Thursday, March 31, 2016

Chocolate Peanut Butter Truffles

OMG, de här tryfflarna bara smälter i munnen och du vill gärna äta flera än en. Och det kan du bra göra, för dessa bollar är nyttiga :) Jag har använt jordnötssmör, som är ett av det bästa jag vet, men man kunde använda t.ex. mandelsmör också. Och har man inte produkter från Nunaturals kan man testa att använda agave eller lönnsirap istället. Testa dessa nu!!

OMG, these truffles melts in your mouth and you want to eat more than just one. And you can, because these are healthy :) I have used peanut butter in these, which is one of the best things I know, but you could use eg. almond butter too. And if you don't have products from Nunaturals you can try using agave or maple syrup instead. Try these!!


Chocolate Peanut Butter Truffles
6-8 pcs

0.5 dl peanut butter
0.5 dl quark / soy yogurt
2 tsp Nunaturals simple syrup
2 tbsp cocoa powder
0.5 tsp vanilla 
pinch of salt

Stir all the ingredients in a bowl until smooth. Shape the mixture into balls and roll them in cocoa powder. Put in the fridge before serving. 


Choklad-Jordnötssmörtryfflar
6-8 pcs

0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl kvarg / sojayoghurt
2 tsk Nunaturals simple syrup
2 msk kakaopulver 
0,5 tsk vanilj
en nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål tills slät. Forma till bollar och rulla dem i kakaopulver. Ställ i kylen innan servering.

Wednesday, March 30, 2016

My YouTube Channel :)

Om du följer mig på instagram har du säkert sett mina korta videon som jag lägger upp där. Vill du se längre versioner av mina videon är du varmt välkommen att följa mig på min YouTube kanal, Hovkonditorn heter jag också där. Kom också ihåg att prenumerera på min kanal så du inte missar något :) Här nere ser du min senaste video :) 




If you follow me on instagram, you have probably seen my short videos that I post there. Do you want to see longer versions of my videos you are welcome to follow me on my YouTube channel, Hovkonditorn is my name there too. Remember to subscribe to my channel so you do not miss anything :) Here you see my latest video :)

Tuesday, March 29, 2016

Raspberry Vanilla White Chocolate Protein Muffins

Idag blir dessa muffins mitt mellanmål, de är proteinrika då de innehåller proteinpulver och äggvita. De passar bra som mellanmål innan eller efter ett träningspass. 

These muffins are my snack today, they are rich in protein as they contain protein powder and egg whites. They go well as a snack before or after a workout.


Raspberry Vanilla White Chocolate Protein Muffins
3 pcs

3 tbsp almond flour
2 tbsp sukrin or other sweetener
2 tbsp water
1 tbsp egg whites
0.5 tsp baking powder
1/4tsp vanilla powder
raspberries

Put all the ingredients in a bowl and stir until everything is combined. Divide batter between 3 silicon molds and bake in 175 C degrees for 18 minutes. 



Hallon Vitchoklad Proteinmuffins
3 st

3 msk mandelmjöl
2 msk sukrin eller annat sötningsmedel
2 msk vatten
1 msk äggvita
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver 
hallon

Lägg alla ingredienser i en skål och rör om tills allt är blandat. Fördela smeten mellan 3 silikonformar och grädda i 175 grader C i 18 minuter.

Monday, March 28, 2016

Zucchini Noodle Veggie Stir Fry

Om du inte har testat att ha jordnötssmör i maträtter är det dags nu. Jordnötssmör är ju väldigt gott i bakverk, i smoothies, i chiapudding och till yoghurten, men passar också väldigt bra att ha i mat. Denna grönsaksröra blir så krämig och god, just p.g.a. jordnötssmöret, mums. Krydda enligt smak och tycke. 

If you have not tried peanut butter in the savoury dishes, now is the time. Peanut butter is very good in pastries, smoothies, in chia pudding and yogurt, but is also very good to when added to your food. This vegetable stir fry becomes so creamy and delicious, yum. Season to your own taste and liking.


Zucchini Noodle Veggie Stir Fry

1 small red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
1 bell pepper, sliced
a few broccoli florets
1 zucchini, noodles
1-2 tbsp peanut butter
lemon juice
water
chili
salt

In a skillet heat coconut oil and fry onion and garlic for a few minutes. Then add bell peppers, broccoli, peanut butter, a dash of water and lemon juice and let fry for a couple of minutes. Add the zucchini noodles fry for another 10 minutes. 


