Thursday, December 31, 2015

Gingerbread Cake and Happy New Year

Årets sista dag och jag ser fram emot ett fint 2016. Är du nöjd med året som varit? Bloggåret har varit bra och jag har experimenterat mycket i köket och gjort många olika sockerfria och glutenfria recept. Även om instagram blivit mer populärt än bloggar har jag ingen avsikt att sluta blogga. Jag tycker om detta alltför mycket för att sluta. Jag hoppas att ni fortsätter att titta in och lämnar kommentarer.

Inte har du väl tröttnat på pepparkakssmak än? Jag har inte tröttnat och därför får du ett kakrecept med den härliga kryddan. Gott nytt år till er alla!

The last day this year and I look forward to a great 2016. Are you satisfied with the past year? My blog year has been good and I have experimented a lot in the kitchen and made many sugar-free and gluten-free recipes. Although Instagram has become more popular than blogs, I have no intention to stop blogging. I like this too much to stop. I hope you'll continue to visit my blog and leave comments.

Are you tired of gingerbread spiced goodies yet? I'm not, and therefore you get a cake recipe with this lovely spice. Happy New Year to all of you!



Mjuk Pepparkaka

2 ägg
3 msk sukrin gold
100 g philadelphiaost
60 g smör, smält
1 1/4 dl mandelmjöl
1/4 dl kokosmjöl
3/4 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1-1,5 msk pepparkakskrydda
10 droppar vanilj stevia, valbart

Vispa ihop ägg och sukrin. Vispa sedan i philadelphia och smält smör. Rör sedan ner resterande ingredienser. Häll smeten i en liten bakform och grädda i 175 C i ca 20-25 minuter. 


Soft Gingerbread Cake

2 eggs
3 tbsp Sukrin gold
100 g cream cheese
60 g butter, melted
1 1/4 dl almond flour
1/4 dl coconut flour
3/4 tbsp fiberhusk
1 tsp baking powder
1-1.5 tbsp gingerbread spice
10 drops of vanilla stevia, optional

Whisk eggs and sukrin. Then whisk in cream cheese and melted butter. Stir in the remaining ingredients. Pour batter into a small baking pan and bake at 175 C for about 20-25 minutes.

Wednesday, December 30, 2015

LCHF Cardamom Buns

Inspirerad av många olika recept på nätet gjorde jag dessa glutenfria kardemummabullar. De blir saftiga och har en tydlig smak av kardemumma. Jag toppade bullorna med lite pepparkaksdeg för att liksom piffa till dem en aning. 

Inspired by many different recipes online, I made these gluten-free cardamom buns. They are moist and has a distinct flavor of cardamom. I topped the buns with gingerbread dough for that little extra.


LCHF Kardemummabullar
12 st

4 ägg + 1 äggula 
3 msk sukrin
50 g smör, smält
1 dl grädde
1 dl kokosmjöl
4 msk fiberhusk 
2 tsk bakpulver 
2 tsk kardemumma

pepparkaksdegsbitar, valbart

Vispa ägg och sötning i ca 5 min så det blir fluffigt. Vispa i grädde och smält smör. Blanda sedan i de torra ingridienserna. Låt svälla i 5-10 minuter. Forma smeten till runda små bullor och toppa med pepparkaksdegsbitar. Grädda i 175 C grader i ca 10-12 minuter. 


LCHF Cardamom Buns
12 pcs

4 eggs + 1 egg yolk
3 tbsp Sukrin sweetener
50 g butter, melted
1 dl cream
1 dl coconut flour
4 tbsp fiberhusk
2 tsp baking powder
2 tsp cardamom powder

gingerbread dough pieces, optional

Beat eggs and sweetening fluffy for about 5 minutes. Whisk in the cream and melted butter. Then mix in the dry ingredients. Let swell for 5-10 minutes. Shape the mixture into round little buns and top with gingerbread pieces. Bake at 175 C degrees for about 10-12 minutes.

Tuesday, December 29, 2015

Fruit Infused Detox Drink

Så här efter jul vill man kanske äta lite hälsosammare :) Att starta dagen med ett vattenglas fyllt med bär, apelsin och gurka är inte bara gott utan bra för både kropp och själ. 

After Christmas you might want to eat a little healthier :) To start the day with a water glass filled with berries, orange and cucumber is not only delicious but good for both your body and soul.



