Sunday, May 31, 2015

Seed Biscuits

Då jag bakade hundtårtan gjorde jag även matiga kex i form av hundar till kalaset. Receptet på dessa hittade jag på recept.nu. Kexen är väldigt goda och passar bra att ha till ostbrickan. 

When I baked this dog cake I baked also savory biscuits in the shape of dogs to the party. The recipe for these I found on recept.nu. The biscuits are very good and are a great snack to have with cheeses.



Frökex

1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl, fint
1 tsk bakpulver
1 dl solrosolja
2 dl vatten

1 ägg eller vatten att pensla med
2 tsk flingsalt
1 dl pumpafrön

Sätt ugnen på 200⁰. Blanda alla torra ingredienser utom flingsalt och pumpafrön i en skål. Häll över vattnet och solrosoljan och arbeta till smidig deg. Kavla ut degen på mjölat bakbord och stansa ut kex med ett glas eller med en kexform. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Vispa upp ett ägg och pensla kexen, strö därefter på flingsalt och pumpafrön. Grädda i mitten av ugnen tills fin färg, ca 15-20 min. 

Seed Biscuits

1 dl oatmeal
1 dl sunflower seeds
1 dl flax seeds
2 dl flour
2 dl rye flour, fine
1 tsp baking powder
1 dl sunflower oil
2 dl water

1 egg or water to brush
2 tsp salt flakes
1 dl pumpkin seeds


Preheat the oven to 200⁰ C. Mix all the dry ingredients except salt flakes and pumpkin seeds in a bowl. Pour over the water and sunflower oil and stir until you have a smooth dough. Roll out the dough on a floured surface and take out biscuits with a glass or a cookie cutter. Place on a baking sheet with parchment paper. Whisk up an egg and brush the biscuits, then sprinkle on the salt flakes and pumpkin seeds. Bake in middle of oven until golden, about 15-20 minutes.

Saturday, May 30, 2015

Dog Cake

På senaste tid har jag haft en hel del beställningar på bakverk. En av dessa är denna hundtårta till en 3-åring. Jag gjorde ett choklad tårtbotten och fyllde det med jordgubbgrädde, jordgubbssylt och bitar av jordgubbar. Dekorationerna är gjorda av marshmallowfondant. 

More recently, I have had a lot of orders for cakes. One of these is this dog cake to a 3 year old. I made a chocolate cake base and filled it with strawberry cream, strawberry jam and pieces of strawberries. The decorations are made of marshmallow fondant.




Chokladtårtbotten

270 g vetemjöl
75 g kakaopulver
1,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
170 g osaltat smör, rumstemp.
435 g socker
0,5 tsk vaniljsocker
3 stora ägg, rumstemp.
300 g standardmjölk, rumstemp.

Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla en 22-24cm kakform. Sikta mjöl, kakao, bikarbonat och salt. Ställ åt sidan. Lägg det mjuka smöret i en hushållsassistent och vispa tills det blir krämigt. Tillsätt socker och vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det är vitt och fluffigt, ca 5minuter. Vispa ner äggen, ett i taget på låg hastighet. Rör med slickepott ner mjölblandningen i tre omgångar varvat med mjölken. Börja och sluta med mjöl. Fördela smeten i formen. Grädda på lägsta falsen i ugnen i cirka 50-60 minuter. Låt svalna i formen i 15 minuter, stjälp upp tårtbotten och låt svalna helt.

Chocolate Cake Base

270 g wheat flour
75g cocoa powder
1,5 tsp baking powder
1/4 teaspoon salt
170 g unsalted butter, room temp.
435 g sugar
0,5 tsk vanilla sugar
3 large eggs, room temp.
300 g whole milk, room temp.

Preheat oven to 175 degrees. Grease and sprinkle with flour one 22-24cm cake tin. Sift flour, cocoa, baking soda and salt. Set aside. Whisk the soft butter in a household assistant until it becomes creamy. Add sugar and vanilla sugar and continue to whisk until it is white and fluffy, about 5 minutes. Beat in the eggs, one at a time on low speed. Stir flour mixture with a spatula in three batches alternating with the milk. Begin and end with flour. Spread the batter into the cake tin. Bake in the lower part in the oven for about 50-60 minutes. Allow to cool in the tin for 15 minutes.



