Monday, November 30, 2015

Bellavita Italian Food Expo - Amsterdam

Förra helgen var jag tillsammans med min man och vår vän på en italiensk matexpo. Det serverades mozzarella och andra italienska ostar, t.ex. en som fått mogna i en grotta i tio år! Den var faktiskt mycket god och hade en djup, stark smak. Olika kaffe- och vinrepresentanter var också på plats. Man kunde t.om smaka på italiensk öl, men jag gillar inte öl så den kan jag inte säga något om. Man kunde delta i vinprovning och se på när kända kockar, för att nämna en Giovanni Caminita, lagade typisk italiensk mat. Har du sett lakrits som är i pastaform, haha, nej inte jag heller tills nu. En rolig dag i trevligt sällskap med mycket smakprover.

Last weekend I went with my husband and our friend to an Italian food expo. I love cheese and you could try many different cheeses, such as buffalo mozzarella and one that had matured in a cave for ten years! It was actually very good and had a deep, strong flavor. You could participate in wine tasting and watch famous chefs, for instance Giovanni Caminita, cooked typical Italian food. You could even taste Italian beer, but I do not like beer so I did not try thatHave you seen licorice that is shaped into pasta, ha ha, no, neither did I until now. A fun day in good company with a lot of taste samples. 

Hazelnut pastry with nutella filling

Chocolate

Cacao Beans

Beer 

Boncaffé

Coffee cookies, pistachio and almond.

Lovely pistachio filling

Stevia products

Wine

Mozzarella

Different cheeses


Chef Giovanni Caminita

Pasta


Licorice shaped into pasta

Four cheese pizza

Sunday, November 29, 2015

First Sunday of Advent - Orange Chocolate Cake

Julen närmar sig med stormsteg och jag tycker att apelsin och choklad är smaker som passar fint till julen. Jag fick ett paket from Ec-Go! och den innehöll bl.a. en chokladkaka med smak av apelsin från Chocolate and Love. Jag har använt den chokladen i denna kaka. De blev mycket goda och får mig att längta efter jul. 

Christmas is fast approaching and I think that orange and chocolate are flavors that has Christmas written on them. I got a package from Ec-Go! and it contained a dark chocolate flavored with orange from Chocolate and Love. I have used the chocolate in this cake. They turned out very good and makes me long after Christmas even more.



Orange Chocolate Cake

1 dl coconut oil, melted
1 dl sukrin or other sweetener
2 dl almond flour
4 tbsp cocoa powder
1 tbsp coconut flour
1 tsp baking powder
4 eggs
1.5 tbsp orange juice
orange chocolate pieces, to taste

Mix together all the ingredients in a bowl and pour the batter into a baking mold lined with parchment paper. Bake at 175 C degrees for about 20-25 minutes. Let cool before serving. 



Apelsin-Chokladkaka

1 dl kokosolja, smält
1 dl sukrin eller annat sötningsmedel
2 dl mandelmjöl
4 msk kakaopulver
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
1,5 msk apelsinjuice
apelsin chokladbitar, efter smak

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och häll smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 C grader i ca 20-25 minuter. Låt svalna innan servering.

Saturday, November 28, 2015

Christmas Baking Inspiration

Har du tänkt baka något till första advent imorgon? Om du ännu inte vet vad du vill laga kanske jag kan fresta dig med några recept. Tänk att det snart är redan december och julen närmar sig med stormsteg. Jag ser fram emot att fira jul i Finland med familjen. Och så förstås hoppas jag att vi får en vit jul, jag skulle gärna åka skidor :)  

Have you thought of baking something first Advent tomorrow? If you do not know what you want to make maybe I can tempt you with some recipes. Can you believe that it's soon already December and Christmas is fast approaching. I look forward to celebrating Christmas in Finland with my family. And of course, I hope we will have a white Christmas, I'd love to ski :)






Friday, November 27, 2015

Vegetable Ricotta Lasagna

För mig är lasagne helgmat, något vi åt på söndag i barndomshemmet. Mammas lasagne är bäst och hennes blir alltid så där krämig och lös som jag gillar. I min version av lasagne har jag använt ricotta som bas för ostsåsen och ugnsrostade grönsaker. Gott och en comfort food när den är som bäst.