Grönsaks-Zucchininudlar i Jordnötssås

1 liten röd lök, hackad
1 vitlöksklyfta , hackad
1 paprika, skivad
några broccolibuketter 
1 zucchini, nudlar
1-2 msk jordnötssmör
citronsaft
vatten
chili
salt

I en stekpanna värm kokosolja och fräs lök och vitlök i några minuter. Tillsätt sedan paprika, broccoli, jordnötssmör, en skvätt vatten och citronsaft och stek i ett par minuter. Tillsätt zucchini-nudlar och stek i ytterligare 10 minuter.

Sunday, March 27, 2016

Chocolate Avocado Mousse

Chokladmousse gjord på avokado och kakao blir en god frukost eller varför inte dessert. Jag toppade min mousse med jordnötssmör för det kan man aldrig få för mycket av, haha. Men bär eller frukt passar också bra till. 

Chocolate mousse made with avocado and cocoa is a good breakfast or even dessert. I topped my mousse with peanut butter, you can never have too much of peanut butter, ha ha. Berries or fruit are also delicious to serve with the mousse.


Chocolate Avocado Mousse

1 large ripe avocado
2-3 tbsp cocoa powder
0.5 dl almond milk
2 tsp stevia (or other sweetener)
0.5 tsp vanilla

Purée the avocado with a hand blender until smooth. Add the rest of the ingredients and mix well. Put in the fridge until ready to eat. Top with peanut butter.



Choklad Avokadomousse

1 stor mogen avokado
2-3 msk kakaopulver 
0,5 dl mandelmjölk 
2 tsk stevia (eller annat sötningsmedel)
0,5 tsk vanilj

Mixa avokado med en stavmixer tills slät. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Ställ i kylen tills den skall ätas och toppa med jordnötssmör.

Saturday, March 26, 2016

Stuffed Sweet Potato

Bakad sötpotatis är väldigt gott, men sen igen är sötpotatis alltid gott. Jag fyllde min ugnsbakade potatis med quornstroganoff. Receptet är samma som för min tofustroganoff, bara att jag använde quornbitar i stället för tofu. Mycket gott. Ett hett tips är att fylla potatisen med jordnötssmör, hihi, väldigt gott det också. Har du testat?

Baked sweet potatoes are very good, but then again sweet potatoes are always good. I filled my baked potato with quorn stroganoff. The recipe is the same as for my tofu stroganoff, just that I used quorn instead of tofu. Very yummy. A hot tip is to fill the potato with peanut butter, hihi, very good as well. Have you tried it?



Friday, March 25, 2016

Peanut Butter Chocolate Brownie Muffins

Glad påsk! Det har blivit en hel del recept med choklad och jordnötssmör den senaste tiden. Men det är ju bara så gott och alla bakverk smakar ändå olika, även om de innehåller dessa två godsaker. De här browniemuffinsen är fria från gluten, socker, mjölk och ägg. Om man vill göra dem lite mer "påskvänliga" kunde man toppa muffinsen med små chokladägg innan man gräddar dem! 

Happy Easter! Lately I have been baking a lot of recipes with chocolate and peanut butter. But it's just so good and all the baked goodies still taste different, even if they contain these two yummy ingredients. These brownie muffins are free of gluten, sugar, milk and eggs. If you want to make these "easter friendly" :) you could top the muffins with small chocolate eggs before baking!



Peanut Butter Chocolate Brownie Muffins

0.5 dl peanut butter
0.5 dl soy yogurt
1.5 tbsp water
2 tsp Nunaturals simple syrup
2 tbsp cocoa powder
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp vanilla 
pinch of salt

Stir all the ingredients in a bowl until smooth. Divide the batter between 4 silicon muffin molds and top with some peanut butter, if you want, and bake at 175 C degrees for about 15 minutes. 


Jordnötssmör Chokladbrowniemuffins

0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl sojayoghurt
1,5 msk vatten
2 tsk Nunaturals simple syrup
2 msk kakaopulver 
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vanilj
en nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål tills slät. Fördela smeten mellan 4 silikonmuffinsformar och toppa med lite jordnötssmör, om du vill, och grädda i 175 C grader i ca 15 minuter.

