Tuesday, June 30, 2015

Tanjong Beach Club, Sentosa

När svärmor var här var vi en dag på ön Sentosa och njöt av strandlivet. Vi var på Tanjong Beach Club och det går bra att boka solstolar i förväg. På plats kan man beställa dryck och mat. 

When my mother in law was here, we spent one day at Sentosa Island and enjoyed beach life. We were at Tanjong Beach Club and it is good to book sunbeds in advance. On the site you can order drinks and food.



Monday, June 29, 2015

Alchemy - Ubud, Bali

Är du i Ubud rekommenderar jag dig att besöka Alchemy. Alchemy är öns första 100% raw vegan cafe & juicebar, ekologisk hälsokostaffär, och holistisk klinik. Det bildades som en plats för omvandling under 2011 av en grupp medvetna personer med en passion för levande föda, grön juice och rå choklad. Alchemys vision är att hedra Moder Natur, främja en sund hållbar livsstil, stödja hälsosamma vanor och välbefinnande och att erbjuda ett utrymme för inspiration och samhällsmedvetenhet.

If you are in Ubud, I recommend you to visit Alchemy. Alchemy is the island's first 100% raw vegan cafe and juice bar, organic health food store, and holistic clinic. It was established as a place of transformation in 2011 by a group of conscious people with a passion for live food, green juice and raw chocolate. Alchemy's vision is to honor Mother Nature, promote a healthy, sustainable lifestyle, support healthy habits and well-being and to offer a space of inspiration and community awareness.



Two different salads


BLT Sandwich: coconut bacon, BBQ sauce, lettuce, tomato, pickles


Raw Mint Cheesecake


Maca Chip Cookie, Cacao Pow and Peppermint Patty

Sunday, June 28, 2015

Campuhan Ridge Walk Ubud, Bali

Svärmor har varit på besök och under midsommarhelgen reste vi till Bali och staden Ubud. Jag och min man har varit i Ubud en gång tidigare och tyckte mycket om staden. Ubud är konstens- och hälsans stad. Är du vegetarian/vegan/raw är det här platsen för dig. En morgon efter frukost vandrade vi Campuhan Ridge. Campuhan är ett heligt område och betyder "där två floder möts". De två floderna är Sungai Wos och Sungai Agung. Denna älvdal har skapat ett fantastiskt grönområde att gå runt på och utforska smala stigar. 

My mother in law has been visiting and during midsummer weekend we traveled to Bali and the town of Ubud. My husband and I have been to Ubud once before and liked the city. Ubud is the city of art and healthy living. If you are vegetarian / vegan / raw this is the place for you. One morning after breakfast we walked the Campuhan Ridge. Campuhan is a sacred area and means "where two rivers meet". The two rivers are Sungai Wos and Sungai Agung. This river valley has created an amazing green space to walk around and explore the narrow paths.








Saturday, June 27, 2015

Baked Veggie Empanadas

Senast vi var på picknick hade jag gjort empanadas. Empanada är ett bröd eller deg med fyllning som ugnsbakas eller friteras. De kan fyllas med såväl en saltig som en söt fyllning. Jag valde att fylla mina med ugnsrostade grönsaker och ost och bakade dem i ugn. Jag gjorde ganska små och fick ca 20 st. De går bra att frysa.

The last time we had picnic I made empanadas. Empanada is a bread or dough with filling that are baked or fried. They can be filled with a savoury or a sweet filling. I chose to fill my with roasted vegetables and cheese and baked them in the oven. I made quite small and got about 20 pieces. They freeze well.


Baked Veggie Empanadas

3.5 dl whole-wheat flour
2 dl wheat flour
1 tbsp sugar
3/4 tsp baking powder
0.5 tsp salt
1 dl olive oil
approx. 1.5 dl cold water

roasted veggies and feta cheese

In a bowl stir together whole-wheat flour, wheat flour, sugar, baking powder and salt. Add the oil and work through with your hands. Little by little add the water and knead until the dough comes together (try not to overwork it). Roll the dough into a ball, wrap in plastic and refrigerate at least 1 hour. 

Preheat the oven to 175 degrees C. Roll out the dough thinly and make rounds with a cookie cutter. Divide the filling evenly among rounds and fold the dough over in half to enclose the filling. Use a fork to press and seal the edges closed. Brush the empanadas with egg wash or water. Bake for 25-30 minutes. 