Marshmallow Fondant

450 g marshmallows
2 tbsp water
0,5 tsp vanilla extract (optional)
800-900 g powdered sugar

vegetable shortening
optionally food color

Pour the marshmallows, water and vanilla extract in a bowl. Melt the marshmallows in the microwave for 30 seconds at a time. Stir with a spatula in between. Continue until the marshmallows are completely melted, 2-3 minutes.
Pour the marshmallows in a greased mixing bowl. Start the mixer on low and slowly add the powdered sugar. Mix well. Grease a clean work surface and your hands. Pour the mixture out on the surface. Knead and re-grease your hands as needed. Knead a few minutes until the mixture is lump-free. Rub some shortening on the fondant and wrap in plastic wrap. Store the fondant in room temperature overnight to improve the structure and elasticity. When you use your fondant, sprinkle a clean work surface and your hands with cornstarch / powdered sugar. Roll out fondant to the size you need. The fondant can be stored for two weeks at room temperature or in the refrigerator for a month. Color the fondant if needed.



Marshmallowfondant

450 g marshmallows
2 msk vatten
0,5 tsk vaniljextrakt (valfritt)
800-900 g florsocker

vegetabilsikt matfett 
ev. hushållsfärg

Häll marshmallows, vatten och extraktet i en bunke. Smält marshmallows i mikron i 30 sekunders etapper. Rör om med en slickepott emellan. Fortsätt tills marshmallows är helt smält, 2-3 minuter. Häll marshmallows i en smord mixerskål. Starta mixern på låg och långsamt blanda ner florsocker. Blanda väl. Smörj en ren arbetsyta och dina händer med matlagsningsfett. Häll blandningen på arbetsytan. Knåda och smörj händerna efter behov. Knåda några minuter tills blandningen är slät. Gnid lite fett på fondanten och slå in med plastfolie. Låt fondanten stå i rumstempertur över natten för att få en bra struktur och elasticitet. När du ska använda fondanten strö en ren arbetsyta och dina händer med majsstärkelse / florsocker. Kavla ut fondanten till den storlek du behöver. Fondanten kan förvaras två veckor i rumstemperatur eller i kylskåpet i någon månad. Färga fondanten vid behov. 

Friday, May 29, 2015

Easy Daim Brownie Ice Cream

Vill du göra din egen glass, men har ingen glassmaskin, då är det här glassen för dig. En glass som blir väldigt god och krämig görs på två ingredienser, grädde och kondenserad mjölk. Jag valde att blanda i browniebitar, men ta det du vill. Jag kan tänka mig att olika bär, citroncurd eller lakrits passar också mycket väl. 

Do you want to make your own ice cream, but have no ice cream  machine, then this is the ice cream for you. An ice cream that gets very yummy and creamy made with two ingredients, cream and condensed milk. I chose to add brownie pieces, but add what you want. I can imagine that berries, lemon curd, or licorice also goes very well.



Daim Brownieglass

5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk, sockrad
browniebitar, efter smak

Vispa grädden tills mjuka toppar bildas. Rör ner den kondenserade mjölken och blanda ordentligt. Bland i browniebitarna. Häll glassmeten i en brödform och ställ i frysen för ca 6 timmar. Ta fram glassen en stund före servering. 


Daim Brownie Ice Cream

5 dl whipping cream
1 can of condensed milk, sweetened
brownie pieces, to taste

Whip the cream until soft peaks form. Stir in the condensed milk and mix thoroughly. Stir in the brownie pieces. Pour the ice cream into a loaf pan and place in the freezer for about 6 hours.

Thursday, May 28, 2015

Healthy Flatbread

Receptet på dessa tunnbröd kommer från Hanna. Jag hade ingen brödkrydda, så jag tog istället oregano och vitlök. De blir mycket goda och passar bra att fylla med diverse godsaker. 