Thursday, March 24, 2016

Avocado on toast

Många har säkert redan ätit avokado på bröd, men i fall du missat denna godsak vill jag tipsa om just det. Du tar ett gott bröd och toppar det med skivad eller mosad avokado, tomatskivor och sedan kan man även strö på lite flingsalt och peppar om man så vill. Enkelt, men otroligt gott!

Many of you have already eaten avocado on bread, but in case you missed this yumminess,  I want to tell you about it. You take a good slice of bread and top it with sliced or mashed avocado and tomato slices, then you can also sprinkle it with a little sea salt and pepper if you like. Simple, but incredibly delicious!



Wednesday, March 23, 2016

The Amsterdam Coffee Festival 2016

Förra helgen hade jag väntat länge på då kaffefestivalen i Amsterdam gick av stapeln. Vi beställde biljetter till festivalen redan i november och nu var väntan äntligen över :) Festivalen hölls i Westergasfabriek och på lördag vid kl 12-13 var det redan mycket med folk i lokalen. Man kunde smaka på kaffe från olika rosterier och den första koppen vi smakade på var från Blommers coffee roasters och deras latte var jättegod. Kaffebönorna som användes i latten var från Brasilien, Etiopien och El Salvador.   

Sedan jag börjat dricka kaffe (september 2015) vet jag vad jag tycker om och inte. Kaffet jag dricker skall ha en ton av nötter, choklad och citrus. Vad jag inte vill ha är kaffe med en ton av bär och frukt. Jag ville ge kaffe med toner av bär och frukt en till chans på kaffefestivalen, men nej, jag tycker bara inte om smaken på dessa. Jag testade en med toner av apelsin och honung och en med blom- och frukttoner. 

Vad jag däremot tyckte var spännande och annorlunda smakmässigt var kokoscappuccino. Väldigt exotiskt och något som passar bra att dricka på sommaren. 

På kaffefestivalen fanns det även te att smaka på, men det gjorde jag inte. Chaite tycktes vara mycket populärt. Man kunde även köpa bakverk på plats och Nakd hade nyheter till salu. Nakd är kända för sina naturliga barer med nötter och frukt. Nyheter som kommer att komma ut i affären är Nakd nibbles, påsar med små bitar i, med smaker som toffee, kokos, saltkola. Egentligen är de små bitarna, som är i russinstorlek, samma som barerna men i ett mindre format. 

En mycket lyckad dag och nu ser jag fram emot nästa års kaffefestival :) Vill du se mera från festivalen titta in på min Youtube-kanal här eller på insagram där jag också lagt upp en kort video från festivalen.












I had waited a long time for last weekend  to arrive because of the Amsterdam coffee festival. We booked tickets for the festival in November and now the wait is finally over :) The festival was held in the Westergasfabriek and on Saturday at around 12pm, it was already crowded. You could try coffee from different roasters and the first cup we tasted were from Blommers Speciality Coffee Roasters and their latte was yummy. The coffee beans used in the latte was from Brasil, Ethiopia and El Salvador.

Since I started drinking coffee (September 2015) I know what I like and do not like. The coffee I drink have to have a hint of nuts, chocolate and citrus. What I do not want is coffee with a hint of berries and fruit. I wanted to give coffee with hints of berries and fruit a chance at the coffee festival, but no, I just don'tt like the taste of them. I tried one with hints of orange and honey and with floral and fruit notes.

What I thought was exciting and different in taste was coconut cappuccino. Very exotic and this one could be a great for summer.

On the coffee festival you could also try teas, but I did not. Chai tea seemed to be very popular. You could even buy pastries on site and Nakd had products for sale. Nakd is known for its natural bars with nuts and fruit. News that will come to stores were Nakd nibbles, bags filled with small pieces, with flavors like toffee, coconut, salt caramel. Actually, the small pieces, which are the size of raisins, are the same as the bars but in a smaller format.

A very successful day and now I'm looking forward to next year's coffee festival :)
I f you want to see more from the festival I recommend you to go and check out my Youtube channel here and on my Instagram I have also posted a short video from the festival.

