Saturday, January 31, 2015

Carrot-Lentil Soup

Ett bra sätt att få i sig grönsaker är att göra släta soppor. Även den grönsakskräsna äter med god aptit, då grönsakerna inte syns :) Röda linser tillför protein till soppan och morötterna bl.a. antioxidanter och A-vitamin. 

A great way to take in vegetables is to make smooth soups. Even the vegetable picky eat with enjoyment, since the vegetables are not visible :) Red lentils adds protein to the soup and carrots, among other things antioxidants and vitamin A.


Carrot-Lentil Soup

400 g carrots, chopped
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
3/4 dl red lentils, rinsed and drained
3-4 dl vegetable stock
0,5 tsp curry
1/4 tsp ground cumin
salt
red curry paste, optional
1 dl coconut milk

Peel and cut the carrots, onion and garlic. Heat oil in a pan and add onion and garlic, fry for a couple of minutes. Then add the carrots, lentils, vegetable stock and spices. Let simmer for 30 minutes or until the carrots are soft. Mix the soup with a hand blender. Add the coconut milk and season to taste.


Morot-Linssoppa

400 g morötter, hackade
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
3/4 dl röda linser, sköljda och avrunna
3-4 dl grönsaksbuljong
0,5 tsk curry
1/4 tsk mald spiskummin
salt
röd currypasta, valbart
1 dl kokosmjölk

Skala och skär morötterna, lök och vitlök. Värm olja i en kastrull och tillsätt lök och vitlök, stek ett par minuter. Tillsätt sedan morötter, linser, grönsaksbuljong och kryddor. Låt sjuda i 30 minuter eller tills morötterna är mjuka. Blanda soppan med en stavmixer. Tillsätt kokosmjölk och krydda efter smak.

Friday, January 30, 2015

Sweet Potato Fries

Jag gör helst mina egna franska potatisar än köper från butiken. Senast jag gjorde hade jag både sötpotatis och vanlig potatis. Jag kryddar vanligen med salt, men det passar bra med chili, curry, svartpeppar... 

I prefer to make my own french fries than buying from the store. The last time I did, I had both sweet potatoes and regular potatoes. I usually season with salt, but you can use chili, curry powder, black pepper ...


Sweet Potato Fries

sweet potatoes
coconut oil
sea salt

Peel the potatoes and cut into strips. In a bowl combine the potato, oil and salt. Place the potatoes on a baking sheet and bake for 10 minutes. Turn the potatoes and bake for an additional 10-15 minutes until golden and crispy.



Sötpotatis i ugn

sötpotatis
kokosnötolja
havssalt

Skala potatisen och skär i strimlor. I en skål kombinera potatis, olja och salt. Placera potatisen på en plåt och rosta i 10 minuter. Vänd på dem och grädda i ytterligare 10-15 minuter tills gyllene och krispiga.

Thursday, January 29, 2015

Pesto Hummus

Då man gör hummus, kan man bra göra en större sats och dela på den. Man kan göra en traditionell hummus och en med smak av t.ex. pesto. Det passar bra att använda både grön pesto eller röd pesto. 

When making hummus, you may well make a larger batch and divide it. You can make a traditional hummus and one with the taste of eg. pesto. It is suitable to use both green pesto or red pesto.


Pesto Hummus

1 can chickpeas, drained and rinsed
0,5 dl tahini
3 tbsp lemon juice
2 tbsp olive oil
1 small clove garlic, minced
0,5 tsp ground cumin
1/4-0,5 tsp salt
pesto, to taste

In a food processor, combine all ingredients and process until smooth and creamy. If the hummus consistency is too thick, add 1 tablespoon water until desired consistency. Keep in an airtight container for up to one week in the refrigerator.


Pestohummus

1 burk kikärtor, avrunna och sköljda
0,5 dl tahini
3 msk citronsaft
2 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta, hackad
0,5 tsk malen spiskummin
1/4-0,5 tsk salt
pesto efter smak

I en matberedare, mixa alla ingredienser tills slät och krämig. Om konsistensen är för tjock, tillsätt en matsked vatten tills önskad konsistens. Förvara i en lufttät behållare i upp till en vecka i kylskåp.

Wednesday, January 28, 2015

Mazarin Cake

Jag har alltid tyckt om mazariner och gärna med smakkombinationen mandel och hallon. Att göra det lättare för en själv går det att baka mazarinkaka istället för individuella bakelser. Nästa gång tänker jag tillsätta hallonsylt eller varför inte hallon i smeten.

