Monday, August 31, 2015

Cinnamon Roll Protein Ice Cream Popsicles

Minns ni när jag gjorde dessa glasspinnar och fick så många olika idéer på glassar. Här får ni ett till recept med smak av kanelbulle :) Hur gott är inte det liksom. Har man inte proteinpulver med smak av kanel, kan man använda vaniljproteinpulver och tillsätta kanel. Mmm, så goda!

Do you remember when I made these popsicles and had so many different ideas of ice creams. Now you get a recipe with flavors of cinnamon bun :) How good doesn't it sound. If you do not have cinnamon protein powder, you can use vanilla protein powder and add cinnamon. Mmm, so good!


Cinnamon Roll Protein Ice Cream Popsicles

2 scoops cinnamon swirl protein powder (I used Cellucor)
2 dl cream
2 dl water
1 Questbar Cinnamon roll, cut into pieces

Mix together protein powder, cream and water (I use a shaker bottle). Pour the mixture into 4-5 ice cream popsicle molds and drop questbar pieces into the ice cream. Put them in the freezer until settled.


Kanelbulle-Proteinglasspinnar

2 skopor jordgubbsproteinpulver (jag använde Muscletech)
2 dl grädde
2 dl vatten
1 Questbar Cinnamon roll, i bitar

Blanda ihop proteinpulver, grädde, vatten (jag använder en shakerflaska). Häll blandningen i 4-5 glassformar och tryck questbarbitar i dem. Ställ i frysen tills glassen stelnat.

Sunday, August 30, 2015

Cauliflower-Broccoli Gratin

Idag bjuder jag på en gratäng med blomkål och broccoli. Passar bra tillsammans med vegetariska biffar, så som jag gjorde eller med kött/fisk om man så föredrar. 

Today, I give you a recipe for a gratin of cauliflower and broccoli. It goes well with vegetarian patties, or with meat / fish if preferred.


Blomkål-Broccoligratäng

500g blomkål och broccoli
1 ägg
2 dl grädde
1,5 dl riven ost
1 röd lök, hackad
0,5 tsk salt
svartpeppar
vitlökspulver

Förväll blomkål och broccoli i några minuter i saltat vatten. Häll bort vattnet och lägg grönsakerna i en ugnsform. Vispa ihop ägg, grädde, ost och kryddor. Häll äggstanningen över grönsakerna och sätt in i 200 graders ugn i ca 25 minuter. 


Cauliflower-Broccoli Gratin

500g cauliflower and broccoli
1 egg
2 dl cream
1.5 dl grated cheese
1 red onion, chopped
0.5 tsp salt
black pepper
garlic powder

Parboil the cauliflower and broccoli for a few minutes in salted water. Drain the water and put the vegetables in a oven dish. Whisk together egg, cream, cheese and spices. Pour the egg mixture over the vegetables and place in 200 degree oven for about 25 minutes.

Saturday, August 29, 2015

Creamy Coconut Chia Pudding

Det var länge sedan jag gjorde chiapudding på kokosgrädde och jag hade totalt glömt hur otroligt gott och krämigt det blir. Jag tycker att denna passar att servera som dessert, både nyttig och god. Annars så är min favorit chiapudding den här.

It been a long time since I made chia pudding with coconut cream and I had totally forgotten how incredibly delicious and creamy it gets. I think this one is great to serve as dessert, both healthy and good. Otherwise, this is my favorite chia pudding.


Creamy Coconut Chia Pudding

1.5 dl coconut cream
0.5 dl water
2.5 tbsp chia seeds
6 drops of stevia vanilla

Stir everything together in a jar and put in the fridge for a couple of hours or overnight. Stir before serving. 


Krämig Kokoschiapudding

1,5 dl kokosgrädde
0,5 dl vatten
2.5 msk chiafrön
6 droppr stevia vanil

Rör ihop allting i en burk och lägg i kylen ett par timmar eller över natten. Rör om före servering.

Friday, August 28, 2015

Creamy Oreo Ice Cream

Förutom mina proteinglassar som jag gör ganska ofta är denna krämiga och söta glass en favorit. Den är så enkel att göra och ingen glassmaskin behövs heller. 