Tuesday, March 22, 2016

Easter Treats / Godsaker till påsk

Snart är det påsk och jag vill gärna dela med mig av några godsaker du kan laga till högtiden. Om det är något jag saknar från Finland under påsk är det memma. Nu var det väldigt länge sedan jag åt memma faktiskt. Man kan göra sin egen och det har jag gjort, men den blir ändå inte riktigt som butikens memma. Bakverk med citron passar bra till påsk och då vill jag påminna er om mina söta citronrutor, som jag vet att många av er bakat. Syrlig passionsfrukt är gott att ha i paj, recept finns här. Choklad vill man ha på påsken, inte sant? Kanske en chokladtårta toppad med chokladägg. För att det inte skall bli endast sötsaker delar jag med mig av ett saltigt recept också; vårrullar med halloumi, rostad blomkål och apelsinsås.
Glad Påsk!

Soon it's Easter and I would like to share with you some goodies you can make for the feast. If there is anything I miss from Finland during Easter, it's mämmi. It's been a long time since I ate mämmi actually. You can make your own, and I have done it, but it is still not quite like the one you buy from the store. Baked goodies with lemon are suitable for Easter and I want to remind you of my sweet lemon squares, which I know many of you have baked. Tart passion fruit is good delicious to have in a pie, recipe here. Chocolate is definitely something you will want to have on Easter, is it not? Perhaps a chocolate cake topped with chocolate eggs. In order that there shall be only sweets I share with you a savoury recipe as well; spring rolls with halloumi, roasted cauliflower and orange sauce.
Happy Easter!






Monday, March 21, 2016

Protein Brownie Muffins

Så var det måndag igen. Vi hade ett roligt veckoslut med kaffefestivalen på lördag och igår på söndag var vi ute och gick omkring i fina Amsterdam, stannade på kaffe och njöt av lugnet, så som som söndagar gärna får vara. Till dagens eftermiddagskaffe blir det dessa små  proteinrika browniemuffins. Smaskens!

It's Monday again. We had a fun weekend with the coffee festival on Saturday and yesterday, on Sunday, we were out walking around in beautiful Amsterdam, stopped for coffee and enjoyed the tranquility, like Sundays are meant to be. For today's afternoon coffee, I will have these protein-rich brownie muffins. Yummy! 


Protein Brownie Muffins

2 tbsp peanut butter
2 tbsp quark
2 tbsp egg whites
25 g chocolate protein powder (Bodylab24)
1.5 tbsp coconut flour
1 tbsp cocoa powder
1 tsp baking powder
2 tbsp almond milk
1 tbsp Nustevia cocoa syrup
one pinch of salt

Mix peanut butter, quark and egg whites in a bowl. Add the rest of the ingredients and stir until smooth. Pour batter into 5 silicon muffin forms. Bake at 175 C degrees for 10 minutes. Let cool. 



Protein Browniemuffins

2 msk jordnötssmör
2 msk kvarg
2 msk äggvita
25 g choklad proteinpulver (Bodylab24)
1,5 msk kokosmjöl
1 msk kakaopulver
1 tsk bakpulver
2 msk mandelmjölk
1 msk Nustevia kakaosirap
en nypa salt

Blanda jordnötssmör, kvarg och äggvita i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills slät. Häll smeten i 5 silikonmuffinsformar. Grädda i 175 C grader i 10 minuter. Låt svalna.

Sunday, March 20, 2016

Chocolate Protein Muffins

Saftiga chokladmuffins med en hint av kaffe - ja, tack :) Eller vad tycker du om den kombinationen? Jag har alltid tyckt om kaffesmak i bakverk, men nu dricker jag det gärna också, som du säkert vet. Så en sådan här muffins, eller två, blir det med ett nytt kaffe vi köpte från kaffefestivalen igår. Jag kommer skriva mera om kaffefestivalen i en eget inlägg senare. Om du följer mig på instagram (@hovkonditorn) kan du se en video från själva kaffefestivalen och en längre video på min Youtube-kanal här.  

Moist  chocolate muffins with a hint of coffee - yes, thank you :) Or what do you think about this combination? I've always liked coffee flavor in baked goods, but now I drink it with pleasure, as you probably know. I will have one, or two, with my afternoon coffee today, a new coffee for us that we bought from the coffee festival yesterday, I will write a post about the festival later, but for now you can watch my video from there on my instagram (@hovkonditorn) or on my Youtube channel here.