I have always liked mazarins and I love the flavor combination of almonds and raspberries. To make it easier for yourself, you can bake a Mazarin cake instead of individual pastries. Next time I will add raspberry jam or raspberries to the batter.



Mazarinkaka

100 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 ägg
1 dl fullkornsvetemjöl / bovetemjöl
50 g mandelmjöl
0,5 dl mjölk
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vanilj
0,5 tsk mandelessens

Glasyr:
20 g smör
2 dl florsocker
0,5 tsk vanilj
0,5 msk vatten/kaffe/apelsinjuice

Värm ugnen till 175 grader C. Blanda smör och socker i en skål med en sked. Tillsätt ägg och rör runt. Ha i resterande ingredienser och blanda till en slät smet. Häll smeten i en smord bakform. Grädda i ca 15 minuter.

Smält smöret till glasyren. Rör i florsocker, vanilj och vätska. Bred över den halvvarma kakan.


Mazarin Cake

100 g butter, unsalted
1 dl powdered sugar
1 egg
1 dl wholewheat flour / buckwheat flour
50 g almond flour
0.5 dl milk
0.5 tsp baking powder
0.5 tsp vanilla
0.5 tsp almond essence

glaze:
20 g butter
2 dl powdered sugar
0.5 tsp vanilla
0.5 tbsp water / coffee / orange juice

Preheat the oven to 175 degrees C. Mix butter and sugar in a bowl with a spoon. Add the egg and stir. Add the remaining ingredients and mix to a smooth batter. Pour the batter into a greased baking pan. Bake for about 15 minutes.

Melt the butter for the icing. Stir in powdered sugar, vanilla and liquid. Spread over the cake.

Tuesday, January 27, 2015

Superfood Energy Bites

Av svärmor har jag fått en påse superfoodpulver från Vildörtaboden som innehåller hampafrökross, nässla, rönnbär och ringblomma. Hampafrökross innehåller protein, fiber, rikligt med essentiella fettsyror, järn, fosfor och zink. Nässla innehåller kalcium, magnesium, kalium, järn, C-vitamin, folat samt A- och E-vitamin. Rönnbär tillför kroppen C-vitamin, betakaroten och flavonoider. Ringblomma innehåller rikligt med karotenoider och flavonoider. 

Pulvret kan användas i smoothies, i gröt, i yoghurt, i energibollar...

I've got a bag of superfood powder from my mother-in-law from Vildörtaboden containing hemp seeds, nettle, rowan berries and marigold. Hemp seeds contain protein, fiber, plenty of essential fatty acids, iron, phosphorus and zinc. Nettle contains calcium, magnesium, potassium, iron, vitamin C, folate and vitamin A and E. Rowan berries supplies the body with vitamin C, beta carotene and flavonoids. Marigold contains plenty of carotenoids and flavonoids.

The powder can be used in smoothies, in porridge, yogurt, energy balls...



Superfood Energy Bites
approx. 15 bites

1 dl cashews
1 dl almonds
4 dates, pitted
2 tsp superfood powder

Mix all the ingredients in a food processor until sticky. Shape into balls and store in the fridge.


Superfood Energibitar
ca 15 bitar

1 dl cashewnötter
1 dl mandel
4 dadlar, urkärnade
2 tsk superfood-pulver

Blanda alla ingredienser i en matberedare tills klibbigt. Forma till bollar och förvara i kylskåp.

Monday, January 26, 2015

Vegetable Curry

Jag gillar curry maträtter mycket och man kan själv välja hur "hot" man vill ha sin mat genom mängden av röd currypasta. Jag gillar en aning heta maträtter, men det får inte ta över, jag vill inte att hela munnen brinner :) Så börja med en liten mängd currypasta om du är osäker på hur starkt du vill ha det. I den här maträtten kan du använda vilka grönsaker som helst, ta helt enkelt det du har hemma. 

I like curry dishes and you can choose how "hot" you want the food to be by the amount of red curry paste. I like a little hot dishes, but it should not take over, I do not want the whole mouth to be on fire :) So start with a small amount of curry paste if you are unsure how strong you want it. This is a dish where you can use any vegetables, simply use those you already have at home.