Besides my protein ice cream, that I do quite often, is this creamy and sweet ice cream a favorite. It's so simple to make and no ice cream machine is required either.


Gräddig Oreoglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sockrad
krossade oreos, efter smak

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda ordentligt. Blanda i oreos. Häll glassmeten i en brödform och ställ i frysen för ca 6 tim. Ta fram glassen en stund innan servering. 


Creamy Oreo Ice Cream

5 dl whipping cream
1 can of condensed milk, sweetened
crushed oreos, to taste

Whip the cream until soft peaks form. Stir in the condensed milk and mix thoroughly. Stir in oreos. Pour the ice cream into a loaf pan and place in the freezer for about 6 hours.

Thursday, August 27, 2015

Cheese Bread Burger

Mättande och goda burgare gjorda på ostbröd och mandelköttbullor. Jag gillar att ha avokado med mina burgare, den är så krämig och god. 

Satisfyig and yummy burger made with cheese bread and almond meatballs. I like avocado with my burgers, it's so creamy and delicious.


Ostbrödburgare
10-12 st

4 ägg
100 g Philadelphiaost
1,5 msk psylliumfröskal (Fiberhusk)
2 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
5 dl riven ost
toppa med havssalt

fyllning:
avokado
tomat
majonnäs

Sätt ugnen på 200 C grader. Vispa äggen fluffiga, ca 4-5 minuter. Blanda sedan i Philadelphiaost och de torra ingredienserna. Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Klicka ut 10 högar med smet på en bakpappersklädd plåt och sätt in mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills de fått färg.


Cheese Bread Burger
10-12 pcs

4 eggs
100 g cream cheese
1.5 tbsp psyllium husk
2 tsp baking powder
2 tbsp chia seeds
5 dl shredded cheese
top with sea salt

filling:
avocado
tomato
mayo

Preheat the oven to 200 C degrees. Beat the eggs fluffy, about 4-5 minutes. Then add the cream cheese and the dry ingredients, stir until combined. Let the mixture swell for about 10 minutes. Make 10 piles of batter on a baking sheet lined with parchment paper and put in the oven for about 10-15 minutes until browned.

Wednesday, August 26, 2015

Lchf Pizza Base

Nu har jag testat ett annat lchf pizzabottenrecept. Den här påminner om ugnspannkaka och är väldigt mättande. Jag föredrar dock detta recept

Now I have tried another LCHF pizza base recipe. This is reminiscent of oven pancake and is very satisfying. However, I prefer this recipe.


Lchf-pizzabotten

4 ägg
1,5 dl grädde
2 msk psylliumhuskpulver
100 g riven ost
1 tsk oregano
salt

tomatsås
valfri fyllning

Vispa ihop ägg, grädde, fiberhusk, oregano och salt. Blanda i osten och låt stå 5-10 minuter. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och förgrädda i 10-15 min i 175 C grader. Ta bort pizzabotten från ugnen och höj ugnstemperaturen till 225 C grader. Bred tomatsås och valfri fyllning på pizzabotten och grädda i ytterligare 10 minuter. 


LCHF Pizza Base

4 eggs
1.5 dl cream
2 tbsp psyllium husk powder
100 g grated cheese
1 tsp oregano
salt

tomato sauce
filling of choice

Whisk together eggs, cream, psyllium, oregano and salt. Mix in the cheese and let stand 5-10 minutes. Spread the batter on a parchment paper covered sheet and pre-bake for 10-15 minutes at 175 degrees Celsius. Remove the pizza base from the oven and raise the oven temperature to 225 C degrees. Spread the tomato sauce and the filling of your choice on the pizza base and bake for another 10 minutes.

Tuesday, August 25, 2015

Choklad Protein Mug Cake

Ibland blir man plötsligt sugen på något gott och då kan denna kaka komma till räddning. Snabbt går det också :)

Sometimes you get a sudden craving for something good and then this cake will come to the rescue. It's easy to make too :)


Choklad Protein Mug Cake
2 portioner

3/4 skopa Muscletech Milk Chocolate (30 g)
3/4 dl vatten
2 msk kakao
0,5 tsk bakpulver
1 äggula

Blanda ihop allt med en gaffel och fördela smeten mellan två formar. Ställ in i mikrovågsugnen och värm i 50 sekunder. Servera med t.ex. bär.