Monday, December 28, 2015

Cappuccino Gingerbread Protein Muffins

Goda muffins att ha till frukost eller mellanmål. De är proteinrika och kan bra packas med  och ätas efter ett träningspass. 

Delicious muffins to have for breakfast or snack. They are protein rich and you can take them in your bag and eat them immediately after completing your training session.



Cappuccino Gingerbread Protein Muffins
2 pcs

4 tbsp almond flour
4 tbsp cappuccino whey protein, Fitnessguru
1 tsp gingerbread spice
1/4 tsp baking powder
1 g stevia powder or sweetener of your choice
2 tbsp quark / Greek yogurt
2 tbsp coffee
1 tbsp coconut oil
1 small egg

Mix all the dry ingredients in a bowl, then add the wet ingredients and stir to combine. Pour the batter into 2 silicon molds (7cm) or muffin cups and bake at 175 C degrees for 10 minutes.



Cappuccino Pepparkaksproteinmuffins
2 muffins

4 msk mandelmjöl
4 msk cappuccino vassleprotein, Fitnessguru
1 tsk pepparkakskrydda
1/4 tsk bakpulver
1 g stevia pulver eller annat sötningsmedel 
2 msk kvarg / grekisk yoghurt
2 msk kaffe
1 msk kokosolja
1 litet ägg

Blanda de torra ingredienser i en skål, tillsätt sedan de våta ingredienserna och rör om. Häll smeten i 2 silikonformar (7cm) eller muffinsformar och grädda i 175 grader C i 10 minuter.


Sunday, December 27, 2015

Nyårsdesserter & New Year's Eve Desserts

Idag vill jag tipsa om desserter till nyår. Alla innehåller choklad, för choklad kan man aldrig få för mycket av. Hoppas någon av dessa faller dig i smaken. Berätta gärna vad du bakar till nyår. 

Today I want to give you recipes for desserts for the New Year. All contain chocolate, because seriously, one can never get too much of chocolate. I hope some of these can inspire you to bake with chocolate. Please share with me what you are making for New Year's Eve.










Saturday, December 26, 2015

Feta and Raspberry Salad

Har du tröttnat på julmat redan :) Om du har så här får du ett tips på en fräsch sallad. Sallad behöver inte vara tråkigt, se nu bara på denna färggranna och nyttiga sallad här nere. Jag tycker att det blir jättegott att använda ugnsrostade grönsaker tillsammans med spenat och fetaost. En annan ost som också skulle passa är getost. Jag toppade salladen med färska hallon och det blev riktigt gott. Ringla gärna över lite olivolja eller en blandning av vinäger, salt och peppar. 

Are you tired of Christmas food already :) If you are, here is a tip for a fresh salad. Salads don't need to be boring, now just look at this colorful and nutritious salad down here. I love to use oven-roasted vegetables with spinach and feta cheese. Another cheese that would also be great is goat cheese. I topped the salad with fresh raspberries and it was really good. Drizzle preferably over some olive oil or a mixture of vinegar, salt and pepper.



Friday, December 25, 2015

Gingerbread Indie Bar Bliss Balls

Om man vill äta mindre sött under julhelgen kan man göra raw bollar med julsmaker eller som dessa proteinrika och jättegoda bollarna. Jag har fått en Indie bar från Ec-Go! och hackade den i bitar och blandade ner i smeten. Baren ger tuggmotstånd till de annars släta bollarna. 

If you want to eat less sweets during Christmas holidays you can make raw bliss balls with christmas spices or these protein rich and yummy bliss balls. I got an Indie bar from Ec-Go! and chopped it into pieces and mixed into the batter. The bar gives chewiness to the otherwise smooth balls.


Gingerbread Indie Bar Bliss Balls
10 pcs

1 dl vanilla protein powder (Musletech phase 8)
2 tbsp almond flour
1 tbsp peanut butter
2.5 tbsp water
1 tsp coconut oil, melted
1 tsp gingerbread spice
0.5-1 Indie bar, chopped into pieces 

Mix all the ingredients in a bowl and shape into balls. Store in the fridge.