Vegetable Curry

1 tbsp coconut oil
0.5-1 tsp curry powder
1-2 tsp red curry paste
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
1 zucchini, chopped
1 bell pepper, chopped
3 tomatoes, chopped
2 dl coconut milk
salt

Heat oil in a saucepan and add curry powder, curry paste, onion and garlic. Fry for 2 minutes. Add the rest of the ingredients and let simmer for 15 minutes. Season with salt. Serve with rice and/or naan.


Grönsakscurry

1 msk kokosolja
0,5-1 tsk currypulver
1-2 tsk röd currypasta
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 zucchini, hackad
1 paprika, hackad
3 tomater, hackade
2 dl kokosmjölk
salt

Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt curry, currypasta, lök och vitlök. Stek i 2 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 15 minuter. Krydda med salt. Servera med ris och/eller naan.

Sunday, January 25, 2015

Gluten-Free Coffee Cake with Orange and Cardamom

Den här typen av kakor kallas torrkaka, i alla fall i Finland. Men torra är de ju verkligen inte. Har du hört talas om torrkaka eller vad heter dessa kakor där du bor? Kardemumma och apelsin är fina ihop och ger kakan en god smak. För att intensifiera smaken av apelsin använde jag också apelsinskal. Jag gjorde den glutenfri, men man kan använda endast vetemjöl också eller använda andra mjölsorter. 

This type of cake is called dry cake, at least in Finland. But of course they are not at all. Have you heard of the dry cake or what do you call these cakes where you live? Cardamom and orange are lovely together and gives the cake a good taste. In order to intensify the flavor of orange I also added orange zest. This cake is gluten-free, but you can use wheat flour or other flours of your choice.


Coffee Cake with Orange and Cardamom

100 g butter, soft
1 dl coconut sugar
2 small eggs
1 dl almond flour
1 dl buckwheat flour
1 tsp ground cardamom
0,5 tsp baking powder
2 tbsp orange juice
1 tsp orange zest

Whisk together butter and sugar. Add the eggs, one at a time, and whisk well in between. Add the rest of the ingredients and stir until everything is combined. Pour the batter in to a greased and floured small baking tin. Bake at 175 C for about 20-25 minutes. Let cool and decorate with a glaze made of icing sugar and orange juice.


Glutenfri Kaka med Apelsin och Kardemumma

100 g smör, mjukt
1 dl kokossocker
2 små ägg
1 dl mandelmjöl
1 dl bovetemjöl
1 tsk mald kardemumma
0,5 tsk bakpulver
2 msk apelsinjuice
1 tsk apelsinskal

Vispa ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa väl däremellan. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om tills allt är kombinerat. Häll smeten i en smord och mjölad liten bakform. Grädda i 175 C i ca 20-25 minuter. Låt svalna och dekorera med glasyr gjord på florsocker och apelsinsaft.

Saturday, January 24, 2015

Wholewheat Naan

Naan är verkligen gott och jag tycker att man nästan får lika goda hemmagjorda som på restaurang. Jag vet inte om det är min pizzamaskin som gör dem så där restaurang-smakande, men nuförtiden gör jag alltid naan i den. Men det går förstås att göra dem i en het stekpanna eller varför inte i ugn på en pizzasten. Naan är gott att servera till grytor och olika indiska maträtter. 

Naan is really good and I think you almost get as good homemade ones as in the restaurant. I do not know if it's my pizza machine that makes them very restaurant-tasting, but nowadays I always make naan in it. But it is of course possible to make them in a hot skillet or why not baked in the oven on a pizza stone. Naan is good to serve with stews and various Indian dishes.



Wholewheat Naan

1 tsp dry yeast
2 tsp sugar
2 dl water
3 tbsp sour cream or soy yogurt
2 tbsp oil
4-5 dl wholewheat flour
1 tsp salt
pinch of baking powder

Dissolve the dry yeast and sugar with warm water. Let stand about 10 minutes, until frothy. Add the yogurt and the oil and stir. Then add the flour, salt, and baking powder. Knead for a couple of minutes until the dough is soft, slightly sticky and pliable. Cover the dough with plastic wrap or a tea towel and let it sit in a warm, draft-free place for 1-2 hours.

Divide the dough into four pieces. Use a rolling pin to roll each piece of dough into a teardrop shape or circle. I baked mine in my pizza machine but you can use a skillet as well.

Warm a large cast-iron skillet over high heat. Gently lay the bread in the skillet and cook for 1 minute. After 1 minute, flip the naan. Cover the skillet with the lid and cook for 30 seconds to 1 minute more. Do the same with the rest of the naans.