Chocolate Protein Mug Cake
2 servings

3/4 scoop MuscleTech Milk Chocolate (30 g)
3/4 dl water
2 tbsp cocoa
0.5 tsp baking powder
1 egg yolk

Mix all ingredients together with a fork and divide the batter between two ramekins. Heat the cakes in the microwave for about 50 seconds. Serve with eg berries.

Monday, August 24, 2015

Privé at Keppel Bay

För god frukost och fin vy kan jag rekommendera Privé på Keppel Bay. På helgen då man har bättre med tid är det roligt att äta ute och Privé serverar frukost från kl. 8. De har goda croissanter, bakverk, frukt, yoghurt och granola... Senast vi var där blev det en ost-spenatomelett serverad med sallad. 

For good breakfast and nice view I can recommend Privé at Keppel Bay. On the weekend when you have more time for breakfast, it is nice to go somewhere and Privé serves breakfast from 8 o'clock. They have good croissants, pastries, fruit, yogurt and granola... The last time we were there I had a cheese-spinach omelette served with salad.






Sunday, August 23, 2015

Vanilla Protein Pancakes

På helgen lagar vi gärna plättar till frukost och dessa har blivit våra absoluta favoriter. De är goda som sådana, men lyxa gärna till det med värmda bär. Jag har även gjort plättar med chokladproteinpulver och det funkar också. 

On the weekend we like to have pancakes for breakfast and these have become our favorites. They are good as such, but gladly top them with warm berries. I have made these pancakes with chocolate protein powder as well and they are also yummy.  


Vanilla Protein Pancakes

2 eggs
50 g cream cheese
0.5 dl almond flour
1 scoop vanilla protein powder (Musletech Phase 8)
pinch of salt

Mix all the ingredients in a bowl with a hand blender. Heat a skillet with coconut oil and fry 5-6 pancakes golden brown on both sides. 


Vanilj-Proteinplättar

2 ägg
50 g färskost
o,5 dl mandelmjöl
1 skopa vaniljproteinpulver (Musletech Phase 8)
nypa salt

Blanda alla ingredienser i en skål med en stavmixer. Hetta upp en stekpanna med kokosolja och stek 5-6 pannkakor gyllenbruna på båda sidor.

Saturday, August 22, 2015

Mocha Protein Drink

Jag dricker vanligen en proteinshake efter mina träningspass, men ibland brukar jag blanda i både kaffe och mandelmjölk för att få lite variation. Uppiggande, fräscht och framförallt gott.

I drink usually after my workout a protein shake, but sometimes I tend to mix in both coffee and almond milk to get some variety. Invigorating, fresh and above all good.



Mocha Protein Drink

2 dl coffee, cold
1 dl almond milk
3/4 scoop chocolate (or vanilla) protein powder (Muscletech)

Mix all ingredients in a blender or shaker. Enjoy!


Mocka Protein Drink

2 dl kaffe, kallt
1 dl mandelmjölk
3/4 skopa choklad (eller vanilj) proteinpulver (Muscletech)

Blanda alla ingredienser i en mixer eller shaker. Njut!

Friday, August 21, 2015

Olive Focaccia

Här har jag bakat focaccia utan vetemjöl och jäst. Istället har jag använt ägg, ost, mandel- och kokosmjöl. Det är klart att det inte blir som ett vanligt bröd bakat på mjöl och jäst, men gott blir det i alla fall. Och jag tycker att det är roligt att prova olika recept och inte alltid baka ett och samma. 

Here I have baked focaccia without wheat flour and yeast. Instead, I used eggs, cheese, almond flour and coconut flour. Of course this is nor like an ordinary bread made of flour and yeast, but it's yummy nevertheless. And I think it's fun to try different recipes and not always bake one and the same.