For me, lasagna is a dish you eat on the weekends, probably because we ate it in my childhood home on Sundays . Mom's lasagna is the best and her's always creamy and loose as I like it. In my version of lasagna I have used ricotta as a base for the cheese sauce and roasted vegetables. Delicious and comfort food at it's best.




Vegetable Ricotta Lasagna

fresh pasta sheets
tomato sauce
oven roasted vegetables
grated zucchini
ricotta
parmesan
cheddar, grated
heavy cream
salt
peppar
garlic

Mix together ricotta, parmesan, cheddar, cream and spices. Cover an oven dish with tomato sauce and put on pasta sheets - oven roasted vegetables - grated zucchini - ricotta mixture. Then do this procedure a few more times. Top the lasagne with grated cheese. Bake in 200 C degrees for about 30 minutes. 


Grönsaks-Ricotta Lasagne

färska pastablad
tomatsås
ugnsrostade grönsaker
riven zucchini
ricotta
parmesan
cheddar, riven
vispgrädde
salt
peppar
vitlök

Blanda ricotta, parmesan, cheddar, grädde och kryddor. Täck en ugnsform med tomatsås och lägg på pastablad - ugnsrostade grönsaker - riven zucchini - ricottablandning. Gör denna procedur några varv. Toppa lasagnen med riven ost. Grädda i 200 C grader i ca 30 minuter.

Thursday, November 26, 2015

Raspberry White Chocolate Protein Cookies - Fitnessguru

Jag fortsätter att experimentera med produkterna jag fick från Fitnessguru. Idag får ni ett recept på proteinkex med smak av hallon och vit choklad. Man smakar mest hallon i kexen och om man vill kunde man tillsätta bitar av vit choklad också. Gott till eftermiddagskaffet. 

I continue to experiment with the products I received from Fitnessguru. Today you get a recipe for protein cookies with flavors of raspberry and white chocolate. You can mostly taste the raspberries in the cookies, but if you want you could add chunks of white chocolate too. Yummy snack with your afternoon coffee.


Raspberry White Chocolate Protein Cookies
5 pcs 

2 tbsp Kristal Stevilja or sweetener of choice
1 tbsp Fitnessguru coconut oil, room temp.
0.5 egg
1.5 dl almond flour
0.5 dl Fitnessguru onewhey raspberry white chocolate protein powder
1/4 tsp baking powder

raspberries, frozen

Mix stevia and oil in a bowl with a spoon. Add the rest of the ingredients and stir until smooth. Form the dough into balls and put on a baking sheet lined with parchment paper. Flatten them slightly. Top with raspberry pieces. Bake at 175 degrees for 8 minutes. 


Hallon Vit Choklad Proteinkex
5 st

2 msk Kristal Stevilja eller annat sötningsmedel
1 msk Fitnessguru kokosolja, rumstemp.
0.5 ägg
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl Fitnessguru onewhey hallon vit choklad proteinpulver
1/4 tsk bakpulver

hallon, frysta

Blanda stevia och olja i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och blanda tills slät. Forma degen till bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till dem lite. Toppa med hallonbitar. Baka i 175 grader i 8 minuter.

Wednesday, November 25, 2015

Eggplant Towers

Aubergine, äggplanta, äggört - kärt barn har många namn. Visste du att aubergine är en potatsiväxtart och den vanligaste typen är lila på utsidan och vit på insidan. Jag äter gärna aubergine och helst ugnsrostad. Dagens recept är enkelt, men väldigt gott. 

Aubergine, eggplant, brinjal - a dear child has many names. Did you know that aubergine is related to potato and the most common type is purple on the outside and white on the inside. I like to eat aubergine, preferably oven roasted. Today's recipe is simple, but very good.


Eggplant Towers

aubergine
tomato sauce
oven roasted vegetables
mozzarella and/or feta cheese

Slice the aubergine and put them on a baking sheet lined with parchment paper. Drizzle with oil and season with salt and pepper. Roast in 175 C oven for 15-20 minutes. On half of the aubergine slices put tomato sauce, roasted vegetables and cheese. Top with the remaining aubergine slices and put on sauce, vegetables and cheese. Bake in 175 C until the cheese has melted. Serve with a salad or spinach.