Pepparkaks-Indiebollar
10 st

1 dl vanilj proteinpulver (Musletech phase 8)
2 msk mandelmjöl
1 msk jordnötssmör
2,5 msk vatten
1 tsk kokosolja, smält
1 tsk pepparkakskrydda
0,5-1 Indie bar, hackad i bitar

Blanda alla ingredienser i en skål och forma till bollar. Förvara i kylen.  

Thursday, December 24, 2015

God Jul / Merry Christmas

Idag firar vi julafton hemma i Finland med våra familjer. Jag önskar er alla en fridfull jul!

Today we celebrate Christmas Eve at home in Finland with our families. I wish you all a Merry Christmas!

Wednesday, December 23, 2015

Chocolate Gingerbread Brownie Muffins, Sugar-free and Gluten-free

Idag bjuder jag dig på muffins med choklad och pepparkaka. De är både gluten- och sockerfria. Men som vanligt kan man använda vitt socker och vetemjöl om man så vill. Jag tycker om att experimentera och dessa muffins fick även i sig lite proteinpulver. Mycket goda och även godare blir de då de äts kalla från kylskåpet. 

Today I'm giving you a recipe for muffins with the taste of chocolate and gingerbread. They are both gluten-free and sugar-free. But as usual, you can use white sugar and wheat flour if you like. I like to experiment and these muffins also got a little protein powder. Very good! And they get even yummier if you eat them cold from the fridge.




Choklad-Pepparkaka-Browniemuffins, socker- och glutenfri

1 ägg
3/4 dl Sukrin gold
2 msk kokosolja, smält
2 msk mandelmjöl
1 msk vanilj proteinpulver (Muscletech phase 8)
2 msk kakaopulver
0,5 tsk vanilj
en nypa salt
pepparkaksdegsbitar

Blanda ihop ägg och socker i en skål. Tillsätt kokosolja och sedan resterande ingredienser. Blanda tills slät. Häll smeten i två (á 7cm i diameter) formar eller i fem små muffinsformar och tryck i bitar av pepparkaksdeg. Grädda dem i 175 C i ca 12-18 minuter. Låt svalna.



Chocolate Gingerbread Brownie Muffins, Sugar-free and Gluten-free

1 egg
3/4 dl Sukrin gold
2 tbsp coconut oil, melted
2 tbsp almond flour
1 tbsp vanilla protein powder (Muscletech phase 8)
2 tbsp cocoa powder
0.5 tsp vanilla
a pinch of salt
gingerbread dough pieces

Mix together butter and sugar in a bowl. Add the egg and then remaining ingredients. Mix until smooth. Pour batter into two (á 7cm in diameter) molds or five small muffin cups and press into the batter pieces of gingerbread dough. Bake at 175 C for about 12-18 minutes. Let cool.


Tuesday, December 22, 2015

Gingerbread Fudge

Jag hittade ett recept på lchf fudge och testade att göra den. De är väldigt lena i smaken och har en fin smak av pepparkaka. Jag tror att jag inte lät min fudge sjuda tillräckligt länge för den blev inte så fast att det gick att skära i bitar. Så jag fick rulla smeten till bollar istället. Gott så också förstås. Servera rakt från kylskåpet så kladdar de mindre. 

I found a recipe for lchf fudge and made them. They are very smooth and have a nice taste of gingerbread. I think I did not let my fudge simmer long enough, because it was not   firm to cut it into pieces. So I had to roll the mixture into balls instead. Yummy even so, of course. Serve them straight from the fridge.


Gingerbread Fudge

2 dl heavy cream
50 g butter
2 tbsp sukrin gold
0.5 tbsp gingerbread spice

Put all the ingredients in a saucepan. Let simmer (not boil) for 20 minutes. Stir occasionally. Pour the mixture into a small form lined with parchment paper. 


Pepparkaksfudge

2 dl vispgrädde
50 g smör
2 msk Sukrin gold
0,5 msk pepparkakskrydda

Lägg alla ingredienser i en kastrull. Låt sjuda (inte koka) under 20 minuter. Rör runt ibland. Häll blandningen i en liten form klädd med bakplåtspapper.

Monday, December 21, 2015

Fudgy Gingerbread Chocolate Cake

En chokladkaka som redan är god i sig, men för att göra den julig har jag tillsatt bitar av pepparkaksdeg. Man kan om man vill även tillsätta pepparkakskrydda i själva kakan, men det bestämmer man själv hur man vill ha det. 