Olivfocaccia

4 ägg
200 g färskost
1 dl riven parmesan
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk psyllium
1 tsk salt
2 tsl bakpulver
oliver att toppa med
flingsalt att toppa med

Vispa äggen fluffigt. Tillsätt färskost och vispa lite till. Blanda sedan i resten av ingredienserna. Låt smeten svälla i 10 minuter. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd bakform, ca 20cm x 20 cm, och toppa med oliver och flingsalt. Grädda i 175 C i ca 20-30 minuter. 


Olive Focaccia

4 eggs
200 g cream cheese
1 dl grated Parmesan cheese
2 dl almond flour
2 tbsp coconut flour
1 tbsp psyllium
1 tsp salt
2 tsp baking powder
olives to garnish
salt flakes to garnish

Beat the eggs fluffy. Add the cream cheese and whisk a little more. Then stir in the remaining ingredients. Leave to swell for 10 minutes. Pour the batter into a baking dish lined with parchment paper, about 20cm x 20cm, and top with olives and salt flakes. Bake at 175 C for about 20-30 minutes.

Thursday, August 20, 2015

Gluten-Free Waffles

Jag gjorde dessa våfflor i ett belgiskt våffeljärn och då blev det som ni ser hål i dem. Jag kan tänka mig att det blir snyggare i ett vanligt våffeljärn, men smaken kommer vara den samma ändå. Gör som du vill :) Jag serverad våfflorna med äggsmör. 

I made these waffles with a Belgian waffle and got holes in them. I can imagine that they would look better in a regular waffle iron, but the taste will be the same anyway. Do as you wish :) I served the waffles with egg butter.


Gluten-Free Waffles
5 pcs

85 g cream cheese
3 eggs
1 tbsp coconut flour
1 tsp psyllium husk powder
1 tsp baking powder
0.5 dl cheese, grated
1/8 tsp salt 
pinch of black pepper

Mix together all the ingredients using an hand blender until smooth. The batter is going to be loose, that's how it should be. Heat your waffle iron, then pour on the waffle mix. Bake the waffles for about 5 minutes. Serve with your favorite topping.


Glutenfria Våfflor
5 st

85 g färskost
3 ägg
1 msk kokosmjöl
1 tsk psylliumpulver
1 tsk bakpulver
0,5 dl ost, riven
1/8 tsk salt
nypa svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser med hjälp av en stavmixer tills slät. Smeten kommer att vara lös, det är så den ska vara. Värm ditt våffeljärn, häll sedan på våffelsmeten. Grädda våfflorna i ca 5 minuter. Servera med din favorit topping.

Wednesday, August 19, 2015

Cauliflower Falafel

Falafel gjorda på blomkål istället för kikärtor, funkar det undrar ni? Ja, det gör det verkligen och de blir jättegoda och håller mycket bra ihop. Och enkelt är det också att göra dem, så har du blomkål hemma, tvivla inte på att göra dem. 

Falafel made with cauliflower instead of chickpeas, does it work you ask? Yes, it really does, and they are sensational and hold together very well. And they are simple to make, so if you have cauliflower at home, do not doubt to make them.



Cauliflower Patties 
4-5 pcs

2,5 dl raw cauliflower "rice"
1 dl almond flour
1 tbsp coconut flour
2 tbsp fresh parsley
1 tsp ground cumin
0.5-3/4 tsp salt
1/8 tsp garlic powder
one pinch of chili
1 egg

Process the cauliflower in a food processor to rice consistency. Add the rest of the ingredients and stir until well blended. Heat a skillet with butter and fry the patties on both sides until golden brown. 


Blomkålsbiffar/-falafel
4-5 st

2,5 dl rå blomkåls"ris"
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
2 msk färsk persilja
1 tsk mald spiskummin
0,5-3/4 tsk salt
1/8 tsk vitlökspulver
en nypa chili
1 ägg

Mixa blomkålen i en matberedare till riskonsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills allt är blandat. Hetta upp en stekpanna med smör och stek biffarna på båda sidor tills de är gyllenbruna.

