Today is Runeberg's Day celebrated in Finland and to keep the tradition I baked Runeberg's cakes that are both gluten-free and sugar-free, and I think the result was successful. They are moist and tasty with lots of almond flavour. Do you want to bake traditional runeberg's cakes I have the recipe here.
Gluten-Free and Sugar-Free Runeberg's Cakes
2 eggs
1 dl sukrin gold or other sweetener
1 tbsp coconut oil
3/4 dl almond flour
4 tbsp coconut flour
3 tbsp almond milk
1 tbsp psyllium
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp cardamom powder
1/4-0.5 tsp almond extract
moisten with
0.5 dl water
1/4 tsp almond extract
topping
sugar-free raspberry jam
icing sugar / sukrin melis
water
Stir together the eggs and sugar in a bowl. Add the rest of the ingredients and stir until combined. Divide the batter between three cake tins or pour the batter into muffin cups. Bake at 175 C degrees for 15-20 minutes. Let cool and soak the cooled cakes with water-almond extract mixture. Decorate with raspberry jam and glaze made of icing sugar and water.
Gluten- och sockerfria Runebergstårtor
2 ägg
1 dl sukrin gold
1 msk kokosolja
3/4 dl mandelmjöl
4 msk kokosmjöl
3 msk mandelmjölk
1 msk psyllium
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kardemummapulver
1/4-0,5 tsk mandelextrakt
topping
sockerfri hallonsylt
sukrin melis / florsocker
vatten
Rör ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills allt är blandat. Fördela smeten mellan tre kakformar eller häll smeten i muffinsformar. Baka i 175 C grader i 15-20 minuter. Låt svalna och fukta de svala tårtorna med vatten-mandelextraktblandningen. Dekorera med hallonsylt och glasyr gjord på skrin milis och vatten.
6 Comments
Så gott:) Jag gjorde mini Runebergs tårtor denna gången:)
ReplyDeleteTack :)
Deletelooks great :-)
ReplyDeleteThanks Rebecca!
DeleteHej! Psyllium - jag antar det är pulvret och inte "husks" som ska användas?
ReplyDeleteHej! Jag har här använt husks, men man kan använda pulver. Då behövs en mindre mängd.
Delete