A chocolate cake that is already good in itself, but to make it Christmassy, I have added pieces of gingerbread dough. You can if you want add gingerbread spice in the batter, it's up to you.




Pepparkaks-Chokladkaka

100 g smör, smält
2,5 dl kokossocker
2 ägg
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
0,5 tsk bakpulver 
en nypa salt
pepparkakskrydda, valbart
pepparkaksdeg i bitar

Blanda ihop det rumsvarma smöret och socker. Tillsätt äggen och blanda. Blanda sedan i resterande ingredienser. Fyll 4 st (á 7 cm) silikonformar med smeten och tryck i pepparkaksdegsbitar . Grädda i 175 C grader ca 20 minuter. Låt svalna. 



Fudgy Gingerbread Chocolate Cake

100 g butter, soft
2,5 dl sugar
2 eggs
1,5 dl flour
4 tbsp cocoa
0,5 tsp baking powder
a pinch of salt
gingerbread spice, optional
gingerbread dough, pieces

Mix together the room-temperature butter and sugar. Add the eggs and mix. Stir in the remaining ingredients. Fill four (á 7cm) silicon molds with batter and press down some gingerbread dough in the batter. Bake at 175 C degrees about 20 minutes. Let cool. 

Sunday, December 20, 2015

Gluten-Free and Sugar-Free Gingerbread Cookies

Jag hittade ett recept på gluten- och sockerfria pepparkakor på recept.nu och jag gillade dem mycket. De blev inte så där jätte knapriga som vanliga pepparkakor blir. Jag lät dem även stå inne i ugnen efter att jag stängt av den. Vill du använda vanligt vitt socker går det också bra och då har du glutenfria pepparkakor. I dag blir det pepparkakor och glögg för att fira fjärde advent.  

I found a recipe for gluten-free and sugar-free gingerbread at recept.nu and I liked them a lot. They are not as crunchy as regular gingerbread, but still really good. I let them sit in the oven after I turned it off. You can use plain white sugar if you want still have gluten-free gingerbread. Today I'm having these gingerbread and mulled wine to celebrate the fourth Sunday of Advent.



Gluten-Free and Sugar-Free Gingerbread Cookies

100 g butter
0.5 dl sukrin gold
0.5 tsp ground cardamom
0.5 tsp ground cinnamon
0.5 tsp ground cloves
1/4 tsp ground ginger
2 dl almond flour
1 tbsp fiber husks
1 egg white, whisk hard
3/4 dl coconut flour

Melt butter, sukrin and spices in a pan. Remove from the heat and stir in almond flour and fiber husks. Let thicken for 30 minutes. Then stir in the whisked egg white and coconut flour. Wrap the dough in plast film and put in the fridge overnight or for several hours. Roll out the dough and use cookie cutters to cut out the cookies and transfer them to a baking sheet lined with parchment paper. Bake the cookies in 200 C for about 8 minutes.



Gluten- och Sockerfria Pepparkakor

100 g smör
0,5 dl sukrin gold
0,5 tsk mald kardemumma
0,5 tsk mald kanel
0,5 tsk malda kryddnejlikor
1/4 tsk mald ingefära
2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 äggvita, hårt vispad
3/4 dl kokosmjöl

Smält smör, sukrin och kryddor i en kastrull. Ta bort från värmen och rör i mandelmjöl och fiberhusk. Låt svälla i 30 minuter. Vänd sedan i uppvispad äggvita och kokosmjöl. Linda in degen i plastfolie och ställ i kylen över natten eller i flera timmar. Kavla ut degen och använda kakmått att skära ut kakor och överför dem till en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda kakorna i 200 C i ca. 8 minuter.


Saturday, December 19, 2015

Gingerbread Protein Cookie Dough Balls

Oj, oj så goda dessa blev, kakdegsbollar med smak av pepparkaka. De är mjuka och smakar som pepparkaksdeg :) En sådan här boll eller två, tre och en kopp kaffe gör vilken dag som helst bättre.   

Oh my, these cookie dough balls turned out so yummy and they have a taste of gingerbread. They are soft and it's like eating gingerbread dough :) One of these balls or maybe two, three and a cup of coffee makes any day better.