Ugnsbakade Grönsaks-Empanadas

3,5 dl fullkornsmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk socker
3/4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl olivolja
ca. 1,5 dl kallt vatten

ugnsrostade grönsaker och fetaost

I en skål rör ihop fullkornsmjöl, vetemjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt olja och arbeta igenom med händerna. Tillsätt vattnet litet i taget och knåda tills degen kommer ihop (försök att inte överknåda degen). Forma till en boll och linda in i plast och ställ i kylskåp i minst en timme.

Värm ugnen till 175 grader C. Kavla ut degen tunt och göra rundor med en kakform. Fördela fyllningen jämnt bland rundorna och vik ihop degen. Använd en gaffel för att försegla kanterna. Pensla empanadas med ägg eller vatten. Grädda i 25-30 minuter.

Friday, June 26, 2015

Chocolate-Orange Bites

Ibland vill man ha något gott med sitt eftermiddagste och då passar raw bollar perfekt. Dessa med en smak av apelsin och choklad. 

Sometimes you want something sweet with your afternoon tea and these raw balls are perfect. These have a taste of orange and chocolate.


Choklad-Apelsinbitar

1 dl mandelmjöl
1 dl cashewnötter
4 dadlar, urkärnade
1,5 msk kakaopulver
apelsinjuice och -skal, efter smak
nypa salt

Blanda mandelmjöl, cashewnötter, dadlar, kakao och salt i en matberedare. Tillsätt apelsinjuice och -skal tills du har en klibbig blandning. Forma till bollar och förvara i kylskåp.


Chocolate-Orange Bites

1 dl almond flour
1 dl cashew nuts
4 dates, pitted
1.5 tbsp cocoa powder
orange juice and zest, to taste
pinch of salt

Mix the almond flour, cashews, dates, cocoa and salt in a food processor. Add the orange juice and zest until you have a sticky mixture. Shape into balls and store in the refrigerator.

Thursday, June 25, 2015

Chocolate Cake, vegan and gluten-free

Hos Fanny hittar man många goda och kreativa recept. Den här kakan är inspirerad av henne, jag valde att göra den vegan och toppade den med en "cream cheese" frosting. Kakan blev jättegod och saftig. En kaka jag definitivt kommer göra igen. 

On Fanny's blog, you find many yummy and creative recipes. This cake is inspired by her, I chose to make it vegan and topped it with a "cream cheese" frosting. The cake was delicious and moist. A cake, I will definitely do again.



Hälsosam Chokladkaka (mockarutor)

2 linfrö-ägg (blanda 2 msk malda linfrön med 6 msk vatten)
2 msk sojayoghurt
1 dl morotspuré (kokta morötter mixade till puré)
2 msk kokosolja
4 msk kokossocker
4 msk kakao
3/4 dl kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk vaniljpulver
en nypa salt

frosting
2 msk kokosolja
1,5 msk kakao
1,5 dl florsötning
1 msk kaffe

Blanda ihop malda linfrön med vatten och låt stå 5-10 minuter. Blanda ihop linfrö-ägg med yoghurt, morotspure och kokosolja. Blanda sedan i resterande ingredienser och rör tills slät. Häll blandningen i en bakplåtspappersklädd brödform och grädda i 175 C grader i ca 15-20 minuter. 

Blanda ingredienserna till frostingen och bred på kakan när den svalnat. 


Healthy Chocolate Cake

2 flax-eggs (mix 2 tbsp of ground flax seed with 6 tbsp water)
2 tbsp soy yogurt
1 dl carrot puree (boiled carrots mixed into puree)
2 tbsp coconut oil
4 tbsp coconut sugar
4 tbsp cocoa powder 
3/4 dl coconut flour
1.5 tsp baking powder
1/4 tsp vanilla powder
a pinch of salt

frosting
2 tbsp coconut oil
1.5 tbsp cocoa
1.5 dl icing sugar
1 tbsp coffee

Mix together ground flaxseed with water and let sit 5-10 minutes. Stir together flax-eggs, yogurt, carrot puree and coconut oil. Then mix in the remaining ingredients and stir until smooth. Pour the mixture into a parchment paper covered loaf pan and bake at 175 degrees C for about 15-20 minutes.

Mix the ingredients for the frosting and spread on the cake when it has cooled.

Wednesday, June 24, 2015

FCB Birthday Cake

Det här var min sista tårta jag bakade innan semestern började och det var en FCB tårta till en fotbollsfantast. Jag bakade ett chokladtårtbotten och fyllde tårtan med jordgubbsmousse och jordgubbsylt. Dekorationerna är marshmallowfondant och emblemet är en printad ätlig bild. 

