tsp Nunaturals simple syrup
2 tbsp cocoa powder
freeze dried strawberries crumbled
0.5 tsp vanilla 
pinch of salt

Stir all the ingredients in a bowl until smooth. Shape the mixture into balls and roll them in ground freeze-dried strawberries. Put in the fridge before serving. 



Choklad-Jordgubbstryfflar
6-8 pcs

0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl kvarg / sojayoghurt
2 tsk Nunaturals simple syrup
2 msk kakaopulver 
frystorkade jordgubbar, smulade
0,5 tsk vanilj
en nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål tills slät. Forma till bollar och rulla dem i malda frystorkade jordgubbar. Ställ i kylen innan servering.


Monday, April 18, 2016

Quorn filled Bell Pepper

Jag hade överbliven tomatsås så jag blandade ner stekt quorn i såsen och vips hade jag en fyllning till mina paprikor. Toppade paprikorna med riven ost och gräddade dem i ugnen på 200 grader ca 25 minuter. Jag serverade paprikorna med kokt broccoli och sötpotatis. 

I had leftover tomato sauce so I added fried quorn in the sauce and voila I had a stuffing for my bell peppers. I topped the bell peppers with grated cheese and baked them in the oven at 200 C degrees for about 25 minutes. I served the bell peppers with steamed broccoli and sweet potatoes.


Sunday, April 17, 2016

Espressobar Tazzina - Amsterdam

Espressobar Tazzina är ett litet café vid Brouwersgracht 139. Caféet är nära Noordermarkt där Bondens marknad huserar varje lördag. Då är det ypperligt att först strosa runt bland alla färska grönsaker, bakverk, blommor m.m och sedan ta sig till Tazzina på kaffe. Deras latte macchiato var god och kom i ett stort glas. Priset för denna var 2,80e vilket är en helt ok pris. Caféet serverar även bakverk, fyllda bröd, soppa, afternoon tea... 

Espresso Tazzina is a small cafe at Brouwersgracht 139. The cafe is near the Noordermarkt where the Farmer's Market is held every Saturday. Then it's excellent to first stroll around among all the fresh vegetables, baked goods, flowers etc. and then go to Tazzina for a coffee  Their latte macchiato was good and came in a large glass. The price for this was 2,80e which is an ok price. The café also serves cakes, filled bread, soup, afternoon tea ...




Saturday, April 16, 2016

Chocolate Muffins

Jag har bakat en längre tid endast glutenfritt och sockerfritt för att jag tycker att det är roligt att utmana sig själv och testa nya saker, inte för att jag är allergisk eller något. Men nu var det dags att baka muffins på vitt vetemjöl, kokossocker och chokladbitar. Gott så här också! 

I have baked for a long time only gluten-free and sugar-free because I think it's fun to challenge myself and to try new things, not because I'm allergic or something. But now it was time to bake muffins using white wheat flour, coconut sugar, and chocolate chips. Delicious!


Chocolate Muffins
5 pcs

1 egg
1 dl coconut sugar
2 tbsp oil
1 dl creme fraiche
1 tsp vanilla
1 1/4 dl flour
0.5 dl cocoa powder
1 tsp baking powder
pinch of salt
1 dl chocolate chips

Whisk together the egg and sugar. Add oil, creme fraiche and stir. Add the rest of the ingredients and stir until combined. Divide the batter between 5 muffin cups and bake at 175 C degrees for about 15 minutes or until a toothpick inserted into the center of one comes out free of wet batter. 


Chokladmuffins
5 st

1 ägg
1 dl kokossocker
2 msk olja
1 dl creme fraiche
1 tsk vanilj
1 1/4 dl mjöl
0,5 dl kakaopulver 
1 tsk bakpulver
nypa salt
1 dl chokladchips

Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt olja, creme fraiche och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills blandat. Fördela smeten mellan 5 muffinsformar och grädda i 175 C grader i ca 15 minuter.

Friday, April 15, 2016

Chocolate Protein Pancakes

Jag äter gärna plättar när som helst på dygnet, jag tycker att de passar lika bra som frukost som till kvällsbit. Glass är gott till, så även bär. 

Så var det fredag igen, roligt! Vad har du för planer till helgen? Vi skall fixa vår balkong redo för sommaren och det ser jag fram emot och så blir det nog fika på något trevligt café. Ha det bra!

I like to eat pancakes at any time of the day, I think they go just as well as breakfast as an evening snack. Serve them with ice cream or berries.

So it's Friday again, fun! What are your plans for the weekend? We are going to make our balcony ready for the summer and I'm really looking forward to that and we will probably go to some nice café for coffee. Have a good one!


Chocolate Protein Pancakes
3-4 pcs

25 g protein powder, Muscletech phase 8
70 g egg whites
1 tbsp quark
1 tbsp cocoa powder
0.5 tsp baking powder
pinch of salt
sweetener of choice

Stir all the ingredients in a bowl. Heat a skillet with coconut oil and fry the pancakes for about 4 minutes on each side. 


Choklad Proteinpannkakor
3-4 st

25 g proteinpulver, Muscletech phase 8
70 g äggvita
1 msk kvarg
1 msk kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
sötningsmedel enligt smak

Rör alla ingredienser i en skål. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och stek pannkakorna ca 4 minuter på varje sida.

Thursday, April 14, 2016

Veggie Stew Stuffed Pointed Sweet Peppers

Om jag har överbliven sås/gryta brukar jag använda den till att fylla grönsaker med. Enkelt och du får på så vis en ny maträtt. Den här gången hade jag denna goda sås och använde mig av spetspaprika. Du kan om du vill toppa det hela med riven ost för en krämigare rätt. Jag serverade hummus och spenat till. 

Gör så här: Tvätta paprikorna och dela dem på längden. Fyll dem med sås och ev. toppa med riven ost. Baka dem i 180 C graders ugn i ca 20-25 minuter. 

If I have leftover sauce / stew, I usually use it as filling in vegetables. It's simple and you will thus have a new dish. This time I used this yummy sauce and sweet pointed peppers. You can if you want top them with grated cheese for a creamier version. I served the dish with hummus and spinach.

Do this: Wash the peppers and cut them lengthwise. Fill them with sauce and top with grated cheese, if you want. Bake them at 180 degrees C oven for about 20-25 minutes.