Aubergine är gott och helst äter jag den i gratänger, melanzane alla parmigiana eller i ratatouille. I dagens recept har jag gjort en gratäng och blandat även i feta och persilja. De passar bra ihop med aubergine. Krämigt och gott!

Eggplant is good and I gladly eat it in gratins, melanzane alla parmigiana or ratatouille. In today's recipe I have made a gratin and added feta and parsley. They go well with eggplant. Creamy and delicious!


Aubergine-fetagratäng

500 g aubergine
1 röd lök
100 g fetaost
färsk persilja
1 dl riven lagrad ost
2 dl vispgrädde
salt
peppar

Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla aubergineskivorna med olja och salta på båda sidorna. Rosta i ugnen på 200 C grader i ca 20 minuter.

Hacka löken och stek den i smör på medelhög värme tills mjuk. 

Lägg ett lager ugnsbakade aubergineskivor i en form, sedan hälften av den stekta löken, persilja och söndersmulad fetaost. Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken. Avsluta med fetaost och riven osten överst. Häll på grädden och ställ formen/formana i ugnen på 200 C grader i ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar.


Eggplant-Feta Gratin

500 g eggplant
1 red onion
100 g feta
fresh parsley
1 dl grated aged cheese
2 dl whipping cream
salt
pepper

Slice the eggplant into centimeter-thick slices. Add them on a baking sheet lined with parchment paper. Brush the eggplant slices with oil and sprinkle salt on both sides. Roast in the oven at 200 degrees Celsius for about 20 minutes.

Chop the onion and fry in butter over medium heat until soft.


Place a layer of baked eggplant slices in a baking dish, then half of the fried onions, parsley and crumbled feta cheese. Add a final layer of eggplant and the rest of the onion. Finish with feta cheese and grated cheese on top. Pour on the cream and put in the oven at 200 degrees Celsius for about 30 minutes until the gratin is golden brown and the cream bubbles.