Gingerbread Protein Cookie Dough Balls
10 pcs

1 dl vanilla protein powder (Musletech phase 8)
2 tbsp almond flour
1 tbsp peanut butter
2.5 tbsp water
1 tsp coconut oil, melted
1 tsp gingerbread spice

Mix all the ingredients in a bowl and shape into balls. Store in the fridge.



Pepparkaks-Protein kakdegsbollar
10 st

1 dl vanilj proteinpulver (Musletech phase 8)

2 msk mandelmjöl
1 msk jordnötssmör
2,5 msk vatten
1 tsk kokosolja, smält
1 tsk pepparkakskrydda

Blanda alla ingredienser i en skål och forma till bollar. Förvara i kylen.


Friday, December 18, 2015

Fudge Chocolate Cake with Chocolate Frosting

Choklad kan man aldrig få för mycket av och det finns alltid rum i magen för efterrätt. Visst vet du väl att magen har en skild del för just efterrätter :) Den här chokladkakan är godast när det fått stå i kylskåp och jag rekommenderar att äta den kall. 

One can never have too much of chocolate and there's always room in your stomach for dessert. Surely you know that the stomach has a separate section for just desserts :) This chocolate cake tastes best when it is eaten cold from the fridge. 


Fudge Chokladkaka med Chokladfrosting

60 g smör, smält
1 1/4 dl kokossocker
1 ägg
3/4 dl mjöl
0,5 dl kakaopulver
1 tsk vanilj
en nypa salt

chokladfrosting
0,4 dl grädde
50 g choklad
1 tsk smör

Blanda ihop smör och socker i en skål. Tillsätt ägg och sedan resterande ingredienser. Blanda till slät. Häll smeten i två (á 7cm i diameter) formar och grädda i 175 C i ca 20 minuter. Låt svalna.

För chokladfrostingen; värm upp grädden i en kastrull och lägg sedan i chokladen och smöret. Låt stå några minuter och blanda sedan tills slät. Låt stå tills frostingen tjocknat och toppa sedan kakorna med frostingen.


Fudge Chocolate Cake with Chocolate Frosting

60 g butter, melted
1 1/4 dl coconut sugar
1 egg
3/4 dl flour
0.5 dl cocoa powder
1 tsp vanilla
a pinch of salt

chocolate frosting
0.4 dl cream
50 g chocolate
1 tsp butter

Mix together butter and sugar in a bowl. Add the egg and the remaining ingredients. Mix until smooth. Pour batter into two (á 7cm in diameter) molds and bake at 175 C for about 20 minutes. Let cool.

For the chocolate frosting; heat the cream in a saucepan and then add the chocolate and butter. Let stand a few minutes then mix until smooth. Let the frosting thicken a bit and then top the cakes with frosting.

Thursday, December 17, 2015

Puree soup of pumpkin, cauliflower and broccoli

Just nu blir det en hel del soppor i vårt hushåll. Jag tycker att de är så gott med soppa när det är kallt ute, det värmer så gott. Purésoppa är väldigt enkelt att laga och det lönar sig att göra en större sats så har man till följande dag som matlåda eller varför inte frysa in och ta fram när man inte har tid att laga mat. 

I have lately been making a lot of soups. I think it's really good with a warming soup when it's cold outside. Puree soup is very easy to make and I recommend you to make a bigger batch, so you have soup the following day for your lunch box or why not freeze it and heat it up when you do not have time to cook.



Purésoppa på pumpa, blomkål och broccoli

1 butternut squash eller pumpa, tärnad
1 blomkålshuvud, hackad
1 broccolihuvud, hackad
1 rödlök, hackad
1 vegetarisk buljongtärning
1 förpackning färskost med smak av vitlök-örter
salt
svartpeppar

Koka grönsakerna i vatten med buljongtärning tills mjuka. Häll bort nästan allt vatten och mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i färskost och krydda efter smak. 


Puree soup of pumpkin, cauliflower and broccoli

1 butternut squash or pumpkin, diced
1 head of cauliflower, chopped
1 head of broccoli, chopped
1 red onion, chopped
1 veggie stock cube
1 package of cream cheese, flavored with garlic-herb
salt
black pepper

Boil the vegetables in water with the stock cube until soft. Pour off most of the water and mix the soup with a hand blender. Mix in the cheese and season to taste.