Mocha Protein Muffins

25 g vanilla protein powder, Muscletech phase 8
1.5 tbsp cocoa powder 
1.5 tbsp coconut flour
1 tbsp sukrin
0.5 tsp baking powder
50 g quark 
3 tbsp coffee
1 tbsp Nustevia cocoa syrup
30 g egg whites

Mix all the dry ingredients in a bowl. Add the wet ingredients and stir everything together. Divide the batter between 5 silicon molds and bake in 175 C degree oven for 14 minutes. 



Mocka Proteinmuffins

25 g vaniljproteinpulver, Muscletech phase 8
1,5 msk kakaopulver 
1,5 msk kokosmjöl
1 msk sukrin
0,5 tsk bakpulver
50 g kvarg
3 msk kaffe
1 msk Nustevia cocoa syrup
30 g äggvita

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Lägg i de våta ingredienserna och rör ihop allting. Fördela smeten mellan 5 silikonformar och grädda i 175 C graders ugn i 14 minuter.

Saturday, March 19, 2016

Oat Mocha Protein Balls

Godisbollar med smak av kaffe och choklad blir mitt tips till eftermiddagskaffet idag. Jag har använt jordnötssmör i mina bollar, men du kan ta mandelsmör eller solrosfrösmör också. Gillar du inte kaffe så byter du bara ut kaffet till annan vätska. 

Nu far jag på kaffefestival, yay!

Candy balls with flavors of coffee and chocolate is my snack for today. I have used peanut butter in my bliss balls, but you can use almond butter or sunflower seed butter too. If you don't like coffee, just replace the coffee for another liquid.

Now I'm off to the coffee festival, yay!



Oat Mocha Protein Balls
8-10 pcs

1 1/4 dl oats
25 g chocolate protein powder, Myprotein
1 tbsp cocoa powder 
1.5 tbsp peanut butter
0.5 dl coffee

Mix all the ingredients in a bowl. Shape into balls and store in the fridge. 


Havre Mocka Proteinbollar
8-10 st

1 1/4 dl havregryn
25 g choklad proteinpulver, Myprotein
1 msk kakaopulver
1,5 msk jordnötssmör
0,5 dl kaffe

Blanda alla ingredienser i en skål. Forma till bollar och förvara i kylskåpet.

Friday, March 18, 2016

Veggie Stew with Cinnamon

Min nya favorit är att tillsätta kanel i såser/grytor. Det behövs inte mycket för att ge en god smak och kryddan passar förvånansvärt bra tillsammans med tomat. Har du testat att ha i kanel i dina maträtter? Här kan du läsa mera om kanelens fördelar för din hälsa.

Fredag igen och idag börjar kaffefestivalen i Amsterdam. Jag har väntat på denna dag sedan vi bokade biljetter i slutet av förra året :) Vi kommer att fara imorgon och förhoppningsvis blir det en trevlig dag, i alla fall koffeinfylld, hihi. Vad har du för planer på helgen?

My new favorite is to add cinnamon to sauces / stews. It does not require much to give a good flavor and the spice goes surprisingly well with tomato. Have you tried to add cinnamon in your food? Here you can read more about the health benefits of cinnamon. 


Friday again and today Amsterdam coffee festival begins. I've been waiting for this day since we booked tickets at the end of last year :) We will go tomorrow and hopefully it will be a nice day, at least it will be filled with caffeine, lol. What are your plans for the weekend?



Veggie Stew with Cinnamon

1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
1 zucchini, chopped
100 g corn (from a can)
3 dl cooked lentils
800 g tomato sauce
cinnamon
salt
pepper

Fry the onion and garlic in oil in a saucepan. Add zucchini, corn, lentils and tomato sauce and simmer for 20 minutes. Season with cinnamon, salt and pepper. 


Vegegryta med Kanel

1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 zucchini, hackad
100 g majs (från en burk)
3 dl kokta linser
800 g tomatsås
kanel
salt
peppar

Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull. Lägg i zucchini, majs, linser och tomatsås och låt sjuda i 20 minuter. Krydda med kanel, salt och peppar.