The recipe for these flatbreads comes from Hanna. I had no bread spice, so instead I used oregano and garlic. They are very good and well suited to fill with assorted goodies.


Tunnbröd

2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk potatismjöl
3/4 msk fiberhusk
3/4 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
2 tsk brödkrydda (jag använde oregano och vitlökspulver)
1 nypa salt
0,5 dl mandelmjölk

Sätt ugnen på 225C. Blanda chiafrön med vattnet i en skål, rör om. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål. Rör om i chiafröna igen. Blanda sedan samtliga ingredienser till en jämn deg i en skål. Låt degen svälla 3-4 minuter. Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper, ca 2-3 mm tjocka. Grädda i mitten av ugnen i 4-6 minuter. Låt svalna innan servering.


Flatbread

2 tbsp chia seeds mixed with 6 tablespoons water
2 tbsp almond flour
2 tbsp coconut flour
2 tbsp potato flour
3/4 tbsp psyllium
3/4 tsp baking powder
1 tbsp melted coconut oil
2 tsp bread spice (I used oregano and garlic powder)
1 pinch of salt
0.5 dl almond milk

Preheat the oven to 225 C. Mix chia seeds with water in a bowl, stir. Mix all dry ingredients in another bowl. Then mix all the ingredients into a smooth dough in a bowl. Leave the dough to swell for 3-4 minutes. Divide the dough into 4 equal parts. Roll out each piece of dough between two baking sheet, about 2-3 mm thick. Bake in center of oven for 4-6 minutes. Let cool before serving.

Wednesday, May 27, 2015

Football Field Cake

Jag har på senaste tid bakat två fotbollsplanstårtor. Som tårtbotten använder jag detta recept och gör 1,5 sats. Som fyllning i den ena tårtan hade jag vaniljkräm, hallonsylt och grädde. Det är samma fyllning som i en prinsesstårta. I den andra tårtan var önskemålet en fyllning utan frukt eller bär. Så det blev Cookies'n cream fyllning. 

Fotbollsspelarna som ses på bilderna lades senare på tårtan, då de inte fick plats i kakboxen tårtan levererades i. 

I have recently baked two football field cakes. As cake base, I use this recipe and make 1.5 batch. As filling in the first cake I used custard, raspberry jam and whipped cream. It is the same filling as in a Princess cake. In the second cake I used a Cookies'n cream filling.

The football players as seen in the pictures was put on the cake later, as they did not fit in the cake box the cake was delivered in.


Cookies 'n cream tårtfyllning

300 g Philadelphia ost
2 dl florsocker
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl grädde
1 paket oreokex, hackad

Vispa ihop Philadelphia, florsocker, vaniljpulver och grädde till en fast blandning. Blanda sedan ner Oreokexen. 


Cookies 'n cream cake filling

300 g Philadelphia cheese
2 dl powdered sugar
0.5 tsp vanilla powder
3 dl cream
1 package oreo cookies, chopped

Whisk together the Philadelphia, icing sugar, vanilla powder and cream to a firm mixture. Then add the Oreo cookies and stir. 

Tuesday, May 26, 2015

Banana Peanut Butter Protein Bites

Banan, jordnötssmör och choklad är väl en klassisk kombination av smaker. T.o.m. Elvis gillade denna kombo :) 

Banana, peanut butter and chocolate are a classic combination of flavors. Even Elvis liked this combo :)


Banana Peanut Butter Protein Bites
10 pcs

0.5 banana, mashed
0.5 dl peanut butter
0.5 dl rolled oats
1 tbsp Sunwarrior chocolate protein powder
1 tbsp ground flaxseeds
0.5 tsp vanilla

Mix all the ingredients in a bowl. Shape into balls and roll them in protein powder. Store in the fridge. 


Banan Jordnötssmör Proteinbitar
10 st

0,5 banan, mosad
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl havregryn
1 msk Sunwarrior choklad proteinpulver
1 msk malda linfrön
0,5 tsk vanilj

Blanda alla ingredienser i en skål. Forma till bollar och rulla dem i proteinpulver. Förvara i kylskåpet.