Fullkorns-Naan

1 tsk torrjäst
2 tsk socker
2 dl vatten
3 msk gräddfil eller soja yoghurt
2 msk olja
4-5 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
nypa bakpulver

Lös torrjäst och socker med varmt vatten. Låt stå ca 10 minuter, tills skummande. Tillsätt yoghurt och olja och rör om. Tillsätt sedan mjöl, salt och bakpulver. Knåda i ett par minuter tills degen är mjuk, lätt klibbig och smidig. Täck degen med plastfolie eller en kökshandduk och låt den sitta i en varm, dragfri plats i 1-2 timmar.

Dela degen i fyra bitar. Använd en kavel att rulla varje bit till droppform eller cirkel. Jag bakade mina i min pizzamaskin men du kan använda en stekpanna också.

Värm en stor gjutjärnsstekpanna på hög värme. Lägg försiktigt ner brödet i stekpannan och baka i 1 minut. Efter 1 minut, vänd brödet. Täck stekpannan med lock och baka ytterligare i 30 sekunder till 1 minut. Gör samma sak med resten av naan.

Friday, January 23, 2015

Sticky Chocolate Cake

Susanna som bloggar på Tasty Health inspirerar verkligen med sina kreativa recept. Har du inte besökt hennes blogg så gör det gärna. Dagens recept är inspirerat av henne. Jag har gjort min egen version av receptet och de blev mycket fräscha och goda. Sötman kommer från dadlar och jag har använt mandelmjöl, så de är dessutom glutenfria. 

Susanna, who blogs at Tasty Health inspires with her creative recipes. If you have not visited her blog, then I recommend you do. Today's recipe is inspired by her. I have made my own version of the recipe and the cakes turned out very fresh and good. The sweetness comes from dates and I have used almond flour, so they are additionally gluten-free.


Sticky Chocolate Cake, vegan, GF

2 flax-ägg (2 msk linfrömjöl + 5 msk vatten)
8-9 dadlar (ca 105g)
2 msk dadelsirap
2 dl mandelmjöl
4 msk kakao
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk kokosolja

Börja med att blanda 2 msk linfrömjöl med 5 msk vatten. Låt stå 15 minuter. Mixa ihop dadlar och dadelsirap med en stavmixer till en slät smet. Tillsätt linfrö-äggen och mixa igen. Blanda i de torra ingredienserna och till sist kokosoljan. Smten kommer att vara tjock. Häll smeten i fyra silikonformar (7cm). Grädda i 175 C mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna ca 10 minuter och ställ sedan in kakorna i kylen i minst en timme.


Kladdig Chokladkaka, vegan, gf

2 flaxeed-eggs (2 tbsp flaxseed flour + 5 tbsp water)
8-9 dates (about 105g)
2 tbsp date syrup or other liquid sweetener
2 dl almond flour (3/4 cup + 1 tbsp)
4 tbsp cocoa
1 tsp baking powder
0.5 tsp salt
2 tbsp coconut oil

Start by mixing 2 tablespoons flaxseed meal with 5 tablespoons of water. Let sit for 15 minutes. Mix together dates and date syrup with a hand blender until smooth. Add the flaxseed-eggs and mix again. Stir in the dry ingredients and finally coconut oil. The batter is going to be thick. Pour the batter into four silicone molds (7cm). Bake at 175 C in the center of the oven for about 10 minutes. Let cool for about 10 minutes and then put the cakes in the refrigerator for at least an hour. Top with melted chocolate if you want.

Thursday, January 22, 2015

Tahini-Date Fudge

Jag äter gärna dadlar till mellanmål och att fylla dem med jordnötssmör gör dem ännu godare. Om ni inte ännu testat denna kombo, då tycker jag att det är dags att ni gör det! Tahini använder jag vanligen när jag gör hummus, men den går bra att använda till raw bakverk och som här i godis. Jag hittade receptet till dessa godsaker hos The Kitchn och jag hade alla ingredienser hemma, så det var bara att mixa ihop och vänta en stund innan det var dags att smaka. Jag tycker att de blev mycket goda, nästa gång kommer jag att öka på mängden kardemumma. Man kunde bra använda annan smaksättning också.  