Auberginetorn

aubergine
tomatsås
ugnsrostade grönskaer
mozzarella och eller fetaost

Skiva aubergine och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla på olja och krydda med salt och peppar. Rosta i 175 grader ca 15-20 minuter. Lägg tomatsås på hälften av aubergineskivorna och toppa med ugnsrostade grönsaker och ost. Lägg på resten av aubergineskivorna och toppa med sås, grönsaker och ost. Grädda dem i 175 graders ugn tills osten har smält. Servera med spenat/sallad.

Tuesday, November 24, 2015

Vanilla Protein Cookies

Vanligen gör jag proteinbollar till mellanmål, men nu ville jag testa att grädda dem i ugnen och det gick också bra. Du får ett mjukt kex med god smak av vanilj. Man kunde bra smaksätta dessa med t.ex kardemumma, chokladbitar eller kanel. 

Usually I make protein bliss balls for a snack, but now I tried to bake them in the oven and it went well. You get a soft cookie with good taste of vanilla. You could also add spices like cardamom, chocolate pieces or cinnamon. 




Vanilla Protein Cookies
5 pcs

2 msk vaniljproteinpulver, Muscletech phase 8
1 msk jordnötssmör
1 msk macadamiamjölk
2 msk mandelmjöl
1 tsk kokosolja, flytande

Stir together all the ingredients and shape into balls. Put them on a baking sheet lined with parchment paper and flatten them slightly. Bake at 175 C for 10-12 minutes.



Vanilj Proteinkex
5 st

2 tbsp vanilla protein powder, Muscletech phase 8
1 tbsp peanut butter
1 tbsp macadamia milk
2 tbsp almond flour
1 tsp coconut oil, melted

Blanda ihop alla ingredienser och forma till bollar. Lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper och platta till dem en aning. Baka i 175 C för 10-12 minuter. 


Monday, November 23, 2015

Pistachio Coconut Protein Pancakes - Fitnessguru

Jag fick ett paket hemskickat till mig med produkter från Fitnessguru. I paketet fanns bl.a. jordnötssmör, som är min absoluta favorit, kokosolja och proteinpulver. Jordnötssmöret smakade jag genast på, det man måste ju för att försäkra sig om att den är bra, haha. Ja, den var mycket god och hade bitar av jordnötter. På ett av proteinpåsarna gjorde jag plättar. Jag använde mig av smaken pistach-kokos och plättarna fick en god kokosaktig smak. Jag serverade värmda bär till. 

I received a package with products from Fitnessguru. The package included peanut butter, which is my absolute favorite, coconut oil and protein powder. I tried the peanut butter immediately, of course, you have to ensure that it is good, ha ha. Yes, it was very good and had bits of peanuts. Of one of the protein powders, I made pancakes. I used the pistach-coconut flavour and the pancakes got a good coconutty flavor. I served them with warmed berries.



Pistachio Coconut Protein Pancakes

2 eggs
50 g cream cheese
1.5 dl almond flour
1 bag (30g) Fitnessguru onewhey pistachio coconut protein powder
coconut oil, Fitnessguru - for frying

Mix all the ingredients in a bowl with a hand blender. The batter should be quite thick. Add some almond flour if it's runny. Heat a skillet with coconut oil and fry 6-8 pancakes golden brown on both sides. 


Pistach-Kokos Proteinplättar

2 ägg
50 g färskost
1,5 dl mandelmjöl
1 påse (30g) Fitnessguru onewhey pistach kokos proteinpulver

kokosolja, Fitnessguru - att steka med

Blanda alla ingredienser i en skål med en stavmixer. Smeten skall vara ganska tjock, så tillsätt lite kokosmjöl om den är för tunn. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och stek 6-8 pannkakor gyllenbruna på båda sidor.

Sunday, November 22, 2015

Nutty Vanilla Protein Bliss Balls

Någon liten godsak tillsammans med eftermiddagskaffet/teet tar jag mer en gärna. De här proteinbollarna är enkla att laga och håller bra i kylskåpet. Du kan använda annat proteinpulver än det jag använt, men kom ihåg att mängden vätska kan behöva justeras beroende på vilket proteinpulver du använder.