Monday, May 25, 2015

Daim Brownies

Glutenfria brownies med daimbitar i blev mycket gott. Att använda salt tillsammans med kakao och choklad lyfter fram chokladsmaken ytterligare. Har man inte daim går det bra med annan choklad, varför inte polly, center, vanlig choklad...

Gluten-free brownies with Daim pieces is very good. Using salt together with cocoa and chocolate brings out the chocolate flavor more. If you don't have Daim it's fine to use other candy, such as Polly, Heath, plain chocolate...


Daim Brownies
about 15 pcs

140 g butter, soft
3 dl coconut sugar
2 eggs
2 dl cocoa powder
1 dl gluten-free flour
1 tsp vanilla
one pinch of salt
Daim, chopped

Stir together the butter and sugar in a bowl. Add the eggs and stir well. Then add the rest of the ingredients and stir until smooth. Pour into a baking pan, 20 cm, and top with chopped Daim. Bake in 160 C degrees for 25-30 minutes. Let cool. 


Daim Brownies
ca 15 bitar

140 g smör, mjukt
3 dl kokossocker
2 ägg
2 dl kakaopulver
1 dl glutenfritt mjöl
1 tsk vanilj
en nypa salt
Daim, hackad

Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt äggen och rör om väl. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och rör om tills slät. Häll i en bakform, 20 cm, och toppa med hackad Daim. Grädda i 160 C grader i 25-30 minuter. Låt svalna.

Sunday, May 24, 2015

Cat Cake and Bunny Cake

För en tid sedan bakade jag en kattårta och en kanintårta till ett kalas. Jag använde mig att detta tårtbotten och fyllde tårtorna med jordgubb- och bananmousse. Dekorationerna är vispad grädde, smörkräm och godis. 

Some time ago I baked a cat cake and a bunny cake for a party. I used this cake base and filled the cakes with strawberry and banana mousse. The decorations are whipped cream, butter cream and candy.


Saturday, May 23, 2015

Banana Peanut Butter Protein Muffins

Proteinrika muffins som kan ätas till frukost efter ett träningspass eller som mellanmål. De är kompakta, men ändå saftiga och fluffiga. De innehåller inget tillsatt socker, sötman kommer från banan.

High protein muffins which can be eaten for breakfast after a workout or as a snack. They are compact, yet moist and fluffy. They contain no added sugar, the sweetness comes from the banana.


Banana Peanut Butter Protein Muffins
4 pcs

0.5 banana, mashed
0.5 dl peanut butter
0.5 dl rolled oats
1 tbsp Sunwarrior chocolate protein powder
1 tbsp ground flaxseeds
0.5 tsp vanilla

jam

Mix all the ingredients in a bowl. Divide the batter between four small muffin cups and top with jam. Bake at 175 C degrees for 10 minutes. 



Banan Jordnötssmör Proteinmuffins
4 st

0,5 banan, mosad
0,5 dl jordnötssmör
0,5 dl havregryn
1 msk Sunwarrior choklad proteinpulver
1 msk malda linfrön
0,5 tsk vanilj

sylt

Blanda alla ingredienser i en skål. Dela smeten mellan fyra små muffinsformar och toppa med sylt. Baka i 175 ° C i 10 minuter.

Friday, May 22, 2015

Red Lentil Dahl

En värmande och kryddig dahl är så gott. Man kan krydda efter smak. Mitt recept är precis på gränsen till hett, men det är så här jag gillar mina kryddiga såser. Det bränner inte i munnen, men smaken är definitivt där. Vill du ha såsen hetare ta mera av chilin och du kan bra öka på de andra kryddorna också. Är du osäker hur mycket av kryddorna du skall använda rekommenderar jag att du smakar dig fram. Hellre för lite än för mycket kryddor. Det är lätt att tillsätta kryddor, men svårare att få dem bort :)