This was my last cake I baked before my holiday began and it was an FCB cake for a football fan. I baked a chocolate cake base and filled the cake with strawberry mousse and strawberry jam. The decorations are marshmallow fondant and the emblem is printed edible image.



Tuesday, June 23, 2015

Chocolate Protein Brownie

Jag experimenterar gärna i köket och dessa är ett resultat av det. Jag använde ett chokladproteinpulver från Sunwarrior, vilket är raw och veganskt. Dessa brownies blev mycket goda och är både saftiga och kompakta på ett bra sätt. 

I like to experiment in the kitchen, and these are a result of that. I used a chocolate protein powder from Sunwarrior, which is raw and vegan. These brownies were very good and are both moist and dense in a good way.


Chocolate Protein Brownie

1 1/4 dl oat flour
0.5 scoop Sunwarrior chocolate protein powder
2.5 tbsp coconut sugar
2 tbsp cocoa powder
1/4 tsp baking powder
1 flax egg (1 tbsp grund flax seeds mixed with 3 tbsp water)
2 tbsp veg.oil
1 tbsp agave syrup
peanut butter 

Preheat oven to 175 C. Mix the flax with water in a small bowl. Let sit for about 5 minutes for flax eggs to thicken. Put oat flour, protein powder, coconut sugar, cocoa powder, and baking powder in a bowl. Add flax eggs, oil and agave syrup and stir to combine. The batter will be very thick. Pour batter into two silicone molds (7cm) and top with peanut butter. Bake for 20 minutes. Let cool before serving.


Choklad Protein Brownie

1 1/4 dl havremjöl
0,5 scoop Sunwarrior chokladproteinpulver
2,5 msk kokossocker
2 msk kakaopulver
1/4 tsk bakpulver
1 linfröägg (1 msk malda linfrön blandat med 3 msk vatten)
2 msk veg.olja
1 msk agave sirap
jordnötssmör

Värm ugnen till 175 C. Blanda lin med vatten i en liten skål. Låt sitta i ca 5 minuter för lin ägg att tjockna. Lägg havremjöl, proteinpulver, kokossocker, kakaopulver och bakpulver i en skål. Lägg till linfröägg, olja och agavesirap och blanda. Smeten kommer att vara mycket tjock. Häll smeten i två silikonformar (7cm) och toppa med jordnötssmör. Grädda i 20 minuter. Låt svalna innan servering.

Monday, June 22, 2015

Snack Tip

Ett gott mellanmål får du när du brer jordnötssmör på en majs- eller riskaka och toppar med skivade jordgubbar. Den mera klassiska kombon jordnötssmör och banan funkar lika bra och är nog snäppet godare. Har du tips på goda mellanmål?

You get a good snack when you spread peanut butter on a corn or rice cake and top it with sliced strawberries. The more classic combo of peanut butter and banana works just as well and is probably just a bit tastier. Do you have tips on good snacks?


Sunday, June 21, 2015

Seitan Bean Steak

Seitan är gjort på vetegluten och får en kött-aktig konsistens. Jag tycker att seitan blir godare och får en bättre konsistens om man tillsätter bönor. Jag använde vita bönor, men andra bönor fungerar lika bra. Jag valde att krydda med bl.a. vitlök och curry. Men låt fantasin flöda och använd det som tilltalar dig. Jag serverade seitan med ett blomkål-morot-zucchiniris. 

Seitan is made from wheat gluten and gets a meat-like texture. I think seitan becomes tastier and gets a better consistency by adding beans. I used white beans, but other beans work just as well. I chose to flavor with garlic and curry. But let your imagination run wild and use what appeals to you. I served seitan with a cauliflower-carrot-zucchini rice.


Seitan-bönstek

1 burk bönor
3 dl vetegluten
1 tsk vitlökspulver
1 tsk curry
1/4-0,5 tsk salt
2 dl vatten
2 msk soja
2 msk olja

Mosa bönorna och blanda tillsammans med vetegluten, kryddor, vatten, soja och olja. Knåda i 3 minuter. Forma till en limpa och rulla i aluminiumfolie. Placera limpan i en ugnsform och grädda i 175 C grader i 1 timme. Låt svalna något innan du skär i den.


Seitan Bean Steak

1 can beans
3 dl wheat gluten (1 ¼ cup)
1 tsp garlic powder
1 tsp curry
1/4-0,5 tsp salt
2 dl water (3/4 cup + 1 tbsp)
2 tbsp soy sauce
2 tbsp oil

Mash the beans and mix together with wheat gluten, spices, water, soy sauce and oil. Knead for 3 minutes. Shape to a loaf and roll in aluminium foil. Put the loaf in a baking dish and bake at 175 C degrees for 1 h. Let cool slightly before cutting into slices.