I like to eat dates as a snack and to fill them with peanut butter makes them even tastier. If you have not yet tested this combo, then I think it is time you do it! I usually use tahini when I make hummus, but it's fine to use it in raw cakes, and as here in candy. I found the recipe for these goodies at The Kitchn, and I had all the ingredients at home, so it was only to mix everything together and wait a while before they were ready. I think they were very good, next time I will increase the amount of cardamom. One could well use other seasonings as well.


Tahini-Date Fudge
makes about 18 candies

2.5 dl pitted dates
1 dl tahini
2 tbsp coconut oil (room temperature)
0.5 tsp ground cardamom
1/8 tsp sea salt

Put the dates, tahini, coconut oil, and cardamom in a food processor. Process until you have a smooth and thick paste.

Transfer the mixture to a baking dish lined with parchment paper and use a spoon to press it down evenly. Freeze until firm. Remove from the pan and cut into pieces. Store in the freezer.


Tahini-Dadelfudge
ca 18 st

2,5 dl urkärnade dadlar
1 dl tahini
2 msk kokosolja (rumstemperatur)
0,5 tsk mald kardemumma
1/8 tsk havssalt

Sätt dadlar, tahini, kokosolja, och kardemumma i en matberedare. Mixa tills du har en slät och tjock blandning.

Överför blandningen till en bakform klädd med bakplåtspapper och använd en sked för att trycka ner den jämnt. Ställ i frysen för att stelna. Ta bort från formen och skär i bitar. Förvara bitarna i frysen.

Wednesday, January 21, 2015

Indian Lentil Stew

Linser är något jag gärna äter. De passar bra i soppor, såser, i biffar och i grytor. De smakar inte så mycket, men de absorberar lätt smaker från kryddor. Linser är en bra källa av kalium, kalcium, zink, niacin och vitamin K och är särskilt rika på kostfiber, protein, folat och järn.

Lentils is something I love to eat. They go well in soups, sauces, in patties and stews. They do not taste much, but they readily absorb the flavors of spices. Lenses are a good source of potassium, calcium, zinc, niacin and vitamin K, and they are especially rich in dietary fiber, protein, folate and iron.


Lentil Stew

1 tbsp coconut oil
1 red onion, chopped
1 garlic clove, minced
1 carrot, grated
15 cm piece of zucchini, grated
1 cinnamon stick
1 tsp fresh ginger, grated
1 tsp garam masala
1 tsp ground cumin
0,5 tsp turmeric
0,5 tsp chili
2 dl red lentils
1 can (400 g) diced tomatoes
2-3 dl water
salt

Peel and chop the onion and garlic. Saute the onion and garlic in oil in a saucepan for a couple of minutes. Add carrot, zucchini, cinnamon, ginger, garam masala, cumin, turmeric and chili. Stir for a while until you can smell the spices. Rinse the lentils in a sieve under cold running water, then add to the saucepan together with the tomatoes and water. Allow to simmer for about 15-20 minutes or until the lentils are soft. Add more water if the stew is thick. Season with salt.


Linsgryta

1 msk kokosolja
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 morot, riven
15 cm bit av zucchini, riven
1 kanelstång
1 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk garam masala
1 tsk mald spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chili
2 dl röda linser
1 burk (400 g) tärnade tomater
2-3 dl vatten
salt

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull i ett par minuter. Lägg i morot, zucchini, kanel, ingefära, garam masala, spiskummin, gurkmeja och chili. Rör om tills du könner doften av kryddorna. Skölj linserna i en sil under rinnande kallt vatten och häll dem sedan i kastrullen tillsammans med tomater och vatten. Låt sjuda i ca 15-20 minuter eller tills linserna är mjuka. Tillsätt mer vatten om grytan är tjock. Krydda med salt.

Tuesday, January 20, 2015

Peanut Butter and Jelly Squares

Det här är en kaka jag bakat flera gånger och den går att variera genom att använda olika fyllningar. Jag gillar jordnötssmör mycket, men man kan mycket väl använda mandelsmör också. Både jordnötssmör och mandelsmör passar hallon bra. 

This is a cake I have baked several times and it can be varied by using different fillings. I like peanut butter much, but you can use almond butter too. Both peanut butter and almond butter goes well with raspberry.


Peanut Butter and Jelly Squares

crust and crumb
1 flax egg (1 tbsp flax meal + 2 tbsp water, let sit for 15 minutes)
2 dl oat flour (gf) (3/4 cup + 1 tbsp)
3/4 dl coconut sugar (1/3 cup)
2 tbsp coconut oil
2 tbsp peanut butter

filling
sugar-free raspberry jam
peanut butter

Mix all the ingredients in a bowl. Press 2/3 of the crust in a baking dish lined with parchment paper. Spread on jam and dabs of peanut butter. Sprinkle the remaining oat mixture on the filling. Bake at 175 C for 15 minutes. Let cool and cut into squares.