I more than happy to have a small treat with my afternoon coffee / tea. These protein balls are easy to make and keeps well in the refrigerator. You can use other protein powder than what I have used, but remember that the amount of liquid may need to be adjusted depending on the protein powder you use.


Nutty Vanilla Protein Bliss Balls
10 pcs

4 tbsp vanilla protein powder (Musletech phase 8)
4 tbsp almond flour
2 tbsp peanut butter
2 tbsp macadamia milk
2 tsp coconut oil

Mix all the ingredients in a bowl and shape into balls. Store in the fridge.


Nötiga Vaniljproteinbollar
10 st

4 msk vanilj proteinpulver (Musletech phase 8)
4 msk mandelmjöl
2 msk jordnötssmör
1 msk macadamiamjölk
2 tsk kokosolja

Blanda alla ingredienser i en skål och forma till bollar. Förvara i kylen.

Saturday, November 21, 2015

Tomato Vegetable Pasta Bake

Det här är en pastalåda jag gjorde av matrester. Jag hade kokt pasta, ugnsrostade grönsaker och tomatsås över sedan tidigare. En maträtt som blir klar på nolltid, nästan :) Ibland är det enklaste det godaste. 

This is a pasta casserole I made of leftovers. I had cooked pasta, roasted vegetables and tomato sauce over from the week. The dish will be ready in no time, almost :) Sometimes the easiest is the best.


Tomato Vegetable Pasta Bake

pasta, cooked
tomato sauce, bought or home-made
oven roasted vegetables (bell pepper, zucchini, aubergine, red onion)
grated cheese

Put the pasta, tomato sauce and vegetables in an oven-proof dish and stir. Top with grated cheese. Bake in 200 C degrees for about 20-30 minutes. 


Tomat-Grönsaks-Pastalåda

pasta, kokt
tomatsås, köpt eller hemgjord
ugnsrostade grönsaker (paprika, zucchini, aubergine, rödlök)
riven ost

Lägg pasta, tomatsås och grönsaker i en ugnssäker form och rör om. Toppa med riven ost. Grädda i 200 grader C i ca 20-30 minuter.

Friday, November 20, 2015

Gluten-free Basil Flatbread

Receptet på detta bröd kommer från Fanny och jag har bakat det några gånger. Denna gång tillsatte jag hackad färsk basilika. Andra örter eller kryddor skulle också passa bra. Jag kan tänka mig att man kunde göra en söt version av brödet och ha den som dessert med någon god topping. Jag valde att toppa brödet med avokado, fetaost, ugnsrostad paprika och frön. 

The recipe for this bread comes from Fanny and I have baked it a few times. This time I added chopped fresh basil. Other herbs or spices could also be used. I can imagine that you could make a sweet version of the bread and have it as a dessert with some yummy toppings. I chose to top the bread with avocado, feta cheese, roasted bell peppers and seeds.



Glutenfritt Basilika-Tunnbröd
2 st

1 ägg
0,5 dl vatten
1 msk kokosolja 
0,5 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1/8 tsk salt
1/8 tsk bakpulver
färsk basilika, hackad

Sätt ugnen på 175 C grader. Vispa ihop ägg, vatten och olja. Tillsätt resterande ingredienser och blanda till en jämn smet. Det blir en tjock, rätt kladdig smet. Skeda ut smeten i två portioner på en bakplåtspappersklädd plåt och bre ut till två rundlar på ca 15 cm i diameter. Grädda i ca 15-18 minuter, tills kanterna blivit lätt gyllene. 


Gluten-free Basil Flatbread
2 pcs

1 egg
0.5 dl water
1 tbsp coconut oil
0.5 dl almond flour
1 tbsp coconut flour
1/8 tsp salt
1/8 tsp baking powder
fresh basil, chopped

Preheat the oven to 175 C degrees. Whisk together egg, water and oil. Add the rest of the ingredients and mix until smooth. The batter is going to be thick and stick. Spoon out the mixture in two rounds on a baking sheet lined with parchment paper and spread them to about 15 cm in diameter. Bake for about 15-18 minutes, until the edges become light golden.