Saturday, June 20, 2015

Dumle Muffins

Hoppas ni hade en fin Midsommarafton. Hur var vädret där du bor, grillade du något gott eller firade du inte midsommar? Vi firade midsommarafton genom att gå på en balletuppvisning under kvällshimlen i Fort Canning Park (Ballet under the stars) och samtidigt njöt vi av medtagen picknick.   

Dagen recept är dumlemuffins, mums :)

I hope you had a nice Midsummer eve. How was the weather where you live, did you bbq anything yummy, or don't you celebrate midsummer? We celebrated Midsummer by going on a ballet show in the evening sky in Fort Canning Park (Ballet under the stars), and enjoyed a picnic.

Today's recipe is Dumle muffins, yummy :)


Dumlemuffins
12 st mindre muffins

2 ägg
1 3/4 dl kokossocker
3 dl glutenfritt mjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljextrakt
75 g smör, smält
dumlegodis, hackade i små bitar

Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda sedan i resterande ingredienser. Fördela smeten i stadiga pappersmuffinsformar. Grädda i 200°C i 10 minuter. Låt svalna.


Dumle Muffins
12 pcs

2 eggs
1 3/4 dl coconut sugar
3 dl gluten-free flour
1.5 tsp baking soda
0.5 tsp vanilla extract
75 g butter, melted
dumle candy, chopped into small pieces

Beat eggs and sugar until fluffy. Then mix in the remaining ingredients. Divide batter into steady paper muffin cups. Bake at 200 ° C for 10 minutes. Allow to cool.

Friday, June 19, 2015

Happy Midsummer / Glad Midsommar

Idag vill jag önska er alla en fin midsommar. Hoppas den blir som ni önskat. Kram!

Today, I want to wish you all a lovely midsummer. I hope it will be as you wished. Hugs!


Thursday, June 18, 2015

Banana Chocolate Protein Smoothie

En post-workout smoothie laddad med protein och antioxidanter. Här kunde man bra tillsätta goda fetter i form av avokado, jordnötssmör eller kokosolja. Nästa gång :) Brukar du göra proteinsmoothies?

A post workout smoothie loaded with protein and antioxidants. You could add good fats in the form of avocado, peanut butter or coconut oil. Well, next time :) Do you like protein smoothies?


Banana Chocolate Protein Smoothie

2 bananas, frozen
1 dl berries
1-2 scoops chocolate protein powder
1 tbsp hemp seeds
1 tsp blueberry powder
water, cold

Mix all the ingredients in a blender. Add water until desired consistency. Enjoy!


Banan Choklad Proteinsmoothie

2 bananer, frysta
1 dl bär
1-2 skopor chokladproteinpulver (sunwarrior)
1 tsk baobabpulver
vatten, kallt

Blanda alla ingredienser i en mixer. Tillsätt vatten tills önskad konsistens. Njut!

Wednesday, June 17, 2015

Midsummer Strawberry Cream Cake

Den här tårtan bakade jag till en vän som firade sin arbetskollega. Önskemålet var en äggfri tårta med smak av te, jordgubb och mjölk. I affärerna här finns det olika smaksatta tesorter och en av dem är just jordgubbs-mjölkte. För att göra tårtbotten veganskt byter man ut mjölken mot en mjölkfri vätska. Jag fyllde tårtan med jordgubbsmousse och jordgubbsbitar och dekorerade den med en färskostfrosting och färska jordgubbar. Tårtan var mycket uppskattad och var saftig och inte alltför söt. 

This cake I baked for a friend who was celebrating her colleague. The wish was an egg-free cake flavored with tea, strawberries and milk. You can buy different kind of flavored teas in the shops here and one of them is precisely strawberry milk tea. To make the cake base vegan, you replace the milk with a milk free liquid. I filled the cake with strawberry mousse and strawberry pieces and decorated it with a whipped cream cheese frosting and fresh strawberries. The cake was much appreciated and was moist and not too sweet.



Äggfri Tårtbotten

50 g margarin, smält
2,5 dl jordgubbs-mjölkte
2 tsk vinäger
4,5 dl mjöl
2.5 dl strösocker
1 msk bakpulver

Sätt ugnen på 175°C. Klä en springform, 20-22 cm, i bakplåtspapper. Blanda mjölkte och vinäger. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt sedan det smälta smöret och mjölkte. Vispa smeten tills allt är blandat. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter beroende på formens storlek. 