Jordnötssmör och Syltrutor

botten och smul
1 linfrö-ägg (1 msk malda linfrön + 2 msk vatten, låt stå för 15 minuter)
2 dl havremjöl (gf)
3/4 dl kokossocker
2 msk kokosolja
2 msk jordnötssmör

fyllning
sockerfri hallonsylt
jordnötssmör

Blanda alla ingredienser i en skål. Tryck 2/3 av blandningen i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Bred på sylt och klickar av jordnötssmör. Strö resterande havreblandningen på fyllningen. Grädda i 175 C under 15 minuter. Låt svalna och skär i rutor.

Monday, January 19, 2015

Oriental Lentil Soup

Det här är en enkel soppa, men den blev genast en favorit hemma hos oss. Den har en så god smak av kokos och curry. Var försiktig med den röda currypastan om du inte gillar alltför starka maträtter. Det är bättre att börja med en mindre mängd och smaka av. Hoppas du vill prova denna värmande och goda soppa. 

This is a simple soup, but it immediately became a favorite at our house. It has such a good taste of coconut and curry. Be careful with the red curry paste if you do not like too hot dishes. It's better to start with a smaller amount of the paste, and then add more if you wish. I hope you try this warming and yummy soup.



Oriental Lentil Soup
2 portions

1 tbsp coconut oil
1 red onion, chopped
1 garlic clove, chopped
2 dl red lentils
4-5 dl water
2 dl coconut milk
2 tbsp tomato paste
2-3 tsp red curry paste
salt
curry

Peel and chop the onion and garlic. Heat a pan and add oil, onion and garlic. Stir-fry for a minute. Add the rest of the ingredients and let simmer for 20 minutes. Add more water if the soup is too thick for your liking.


Orientalisk linssoppa
2 portioner

1 msk kokosolja
1 rödlök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl röda linser
4-5 dl vatten
2 dl kokosmjölk
2 msk tomatpuré
2-3 tsk röd currypasta
salt
curry

Skala och hacka lök och vitlök. Värm en kastrull och tillsätt olja, lök och vitlök. Stek i en minut. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt mer vatten för en tunnare soppa.

Sunday, January 18, 2015

Chocolate Peanut Butter Bites

Mmm, jordnötssmör och choklad på ett havre-kakaobotten. Ja, det här är inte fy skam. Kanske något att servera till eftermiddagsteet eller -kaffet? Dessa tar dessutom inte länge att laga och ingen ugn behövs. Så nästa gång du får överraskningsbesök kan du göra dessa på nolltid.

Mmm, peanut butter and chocolate on a oat-cocoa base. Yes, this is so good. Perhaps something to serve with your afternoon tea or coffee? These also takes no time to make and no oven is needed. So next time you get a surprise visit you make these in no time. 


Chocolate Peanut Butter Bites
approx. 15 small bites

2 tbsp coconut oil
1,5-2 dl rolled oats (2/3 cup – 3/4 cup + 1 tbsp)
0,5 dl date syrup or other liquid sweetener (1/4 cup)
0,5 dl peanut butter (1/4 cup)
2 tbsp cacao powder
pinch of salt
vanilla, optional

topping
peanut butter
dark chocolate, melted or make your own raw chocolate (cocoa, coconut oil and date syrup/maple syrup)

Mix all ingredients in a bowl. Fill silicon molds with the mixture and top with peanut butter. Refrigerate for about 15 minutes. Top with chocolate and refrigerate until the chocolate has set.
  

Choklad-Jordnötssmörbitar
ca 15 st

2 msk kokosolja
1,5-2 dl havregryn
0,5 dl dadelsirap eller annat flytande sötningsmedel
0,5 dl jordnötssmör
2 msk kakaopulver
nypa salt
vanilj, valbart

topping
jordnötssmör
mörk choklad, smält eller gör egen raw choklad (kakao, kokosolja och dadelsirap/lönnsirap)

Blanda alla ingredienser i en skål. Fyll silikonformar med blandningen och toppa med jordnötssmör. Ställ i kylskåp för ca 15 minuter. Toppa med choklad och ställ i kylskåp tills chokladen stelnat.