A warming and spicy dahl is so good. Season to taste. My recipe is just on the verge of hot, but this is how I like my spicy sauces. It does not burn in the mouth, but the taste is definitely there. If you want the sauce hotter add more of teh chili and you may well increase in the other spices too. If you are not sure how much of the spices you should use I recommend you to taste taste the sauce. Rather too little than too much spices. It is easy to add spices, but harder to get rid of them :)



Red Lentil Dahl

1 tbsp coconut oil
1 red onion, chopped
1 tsp garlic-ginger paste
1 tsp mustard seeds
1 tsp cumin seeds
1 tsp curry
1 tsp turmeric
pinch of chili
2.5 dl red lentils (1 cup)
4-5 dl vegetable stock (2 cups)
1.5 dl coconut milk (2/3 cup)

Heat the oil in a large pan. Fry the onion and garlic-ginger paste stirring frequently, until the onion has softened. Add the the rest of the spices and fry for a couple of minutes. Add the lentils, vegetable stock and coconut milk and let simmer for 30 minutes. Season to taste. Serve with rice or/and naan.


Dahl på röda linser

1 msk kokosolja
1 rödlök, hackad
1 tsk vitlöks-ingefärapasta
1 tsk senapsfrön
1 tsk kummin
1 tsk curry
1 tsk gurkmeja
nypa chili
2,5 dl röda linser
4-5 dl grönsaksbuljong
1,5 dl kokosmjölk

Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs lök och vitlök-ingefärapasta och rör om ofta, tills löken mjuknat. Tillsätt resten av kryddor och stek i ett par minuter. Tillsätt linser, grönsaksbuljong och kokosmjölk och låt sjuda i 30 minuter. Smaka av. Servera med ris och / eller naan.

Thursday, May 21, 2015

Finn Crisp Rolls filled with Vegetable Tzatziki

En enkel och god plockmat som passar bra till buffé är dessa rullor gjorda på finn crisp. Du kan fylla dem med din favoritfyllning och den måste nödvändigtvis inte vara vegetarisk.  

A simple and tasty finger food that goes well with the buffet these scrolls made of Finn Crisp. You can fill them with your favorite filling and it must not necessarily be vegetarian.



Finn Crisp Rolls filled with Vegetable Tzatziki

filling
1 dl zucchini, coarsely grated and squeezed of excess liquid
1 dl carrot, coarsely grated
0.5 apple, coarsely grated and squeezed of excess liquid
0.5 garlic clove, grated
1 dl quark / yogurt
1 tsp lemon juice
1/4 tsp salt
black pepper

Mix all the ingredients in a bowl and season to taste. Store in the fridge.

Finn Crisp
12 finn crisps
0.5 l vegetable stock

Heat the vegetable stock until hot, not boiling. Turn off the heat. Drop the finn crisps in the stock for a couple of seconds so they get soaked. Using a slotted spoon, remove from the stock and put on a parchment paper. Spread about 1.5 tsp of the filling on each crisps and roll up. Place the rolls into a container and refrigerate for a couple of hours. Serve as finger food.


Finn Crisp Rullor fyllda med Grönsakstzatziki

fyllning
1 dl zucchini, grovt riven och pressad av överskottsvätska
1 dl morot, grovt riven
0,5 äpple, grovt riven och pressad av överskottsvätska
0,5 vitlöksklyfta, riven
1 dl kvarg / yoghurt
1 tsk citronsaft
1/4 tsk salt
svartpeppar

Blanda alla ingredienser i en skål och krydda efter smak. Förvara i kylen.

Finn Crisp
12 finn crisp
0,5 l grönsaksbuljong

Värm upp grönsaksbuljongen, den skall inte koka. Stäng av värmen. Doppa finn crispen i buljongen för ett par sekunder så att de mjuknar. Med hjälp av en hålslev ta bort dem från buljongen och sätt på ett bakplåtspapper. Bred cirka 1,5 tsk fyllning på varje finn crisp och rulla ihop. Placera rullarna i en behållare och ställ i kylen för ett par timmar. Servera som plockmat.