Jordgubbsfyllning
(2 lager i en tårta på 22cm)

250 g jordgubbar
2 dl vispgrädde
100 g färskost
ca. 0.5 dl vaniljkrämspulver 
1 msk florsocker

Mixa jordgubbarna med stavmixer. Vispa grädden och blanda sedan resterande ingredienser. Låt stå en stund i kylskåp innan användning. 

Färskostfrosting

3 dl grädde
en nypa bakpulver
250 g philadelphiaost
2 dl florsocker

I en skål vispa grädde med bakpulver hårt. I en annan skål, blanda ihop philadelphiaost med florsocker. Tillsätt oströran i vispgrädden och vispa en stund tills allt blandats. Spritsa frostingen på bakverk eller använd som fyllning i tårta.


Eggless cake base

50 g of margarine, melted
2.5 dl strawberry milk tea
2 tsp vinegar
4.5 dl flour
2.5 dl granulated sugar
1 tbsp baking powder

Preheat the oven to 175 ° C. Line a springform, 20-22 cm, with parchment paper. Mix the milk tea and vinegar. Mix the dry ingredients and then add the melted butter and milk tea. Beat the batter until well blended. Bake in the lower part of the oven for about 30-40 minutes depending on the size of your cake tin.

Strawberry Filling
(2 layers in a cake on 22cm)

250 g strawberries
2 dl whipping cream
100g cream cheese
ca. 0.5 dl custard powder
1 tbsp icing sugar

Mix the strawberries with a hand blender. Whip the cream and then mix in the remaining ingredients. Let stand for a while in the fridge before using.

Whipped cream cheese frosting

3 dl cream
a pinch of baking powder
250 g cream cheese (Philadelphia)
2 dl powdered sugar

In a bowl whisk the cream with baking powder stiff. In another bowl, mix together the cream cheese with the icing sugar. Add the cheese mixture into the whipped cream and whisk until blended. Pipe frosting on cakes or use as a filling in cakes.

Tuesday, June 16, 2015

Oreo Brownies

När jag blir sugen på ett "chokladigt" bakverk bakar jag helst brownies eller kladdkaka. Här får du ett recept på en mycket god brownie med oreobitar i, men kom ihåg att inte övergrädda den. Hellre en för kladdig kaka istället för en torr. 

When I crave something with chocolate I usually bake a brownie or a mud cake. Here you get a recipe for a very good brownie with oreo, but remember not to over bake it. The cake should rather be too sticky instead of too dry. 


Oreo Brownies

140 g butter, soft
3 dl coconut sugar
2 eggs
1.5 dl cocoa powder
1.5 dl gluten-free flour
1 tsp vanilla
one pinch of salt
oreo cookies, chopped and amount to taste

Stir together the butter and sugar in a bowl. Add the eggs and stir well. Then add the rest of the ingredients and stir until smooth. Pour into a baking pan, 20 cm and bake in 175 C degrees for 20-25 minutes. Let cool. 


Oreo Brownies

140 g smör, mjukt
3 dl kokossocker
2 ägg
1,5 dl kakaopulver
1,5 dl glutenfritt mjöl
1 tsk vanilj
en nypa salt
oreokex, hackade och mängd efter smak

Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt äggen och rör om väl. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om tills slät. Häll i en bakform, 20 cm och grädda i 175 C grader i 20-25 minuter. Låt svalna.

Monday, June 15, 2015

Lemon Drizzle Cake

Till min väns födelsedag bakade jag en fräsch tårta med smak av citron. Receptet kommer från Jamie Oliver och finns här. Jag använde inte "self raising flour" utan använde mjöl och tillsatte bakpulver, 1,5 tsk. Den här tårtan passar bra att bjuda på i Midsommar. Toppa den gärna med olika bär eller frukt för att göra den extra somrig. Tårtan känns väldigt fräsch och fluffig, inte alls så där mäktig som man kunde tro då man ser på ingredienserna. Jag gillar verkligen citrusfrukter i bakverk och denna är inget undantag. 

To my friend's birthday I baked a fresh cake with a deep flavour of lemon. The recipe comes from Jamie Oliver and is available here. I did not have "self-raising flour ', so instead I used regular flour and added baking powder, 1.5 tsp. This is the perfect cake to serve on midsummer. Top the cake with various berries or fruit to make it extra summery. The cake feels very fresh and fluffy, not at all heavy as one might think when you look at the ingredients. I really like citrus fruits in baked goodies, and this is no exception.