Tuesday, August 18, 2015

Chocolate Peanut Butter Protein Ice Cream Popsicles

Jag var sugen på glass och ville experimentera så jag gjorde proteinglasspinnar med smak av choklad och jordnötssmör. Jag kommer definitivt att göra dessa igen och då tillsätta mera jordnötssmör lite här och där i glassen för det passade så bra och gav en krämig smak. Istället för kokosgrädde kan man använda grädde om man så vill. Och har du chokladproteinpulver hemma kan du bra ta den. Nu använder jag ett proteinpulver som innehåller både vassle och kreatin. Kreatin gör blandningen tjockare, så om du endast använder dig av vassle ta då mera pulver eller mindre vätskemängd. Efter detta experiment har jag så många olika idéer till glasspinnar som jag måste testa :)

I was craving ice cream and wanted to experiment so I made protein ice cream popsicles flavored with chocolate and peanut butter. I will definitely be making these again and then add more peanut butter here and there in the ice cream because it gave a yummy and creamy taste. Instead of coconut cream, you can use cream if you like. If you have chocolate protein powder at home, you can use that as well. The protein powder that I'm using contains both whey and creatine. Creatine makes the mixture thicker, so if you only use whey then you have to use more powder or a smaller amount of liquid. After this experiment, I have so many different ideas for popsicles that I must make :)



Chocolate Peanut Butter Protein Ice Cream Popsicles

2 scoops vanilla protein powder (I used Muscletech)
2 dl coconut cream
2 dl water
2 tbsp cocoa powder 
peanut butter

Mix together protein, cream, water and cocoa powder (I use a shaker bottle). Pour the mixture halfway into four (or more, depending on the size of your popsicles) ice cream popsicle molds and add some peanut butter. Pour on the remaining mixture. Freeze until settled.


Choklad-Jordnötssmör Proteinglasspinnar

2 skopor vaniljproteinpulver (jag använde Muscletech)
2 dl kokosgrädde
2 dl vatten
2 msk kakaopulver
jordnötssmör

Blanda ihop protein, grädde, vatten och kakaopulver (jag använder en shaker flaska). Häll blandningen halvvägs i fyra glassformar (eller fler, beroende på storlek) och tillsätt lite jordnötssmör. Häll på den resterande blandningen. Frys tills fast.

Monday, August 17, 2015

Low Carb Tortillas

Jag hittade ett recept på hemgjorda tortillas med kokosmjöl här och gjorde dem och blev mycket nöjd med slutresultatet. De är goda att äta som sådana eller som quesadilla. 

I found a recipe for these homemade tortillas with coconut flour here and made them and I was very pleased with the end result. They are good to eat by themselves or as a quesadilla.


Low Carb Tortillas
5 pcs small 

1 1/4 dl coconut flour
2 tbsp psyllium husk
2 tbsp coconut oil
1/4 tsp garlic powder
2-2.5 dl hot broth or hot water

Add all dry ingredients to a bowl. Mix well. Add coconut oil and mix thoroughly. Pour hot broth into the bowl and stir with a spoon until everything is well incorporated.

Heat a frying pan with coconut oil. On a sheet of parchment paper, take a piece of the dough and roll out as well as you can. If necessary, use a piece of parchment paper on top of the dough, as well. If the dough tears, it is easily fixed. Just keep working with it. Your goal is to get it spread out evenly. Use a small size pan lid, place it on top of the dough, twist, and lift. You will get perfectly round tortillas.
Continue doing this until all of your dough is used. Don’t forget to use the excess dough to roll together for more tortillas. Put the tortilla into the hot frying pan and fry until the bottom begins to brown, then flip. 


Low Carb Tortillas
5 st små

1 1/4 dl kokosmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk kokosolja
1/4 tsk vitlökspulver
2-2,5 dl het buljong eller hett vatten

Lägg alla torra ingredienser i en skål. Blanda väl. Lägg i kokosolja och buljong och blanda väl.

Hetta upp en stekpanna med kokosolja. Kavla en degbit på ett bakplåtspapper eller om det behövs, använd en bit bakplåtspapper ovanpå degen för att underlätta kavlandet. För att få runda tortillas använd ett litet kastrullock. Fortsätt så med resten av degen. Glöm inte att använda överskottsdegen som blir då du använder locket. Sätt en tortilla i den heta stekpannan och stek tills gyllenbrun på båda sidor.