Wednesday, May 20, 2015

Blueberry Coconut Cookies with Raspberry Mousse

För att göra kex en aning lyxigare kan man fylla dem med t.ex. hallonmousse. Det skulle bli gott även att fylla dem med choklad, dulche de leche, citroncurd...alternativen är många :) 

To give cookies that little extra, you can fill them with eg. raspberry mousse. It would be equally yummy to fill them with chocolate, Dulche de leche, lemon curd ... the choices are many :)



Blueberry Coconut Cookies with Raspberry Mousse
6 cookies

4 tbsp coconut oil
4 tbsp peanut butter
2 tbsp almond milk
6 tbsp coconut sugar
1 tsp vanilla 
2 dl gluten-free oats
1.5 dl gluten-free flour
2 tsp flaxseed flour
2 tsp blueberry powder
1 tsp baking powder
pinch of salt

raspberry mousse
25 g mousse powder
25 g water, 60 C
125 ml whipped cream
50 g fresh raspberries

The cookies: mix coconut oil, peanut butter, almond milk, coconut sugar and vanilla in a bowl. Add the remaining ingredients and stir until everything is combined. Roll the mixture into balls and put on a baking sheet lined with parchment paper. Flatten them slightly. Bake at 175 C degrees for about 15 minutes. Let cool.

Mix the water and mousse powder in a bowl. Whip the cream and mix the raspberries with a hand blender. Then add them to the mousse mixture and stir until combined. When the mousse is set put a little mousse between two cookies. Store in the fridge. 


Blåbär-Kokos-Havrekex med Hallonmousse
6 st

4 msk kokosolja
4 msk jordnötssmör
2 msk mandelmjölk
6 msk kokossocker
1 tsk vanilj
2 dl havregryn, glutenfri
1.5 dl glutenfritt mjöl
2 tsk linfrömjöl
2 tsk blåbärspulver
1 tsk bakpulver
en nypa salt

hallonmousse
25 g moussepulver
25 g vatten, 60 C
125 ml vispgrädde
50 g färska hallon

Kex: blanda kokosolja, jordnötssmör, mandelmjölk, kokossocker och vanilj i en skål. Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills allt är kombinerat. Rulla blandningen till bollar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till dem något. Baka i 175 C grader i ca 15 minuter. Låt svalna.

Blanda vatten och moussepulver i en skål. Vispa grädden och mixa hallonen med en stavmixer. Blanda dem sedan i mousseblandningen och rör om tills kombinerat. Lägg mousse mellan två kex när den stelnat en aning. Förvara i kylskåp.

Tuesday, May 19, 2015

Vanilla Muffins, vegan and nut free

Förra helgen bakade jag en tårta och muffins till ett kalas med temat fotboll. Muffinsen skulle vara ägg-, mjölk- och nötfria. Jag dekorerade dem med "smörkräm" och fondant. 

Last weekend I baked a cake and muffins for a party with the theme football. The muffins are egg, milk and nut free. I decorated them with "butter cream" and fondant.


Vanilla Muffins, vegan and nut free
26 pcs

4 dl flour
2 1/4 dl sugar
1.5 tsp baking powder
0.5 tsp baking soda
pinch of salt
2.5 dl soy milk
1 dl vegetable oil
2 tsp vanilla
1 tsp apple cider vinegar

Mix the dry ingredients in a bowl and the wet ingredients in another bowl. Pour the liquid into the flour mixture and stir until the batter is smooth. Divide the batter between the muffin cups, filling them half full. Bake at 175 C degrees for 15 minutes. Let cool and decorate them if you like. 


Vaniljmuffins, vegan och nötfri
26 st

4 dl mjöl
2 1/4 dl socker
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
nypa salt
2,5 dl sojamjölk
1 dl vegetabilisk olja
2 tsk vanilj
1 tsk äppelcidervinäger

Blanda de torra ingredienserna i en skål och de våta ingredienserna i en annan skål. Häll vätskan i mjölblandningen och rör om tills smeten är slät. Dela smeten mellan muffinsformarna, fyll dem halvfullt. Grädda i 175 grader C i 15 minuter. Låt svalna och dekorera om du vill.