Senast vi var på picknick hade jag gjort empanadas. Empanada är ett bröd eller deg med fyllning som ugnsbakas eller friteras. De kan fyllas med såväl en saltig som en söt fyllning. Jag valde att fylla mina med ugnsrostade grönsaker och ost och bakade dem i ugn. Jag gjorde ganska små och fick ca 20 st. De går bra att frysa.

The last time we had picnic I made empanadas. Empanada is a bread or dough with filling that are baked or fried. They can be filled with a savoury or a sweet filling. I chose to fill my with roasted vegetables and cheese and baked them in the oven. I made quite small and got about 20 pieces. They freeze well.


Baked Veggie Empanadas

3.5 dl whole-wheat flour
2 dl wheat flour
1 tbsp sugar
3/4 tsp baking powder
0.5 tsp salt
1 dl olive oil
approx. 1.5 dl cold water

roasted veggies and feta cheese

In a bowl stir together whole-wheat flour, wheat flour, sugar, baking powder and salt. Add the oil and work through with your hands. Little by little add the water and knead until the dough comes together (try not to overwork it). Roll the dough into a ball, wrap in plastic and refrigerate at least 1 hour. 

Preheat the oven to 175 degrees C. Roll out the dough thinly and make rounds with a cookie cutter. Divide the filling evenly among rounds and fold the dough over in half to enclose the filling. Use a fork to press and seal the edges closed. Brush the empanadas with egg wash or water. Bake for 25-30 minutes. 


Ugnsbakade Grönsaks-Empanadas

3,5 dl fullkornsmjöl
2 dl vetemjöl
1 msk socker
3/4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 dl olivolja
ca. 1,5 dl kallt vatten

ugnsrostade grönsaker och fetaost

I en skål rör ihop fullkornsmjöl, vetemjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt olja och arbeta igenom med händerna. Tillsätt vattnet litet i taget och knåda tills degen kommer ihop (försök att inte överknåda degen). Forma till en boll och linda in i plast och ställ i kylskåp i minst en timme.

Värm ugnen till 175 grader C. Kavla ut degen tunt och göra rundor med en kakform. Fördela fyllningen jämnt bland rundorna och vik ihop degen. Använd en gaffel för att försegla kanterna. Pensla empanadas med ägg eller vatten. Grädda i 25-30 minuter.